Προειδοποίηση στο Κοσόβο από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΑΣΕ
Το θέμα των απαλλοτριώσεων σερβικών ιδιοκτησιών φέρνει ανησυχία
Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, με πολλά να είναι τα ερωτηματικά όσον αφορά και τις επιδιώξεις του κοσοβάρου πρωθυπουργού, Άλμπιν Κούρτι σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.
Την Πέμπτη οι πρεσβείες των χωρών της Ομάδας του Κουίντ, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με το Γραφείο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και την αποστολή του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) με κοινή ανακοίνωση τους εκφράζουν «τη λύπη τους για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στις 30 Μαΐου να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση περισσότερων από 100 αγροτεμαχίων σε δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».
Ανησυχίες
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αρκετές από αυτές τις διπλωματικές αποστολές είχαν προηγουμένως κοινοποιήσει στην κυβέρνηση του Κοσόβου εκτιμήσεις διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς και από την Αποστολή ΕΕ για το Κράτος Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση παραβίασε τους δικούς της νόμους και κανονισμούς λόγω διαδικαστικών και τεχνικών ατελειών κατά τη διαδικασία απαλλοτρίωσης».
Σημειώνουν δε ότι «το δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου εντόπισε παρόμοιες νομικές ανησυχίες με την προκαταρκτική απόφαση απαλλοτρίωσης, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει».
Η ανακοίνωση εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί αν και κάποιες από τις ιδιοκτησίες αφαιρέθηκαν από την τελική απόφαση απαλλοτρίωσης, ωστόσο η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου« δεν περίμενε να εκδικαστούν πλήρως όλες οι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις πριν λάβει αυτή την απόφαση».
Να είναι σύννομες
Για τις χώρες του Κουίντ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ χαρακτηρίζεται σημαντικό η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να «καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι απαλλοτριώσεις είναι σύννομες, ότι ακολουθείται η δέουσα διαδικασία και ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ιδιοκτητών και όσων έχουν συμφέροντα γίνονται πλήρως σεβαστά».
Ανησυχίες εκφράζονται στην ανακοίνωση, και για το ότι « το σχέδιο νόμου για τις απαλλοτριώσεις δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του Σχεδίου Ahtisaari και ενθαρρύναμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο αναλόγως πριν από την ψήφισή του».
Καταλήγοντας οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ αλλά και ο ΟΑΣΑ καλούν το Κοσσυφοπέδιο να τηρήσει τα όσα επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου της χρηστής διακυβέρνησης, που αποτελούν τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών. Καλούν επίσης την κυβέρνηση της Πρίστινας να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις αρχές του Ahtisaari, «συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των κοινοτήτων που δεν αποτελούν πλειοψηφία».
Το Κόσοβο και το Συμβούλιο της Ευρώπης
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του Κοσόβου είχε βρεθεί στην επικαιρότητα με αφορμή και την προοπτική ένταξης του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ιδιαίτερη συζήτηση είχε προκαλέσει μάλιστα η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη για το ζήτημα, ως εισηγήτριας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσόβου στον οργανισμό», εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, είχε επισημάνει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.
Ο Τσίπρας
Ο Τσίπρας ο οποίος είχε επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία, είχε τονίσει ότι ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα» είχε επισημάνει στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμιζε δε ιδιαιτέρως ότι πρέπει να υπάρξουν βήματα σε σχέση με τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών όπως και υποβολή προτάσεων για την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, συμπεριλαμβανομένου ενός Οδικού Χάρτη.
Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ είχαν επίσης δηλώσει ότι η Ελλάδα είχε πρόθεση επίσης να απέχει από την σχετική ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που προγραμματιζόταν για το Μάιο, Ωστόσο το θέμα της ένταξης του Κοσόβου τελικά αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη, αφού ο Κούρτι απέρριψε την προϋπόθεση να προχωρήσει η Ένωση Σερβικών Δήμων.
Σε αυτό το κλίμα όπως διαμορφώνεται η ένταξη του Κοσόβου παραμένει αβέβαιη, ενώ οι εντάσεις που εν δυνάμει μπορεί να ξεσπάσουν χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικές για την περιοχή.
- Νέα Αριστερά: Επίσκεψη Στη δομή προσφύγων Μαλακάσας – Παρέδωσε δώρα και υλικά για τους 210 ανήλικους που διαμένουν
- Ρωσία: Εθελοντές ζητούν άμεση βοήθεια από τον Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα
- Ο Πιρς Μόργκαν αποκάλεσε αηδιαστικό το κοινό του «SNL» επειδή χειροκρότησε τον Λουίτζι Μαντζιόνε
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών (vids)
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού