Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Η βιομηχανία κρέατος και το περιβάλλον βασίζονται στην αγελάδα των 4 εκατ. δολαρίων

Βραζιλία: Η βιομηχανία κρέατος και το περιβάλλον βασίζονται στην αγελάδα των 4 εκατ. δολαρίων

Μια αγελάδα αξίας 4 εκατ. δολαρίων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την διάσωση της βραζιλιάνικης βιομηχανίας κρέατος.

Η Βραζιλία έχει εκατοντάδες εκατομμύρια αγελάδες, αλλά μία συγκεκριμένα είναι εξαιρετική. Το ογκώδες, κατάλευκο σώμα της παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας, έναν κτηνίατρο και έναν ένοπλο φρουρό.

Με αξία 4 εκατομμύρια δολάρια, η Viatina-19 FIV Mara Movéis είναι η πιο ακριβή αγελάδα που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες. Αυτό είναι τρεις φορές περισσότερο από την τιμή του τελευταίου κατόχου του ρεκόρ. Και ζυγίζοντας 1.100 κιλά είναι δύο φορές πιο βαριά από έναν μέσο ενήλικα της φυλής της.

Κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου που διασχίζει την καρδιά της Βραζιλίας, οι ιδιοκτήτες της Viatina-19 έχουν τοποθετήσει δύο διαφημιστικές πινακίδες που εξυμνούν το μεγαλείο της και καλούν τους κτηνοτρόφους, τους περίεργους ντόπιους και τα λεωφορεία με τους φοιτητές κτηνιατρικής να κάνουν προσκύνημα για να δουν την υπερ-αγελάδα.

Πώς θα μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, χωρίς να αποτελέσει πλήγμα για την Βραζιλία και άλλες χώρες;

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα συμφωνούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο βόειο κρέας, τη μεγαλύτερη γεωργική πηγή αερίων του θερμοκηπίου και παράγοντα αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. Όμως, ο κλάδος των βοοειδών αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης της Βραζιλίας και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατακτήσει νέες εξαγωγικές αγορές.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο θέλει όλοι, παντού, να τρώνε το βοδινό κρέας του. Πώς θα τα καταφέρει; Ας δούμε το ρεπορτάζ του Associated Press.

Μια βιομηχανία και οι περιβαλλοντολόγοι βασίζονται στην Viatina-19

Η ενσάρκωση των φιλοδοξιών της Βραζιλίας για τα βοοειδή είναι η Viatina-19, προϊόν πολυετών προσπαθειών για την εκτροφή αγελάδων με περισσότερο κρέας. Οι νικητές των βραβείων της χώρας πωλούνται σε δημοπρασίες με υψηλό τίμημα, τόσο υψηλό που πλούσιοι κτηνοτρόφοι μοιράζονται την ιδιοκτησία.

Εξάγουν τα αυγά και το σπέρμα από τα ζώα-πρωταθλητές, δημιουργούν έμβρυα και τα εμφυτεύουν σε παρένθετες αγελάδες που ελπίζουν ότι θα παράγουν τα επόμενα υπέροχα δείγματα (σ.σ. Εκ του specimens δεν χρησιμοποιείται προσβλητικά).

«Δεν σφάζουμε ελίτ βοοειδή. Τα αναπαράγουμε. Και στο τέλος της διαδρομής, πρόκειται να θρέψουν ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ένας από τους ιδιοκτήτες της, ο Ney Pereira, αφού έφτασε με ελικόπτερο στο αγρόκτημά του στην πολιτεία Minas Gerais. «Νομίζω ότι η Viatina θα το προσφέρει αυτό».

Πλέον η Viatina-19 έχει τρεις ιδιοκτήτες με ποσοστό 33,3% για τον καθένα

Η εντυπωσιακή τιμή της αγελάδας οφείλεται στο πόσο γρήγορα απέκτησε τεράστιες ποσότητες μυών, στη γονιμότητά της και κυρίως στο πόσο συχνά μεταβίβασε αυτά τα χαρακτηριστικά στους απογόνους της, δήλωσε η Lorrany Martins, κτηνίατρος, κόρη και δεξί χέρι του Pereira.

Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν επίσης τη στάση του σώματος, τη στερεότητα των οπλών, τη δόκιμη συμπεριφορά, τη μητρική ικανότητα και την ομορφιά. Όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν τη γενετική των ζώων τους πληρώνουν περίπου 250.000 δολάρια για την ευκαιρία να συλλέξουν τα ωάρια της Viatina-19. «Είναι ό,τι πιο κοντινό στην τελειότητα έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Martins. «Είναι μια ολοκληρωμένη αγελάδα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν όλοι οι ιδιοκτήτες».

