Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Σοφία Μπεκατώρου: Δεν γίνεται να είσαι αρεστός σε όλους, πολλοί άνθρωποι βιάστηκαν να μιλήσουν για μένα

H υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Μπεκατώρου μιλά στο in για την πολιτική, τους λόγους που αποφάσισε να κατέβει με τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς γνωρίστηκαν. Τι λέει για το metoo και τις καταγγελίες.

Είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας αναφέρει στο in η Σοφία Μπεκατώρου ερωτηθείσα για την πολιτική και απαντά για τους λόγους που αποφάσισε να κατέβει υποψήφια για την Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για το κίνημα metoo, την έμφυλη βία και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Για τις καταγγελίες της αναφέρει ότι γενικά η καταγγελία είναι ένα δύσκολο πράγμα για τον καθένα, γιατί μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με το επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκει και επίσης μπορεί να δεχθεί και ο ίδιος την αμφισβήτηση.

Σχετικά με το metoo και για τις κριτικές που έχει ακούσει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, τονίζει ότι «προσπαθώ να εστιάζω στις φωνές και στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, γιατί αν εστιάσω στην τοξικότητα δεν θα μπορέσω να συνεχίσω».

«Δεν πρόκειται ποτέ να είσαι αρεστός από όλους και πολλοί άνθρωποι βιάστηκαν να μιλήσουν για μένα. Όμως, αν κάποιος παρακολουθήσει την πορεία μου, θα δει ότι γενικά δεν μιλάω πολύ, αλλά όταν θα πω κάτι θα ισχύει», δηλώνει η κ. Μπεκατώρου.

Στην ερώτηση αν την πληγώνει που λένε ότι μπορεί να έχει εκμεταλλευτεί την δημοσιότητα από το metoo για να κατέβει στην πολιτική, είναι απόλυτη: «Όχι, δεν με πληγώνει γιατί δεν το έχω κάνει. Ξέρω την αλήθεια».

Μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης να λέει «μιλήστε», χωρίς να υπάρχουν οι διαδικασίες

Η Σοφία Μπεκατώρου με την δημοσιογράφο του in Ελένη Στεργίου

Για την πολιτική: Δύσκολος αγώνας

Είναι ένας αγώνας δύσκολος η πολιτική, δηλώνει η Σοφία Μπεκατώρου και προσθέτει ότι μια προεκλογική εκστρατεία περιορίζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και επικεντρώνεται στην προσπάθεια να γνωρίσεις πολύ κόσμο. «Είναι εντελώς αντίθετο με το πώς λειτουργώ εγώ, που μου αρέσει να γνωρίζω τον κόσμο και να εμβαθύνω περισσότερο στις σχέσεις. Επενδύω στον χρόνο».

Για την πολιτική: Νιώθω ότι είναι ανάγκη

«Δεν το βλέπω καθόλου ως προσωπικό πρότζεκτ, ως νέο βήμα. Νιώθω ότι είναι ανάγκη» απαντά η Σοφία Μπεκατώρου στην ερώτηση γιατί αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική. Στην πραγματικότητα, θα προσθέσει, «ο λόγος που κατεβαίνω στην πολιτική είναι γιατί μέσα από την επαφή μου με θύματα και την προσπάθεια που έκανα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, κατάλαβα ότι το ζήτημα είναι να βρεθούν λύσεις… Μπορούμε να τις βρούμε, αλλά δεν υπάρχει διάθεση να τις πράξουμε. Είναι πολυεπίπεδο το πρόβλημα και δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που λύνεται με την παρέμβαση ενός ανθρώπου ή ενός φορέα».

Ο πολιτικός, σύμφωνα με την κ. Μπεκατώρου υπάρχει «για να ακούει τους συμπολίτες μας, να ακούει το πρόβλημα και να προσπαθεί να βρει τους νόμους και τις διαδικασίες για να μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα. Για μένα αυτό είναι πολιτικός. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή στην πολιτική σκηνή περισσότερο μιλάνε οι πολιτικοί ή προσπαθούν να πουν εμείς ξέρουμε καλύτερα από εσάς. Και είναι ακριβώς το ανάποδο που πρέπει να γίνει για να μπορέσει να υπάρχει χρηστή διακυβέρνηση και να συμμετέχουν οι πολίτες».

