Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι δήμοι και οι περιφέρειες ζητούν καινοτόμο χρηματοδοτική στήριξη για την επιτόπια υλοποίηση των ΣΒΑ

Οι δήμοι και οι περιφέρειες ζητούν καινοτόμο χρηματοδοτική στήριξη για την επιτόπια υλοποίηση των ΣΒΑ

Περιφερειάρχης Ελσίνκι «Ο συστημικός μετασχηματισμός σε επίπεδο ΕΕ προς το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα απαιτεί κοινή δέσμευση και χρηματοδότηση από την ΕΕ»

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) είναι μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικότητα μόνο εάν μεταφραστούν σε συγκεκριμένες τοπικές δεσμεύσεις και δράσεις, παράγοντας αποτελεσματική αλλαγή στην πράξη. Αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) με κορυφαίους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δύο εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της ΕτΠ στις 4 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα μέλη της ΕτΠ συμμετείχαν σε διάλογο σχετικά με την υπέρβαση των οικονομικών φραγμών στην επιτόπια υλοποίηση των ΣΒΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης, τονίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Τόνισαν περαιτέρω τα σημαντικά επιτεύγματα των δήμων και των περιφερειών και αποσκοπούσαν στην αναζωογόνηση του διαλόγου μετά τη σημαντική συμβολή της ΕτΠ στην εθελοντική αξιολόγηση της ΕΕ το 2023, με στόχο την επίτευξή τους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Ο κ. Markku Markkula (FI/EPP), περιφερειάρχης Ελσίνκι, δήλωσε: Η χρήση των ΣΒΑ είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των φλέγοντων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Ο συστημικός μετασχηματισμός σε επίπεδο ΕΕ προς το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα απαιτεί κοινή δέσμευση και χρηματοδότηση από την ΕΕ για συνεργατικές ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες (με τη χρήση εταιρικών σχέσεων για περιφερειακή καινοτομία). Οι ΣΒΑ προωθούν μια διαφανή διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουνενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.»

Ο Jaromr Bernek (CZ/Πράσινοι), μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Πράγας, δήλωσε: Εδώ και πολλά χρόνια, η Πράγα εφαρμόζει ενεργά το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), το SECAP (Σχέδιο για το Κλίμα) και τις πολιτικές για την προώθηση της οικονομικά προσιτής στέγασης και της εφικτής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες. Παρόλο που δεν εργαζόμαστε με τους ΣΒΑ σε καθημερινή βάση, τους ζούμε στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, πολλά καλά έργα παραμένουν μόνο στα χαρτιά».

Διάλογος πολιτικής ΕΕ-ΟΗΕ για την τοπική προσαρμογή των ΣΒΑ

Πηγή φωτογραφίας – Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Κατά τη διάρκεια πολιτικού διαλόγου που ακολούθησε το προηγούμενο εργαστήριο, οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες συζήτησαν με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΟΗΕ την αναθεωρημένη πρόοδο και τις προκλήσεις όσον αφορά την τοπική προσαρμογή των ΣΒΑ σε διεθνές επίπεδο.  Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μια σειρά κοινών μηνυμάτων πολιτικής και στρατηγικών τεχνικής συνεργασίας, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις επικείμενες εκδηλώσεις-ορόσημα των Ηνωμένων Εθνών και τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της ΕΕ.

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον συνασπισμό Local2030 των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕτΠ για τοπική προσαρμογή των ΣΒΑ και οδήγησε σε αξιοποιήσιμες γνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός χάρτη πορείας για κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών έως τα μέσα του 2025. Εστιάζοντας στις ευκαιρίες χρηματοδότησης, ο διάλογος αντιμετώπισε ένα κρίσιμο εμπόδιο στην υλοποίηση των ΣΒΑ και έθεσε τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία όσον αφορά τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Patrick Molinoz (FR/PES), αντιπρόεδρος της περιφέρειας Bourgogne-Franche-Comt και πρόεδρος της επιτροπής CIVEX της ΕτΠ, δήλωσε: Η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί σταθερή τοπική στήριξη των επενδύσεων της ΕΕ και των παρεμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να συμμετέχουν συστηματικά στις πολιτικές διαδικασίες και στη διακυβέρνηση της αναπτυξιακής συνεργασίας, μέσω αποτελεσματικής αποκεντρωμένης συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών αποτελεί βασικό μοχλό για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας.»

Ο Matteo Bianchi (IT/ECR), μέλος της τοπικής συνέλευσης του Varese, δήλωσε: Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών είναι η διασφάλιση της επικουρικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Θέλουμε η επόμενη ηγεσία της ΕΕ να επικεντρωθεί σε καθήκοντα με πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, καθώς υπάρχει αυξανόμενη εντύπωση ότι οι προτεραιότητες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που εδρεύουν στις Βρυξέλλες απέχουν πολύ από τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρηματιών που εκπροσωπούμε.»

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024