Αλέξης Χαρίτσης: Δεν είμαστε ο «καλός ΣΥΡΙΖΑ», είμαστε η Νέα Αριστερά στη σύγχρονη συνθήκη
Ενόψει των ευρωεκλογών o Αλέξης Χαρίτσης μιλά στο in για το ρόλο που διεκδικεί η Νέα Αριστερά, για το «κόμμα του Κασσελάκη», τη δυνατότητα συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο και κρούει κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης.
«Βρισκόμαστε σε νέα ιστορική συνθήκη, ούτε στο 2012, ούτε στο 2015 ούτε καν στο 2019, θέλουμε να είμαστε η Νέα Αριστερά» τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της ΚΟ, στο in μιλώντας για τον ρόλο που διεκδικεί να παίξει το κόμμα και δίνοντας το πολιτικό στίγμα του.
Ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που «αυτή τη στιγμή λειτουργεί με πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο», «επιχειρώντας μία βίαιη ανακατανομή από τα κάτω προς τα πάνω» και τονίζει ότι την Κυριακή πρέπει να δοθεί το πρώτο ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από τα πυρά του κ. Χαρίτση δεν ξεφεύγει ούτε η Αντιπολίτευση μιλώντας για τον «ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη» που «έχει μεταλλαχθεί, σε ένα αμιγώς προσωποπαγές κόμμα, ιδεολογικά άμορφο» και για το «ιδεολογικά αμφίσημο ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη».
«Βλέπω μία κοινωνία σε μεγάλη απόσταση που δεν εκπροσωπείται από το πολιτικό σύστημα», τονίζει ο κ. Χαρίτσης προσθέτοντας ότι επιδίωξη της Νέας Αριστεράς είναι να προσεγγίσει αυτόν τον κόσμο και να μπορέσει να εκφράσει τις αγωνίες του και την ανάγκη του για μια διέξοδο, για μια εναλλακτική πολιτική. Επιμένει στις πρωτοβουλίες για προγραμματικές συγκλίσεις και κοινή δράση με τα προοδευτικά κόμματα σε συγκεκριμένα θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία.
Ο κ. Χαρίτσης κρούει κώδωνα κινδύνου για την άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αναλύει τα μεγάλα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, για μια Ευρώπη «που μπαίνει πάλι σε μια διαδικασία, την έχουν βάλει ήδη οι ελίτ της Ευρώπης, να συζητά αυτό που θεωρείτο ταμπού για επτά δεκαετίες, αν θα ξαναμπεί σε πολεμικές συρράξεις».
«Μελόνι, Λεπέν και Φον ντερ Λάιεν – ακροδεξιά, φασίζουσα Δεξιά και Δεξιά -θα καθορίσουν το μέλλον Ευρώπης; Πού θα πάει αυτή η Ευρώπη; Τι θα σήμαινε μια τέτοια σύμπλευση για το ζήτημα του πολέμου, ας πούμε; Αυτά είναι ζητήματα υπαρξιακά, καθοριστικά για την ύπαρξη της Ευρώπης. Για αυτά ψηφίζουμε την Κυριακή» λέει εμφατικά ο κ. Χαρίτσης.
Δεν μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση ούτε ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αμφίσημο ΠΑΣΟΚ, επικίνδυνη η αλαζονεία της ΝΔ
Για τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς: Ήρθε για να μείνει, δεν είναι ένα κόμμα θιγμένων
«Όχι» μονολεκτικά και απόλυτα απαντά ο Αλέξης Χαρίτσης στη μομφή ότι η Νέα Αριστερά είναι ένα κόμμα με ημερομηνία λήξης που έφτιαξαν όσοι ένιωσαν θιγμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η νέα Αριστερά είναι εδώ για να μείνει. Η Νέα Αριστερά είναι ένα κόμμα, ένας πολιτικός σχηματισμός, ο οποίος θέλει να εκφράσει τη σύγχρονη μαχητική Αριστερά την οποία έχει ανάγκη ο τόπος. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό, ένα πολιτικό κενό στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Και κυρίως αναφέρομαι βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη και στο ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Για αυτό κι εμείς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για μια πράξη ευθύνης. Δεν ήταν μια απόφαση με αυτοαναφορικό χαρακτήρα. Είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στη κοινωνία, απέναντι σε δυνάμεις της που ασφυκτιούν και δεν μπορούν να εκφράσουν τις αγωνίες τους και την ανάγκη τους για μια εναλλακτική».
Για την αντιπολίτευση στη ΝΔ: Δεν μπορούν να κάνουν ούτε ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ιδεολογικά αμφίσημο ΠΑΣΟΚ
Με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς περί «μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη» και «ιδεολογικά αμφίσημου ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη» ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι κανείς από τους δύο δεν δύναται να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στην δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποδείχθηκε στη συζήτηση για την ακρίβεια, που ο κ. Μητσοτάκης «παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα» είπε περίπου «όλα καλά καμωμένα» και ανακοίνωσε την αποστολή επιστολής στην Κομισιόν για τις πολυεθνικές. «Χρειάζεται λοιπόν τεκμηριωμένη, σοβαρή, αποτελεσματική, μαχητική αντιπολίτευση».
Για το μεγάλο ζητούμενο: Να υπάρξει εναλλακτική προοπτική, διέξοδος για τους πολίτες
Δεν φτάνει όμως μόνο η σκληρή πολιτική αντιπολίτευση, σπεύδει να προσθέσει ο κ. Χαρίτσης. «Χρειάζεται, και ίσως είναι και πιο σημαντικό, επιτέλους να υπάρξει μια εναλλακτική προοπτική, να υπάρξει μια διέξοδος για την κοινωνία», ανάγκη που όπως τονίζει εκφράζεται από τον κόσμο σε όλες τις περιοδείες της Νέας Αριστεράς. «Αυτό που μας λένε οι πολίτες είναι τι θα γίνει, πώς θα μπορέσουμε να ρίξουμε τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη».
«Νομίζω λοιπόν, ότι εδώ ο ρόλος της νέας Αριστεράς είναι ένας ρόλος πάρα πολύ σημαντικός. Θέλουμε να είναι πρωταγωνιστικός την επόμενη μέρα» τονίζει ο κ. Χαρίτσης σπεύδοντας να προσθέσει ότι «για αυτό έχει μεγάλη σημασία η ενδυνάμωση της Νέας Αριστεράς, στις ευρωεκλογές, ακριβώς για να μπορέσει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει και μπορεί την επόμενη μέρα στα πολιτικά πράγματα και στη διαμόρφωση μιας διαδικασίας ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στη χώρα μας».
Δεν χρειαζόμαστε έναν Μεσσία που θα ρίξει τον Μητσοτάκη αλλά ένα πειστικό σχέδιο. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία με πρόταση ελπίδας ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος
Για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη: Έχει μετεξελιχθεί σε αμιγώς προσωπαγή πολιτικό μηχανισμό, ιδεολογικά άμορφο
Με την Νέα Αριστερά να επιμένει να μιλά για τον «ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελλάκη», ο κ. Χαρίτσης εξηγεί ότι «έτσι όπως έχει μετεξελιχθεί, όπως έχει μεταλλαχθεί, είναι ένας αμιγώς προσωποπαγής πολιτικός σχηματισμός, στον οποίο οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν πάει περίπατο».
Για την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή καταγράφεται δημοσκοπικά θα πει με νόημα «μένει να αποδειχθεί στην κάλπη … Αλλά δεν μετριούνται όλα στη ζωή και όλα στην πολιτική με τη βραχυπρόθεσμη αποτύπωση των δημοσκοπικών ευρημάτων. Νομίζω ότι αν θέλουμε να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί και αν έχουμε και λίγο και επίγνωση και της ιστορίας, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σε λίγο πιο μακροσκοπική ανάλυση. Και υπό αυτή την έννοια, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας σχηματισμός ο οποίος είναι ιδεολογικά άμορφος. Βλέπουμε τη στάση του, για παράδειγμα, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που πολλές φορές ασκεί κριτική από τα δεξιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι αυτό αριστερή προοδευτική πολιτική; Βλέπουμε τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε για το φορολογικό, για παράδειγμα. Είναι αυτό αριστερή προοδευτική πολιτική;»
«Όταν ουσιαστικά ενσωματώνεις την ηγεμονία της Δεξιάς και λες ότι αυτό είναι το πλαίσιο και εγώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσω να παίξω μπάλα και να εμφανιστώ ως καλύτερος διαχειριστής, νομίζω ότι έχεις ήδη χάσει το παιχνίδι κι αυτό μένει να αποδειχτεί και στην κάλπη».
Για την απεύθυνση της Νέας Αριστεράς: Μας προβληματίζει, έχει αλλάξει το πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον
Σχετικά με το αν υπάρχει ένας κίνδυνος για τον λεγόμενο καλό, παλαιό ορθόδοξο ΣΥΡΙΖΑ και μήπως η αναζήτηση μιας καθαρότητας στενεύει λίγο την απεύθυνση που μπορεί να έχει, ο κ. Χαρίτσης είναι ευθύς και ειλικρινής. «Ναι, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και είναι κάτι το οποίο το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Δεν θέλουμε εμείς να είμαστε ο “καλός ΣΥΡΙΖΑ”, ενάντια στον «κακό ΣΥΡΙΖΑ» ή κάποιων άλλων. Εμείς θέλουμε να είμαστε η Νέα Αριστερά. Βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική συνθήκη, δεν είμαστε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015, ούτε καν στο 2019. Είμαστε σε μια νέα κατάσταση. Είμαστε στο 2024. Όλο το πολιτικό περιβάλλον και κυρίως το κοινωνικό περιβάλλον είναι άλλο. Έχουμε μια κοινωνία η οποία έχει αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων, δεν έχει αφήσει πίσω της όμως τις κρίσεις, της πανδημίας, την ενεργειακή, την πληθωριστική, του πολέμου».
Μάλιστα ο κ. Χαρίτσης εστιάζει στο ζήτημα του πολέμου, τονίζοντας ότι έρχονται ευρωεκλογές και εμείς δεν συζητάμε καθόλου για την Ευρώπη, τις διεθνείς εξελίξεις, τους πολέμους. «Η Ευρώπη μπαίνει πάλι σε μια διαδικασία, την έχουν βάλει ήδη οι ελίτ της Ευρώπης, να συζητά αυτό που θεωρείτο ταμπού για επτά δεκαετίες, αν θα ξαναμπεί σε πολεμικές συρράξεις και αν είναι η λύση για το αναπτυξιακό αδιέξοδο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή που είναι ουραγός στο διεθνή ανταγωνισμό, θα είναι η στροφή προς την πολεμική βιομηχανία», τονίζει ο κ. Χαρίτσης στηλιτεύοντας τη στάση των συντηρητικών της Ευρώπης, στους οποίους ανήκει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που «πανηγυρίζει για το ότι πρότεινε ευρωομόλογο για την άμυνα, τώρα θυμήθηκε το ευρωομόλογο ο κ. Μητσοτάκης».
«Αυτή θα είναι η Ευρώπη της επόμενης μέρας; Εδώ λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, εμείς πρέπει να εκφράσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη νέα συνθήκη και να εκφράσουμε μια κοινωνία που νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται από το πολιτικό σύστημα. Δική μας δουλειά, επαναλαμβάνω όχι μόνοι μας, μαζί με άλλους να ενώσουμε δυνάμεις την επόμενη μέρα για να μικρύνει η απόσταση μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας. Με αυτή την απόσταση χάνουμε όλοι μας. Μόνο η ακροδεξιά κερδίζει τελικά. Μόνο η δεξιά».
Για τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Είναι μέρος του προβλήματος
Πώς όμως θα ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις με δεδομένη τη στάση της Νέας Αριστεράς απέναντι στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα ότι οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα το αφήσουμε στην άκρη. Ξέρετε, το εύκολο θα ήταν να πουμε δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες συνεννόησης και στοιχειώδους σύμπλευσης. Άρα το αφήνουμε στην άκρη το ζήτημα της ανασύνθεσης και της ανασυγκρότησης. Όχι, όχι. Εμείς θα επιμείνουμε» τονίζει ο κ. Χαρίτσης και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της Νέας Αριστεράς για κατάθεση από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρότασης δυσπιστίας για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αντισυνταγματική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για κοινή δράση για το τεράστιο ζήτημα της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη, και για να σταθεί η χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να αναγνωρίσει επιτέλους το Παλαιστινιακό κράτος, που είναι και ζήτημα ανθρωπιστικό, είναι και ζήτημα διεθνούς δικαίου. Έτσι θα το λύσουμε. Εμείς λοιπόν πήραμε πρωτοβουλίες ήδη. Δεν είναι κάτι το οποίο το παραπέμπουμε στο μέλλον».
Αφήνοντας σαφείς αιχμές στις προτάσεις συνεργασίας που έχουν απευθύνει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο κ. Χαρίτσης προσθέτει πως «εμείς δεν κάνουμε ρητορικά ανοίγματα, ούτε λέμε με αλαζονικό τρόπο »ελάτε όλοι κάτω από τις φτερούγες μου και εγώ μόνος μου, απέναντι σ’ ένα πανίσχυρο σύστημα εξουσίας, θα τους νικήσω». Εχουν τελειώσει και έχουν αποδοκιμαστεί όλα αυτά από τον ελληνικό λαό. Εμείς επί του πολιτικού πρακτέου, επί συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή απασχολούν την ελληνική κοινωνία αν μπορούμε εκεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις να έχουμε προτάσεις οι οποίες είναι κοινές ή μπορούν να συγκλίνουν, βεβαίως να υπάρξουν διαδικασίες σύγκλισης».
Ο Κασσελάκης παίζει μπάλα στο γήπεδο του Μητσοτάκη και χάνει από τα αποδυτήρια. Εχει μεταλλάξει τον χώρο και κινδυνεύουμε να απαξιωθεί η Αριστερά
Για το 41%: Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Την ύπαρξη προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων σε συγκεκριμένα θέματα, ο κ. Χαρίτσης κρίνει αναγκαία και «γιατί πρέπει να δημιουργηθούν μέτωπα απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί με πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο. Νιώθει ότι παίζει μπάλα μόνη της, νιώθει ότι έχει λευκή επιταγή από την κοινωνία. 41% μη μιλάει κανείς. Θα κάνω ότι θέλω λοιπόν. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πρώτο σήμα πρέπει να ισχυρό σήμα αποδοκιμασίας. Πρέπει να δοθεί στις ευρωεκλογές, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Η κατάσταση αυτή με το ενάμιση κόμμα είναι επικίνδυνη για όλους μας, τονίζει ο κ. Χαρίτσης. «Είναι επικίνδυνο για την κοινωνία και πλέον το λένε αυτό και άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκουν στο δικό μας χώρο, οι οποίοι όμως έχουν μια έγνοια του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή βλέπουμε ακόμα και συντηρητικούς ανθρώπους, ακόμα και πολίτες και πολιτικούς που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο . Δεν γίνεται αυτή η λογική της μονοκρατορίας να επικρατήσει. Υπάρχει τεράστια ανισορροπία αυτή τη στιγμή στο σύστημα και νομίζω ότι αυτό τροφοδοτεί και την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει από τους πολίτες προς τους θεσμούς αυτή τη στιγμή. Αν δείτε τι έχει γίνει με την υπόθεση των Τεμπών, τι έχει γίνει με τις υποκλοπές. Το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία μόνη της έγνοια είναι πώς θα συγκαλύψει όλες αυτές τις υποθέσεις και νιώθει τόσο ισχυρή έτσι ώστε να μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Και νομίζω ότι αυτό ο πολίτης τελικά η κοινωνία το αντιλαμβάνεται. Μην υποτιμάμε τους συμπολίτες μας».
Για την απόσταση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεσαι αιχμές, δεν είναι το ζήτημα αν θα πας με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ
Αισθάνεστε πολιτικά πιο κοντά σε ένα σοβαρό ΠΑΣΟΚ από ότι σε ένα κασσελακικό ΣΥΡΙΖΑ; είναι η αιχμηρή ερώτηση που δεν δέχεται ο κ. Χαρίτσης.
«Όχι, από τη δική μας σκοπιά, αισθανόμαστε πιο κοντά σε μια λογική η οποία λέει ότι τη Δεξιά θα τη νικήσει η Αριστερά. Σε μια λογική η οποία λέει ότι απέναντι σε αυτό το σύστημα εξουσίας, απέναντι σε μια πολιτική που δημιουργεί συνθήκες βίαιας ανακατανομής από κάτω προς τα πάνω, γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο προγραμματικό, το οποίο θα είναι ευθέως και στρατηγικά αντιπαραθετικό προς αυτή τη λογική».
Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τον Μητσοτάκη στο ποιος θα μειώσει περισσότερο τους φόρους οριζόντια για όλους. Αν πας να παίξεις μπάλα σε αυτό το γήπεδο έχεις χάσει από τα αποδυτήρια… δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τον Μητσοτάκη σε ένα διαγωνισμό πατριδοκαπηλίας σε ότι αφορά εθνικά ζητήματα» τονίζει ο κ. Χαρίτσης απορρίπτοντας τη στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη.
«Χρειάζεσαι αιχμές. Χρειάζεσαι σαφή, καθαρό πολιτικό λόγο. Αυτό είναι το σημαντικό. Δεν είναι λοιπόν το ζήτημα αν θα πας με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως δεν είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός ένας Μεσσίας, προσθέτει ο κ. Χαρίτσης. «Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ένα πειστικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό σχέδιο. Πολιτικό σχέδιο, προγραμματικό σχέδιο, το οποίο θα το δει, θα το συγκρίνει με αυτό το οποίο ζει σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα πει εδώ είμαστε, με αυτό πάμε, με αυτό προχωράμε. Έτσι θα τους ρίξουμε. Έτσι θα υπάρξει μια πολιτική εναλλακτική».
Για τις συγκλίσεις: μετά τις ευρωεκλογές η ίδια οι κοινωνία θα ωθήσει τα πράγματα
Μην υποτιμάμε τον πιο κρίσιμο από όλους του παράγοντες, τον κοινωνικό παράγοντα, τονίζει ο κ. Χαρίτσης σε ότι αφορά το πότε θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και συμπράξεις του προοδευτικού χώρου. «Εκτιμώ ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είναι η ίδια η κοινωνία εκείνη η οποία θα ωθήσει τα πράγματα, θα πιέσει καταστάσεις έτσι ώστε αυτές οι συγκλίσεις τις οποίες συζητάμε να πάρουν και πολιτικό χαρακτήρα»
Για το σύνθημα της Νέας Αριστεράς: Οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο σκαλοπάτι
Στην Νέα Αριστερά «δώσαμε και δίνουμε μια μάχη η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το ξέραμε από την πρώτη στιγμή. Ξέραμε ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Ξέραμε όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει ανάγκη η κοινωνική και πολιτική ανάγκη να εκφραστεί ακριβώς αυτή η αγωνία ενός κόσμου, ενός κόσμου της αριστεράς, ενός κόσμου ευρύτερα της κεντροαριστεράς και προοδευτικού κόσμου. Μας προσεγγίζουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέρχονται από αυτήν την μήτρα. Έτσι λοιπόν και αυτό κατά τη γνώμη μου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι κάτι το οποίο εμείς θέλουμε να το εξερευνήσουμε και να το καλλιεργήσουμε το επόμενο διάστημα», δηλώνει ο κ. Χαρίτσης.
«Εμείς λοιπόν λέμε ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι για εμάς το πρώτο σκαλοπάτι. Είναι το πρώτο εφαλτήριο έτσι ώστε να εδραιωθεί η παρουσία της νέας Αριστεράς, να δώσει ο κόσμος φωνή στο δίκιο του. Αυτό το οποίο λένε όλοι στις παρέες, αυτό το οποίο γράφουν στα σόσιαλ μίντια και εκτονώνονται με κάποιο τρόπο, να το πουν και στην κάλπη, να το πουν και στην κάλπη της νέας Αριστεράς. Και την επόμενη μέρα όλοι μαζί να δούμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα προοπτική. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει ελπίδα στον κόσμο, και ειδικά στον προοδευτικό κόσμο που έχει πληγωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια».