Σχετικά με το metoo και για τις κριτικές που έχει ακούσει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της, είπε ότι προσπαθώ να εστιάζω στις φωνές και στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, γιατί αν εστιάσω στην τοξικότητα δεν θα μπορέσω να συνεχίσω. Ακόμα κι αν αλλάξουμε κάποιες ζωές, είναι κέρδος. Και αυτό γίνεται με ένα κόστος. Δηλαδή δεν πρόκειται ποτέ να είσαι αρεστός από όλους και πολλοί άνθρωποι βιάστηκαν να μιλήσουν για μένα.

Σε ερώτηση αν την πληγώνει που λένε ότι μπορεί να έχει εκμεταλλευτεί την δημοσιότητα από το metoo και για να κατέβει στην πολιτική, απαντά όχι, δεν με πληγώνει γιατί δεν το έχω κάνει. Ξέρω την αλήθεια και επίσης έχω πολύ συγκεκριμένους στόχους. Θέλω να ανακουφίσουμε άλλους συνανθρώπους μας. Θέλω να βοηθήσω στο να υπάρχουν σωστές υπηρεσίες καταπολέμησης της βίας. Θέλω να βοηθήσω στην αναβάθμιση της παιδείας. Θέλω να βοηθήσω στο να υπάρχει δικαιοσύνη η οποία να λειτουργεί γρηγορότερα».

Η Σοφία Μπεκατώρου με την δημοσιογράφο του in Ελένη Στεργίου

Για το metoo: Η κουλτούρα της βίας είναι κάτι που ξεκινάει από την αρχή της ζωής μας

Η κουλτούρα της βίας είναι κάτι που ξεκινάει από την αρχή της ζωής μας, δηλώνει η κ. Μπεκατώρου και σημειώνει ότι εξελίσσεται μέσα στο σχολείο. Δεν έχει δοθεί η προσοχή να υπάρχει μια κριτική σκέψη, να υπάρχει η παιδεία που δεν έχει μόνο τη μορφή της γνώσης, αλλά και της αλληλεγγύης, του ήθους, της αξιοπρέπειας, του να σέβεσαι τον διπλανό σου. Αυτά λοιπόν έχουν χαθεί μέσα από το σχολείο. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε, αν το θέλετε επιστήμονες, οι οποίοι όμως είναι σχεδόν ευνουχισμένοι από την κριτική σκέψη και από την κοινωνική παιδεία. Πώς να το πω, ενσυναίσθηση, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλη αυτή την έξαρση της βίας και μέσα στο σχολείο και αργότερα στην οικογένεια και στους χώρους της εργασίας. Οπότε πρέπει να κάνουμε πολλαπλές παρεμβάσεις, να υπάρχει συνεργασία των φορέων.

Η δική μου η επικοινωνία- λέει αναφερόμενη στις καταγγελίες που έκανε πριν από χρόνια και στο metoo- δεν έγινε χωρίς ουσία. Η ουσία, σύμφωνα με την κ. Μπεκατώτου ήταν ότι «πρώτα το κατήγγειλα στη δικαιοσύνη, πρώτα έκανα τις διαδικασίες που έπρεπε και μετά το κοινοποίησα και όχι το αντίστροφο. Δεν πρόκειται να αλλάξει μία κουλτούρα με το να βγαίνουμε στα σόσιαλ μίντια και να τα λέμε. Το έλλειμμα είναι ότι μιλάμε στα σόσιαλ μίντια χωρίς από πίσω να υπάρχουν διαδικασίες. Και αυτό είναι το ανεύθυνο, το οποίο θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι είναι απάνθρωπο να το κάνουμε και ρίχνω μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση που βγαίνει και λέει μιλήστε και από πίσω οι διαδικασίες δεν λειτουργούν. Το θεωρώ άκρως επικίνδυνο. Ο κόσμος ματαιώνεται και είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο».

Για το ρόλο της Ευρώπης: Περνάει το 70% της νομοθεσίας

Από τη στιγμή που το 70% της νομοθεσίας περνάει στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κ. Μπεκατώρου, είναι σαφές πως ότι νομοθετείται στην Ευρώπη μας επηρεάζει άμεσα. Δεν ξέρω αν πραγματικά μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ευρωεκλογές.

