Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μολδαβία: Το «μακρύ χέρι» του Πούτιν –  Ο αρχηγός του ΓΕΣ έδινε πληροφορίες στη Ρωσία

Μολδαβία: Το «μακρύ χέρι» του Πούτιν – Ο αρχηγός του ΓΕΣ έδινε πληροφορίες στη Ρωσία

Κορυφαίος στρατηγός και αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στη Μολδαβία φαίνεται να διέρρεε κρίσιμες πληροφορίες και στρατιωτικά μυστικά στη Μόσχα.

Στα υψηλά κλιμάκια του στρατού της Μολδαβίας φαίνεται πως απλώνεται ο ρωσικός δάκτυλος και το χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς όπως αποκαλύπτει ένα ρεπορτάζ ερευνητικού ιστότοπου, κορυφαίος στρατηγός φαίνεται να διέρρεε στρατιωτικά μυστικά στη Μόσχα.

H GRU ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το είδος των όπλων που αγοράζει το Κίεβο από τις γειτονικές χώρες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ερευνητικού ιστότοπου Insider, ο Ιγκόρ Γκοργκάν, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Μολδαβίας μεταξύ 2013 και 2016 και στη συνέχεια μεταξύ 2019 και 2021, άρχισε να αλληλογραφεί με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή περίπου δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Insider απέκτησε πρόσβαση στα μηνύματα μέσω Telegram που αντάλλασσαν ο Γκοργκάν και ο συνταγματάρχης της GRU, Αλεξέι Μακάροφ. Ο Γκοργκάν φέρεται να ανέφερε τακτικά στον Μακάροφ πληροφορίες σχετικά με την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Μολδαβίας και πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις εκπροσώπων του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών από τη Μολδαβία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γκοργκάν φέρεται να μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της Ουκρανίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και βλήματα πυροβολικού από τη Μολδαβία, καθώς και τις τοποθεσίες των μυστικών προμηθειών καυσίμων που αποστέλλονται από τη Μολδαβία στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ακόμα το Insider, οι δύο άνδρες φέρονται να είχαν εμπιστευτικές συναντήσεις, οι οποίες γίνονταν κυρίως σε καφετέριες στο Κισινάου ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών για ψάρεμα.

«Μπορώ να συναντήσω οποιονδήποτε, είμαι άνθρωπος της δράσης, πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα! Πρέπει να πάμε για ψάρεμα και να μιλήσουμε για τα πάντα! Ζούμε σε ιστορικές εποχές! Και πρέπει να κάνουμε αυτή την ιστορία!», αναφέρει ένα από τα μηνύματα του Μολδαβού στρατηγού.

Ενδιαφέρον για τα όπλα που ήθελε να αγοράσει η Ουκρανία

Το ίδιο ρεπορτάζ κάνει λόγο για αναφορές, που δείχνουν πως η GRU ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το είδος των όπλων που αγοράζει το Κίεβο από τις γειτονικές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας.

«Η Ukroboronexport (κρατικός εξαγωγέας άμυνας της Ουκρανίας) προσπαθεί να αγοράσει πίσω (ή να πάρει με τη βοήθεια ‘εταίρων’) 6 Mig-29 από τη Μολδαβία, τα οποία βρίσκονται στο Μαρκουλέστι. Επιμένουν πολύ έντονα…Μέχρι στιγμής τα αεροπλάνα είναι στη θέση τους. Θέλουν να ‘τραβήξουν’ την επιχείρηση μέσω μιας εταιρείας βιτρίνας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο εγγύς μέλλον», φέρεται να έγραφε σε ένα άλλο μήνυμα ο Μολδαβός στρατηγός.

Την ίδια ημέρα ο Γκοργκάν έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα: «Τρένα με καύσιμα έρχονται από το έδαφος της Μολδαβίας, συγκεκριμένα από το χωριό Ετούλια προς τον ουκρανικό οικισμό Ρένι. Το τρένο με τα καύσιμα κινείται μόνο τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει ακίνητο, προκειμένου να μην γίνει στόχος των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Μάλιστα ο Μακάροφ τον ευχαριστεί για τις πληροφορίες.

«Οι Ουκρανοί βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες σε επαφή με το υπουργείο Άμυνας μας και ζητούν τα πάντα – ιδίως βλήματα πυροβολικού», προσέθετε σε ένα άλλο μήνυμα ο Μακάροφ.

