Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2024: Πρόσωπο της γερμανικής κάλπης η «γιαγιά που εκνευρίζει»

Ευρωεκλογές 2024: Πρόσωπο της γερμανικής κάλπης η «γιαγιά που εκνευρίζει»

Η Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν είναι το πιο γνωστό και προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος μετά τον πρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις ευρωεκλογές πάσχουν από ονόματα πρώτης γραμμής. Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν ο τελευταίος γερμανός πολιτικός με ευρωπαϊκό προφίλ που μετά τη θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διεκδίκησε την καγκελαρία ως υποψήφιος του SPD το 2013, αλλά ηττήθηκε από τη Μέρκελ.

Η Στρακ-Τσίμερμαν, γιαγιά με τρία εγγόνια και μηχανόβια, είναι γνωστή για τον ευθύ και πολωτικό της λόγο

Συνήθως τα κόμματα στέλνουν στις Βρυξέλλες εκείνους από τους οποίους θέλουν να απαλλαγούν στο Βερολίνο. Εξαίρεση είναι οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι FDP που αποφάσισαν να στείλουν το πιο γνωστό και πιο προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος μετά τον πρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ: την Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, που εξελίχτηκε στο πρόσωπο του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία.

Ο κατήφορος

Οι Φιλελεύθεροι ελπίζουν ότι η δημοφιλία της Στρακ-Τσίμερμαν θα ανακόψει τον κατήφορο του κόμματος που βρίσκεται στο 4% στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές. Την ίδια πτωτική πορεία με το FDP έχουν και τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου.

Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, στην τελευταία δημοσκόπηση για το πρώτο γερμανικό κανάλι ARD, οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν να ανακάμπτουν κάπως, αλλά παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα του 15%.

Ακολουθούν με 14% οι Πράσινοι και το ακροδεξιό AfD, το οποίο υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με τα παγγερμανικά ποσοστά πάνω από 20% στις δημοσκοπήσεις προηγούμενων μηνών, απόρροια του πολιτικού σκανδάλου με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαξιμίλιαν Κραχ να δικαιολογεί τα ναζιστικά SS, στενός του συνεργάτης να είναι προφυλακισμένος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και τον ίδιο να κατηγορείται για χρηματισμό από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Στην πρώτη θέση και με μεγάλη απόσταση από τους άλλους παραμένει η συντηρητική Χριστιανική Ενωση CDU/CSU με 30%. Αλλά για τη δεύτερη θέση οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν πραγματική μάχη μεταξύ SPD, Πρασίνων και AfD. Αυτό είναι ιδιαίτερα πικρό, ειδικά για τους Πράσινους, οι οποίοι με 20% στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν αρχίσει να ονειρεύονται ακόμα και την κατάκτηση της καγκελαρίας.

Τώρα όμως πληρώνουν, όπως και τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα, την κακή εικόνα συνεχών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων στον συνασπισμό του Σολτς, μολονότι το έργο του είναι καλύτερο από τη φήμη του. Διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γερμανία, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, διασφάλισε εναλλακτικές λύσεις όταν σταμάτησε η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να καταρρεύσει η γερμανική οικονομία, η οποία ύστερα από διετή στασιμότητα προβλέπεται να αρχίσει να ανακάμπτει από το 2025.

Η σύγκρουση με τον Σολτς

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε στο προσκήνιο και τη Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν. Ως  πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Αμυνας της Ομοσπονδιακής Βουλής τάχθηκε από την αρχή υπέρ του εξοπλισμού των Ουκρανών στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Συγκρούστηκε για αυτό με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, τον κατηγόρησε ανοιχτά για υποχωρητικότητα και αναβλητικότητα, παλαιότερα για τα άρματα μάχης «Leopard», τώρα για τους πυραύλους «Taurus», έγινε η αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση.

Ο λόγος της είναι ευθύς, άμεσος, πολωτικός, τον συνδυάζει με μία μαχητικότητα για τις θέσεις της που την οδηγεί και σε υπερβολές, όπως ο χαρακτηρισμός του Σολτς πρόσφατα ως ατόμου «στα όρια του αυτισμού».

Ζήτησε συγγνώμη από τον Σολτς, αλλά κρατάει το προφίλ της μαχητικής πολιτικού. «Η γριά εκνευρίζει», φέρεται να σχολίασε ο στενός σύμβουλος του Γιενς Πλέτνερ. Η Στρακ-Τσίμερμαν το έκανε διαφημιστικό βίντεο με το μήνυμα: «σωστά εκνευρίζει».

Η 66χρονη Στρακ-Τσίμερμαν, γιαγιά με τρία εγγόνια, μηχανόβια που επισκέφθηκε αρκετές φορές με τη μηχανή της την Ελλάδα, ξεκίνησε ως αντιδήμαρχος του Ντίσελντορφ, έγινε ομοσπονδιακή βουλευτής από το 2017. Από τον Ιούνιο θα «εκνευρίζει» τους αντιπάλους της στις Βρυξέλλες.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024