Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η ΑΙ κατακτά τη βιομηχανία του σεξ – Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και τις σχέσεις;

Η ΑΙ κατακτά τη βιομηχανία του σεξ – Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και τις σχέσεις;

Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι απευθύνονται σε chatbot και μηχανικές κούκλες για να ικανοποιούν την ερωτική επιθυμία.

Από τα τέλη αυτού του μήνα οι Βερολινέζοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μιας ώρας με κούκλες του σεξ που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ο πρώτος cyber οίκος ανοχής ανοίγει και επίσημα έπειτα από δοκιμαστική περίοδο.

Οι πελάτες θα μπορούν να συνομιλούν με τα ρομπότ και να έρχονται σε σωματική επαφή μαζί τους.

«Πολλοί νιώθουν πιο άνετα όταν μοιράζονται προσωπικά θέματα με μια μηχανή επειδή η μηχανή δεν τους κρίνει» δήλωσε στο BBC ο Φίλιπ Φούσενεγκερ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «Cybrothel».

«Μέχρι σήμερα υπήρχε σημαντικό ενδιαφέρον για κούκλες με φωνές ηθοποιών, όπου οι χρήστες μπορούσαν μόνο να ακούν τη φωνή και να αλληλεπιδρούν με την κούκλα. Τώρα, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αλληλεπιδράσεις με την τεχνητή νοημοσύνη» είπε.

Στο Cybrothel, οι κούκλες του σεξ λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη (Cybrothel)

Προσωπικά δεδομένα

Τα ρομπότ του Cybrothel είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η ΑΙ χρησιμοποιείται στη βιομηχανία του σεξ.

Η εταιρεία μετρήσεων SplitMetrics ανέφερε ότι οι εφαρμογές συντρόφων ΑΙ έφτασαν τα 225 εκατομμύρια κατεβάσματα στο Google Play Store.

«Εκτιμώ ότι περισσότερες εταιρείες λογισμικού θα προσέξουν αυτή την τάση και θα εξετ΄σουν νέους τρόπους καινοτομίας και κερδοφορίας» σχολίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τόμας Κρίμπερνεγκ.

Οι εφαρμογές συντρόφων ΑΙ είναι πράγματι επικερδής, συμφώνησε ο Μίσα Ρίκοφ, ερευνητής σε θέματα ιδιωτικότητας για τον οδηγό Privacy Not Included του Ιδρύματος Mozilla.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα chatbot έχουν χρεώσεις, και η βασική τεχνολογία αναπτύχθηκε αλλού [από εταιρείες σαν την OpenAI], φαίνεται ότι το περιθώριο κέρδους είναι μεγάλο».

«Επιπλέον, οι εφαρμογές αυτές συλλέγουν προσωπικά δεδομένα και συχνά τα μοιράζονται με τρίτους όπως οι διαφημιστές –ένα δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο» είπε ο ερευνητής.

Όμως η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία του σεξ εγείρει ανησυχίες.

Προκαταλήψεις

Ένα πρόβλημα είναι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που κρύβονται στα περισσότερα μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία παράγουν νέο περιεχόμενο με βάσει τα δεδομένα με τα οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Υπάρχει ο κίνδυνος ότι στερεότυπα που αφορούν την ταυτότητα φύλου, το σεξ και την ικανοποίηση θα αναπαράγονται από τα chatbot του σεξ, προειδοποίησε η δρ Κέρι ΜακΊνερνεϊ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

«Έχει κρίσιμη σημασία να γνωρίζουμε τι είδη δεδομένων χρησιμοποιούνται για να εκπαιδευτούν τα chatbot για σεξ, αλλιώς ρισκάρουμε να αναπαράγουμε ιδέες για το σεξ που υποβαθμίζουν τη γυναικεία απόλαυση και αγνοούν το σεξ εκτός της ετεροφυλοφιλικής συνουσίας».

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος εθισμού, προσθέτει ο Ρίκοφ, ο οποίος επισημαίνει ότι τα ερωτικά chatbot απευθύνονται σε μοναχικούς ανθρώπους, κυρίως άνδρες.

«Τα περισσότερα από τα chatbot που εξετάσουμε έχουν υψηλό δυναμικό εθισμού και πιθανές βλαπτικές συνέπειες, ειδικά για χρήστες με προβλήματα ψυχικής υγείας» είπε ο ερευνητής.

Το Ίδρυμα Mozilla, πρόσθεσε, έχει προσθέσει προειδοποιητικές σημάνσεις σε πολλά chatbot με ΑΙ «καθώς εντοπίσαμε μοτίβα κακοποίησης, βίας και σχέσεις με ανηλίκους».

Ο Ρίκοφ έθεσε επίσης το θέμα της ιδιωτικότητας, καθώς τα chatbot ερωτικών συντρόφων συλλέγουν «πρωτοφανείς ποσότητες προσωπικών δεδομένων».

Όπως επισήμανε, το 90% των app που εξέτασε το Moxilla «μπορεί να μοιράζονται ή να πουλούν δεδομένα», ενώ περισσότερα από τα μισά app δεν επιτρέπουν τη διαγραφή προσωπικών δεδομένων.

Σεξεργάτρια από την Ανατολική Ευρώπη περιμένει σε δρόμο της Νίκαιας στη Γαλλία. Στο μέλλον ίσως αντικατασταθεί από ρομπότ (Reuters)

Συνέπειες

Άλλοι προειδοποιούν για συνέπειες στις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.

«Μπορεί να προκύψουν δυσκολίες αν οι πραγματικές συναντήσεις αποδειχθούν απογοητευτικές επειδή δεν ταιριάζουν με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που προσφέρει η πορνογραφία ΑΙ στους χρήστες» είπε η Τάμαρα Χόιτον της συμβουλευτικής εταιρείας Relate.

Προειδοποίησε δε ότι η ΑΙ θα μπορούσε να παρασύρει τους χρήστες σε επικίνδυνες πρακτικές, καθώς μπορεί να τους δημιουργήσει την εντύπωση πως μπορούν να έχουν ό,τι επιθυμούν.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ΑΙ στη βιομηχανία ενήλικης ψυχαγωγίας αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη προσοχής, επιμένουν όμως ότι η νέα τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

Ο Φίλιπ Χάμπεργκερ, επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Lovehoney, λέει ότι η εταιρεία του έχει στόχο  «να ενισχύσει τη σεξουαλική εμπειρία των πελατών της, αντί να την αντικαταστήσει, κάτι που αποτελεί σημαντική κόκκινη γραμμή».

Άλλοι πηγαίνουν πιο πέρα και προβλέπουν ότι η ΑΙ θα προσφέρει οφέλη. Αυτό πιστεύει ο Ρούμπεν Κρουζ, συνιδρυτής της ισπανικής εταιρείας The Clueless Agency, η οποία δημιούργησε μια από τις πρώτες ψηφιακές influencer, την Aitana Lopez.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απαλλάξει τη βιομηχανία από τις ηθικές ανησυχίες που συνδέονται με την απασχόληση πραγματικών ανθρώπων, είπε.

«Η μετάβαση αυτή έχει στόχο να διασφαλίσει ότι κανένας άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα,  δεν θα χρειάζεται να σεξουαλικοποιείται στο μέλλον».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024