Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
10 πράγματα που ίσως να μην γνώριζες για την απόβαση στη Νορμανδία

10 πράγματα που ίσως να μην γνώριζες για την απόβαση στη Νορμανδία

Άγνωστες πτυχές μιας από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης παγκόσμιας ιστορίας

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, την 6 Ιουνίου του 1944, περίπου 156.000 συμμαχικά στρατεύματα άρχισαν να αποβιβάζονται στις ακτές της Νορμανδίας, αρχίζοντας έτσι να γράφουν τον επίλογο το Γ΄ Ράιχ.

Αν και αυτές τις ημέρες, που συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απόβαση, γράφονται πολλά, υπάρχουν 10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τη μεγαλύτερη απόβαση στην ιστορία και τα οποία κατέγραψε το BBC.

Στρατός φάντασμα

Οι Σύμμαχοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια προσπαθώντας να πείσουν τους Γερμανούς ότι η εισβολή επρόκειτο να γίνει κοντά στο Καλαί, όχι στη Νορμανδία.

Εφηύραν στρατούς στρατόπεδα εκπαίδευσης φαντάσματα με έδρα το Κεντ ως μέρος του σχεδίου εξαπάτησης της D-Day, που ονομάζεται Operation Fortitude.

Κατασκεύασαν εικονικό εξοπλισμό – συμπεριλαμβανομένων φουσκωτών αρμάτων μάχης- πέταξαν ομοιώματα με αλεξίπτωτο, χρησιμοποίησαν διπλούς πράκτορες κάνοντας τους Γερμανούς να πιστέψουν ότι οι Σύμμαχοι επρόκειτο να εισβάλουν μέσω του Πα-ντε-Καλαί και της Νορβηγίας.

Οι Γερμανοί τσίμπησαν σε τέτοιο βαθμό το δόλωμα ώστε ακόμα και τη στιγμή της απόβασης στη Νορμανδία κρατούσε δυνάμεις στη περιοχή του Καλαί περιμένοντας μια δεύτερη εισβολή.

Στείλτε φωτογραφίες

Ήδη από το 1942, το BBC ξεκίνησε μια ψεύτικη έκκληση για φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από τις ακτές της Ευρώπης, από τη Νορβηγία μέχρι τα Πυρηναία.

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας τρόπος συλλογής πληροφοριών για κατάλληλες για απόβαση παραλίες.

Εκατομμύρια φωτογραφίες στάλθηκαν στο υπουργείο Πολέμου και με τη βοήθεια της Γαλλικής Αντίστασης και της αεροπορικής αναγνώρισης, οι επιτελείς κατάφεραν να επιλέξουν τα καλύτερα σημεία για την επιχείρηση

Δύο εκατομμύρια στρατιώτες

Μέχρι το 1944 περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρατεύματα από περισσότερες από 12 χώρες βρίσκονταν στη Βρετανία προετοιμασμένα για την εισβολή.

Την D-Day, οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούνταν κυρίως από αμερικανικά, βρετανικά και καναδικά στρατεύματα, αλλά περιλάμβαναν επίσης αυστραλιανά, βελγικά, τσέχικα, ολλανδικά, γαλλικά, ελληνικά, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ροδεσία [σημερινή Ζιμπάμπουε] και πολωνικό ναυτικό, αεροπορικό και χερσαίο υποστήριξη.

Παρακολούθηση καιρού

Οι αξιωματικοί που διοργάνωσαν την επιχείρηση ήταν πολύ συγκεκριμένοι για το χρονοδιάγραμμα της απόβασης.

Ήθελαν μια πανσέληνο με μια ανοιξιάτικη παλίρροια, ώστε να μπορούν να αποβιβαστούν την αυγή όταν η παλίρροια ήταν περίπου στα μισά. Αυτό όμως σήμαινε ότι έμεναν μόνο ελάχιστες μέρες που προσφέρονταν.

Επέλεξαν να εισβάλουν στις 5 Ιουνίου, αλλά κατέληξαν να καθυστερήσουν 24 ώρες λόγω κακοκαιρίας.

Ήταν ο λοχαγός Τζέιμς Μάρτιν Στάγκ που έκανε αυτή την ουσιαστικής σημασίας πρόβλεψη πείθοντας τον στρατηγό Άικ Αϊζενχάουερ να αλλάξει την ημερομηνία.

Λείπει ο Γερμανός στρατάρχης

Το δελτίο καιρού ήταν τόσο κακό που ο Γερμανός διοικητής στη Νορμανδία, Έρβιν Ρόμελ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας εισβολής λόγω κακοκαιρίας πήγε σπίτι για να κάνει δώρο στη γυναίκα του ένα ζευγάρι παπούτσια για τα 50ά της γενέθλια.

Ήταν στη Γερμανία όταν ήρθε η είδηση ​​της εισβολής.

Ο Φύρερ κοιμάται

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονταν στην ακτή ο Γερμανός ηγέτης κοιμόταν.

Κανένας από τους στρατηγούς του δεν τόλμησε να διατάξει ενισχύσεις χωρίς την άδειά του και κανείς δεν τόλμησε να τον ξυπνήσει.

Χάθηκαν κρίσιμες ώρες στη μάχη για να κρατηθεί η Νορμανδία.

Όταν τελικά ο Χίτλερ ξύπνησε, γύρω στις 10 το πρωί, ήταν ενθουσιασμένος με την είδηση ​​της εισβολής, καθώς νόμιζε ότι η Γερμανία θα νικούσε εύκολα.

Οι δυνάμεις της Κοινοπολιτείας ήταν οι περισσότερες

Ενώ οι ΗΠΑ αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της εντυπωσιακής δύναμης, η συνδυασμένη δύναμη των στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας – κυρίως Βρετανών και Καναδών – ήταν μεγαλύτερη.

Από τους 156.000 άνδρες που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου, οι 73.000 ήταν Αμερικανοί και οι 83.000 Βρετανοί ή Καναδοί. Το ναυτικό απόσπασμα της Κοινοπολιτείας ήταν διπλάσιο από αυτό των Αμερικανών.

Η πιο αιματοβαμμένη ακτή

Υπήρχαν πέντε παραλίες που επιλέχθηκαν για την επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, από ανατολή προς δύση, Sword, Juno, Gold, Omaha, Utah.

Οι απώλειες διέφεραν πολύ, αλλά στην Ομάδα, η οποία ονομάστηκε αιματοβαμμένη, (“Bloody Omaha”), σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περίπου 4.000 άνδρες, ενώ μια αμερικανική μονάδα που αποβιβάστηκε με το πρώτο κύμα το 90% των ανδρών της.

Στη ακτή Gold, αντίθετα, τα ποσοστά θυμάτων ήταν περίπου 80% χαμηλότερα.

Οι μάχες κατά τη διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας, που ακολούθησε την D-Day, ήταν τόσο αιματηρές όσο και στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ποσοστά απωλειών ήταν ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας κατά τη διάρκεια της Μάχης του Σομ το 1916.

Σπασμένες τουαλέτες

Η δόνηση των πυροβόλων του καταδρομικού HMS Belfast κατά τη διάρκεια της απόβασης ήταν τόσο ισχυρή που έσπασε τις τουαλέτες του πληρώματος.

Δοκιμή παμπ

Έχοντας λάβει την άκρως απόρρητη αποστολή του να επιτεθεί στην πυροβολαρχία του Merville, ο Terence Otway έπρεπε να είναι σίγουρος ότι οι άντρες του δεν προδώσουν την επιχείρηση πριν από τις 6 Ιουνίου 1944.

Έστειλε 30 από τα ωραιότερα μέλη της Γυναικείας Βοηθητικής Πολεμικής Αεροπορίας, ντυμένα με πολιτικά ρούχα, σε παμπ του χωριού κοντά όπου εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες του.

Τους ζητήθηκε να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να ανακαλύψουν την αποστολή των ανδρών, αλλά προς τιμή τους, κανένας από τους στρατιώτες δεν αποκάλυψε τίποτα στις ελκυστικές γυναίκες.

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024