Για την προεκλογική περίοδο: Ασχολούμαστε με τα παπούτσια του ενός, και με το σκυλάκι του άλλου
Ο κ. Χαρίτσης δεν παραλείπει να τονίσει ότι ενώ τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και τα ζητήματα πολλά και κρίσιμα δεν έγινε σοβαρή συζήτηση κατά την προεκλογική περίοδο. «Ασχολούμαστε τώρα με τα παπούτσια του ενός και με το σκυλάκι του άλλου. Είναι σοβαρή πολιτική συζήτηση αυτή; Εμείς ανοίξαμε ζητήματα, ανοίξαμε τα ζητήματα της ανάπτυξης της Θεσσαλίας, τα εργασιακά, τα ζητήματα για την ψηφιακή μετάβαση, την κλιματική κρίση και την τεχνητή νοημοσύνη, ανοίξαμε τα ζητήματα της πράσινης μετάβασης με όρους κλιματικής δικαιοσύνης. Πολύ μεγάλα ζητήματα. Μιλήσαμε για την Ευρώπη».
Για τη δεξιά στροφή της Ευρώπης: «Ακροδεξιά, δεξιά και φασίζουσα Δεξιά θα καθορίσουν το μέλλον Ευρώπης;»
Εκφράζοντας την ανησυχία του για την επικίνδυνη ενδυνάμωση του συντηρητισμούς και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του Economist που μιλά για τις τρεις γυναίκες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης. «Μελόνι, Λεπέν και Φον ντερ Λάιεν – ακροδεξιά, φασίζουσα Δεξιά και Δεξιά -θα καθορίσουν το μέλλον Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αυτό θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον των παιδιών μας; Αρα εδω μπαίνει ένα ζήτημα τεράστιο για το πώς οι συντηρητικές ελίτ της Ευρώπης, πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Αυτοί κοιτάνε τις συγκλίσεις τους στη μεγάλη εικόνα, στη διεθνή, στην ευρωπαϊκή εικόνα. Κοιτάνε τις συγκλίσεις τους. Με ποιον; Με τους υμνητές του Μουσολίνι. Αυτές τις συγκλίσεις κοιτάνε. Πού θα πάει αυτή η Ευρώπη; Τι θα σήμαινε μια τέτοια σύμπλευση για το ζήτημα του πολέμου, ας πούμε;» λέει εμφατικά ο κ. Χαρίτσης.
«Αυτά είναι ζητήματα υπαρξιακά, καθοριστικά για την ύπαρξη της Ευρώπης. Για αυτά ψηφίζουμε την Κυριακή».
Για την απογοήτευση για την Αριστερά: Η ΝΔ αναδρομικά απαξίωσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Ενδιαφέρουσα είναι η ανάγνωση του κ. Χαρίτση για την ευθύνη της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου για αυτή την άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά.
Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια και πάρα πολύ επικίνδυνο για την ελληνική κοινωνία. Καταρχάς, απαξίωσε, υπήρξε μια συστηματική εκστρατεία απαξίωσης των επιτευγμάτων της περιόδου 2015-2019 και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τότε. Το έχει καταφέρει αυτό. Και το δεύτερο, και σε αυτό ποντάρει περισσότερο, είναι ότι έχει καλλιεργήσει στην κοινωνία μια λογική χαμηλών προσδοκιών. “Να είσαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα οποία έχετε. Αυτό είναι. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό από αυτό”» τονίζει ο κ. Χαρίτσης.
«Δεν είμαστε όμως ούτε στο 2010 ούτε στο 2015, δεν είμαστε πλέον στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, της τεράστιας απώλειας εθνικού εισοδήματος, της φτωχοποίησης. Δηλαδή τι θέλω να πω; Κυκλοφορεί χρήμα στη χώρα, το οποίο όμως πάει σε ελάχιστες τσέπες. Ο Έλληνας πολίτης βλέπει ότι ο ίδιος φτωχοποιείται. Όχι σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης. Φτωχοποιείται σε μια περίοδο ονομαστικής μεγέθυνσης, η οποία όμως αφορά τους λίγους».
Ο Αλέξης Χαρίτσης απαντά σε γρήγορες ερωτήσεις
Τι έχει να πει η Νέα Αριστερά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα προσωποπαγές κόμμα;
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι
- Αμφιλοχία: Νεκρός 27χρονος οδηγός που έπεσε με το αυτοκίνητό του στον Αμβρακικό Κόλπο
- Τίμοθι Σαλαμέ: Περήφανος για τον ρόλο του ως Μπομπ Ντίλαν στην ταινία «A Complete Unknown»
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)