Η βιομηχανία κρέατος της Βραζιλίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας παράνοιας του μάρκετινγκ

Η έκρηξη των πωλήσεων στη δεκαετία του 2000 έδωσε ώθηση στη γεωργία της Βραζιλίας, ιδίως με την ανερχόμενη Κίνα να αγοράζει σόγια και βοδινό κρέας. Σήμερα, η επιρροή της γεωργίας επεκτείνεται στο Κογκρέσο της Βραζιλίας και κυρίως: στην εθνική συνείδηση.

Η country μουσική γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την επταετή εκστρατεία του τεράστιου δικτύου Globo που εξυψώνει τον τομέα.

Το Κανάλι των Αγελάδων παρουσιάζει ζωντανές δημοπρασίες. Και η Βραζιλία, μαζί με τις ΗΠΑ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γενετικής των βοοειδών- κάνει τις περισσότερες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δήλωσε ο João Henrique Moreira Viana, ερευνητής γενετικών πόρων και βιοτεχνολογίας στην κυβερνητική εταιρεία γεωργικών ερευνών.

Η Viatina-19 κέρδισε το ένα μετά το άλλο τα βραβεία – συμπεριλαμβανομένου του τίτλου «Μις Νότια Αμερική» στον διαγωνισμό «Champion of the World» στο Fort Worth του Τέξας, μια βοοειδής εκδοχή της Μις Υφήλιος όπου αγελάδες και ταύροι από διαφορετικές χώρες αναμετρώνται.

Αλλά σε ηλικία 3 ετών δεν είχε ακόμη αποδείξει ότι τα ωάρια της, όταν γονιμοποιούνταν και εμφυτεύονταν σε μια παρένθετη αγελάδα, θα παρήγαγαν αξιόπιστα απογόνους με τα χαρακτηριστικά της πρωταθλήτριας, δήλωσε ο Pereira, ένα στέλεχος του διαδικτύου που μετακινήθηκε στην εκτροφή επίλεκτων αγελάδων. Χρειαζόταν «μια μεγάλη μητριάρχη».

Η Βιατίνα-19 χρησιμοποιείται τόσο για την δημιουργία κλώνων όσο και για επιλεκτική αναπαραγωγή.

Οι αγελάδες, το μεθάνιο και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που επιδεινώνουν στην κλιματική αλλαγή

Αγελάδες όπως η Viatina-19 είναι σπάνιες στη Βραζιλία, όπου υπάρχουν περισσότερες από 230 εκατομμύρια αγελάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό βοοειδών στον κόσμο, και αυτό είναι προβληματικό: από τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, το 86% συνδέεται με την παραγωγή τροφίμων, κυρίως για το βόειο κρέας και τη σόγια, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχουν κοπεί για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια, απελευθερώνοντας άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στα δέντρα, και οι αγελάδες εκλύουν μεθάνιο που είναι πολύ χειρότερο για το κλίμα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθούν οι εκπομπές από την κτηνοτροφία είναι η μείωση της ηλικίας σφαγής των αγελάδων, δήλωσε ο Ροντρίγκο Γκόμες, ερευνητής βοοειδών στην κυβερνητική εταιρεία γεωργικών ερευνών. Οι ελίτ αγελάδες μπορούν να κερδίσουν βάρος αρκετά γρήγορα ώστε να σφάζονται σημαντικά νεότερες.

Ο αντίλογος ενάντια στις γενετικές τροποποιήσεις

Άλλοι λένε ότι οι γενετικές βελτιώσεις είναι χρήσιμοι αλλά περιορισμένοι τρόποι για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας. Απλούστερα, πιο αποτελεσματικά μέτρα περιλαμβάνουν τη φύτευση καλύτερου γρασιδιού για βόσκηση και την τακτική μετακίνηση των βοοειδών από βοσκότοπο σε βοσκότοπο, δήλωσε ο Beto Veríssimo, γεωπόνος που συνίδρυσε μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία Imazon.

Η παραγωγικότητα στη Βραζιλία θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερη, δήλωσε ο Veríssimo, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή διαβούλευσης του ταμείου του Αμαζονίου του γίγαντα της JBS για τη συσκευασία κρέατος. Δεν λαμβάνει καμία αποζημίωση.

