Οι αχινοί ζουν τη δική τους πανδημία – Ανησυχία για αλυσιδωτές αντιδράσεις
Η κρίση που ξεκίνησε στην Ερυθρά Θάλασσα επεκτάθηκε μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και απειλεί να εξαπλωθεί μέχρι το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας.
Θαλάσσιος μικροοργανισμός που πιστεύεται ότι προήλθε από την Καραϊβική προκαλεί μαζική θανάτωση των αχινών στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό και απειλεί να επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη, προειδοποιεί νέα μελέτη. Δεδομένου ότι οι αχινοί παίζουν κρίσιμο ρόλο για την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων, η «πανδημία» θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.
Το παράσιτο, ένα βλεφαριδοφόρο πρωτόζωο του γένους Philaster, σκοτώνει όλους τους αχινούς που προσβάλλει μέσα σε λίγες ημέρες, αναφέρουν ισραηλινοί ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.
O ίδιος μικροοργανισμός ήταν πιθανότατα αιτία της μαζικής θανάτωσης αχινών του είδους Diadema setosum το 2022 στο Αιγαίο.
Το συγκεκριμένο είδος αχινού, το οποίο διαθέτει δηλητηριώδη αγκάθια 30 εκατοστών, είναι ξενικό είδος στη Μεσόγειο, καθώς προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Το Diadema setosum είναι ενδημικό είδος της Ερυθράς Θάλασσας όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη του 2022, αρχικά στον Κόλπο της Άκαμπα και στη συνέχεια πιο νότια, κατά μήκος των ακτών της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο. Αργότερα έφτασε μέχρι το νησί του Ρεουνιόν έξω από τη Μαδαγασκάρη στον Ινδικό.
Εκτός από αχινούς του γένους Diadema, το παράσιτο βρέθηκε να προσβάλλει και το συγγενικό γένος Echinothrix, κάτι που πολλαπλασιάζει τις δυνητικές επιπτώσεις.
Η εξάπλωση στον Ινδικό Ωκεανό δημιουργεί τώρα ανησυχίες ότι το πρωτόζωο μετακινείται ανατολικά προς τα τροπικά νερά του Τριγώνου των Κοραλλιών στην Ασία και μέχρι το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας.
Οι αχινοί είναι απαραίτητοι για την προστασία των κοραλλιών, δήλωσε στο Reuters o Όμρι Μπρόνσταϊν, ζωολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Περιέγραψε τους αχινούς ως «χλοοκοπτικές μηχανές», καθώς τρώνε τα φύκη που σε διαφορετική περίπτωση θα κάλυπταν τα κοράλλια και θα τους στερούσαν το φως.
Στον Κόλπο της Άκαμπα τα φύκη έχουν ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, είπε.
«Όταν άρχισαν οι μαζικοί θάνατοι στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν τόσο απότομοι και βίαιοι ώστε η πρώτη μας σκέψη ήταν πως επρόκειτο για κάποιο είδος ρύπανσης, ή κάτι άλλο πολύ σοβαρό αλλά πολύ τοπικό σε χαρακτήρα» είπε.
Παραμένει άγνωστο πώς εξαπλώνεται το παράσιτο, οι υποψίες όμως στρέφονται στο νερό του έρματος των πλοίων, καθώς τα κρούσματα έξω από το Σινά εμφανίστηκαν κοντά σε λιμάνι που υποδέχεται φεριμπότ από την Άκαμπα της Ιορδανίας στα βόρεια.
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ
- Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τροχαίο στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σε κολώνα