«Ολη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία γυρίζει γύρω από την ανασφάλεια και ότι αν ψηφίσουμε κάτι διαφορετικό από το κόμμα που κυβερνά τελικά θα είναι άσχημο για τη χώρα είναι ένα κάκιστο ψυχολογικό παιχνίδι το οποίο γίνεται σε βάρος των πολιτών», δηλώνει η κ. Μπεκατώρου.

Για την επιλογή να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ: Με κέρδισε η ευγένεια των ανθρώπων

Σύμφωνα με την κ. Μπεκατώρου, ούτως ή άλλως οι προσπάθειές μου υπήρχαν και προσπαθούσα να βοηθήσω. Απλώς δεν υπήρχε κομματική χροιά. Τώρα όμως, μέσα από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζοντας τους ανθρώπους- βασικά αυτό είναι που με έχει κάνει κάπως να δεχθώ. Υπάρχει ένα ευγενές ανθρώπινο υλικό και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα.

Αν εστιάσω στην τοξικότητα δεν θα μπορέσω να συνεχίσω

Η Σοφία Μπεκατώρου

Για τον Κασσελάκη: να στηρίξουμε το θάρρος του και το «άνοιγμα» που κάνει

Συνάντησα τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την υποψηφιότητά μου και κάποια στιγμή επικοινωνήσαμε, γνωριστήκαμε και έγινε μία συζήτηση γιατί θέλαμε και οι δύο να δούμε πώς τα βλέπει ο καθένας. Ηθελα κι εγώ να τον γνωρίσω καλύτερα, να καταλάβω ποιοι είναι οι στόχοι του, με ποιο τρόπο σκέφτεται να δουλέψει, πώς λειτουργεί το κόμμα, ποια θα είναι η πιθανή ομάδα. Όλο αυτό ήθελα να το μάθω.

Σύμφωνα με την κ. Μπεκατώρου είπε ότι ο τρόπος με τον οποίον άνοιξε ο κ. Κασσελάκης τις πόρτες του κόμματος και ζήτησε τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν την κοινωνία μας έδωσε ένα στίγμα. Και γνωριστήκαμε και επιβεβαιώθηκε ότι αυτό που ζήταγε δεν ήταν, ας πούμε κάποιο επικοινωνιακό κόλπο, αλλά ότι όντως αυτό ήθελε να κάνει. Οπως τονίζει η κ. Μπεκατώρου εκθέτει και τον εαυτό του, βγαίνει μπροστά για όλους εμάς και δέχεται πυρά για όλους εμάς. Οπότε και εμείς με ένα τρόπο θέλουμε να στηρίξουμε και το θάρρος του αλλά και αυτό το άνοιγμα που κάνει.

«Προσπαθούν να βρουν ότι θέλουν, κάτι πρέπει να βρουν και ασχολούνται με όλα εκτός από την ουσία. Η ουσία θα ήταν να θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου και να μην τσακωνόμαστε τα κόμματα, έτσι δεν είναι; Αυτό θα έπρεπε να ήταν ουσία», υπογραμμίζει η κ. Μπεκατώρου.

Για του νέους: Όσοι είστε από 17 και πάνω ψηφίστε, να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή μας

Η κ. Μπεκατώρου ζήτησε από τους νέους να πανε στις κάλπες και να ψηφίσουν. Το μήνυμα που στέλνει είναι παιδιά, «όσοι είστε από 17 και πάνω, να ξέρετε ότι στις 9 Ιουνίου υπάρχει το διακύβευμα. Θα το πω πιο απλά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφασίζουμε εμείς για τους εαυτούς μας, ποιοι θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιοι μιλάνε τη γλώσσα που καταλαβαίνουμε και τους πιστεύουμε. Πηγαίνετε να ψηφίσετε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Διαβάστε λίγο τα βιογραφικά τους. Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσετε, αρκεί να πάτε να ψηφίσετε. Να μην απέχετε, να μην δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού των γονιών σας γιατί δεν έχετε ακόμα κλειδιά σε κάποιον που δεν θέλετε».

Η Σοφία Μπεκατώρου σε μερικές γρήγορες ερωτήσεις

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024