Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γυμναστική: Γιατί πρέπει να τρώτε μετά την προπόνηση

Γυμναστική: Γιατί πρέπει να τρώτε μετά την προπόνηση

Αν συνηθίζετε να μην τρώτε κάτι αφού κάνετε γυμναστική, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Έχετε ολοκληρώσει μια καλή και κουραστική προπόνηση και επιστρέφετε σπίτι εξαντλημένοι. Πολλές φορές, μετά την γυμναστική σας μπορεί να μην αισθάνεστε ότι πεινάτε. Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο αλλά όχι καλή συνήθεια για να ακολουθήσετε.

Αυτό που κάνει το σώμα μας κατά την άσκηση, είναι να καίει όσα έχουμε φάει προηγουμένως για να αποδώσει.

Οπότε, το φαγητό μετά την προπόνηση αποτελεί την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπληρώσει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχει χάσει αλλά και για να συνεχίσει να αποδίδει σε ό,τι και εάν κάνουμε στην συνέχεια.

Γιατί δεν πεινάμε μετά την γυμναστική

Αρκετά συχνά οι ασκούμενοι δηλώνουν καταστολή της όρεξης μετά το τέλος μιας προπόνησης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η άσκηση επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας. Ειδικότερα, φαίνεται ότι μειώνεται η γκρελίνη (ορμόνη της πείνας) και αυξάνεται το πεπτίδιο ΥΥ (που ρυθμίζει τον κορεσμό).

Επίσης, η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να οφείλεται και στο γαλακτικό οξύ που παράγεται κατά την άσκηση, γιατί οι μύες χρειάζονται γλυκόζη που διασπάται από το οξυγόνο για να τους δώσει ενέργεια.

Όσο αυξάνεται ο χρόνος της άσκησης και η έντασή της, το οξυγόνο μειώνεται, αυξάνεται το γαλακτικό οξύ και προκαλείται κόπωση, η οποία κόβει και την όρεξη. Όσο, λοιπόν, αυξάνεται η ένταση, τόσο μειώνεται και η όρεξη.

Ο ρόλος τον προηγούμενων γευμάτων

Σε κάθε περίπτωση, το γεύμα που έχει προηγηθεί της προπόνησης παίζει πάντα ρόλο. Αν είναι πλήρες θα οδηγήσει σε λιγότερη ή καθόλου πείνα μετά την άσκηση.

Αν πρόκειται για ένα σνακ, ίσως δεν παρατηρηθεί μείωση της όρεξης έπειτα από την προπονηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείπετε το γεύμα σας μετά τη γυμναστική.

Το σώμα προσπαθεί να ανακάμψει. Ωστόσο, μπορεί να σας είναι δύσκολο να καταναλώσετε αμέσως πολλούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Τι θα συμβεί εάν παραλείψουμε το γεύμα;

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να νιώσετε έντονη πείνα μετά την άσκηση για να φάτε κάτι. Ο οργανισμός χρειάζεται καύσιμα για να επανέλθει.

Βοηθήστε τους μυς σας να αναρρώσουν και να πετύχουν το μέγιστο της ενδυνάμωσής τους έστω με ένα μικρό σνακ όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της άσκησής σας.

Έτσι, και θα βοηθήσετε το σώμα σας και δεν θα καταλήξετε να πεινάτε υπερβολικά αργότερα.

Αν δεν τρέφεστε σωστά μετά την προπόνηση και αυτό συμβαίνει συνεχόμενα, το αποτέλεσμα θα είναι η έντονη κόπωση.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για να αναπληρώσει το σώμα το γλυκογόνο που έχασε και να είναι προετοιμασμένο και δυνατό για την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε.

Εύκολες διατροφικές λύσεις μετά την προπόνηση

Την επόμενη φορά που δεν θα έχετε όρεξη μετά τη γυμναστική, σκεφτείτε τι είναι καλύτερο συνολικά για την υγεία και την απόδοσή σας, και ετοιμάστε θρεπτικά σνακ και γεύματα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε την ενυδάτωσή σας. Επιλέξτε ένα λαχταριστό smoothie για γρήγορη ενυδάτωση και βιταμίνες.

Μπορείτε να συνδυάσετε βούτυρο ξηρών καρπών, όπως αμυγδάλου (καθώς περέχει μαγνήσιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε), γιαούρτι, μπανάνα και τα αγαπημένα σας φρούτα, τα οποία θα έχετε βάλει πριν στην κατάψυξη.

Μια εναλλακτική για εσάς που προτιμάτε τα αλμυρά είναι μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, το οποίο θα συνδυάσετε με αβοκάντο και τυρί cottage.

Στόχος της γυμναστικής δεν είναι να χάνουμε μόνο θερμίδες και να αδυνατίζουμε. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και η συνολική υγεία του σώματός μας. Γι’ αυτό, ας το φροντίζουμε τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση, τροφοδοτώντας το με όσα χρειάζεται για να ανταπεξέλθει ακόμα πιο δυνατό.

Πηγή: Vita

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024