Ο Γκοργκάν ήταν επίσης ανήσυχος για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας. «Είναι απαραίτητο να κλείσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία το συντομότερο δυνατό! Είναι μια μεγάλη τρύπα! Πολλά φορτία έρχονται στην Ουκρανία από εκεί. Ειδικά στρατιωτικό φορτίο! Οι Ρουμάνοι έχουν ακόμα κάποια στρατιωτικά εργοστάσια που παράγουν όπλα και πυρομαχικά», έγραφε σε ένα άλλο μήνυμα με συμβουλές προς τον στρατηγό Μακάροφ.

Τυπικό βιογραφικό αξιωματικού χώρας της πρώην ΕΣΣΔ

Ο Γκοργκάν έχει ένα τυπικό βιογραφικό ενός αξιωματικού χώρας της πρώην ΕΣΣΔ. Γεννήθηκε το 1969 στο Ντουμπισάρι της Μολδαβίας, ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία πριν εγγραφεί στην Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης του Νοβοσιμπίρσκ, από την οποία αποφοίτησε το 1991. Επιστρέφοντας στην ανεξάρτητη Μολδαβία, ο Γκοργκάν υπηρέτησε αρχικά σε μια αερομεταφερόμενη μεραρχία στην περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας και στη συνέχεια στην πατρίδα του ως διοικητής της 2ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού στο Κισινάου.

Το 2001, ο πολλά υποσχόμενος αξιωματικός στάλθηκε για σπουδές στη Σχολή Διοίκησης και Γενικού Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ στο Φορτ Λέβενγουορθ. Από το 2003 έχει συμμετάσχει σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και το Ιράκ.

Το 2013 έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Μολδαβίας, αλλά μια σύγκρουση με τον τότε υπουργό Άμυνας, Ανατόλ Σαλάρου τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τον στρατό. Το 2019, αφού ο προστατευόμενος του Κρεμλίνου Ιγκόρ Ντοντόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας, ο Γκοργκάν ήταν και πάλι επικεφαλής του γενικού επιτελείου. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν η νέα πρόεδρος Μάγια Σάντου του ζήτησε να παραιτηθεί.

Συνεργάτες στο υπουργείο

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από τους υφιστάμενους του εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις τους στο υπουργείο, χρησιμοποιώντας την πρόσβασή τους για να του δίνουν μυστικές πληροφορίες.

Όπως λέει ο Γκοργκάν στον Ρώσο «φίλο του από αλληλογραφία»: «Εκπρόσωποι της Ουκρανίας επικοινώνησαν με εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας μας για να βρουν μια σύνδεση με το στρατιωτικό εργοστάσιο MESON. Πρόκειται για ένα πρώην εργοστάσιο ραδιοηλεκτρονικών στο Κισινάου. Παρήγαγε διάφορα ηλεκτρονικά για τις ανάγκες του σοβιετικού στρατού. Τώρα οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας ενδιαφέρονται πολύ για την επισκευή και τη μεταφορά της τεχνικής τεκμηρίωσης για το τακτικό πύραυλο συστοιχίας Tochka-UTOCHKA-U!!! Οι Ουκρανοί κάλεσαν έναν αξιωματικό μας από το Γενικό Επιτελείο και ζήτησαν βοήθεια».

Ο Γκοργκάν έχει επίσης συνεργάτες μεταξύ των αξιωματούχων εκτός της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς του έστειλε ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τις προγραμματισμένες ασκήσεις εκπαίδευσης και βολής του μολδαβικού στρατού στο στρατιωτικό πεδίο βολής Μπουλμποάτσα. Φυσικά, η πληροφορία αυτή αναμεταδόθηκε αμέσως στο αρχηγείο της GRU.

Ο Ιγκόρ Γκοργκάν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κισινάου (πηγή: The Insider)

Εκτός από την ενημέρωση της GRU για τις στρατιωτικές εξελίξεις, ο Γκοργκάν φέρεται να μετέφερε πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην ηγεσία της Μολδαβίας και παρακολουθούσε στενά τις δημόσιες ομιλίες της προέδρου Μάγια Σάντου.

Δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί πότε ακριβώς ο Γκοργκάν προσέφερε τις υπηρεσίες του στον αξιωματικό της GRU. Η πηγή του Insider στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες υπέδειξε ότι οι ενεργές επαφές άρχισαν πιθανότατα το 2004, όταν υπηρετούσε σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

Οι προηγούμενες επαφές

Τουλάχιστον, είναι γνωστό ότι, πριν από τον συνταγματάρχη Μακάροφ, διατηρούσε στενή επαγγελματική σχέση με τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στο Κισινάου, Βαντίμ Οκνάλεφ. Πριν από τη Μολδαβία, ο Οκνάλεφ είχε κατασκοπεύσει στη Λιθουανία, αλλά «έκανε ένα λάθος εκεί και ανακλήθηκε επειγόντως». Επί του παρόντος, ο συνταγματάρχης Οκνάλεφ κατέχει τη θέση του στρατιωτικού ακόλουθου στο Καζακστάν, όπου «έχει δημιουργήσει ενεργές επαφές με τη στρατιωτική ηγεσία».

Αφού ο Οκνάλεφ έφυγε από το Κισινάου, τον Γκοργκάν επέβλεπε ένας άλλος στρατιωτικός ακόλουθος, ο Ιγκόρ Ντόβμπνια. Το Insider έχει αποκτήσει ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Γκοργκάν και του Ντόβμπνια, στην οποία συμφώνησαν να συναντηθούν και να «συζητήσουν τα πάντα» στο Μνημείο του Πολέμου του Αφγανιστάν στο Κισινάου. Το Insider διαθέτει ηχογραφήσεις των συνομιλιών του Γκοργκάν. Η σύγκριση της φωνής του σε αυτές τις ηχογραφήσεις επιβεβαιώνει ότι πρόκειται πράγματι για το ίδιο πρόσωπο που μιλάει.

Το 2017, ο Ντόβμπνια απελάθηκε από τη Μολδαβία για κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Από το 2019, ο συνταγματάρχης Μακάροφ, ο οποίος διετέλεσε επίσης στρατιωτικός ακόλουθος στη ρωσική πρεσβεία στο Κισινάου, έχει αναλάβει την «προστασία» του Γκοργκάν. Ο Μακάροφ αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Συνδυασμένων Όπλων της Μόσχας το 2001 και στη συνέχεια μετατέθηκε στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Και φωτογραφίες

Ακόμα το ερευνητικό πρακτορείο κοινοποίησε φωτογραφίες που έδειχναν τον Γκοργκάν να συναντά τον Μακάροφ έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κισινάου σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρει οι εικόνες τραβήχτηκαν από Μολδαβούς ερευνητές δημοσιογράφους.

Αλεξέι Μακάροφ και Ιγκόρ Γκοργκάν (Πηγή: The Insider)

Μάλιστα όπως αναφέρει από την αλληλογραφία φαίνεται πως η σχέση μεταξύ των δύο ήταν μάλλον φιλική. Για παράδειγμα, ο στρατηγός παραπονέθηκε στον Μακάροφ για τη δυσκολία του να στείλει ένα χρηματικό έμβασμα στο Νοβοσιμπίρσκ για την κόρη του. Ο Γκοργκάν, εν τω μεταξύ, έστελνε συχνά μηνύματα στον Μακάροφ που διαβεβαίωναν ότι η Μολδαβία ήταν έτοιμη για την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων: «Πρέπει επειγόντως να καθαρίσουμε τη χώρα από όλα τα φασιστικά αποβράσματα! Πολλοί είναι έτοιμοι. Πες το… Η ώρα έφτασε. Κρατώ υπό έλεγχο όλη την κατάσταση στο στρατό….. Εδώ, προς μεγάλη μου χαρά, δεν υπάρχει ‘Αζόφ’ ή άλλοι εθνικοί σχηματισμοί και θα ασχοληθούμε γρήγορα με [τους] πολιτικούς».

Την παραμονή της μαζικής απέλασης των Ρώσων διπλωματών από τη Μολδαβία τον Ιούλιο του 2023 σταμάτησε η επικοινωνία και ο Γκοργκάν βρήκε δουλειά στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μολδαβία στο Κισινάου.

Ο προσωπάρχης του προέδρου Σάντου, Άντριαν Μπάλουτελ, υποσχέθηκε να ανακαλέσει τα στρατιωτικά βραβεία και τους τιμητικούς βαθμούς του Γκοργκάν σε απάντηση των ισχυρισμών, σύμφωνα με το Politico.

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία και κατηγόρησε τη Μόσχα για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024