Έρχονται οι κλώνοι – Καμία σχέση με παρένθετη κύηση

Λίγο πιο κάτω από τον αυτοκινητόδρομο από τη δημοπρασία Elo de Raça βρίσκεται μια συνηθισμένη αγροικία. Όμως στο εσωτερικό του, υπάλληλοι με λευκές ρόμπες εξάγουν DNA από τις τρίχες της ουράς των αγελάδων και το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν έμβρυα. Πίσω από αυτό το εργαστήριο, εκτεταμένοι λόφοι βοσκοτόπων είναι διάσπαρτοι με περίπου 500 παρένθετες μητέρες έγκυες με κλώνους.

«Όλα αυτά είναι ενοικιαζόμενες κοιλιές», δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της Geneal Animal Genetics and Biotechnology, Paulo Cerantola, δείχνοντας ένα κοπάδι στην κορυφή του λόφου καθώς το φορτηγό του βρυχάται κατά μήκος ενός χωματόδρομου.

Οδηγούσε σε έναν στάβλο δίπλα σε ένα μικρό μαντρί όπου ένα κλωνοποιημένο μοσχάρι βρισκόταν στον ήλιο. Γεννημένο την προηγούμενη μέρα, δεν ήταν ακόμα πολύ σίγουρο για τα πόδια του για να σταθεί όρθιο, και ένας κλώνος 2 ημερών έδινε το παράδειγμα με το να περπατάει παιχνιδιάρικα.

Ένα άλλο που είχε γεννηθεί 20 λεπτά νωρίτερα με καισαρική τομή ήταν μαζεμένο στο σανό στο πίσω μέρος ενός στάβλου, πιέζοντας προς τα πίσω τον τοίχο και αμήχανο από αυτόν τον παράξενο νέο κόσμο.

Ίσως το ένα τρίτο των εμβρυϊκών κλώνων επιβιώνει- οι εγκυμοσύνες μπορεί να αποτύχουν ή ένας κλώνος μπορεί να γεννηθεί με παραμορφώσεις που απαιτούν ευθανασία, δήλωσε ο Cerantola. Οι κλώνοι της Viatina-19 θα αναμένονται σε λίγους μήνες, είπε.

Αλλά ορισμένοι κτηνοτρόφοι δεν θα ήθελαν καν ένα μεγάλο κοπάδι από τους κλώνους της. Οι αγελάδες υψηλής συντήρησης όπως η Viatina-19 δεν είναι κερδοφόρες σε εμπορική κλίμακα, επειδή δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μόνο από το γρασίδι, δήλωσε ο P.J. Budler, κριτής βοοειδών και διεθνής διευθυντής επιχειρήσεων της Trans Ova Genetics, μιας εταιρείας με έδρα την Αϊόβα που επικεντρώνεται στη βελτίωση της δεξαμενής γονιδίων των βοοειδών.

Η Viatina παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο ενώ έχει και προσωπική στρατιά ένοπλων φρουρών που εναλάσσονται.

Πάνω από όλα είναι επιχείρηση, βιομηχανία και ίσως όχι εντελώς αθώα

«Για το περιβάλλον και τους πόρους που θα χρειαζόταν για τη λειτουργία μιας αγελάδας όπως η (Viatina-19), ταιριάζει ιδανικά στο καλούπι, αλλά δεν είναι η απάντηση για όλα τα βοοειδή παντού», είπε. Ένας άλλος κτηνοτρόφος από το Τέξας που ταξίδεψε στην ExpoZebu το 2023 για να εξετάσει τη σκηνή της γενετικής ήταν πιο επικριτικός, αποκαλώντας τη Viatina-19, και αγελάδες σαν αυτήν, «ανθρωπογενή φρικιά».

«Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται μια σφαίρα στο κεφάλι της. Είναι δηλητήριο για τη βιομηχανία», δήλωσε τηλεφωνικά ο Grant Vassberg. «Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε αγελάδες που να είναι αποτελεσματικές στο γρασίδι. Έτσι θρέφεις τον κόσμο». Ο ιδιοκτήτης της Viatina-19, Pereira, δήλωσε ότι λαμβάνει ειδική μεταχείριση για να ενισχύσει την παραγωγή ωαρίων, αλλά θα ευδοκιμούσε αν έβγαινε σε βοσκότοπο – όπου τρέφονται σχεδόν όλα τα ελίτ βοοειδή του.

Εν τω μεταξύ, η Viatina-19 είναι έγκυος για πρώτη φορά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση των ορμονικών κύκλων, δήλωσε ο Pereira, και ο ίδιος βλέπει την επέκταση- τα ωοκύτταρά της έχουν πουληθεί σε Βολιβιανούς αγοραστές και θέλει να τα εξάγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

«Αν είναι η καλύτερη στον κόσμο -όχι μόνο η τιμή της, αλλά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο- πρέπει να τη μοιραστούμε σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Pereira.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024