Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2024: Θρίλερ - Τρία κόμματα διεκδικούν δυο έδρες στην Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2024: Θρίλερ – Τρία κόμματα διεκδικούν δυο έδρες στην Ευρωβουλή

Μακρά νύκτα για τρία κόμματα, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Metron Analysis, την Κυριακή αν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή

Για να πάρει μία από τις 21 ελληνικές έδρες στην Ευρωβουλή κάποιο κόμμα θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση. Όμως, το 3% δεν αρκεί. Όλα εξαρτώνται από τα υπόλοιπα των κομμάτων κάτω του 3% καθώς έτσι καθορίζεται το εκλογικό μέτρο.

Αν για παράδειγμα το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που θα κινηθούν κάτω από 3% είναι 6,5 όπως  προκύπτει από την  εκτίμηση της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA , την Παρασκευή 7 ιουνίου, τότε το εκλογικό μέτρο που θα προκύψει θα είναι το αποτέλεσμα της πράξης 100-6,5 = 93,5, 93,5/21= 4,45 ( 100 μείον σύνολο ποσοστών κάτω του 3% και διαίρεση του αποτελέσματος με τις 21 προς διαμοιρασμό έδρες).

Με το σημερινό σύστημα δεν υπολογίζεται «εκλογικό μέτρο β’ κατανομής». Οι αδιάθετες έδρες από την α’ κατανομή, που μεταφέρονται στη β’ κατανομή, κατανέμονται ανά μία στα κόμματα με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Αν μετά και από αυτό εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες έδρες, τότε αυτές κατανέμονται ανά μία στα κόμματα με το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλ. αρχίζοντας από το 1ο κόμμα.

Η εκτίμηση ψήφου της Metron για το Mega την Παρασκευή 7 Ιουνίου

Θρίλερ για τρεις  που διεκδικούν 2 έδρες

Υπολογίζοντας, τις έδρες των κομμάτων στην ευρωβουλή με την κεντρική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της Metron τότε είναι εμφανές ότι κόμματα στο 3% και οριακά πάνω από το 3% κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς έδρα και θα πρέπει να δώσουν μάχη να είναι όσο πιο ψηλά είναι δυνατόν από το 3%.

Στην προσομείωση αυτή, με βάση τις εκλογικές εκτιμήσεις της δημοσκόπησης στις 7 Ιουνίου , το ΜεΡΑ25,  η Νέα Αριστερά και η Φωνή Λογικής με ποσοστό 3% διεκδικούν δύο έδρες.

Στην Α’ κατανομή μοιράζονται με βάση τα ποσοστά της εκτίμησης συνολικά 16 έδρες. Η ΝΔ λαμβάνει 7, ο ΣΥΡΙΖΑ 3, το ΠΑΣΟΚ 2, το ΚΚΕ 1, η Ελληνική Λύση 1, η Νίκη 1, η Πλεύση Ελευθερίας 1. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο για μόλις 0,05 % και μία μικρή μείωση των ποσοστών κάτω από το 4,45 θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τελικό διαμοιραμσό των εδρών αφού θα λάβουν έδρα στην Β’ κατανομή). Στην Β κατανομή για τις υπόλοιπες 5 έδρες περνούν όλα τα κόμματα με αχρησιμοποίητα υπόλοιπα από την Α’ κατανομή. Οι έδρες μοιράζονται από το κόμμα με το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο και συνεχίζεται ο διμοιρασμός μέχρι να εξαντληθούν. Έτσι, Ελληνική Λύση, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ παίρνουν από μία έδρα.΄

Απομένουν 2 έδρες που πρέπει να μοιραστούν στο ΜεΡΑ25, Νέα Αριστερά και Φωνή Λογικής που έχουν το ίδιο ποσοστό 3%.

Αν το αποτέλεσμα αυτό προκύψει και στην κάλπη τότε κυριολεκτικά θα κριθεί στην ψήφο ποιος θα πάρει τις έδρες. Δηλαδή, όποιο κόμμα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα πάρει και την καθε μία από τις δύο έδρες.

Εκτίμηση εδρών με βάση την εκτίμηση ποσοστών της Μetron 7 Ιουνίου

Τα ποσοστά των κομμάτων άνω του 3%, τα ποσοστά των κομμάτων κάτω του 3% που θα διαμορφώσουν το εκλογικό μέτρο είναι εκείνα που θα κρίνουν ποια από τα μικρά σε εκλογική δύναμη κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Sports in

Στο μυαλό του Βεζένκοφ…

Για τον Σάσα Βεζένκοφ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αν αποχωρήσει τελικά από το NBA αλλά θα χρειαστεί υπομονή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024