Ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (αριστερά, στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Kevin Lamarque, επάνω, με τον Τζο Μπάιντεν) τόσο στο περιθώριο των εορτασμών της επετείου της απόβασης της Νορμανδίας στη Γαλλία όσο και κατόπιν, στη σύνοδο της G7 στην Ιταλία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, πριν την αναχώρηση του αμερικανού προέδρου για την Ευρώπη.

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί «χρειάζονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, κι εργαζόμαστε γι’ αυτό»

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νορμανδία, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Ζελένσκι για την κατάσταση στην Ουκρανία και το πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βαθαίνουμε την υποστήριξή μας» στον ουκρανικό στρατό, είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο κ. Σάλιβαν συμπλήρωσε πως δεν σχεδιάζεται αποστολή αμερικανών συμβούλων στην Ουκρανία. «Δεν σχεδιάζουμε εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε.

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί «χρειάζονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, κι εργαζόμαστε γι’ αυτό», ενώ το Κίεβο «ζητεί επίσης συνεχή ροή όπλων, που θα τους προμηθεύσουμε», υπογράμμισε ο κ. Σάλιβαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε προχθές Δευτέρα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν «μοιραίες συνέπειες», αν δεν λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις της Μόσχας να μην αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της δίνει η Ουάσιγκτον προκειμένου να πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία.

Ο Ριαμπκόφ σχολίαζε την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει τη χρήση όπλων που η Ουκρανία έλαβε από τις ΗΠΑ προκειμένου να πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία (περισσότερα εδώ).