Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να ξεκινήσουν αντιμονοπωλιακές έρευνες για τη Microsoft, την OpenAI και την Nvidia, εξετάζοντας την επιρροή των εν λόγω εταιρειών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η FTC θα αναλάβει την εξέταση της Microsoft και της OpenAI, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επικεντρωθεί στην Nvidia με τις έρευνες να επικεντρώνονται στη συμπεριφορά των εταιρειών και όχι στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δίκτυο CNBC.

Αρχικά, το θέμα έφερε αρχικά στη δημοσίοτητα δημοσίευμα των New York Times.

Καθώς νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η OpenAI και η Anthropic – οι εταιρείες πίσω από τα chatbots ChatGPT και Claude, αντίστοιχα – κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Meta έχουν ξεκινήσει μια «κούρσα εξοπλισμών» τεχνητής νοημοσύνης και αγωνίζονται για την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους.

Πρόκειται για την τεχνολογία που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν σε μια αγορά που προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Microsoft που πρώτη επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI το 2019. Το μέγεθος της επένδυσής της έκτοτε αυξήθηκε σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Microsoft χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο της OpenAI για το chatbot Copilot και προσφέρει μοντέλα ανοιχτού κώδικα στο Azure cloud.

Οι τεράστιες επενδύσεις είναι απαραίτητες επειδή τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά ακριβά στην κατασκευή και την εκπαίδευση, απαιτώντας χιλιάδες εξειδικευμένα τσιπ που, μέχρι σήμερα, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Nvidia.

Η Meta Platforms, η οποία αναπτύσσει το δικό της μοντέλο που ονομάζεται Llama, έχει δηλώσει ότι ξοδεύει δισεκατομμύρια στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της Nvidia, μιας από τις πολλές εταιρείες που βοήθησαν εταιρεία να ενισχύσει τα έσοδα από έτος σε έτος κατά περισσότερο από 250%.

Οι ειδήσεις για την επερχόμενη αντιμονοπωλιακή έρευνα έρχονται λίγες μέρες αφότου μια ομάδα νυν και πρώην υπαλλήλων της OpenAI δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή την Τρίτη, εκφράζοντας ανησυχίες για την ταχεία πρόοδο του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης παρά την έλλειψη εποπτείας και την απουσία προστασίας από τους καταγγέλλοντες για όσους θέλουν να μιλήσουν.

Η είδηση έρχεται επίσης σε συνέχεια της απόφασης της FTC του Ιανουαρίου να διεξάγει εκτενή έρευνα για τα «βαριά χαρτιά» του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Alphabet, Microsoft, Anthropic και OpenAI.

Πηγή: OT.gr