Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα των χωρών που βλάπτουν τα παιδιά

Live: Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα των χωρών που βλάπτουν τα παιδιά

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι IDF βομβάρδισαν ακόμα ένα σχολείο της UNRWA στην πόλη της Γάζας - Ο ΟΗΕ αποφάσισε να εντάξει το Ισραήλ στον κατάλογο των χωρών που βλάπτουν τα παιδιά

Η πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα έχει «πλημμυρίσει» το νοσοκομείο Αλ-Άκσα με θύματα και τραυματίες, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να το περιγράφουν ως «βυθιζόμενο πλοίο».

«Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σφαγιάστηκαν ενώ κοιμόντουσαν», καταγγέλλει η Oxfam International.

Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές φαίνεται να λένε ότι αναμένουν ότι η Χαμάς θα υποβάλει την επίσημη απάντησή της στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ημέρες, καθώς η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται και στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σταματήσει τον καταστροφικό πόλεμο.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

07:00 Επρεπε να σκοτωθούν 15.000 παιδιά για να μπει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα;

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, καλωσόρισε την προσθήκη του Ισραήλ στην ετήσια «μαύρη λίστα» του διεθνούς οργανισμού με τις χώρες που έχουν διαπράξει κακοποίηση παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, αλλά τόνισε ότι έγινε καθυστερημένα.

«Δεν έπρεπε να σκοτωθούν 15.000 παιδιά, πολλά περισσότερα ν’ ακρωτηριαστούν [και] 20.000 να μείνουν ορφανά, για να συμπεριληφθεί το Ισραήλ στα κράτη που διαπράττουν φρικτές παραβιάσεις του [διεθνούς] δικαίου κατά των παιδιών», έγραψε η Αλμπανέζε στο X.

06:30 Τουλάχιστον 3.000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί

Οι γιατροί στη Γάζα λένε ότι έως και 3.000 παιδιά έχουν χάσει τα άκρα τους τους τελευταίους οκτώ μήνες κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο αριθμός αναμένεται ν’ αυξηθεί καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει κάθε γωνιά της Λωρίδας της Γάζας, με πολλά μέλη ν’ ακρωτηριάζονται χωρίς αναισθητικό λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

06:00 «Να επιτραπεί η πρόσβαση διεθνών ρεπόρτερ στη Γάζα»

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, επισημαίνει ότι είναι καιρός να επιτραπεί η πρόσβαση σε διεθνείς ρεπόρτερ στη Λωρίδα της Γάζας «για να υποστηρίξουν το ηρωικό έργο» των παλαιστίνιων δημοσιογράφων.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι πρέπει να μεταβούν στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος «ώστε να συνεχιστεί η ανεξάρτητη, τεκμηριωμένη και θαρραλέα ενημέρωση», σημειώνει ο Λαζαρινί.

Ο επικεφαλής της UNRWA απευθύνει το κάλεσμα μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τονίζει ότι είναι ώρα για «ανεξάρτητες έρευνες + λογοδοσία» στη Γάζα καθώς «κανείς δεν λογοδοτεί».

Παραδείγματα ατιμωρησίας εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα περιλαμβάνουν και «το προσωπικό του ΟΗΕ που σκοτώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα», προσθέτει.

Και «οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, καταστράφηκαν, στοχοποιήθηκαν ή χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς σχεδόν σε καθημερινή βάση» και «οι ανθρωπιστικές συνοδείες δέχτηκαν επιθέσεις, λεηλατήθηκα ή δεν τους επετράπη η πρόσβαση», αναφέρει.

Καθώς η παραπληροφόρηση κατά της UNRWA συνεχίζει, επίσης, να «εξοργίζει», «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μου στη Γάζα και αλλού», προειδοποιεί ο Λαζαρινί.

05:30 Επισκευάστηκε η προβλήτα των ΗΠΑ

Βίντεο δείχνει την αποκατάσταση της αποβάθρας βοήθειας στη Γάζα, κόστους 320 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία κατασκεύασε ο στρατός των ΗΠΑ, και η οποία λειτούργησε για λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα προτού διαρραγούν τμήματά της τον περασμένο μήνα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μετά από επισκευές στο Ισραήλ, η «Αποβάθρα Trident» αποκαταστάθηκε στην ακτή της Γάζας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η προβλήτα, για την κατασκευή της οποίας εργάστηκαν 1.000 αμερικανοί στρατιώτες, προβλεπόταν να παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, και διευκόλυνε τη μεταφορά μόλις 1.000 μετρικών τόνων επισιτιστικής βοήθειας ενώ βρισκόταν σε λειτουργία – πολύ μικρή ποσότητα δεδομένης της τεράστιας ανάγκης που υπάρχει στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας είπαν ότι μόνο με το άνοιγμα εκ νέου από το Ισραήλ των χερσαίων συνόρων με τη Γάζα – τα οποία ο στρατός του έκλεισε – μπορούν να παραδοθούν γρήγορα οι ποσότητες καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών που απαιτούνται στα κατεστραμμένα από τον πόλεμο εδάφη.

Μετάφραση: Ανακατασκευή της προσωρινής αμερικανικής προβλήτας στην ακτή της Γάζας

05:00 Σκοτωμένο παιδί 8 ετών στη λίστα με τους… τρομοκράτες

Ενα από τα ονόματα που καταγράφονται από το Ισραήλ ως φερόμενοι παλαιστίνιοι μαχητές που σκοτώθηκαν στη δολοφονική επίθεσή του σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ την Πέμπτη ήταν ένα οκτάχρονο αγόρι, σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) αναγνώρισε το σφαγιασμένο αγόρι ως τον Shaheen Mahmoud Ibrahim Abu Sharif.

Δύο άλλα αγόρια – ηλικίας 10 και 14 ετών –, τα οποία βρίσκονται στη λίστα του νοσοκομείου μεταξύ των 33 εκτοπισμένων που δολοφονήθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, είχαν επίσης ονόματα «που υποδηλώνουν ότι ήταν τα παιδιά ενός άνδρα που το Ισραήλ αναγνώρισε ως νεκρό μαχητή», αναφέρει το AP.

Ο πατέρας, ωστόσο, δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τους νεκρούς του νοσοκομείου Αλ-Ακσά, προσθέτει το AP.

04:30 Εξόντωσαν Παλαιστίνιο οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο στην πόλη Anabta, ανατολικά της Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης δύο Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στην πόλη.

04:00 Το Ισραήλ παρακρατεί χρήματα από την Παλαιστινιακή Αρχή

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο καταστροφικός οικονομικός αντίκτυπος του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα είναι εμφανής.

Από τον Οκτώβριο, οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο παλαιστίνιων εργαζομένων στο Ισραήλ, επιδεινώνοντας τις ήδη έντονες οικονομικές δυσκολίες στα κατεχόμενα εδάφη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορείται, επίσης, για παρακράτηση κρίσιμων φορολογικών εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό της κυβερνώσας Παλαιστινιακής Αρχής.

03:30 «Δεν αρκούν τα λόγια», λέει το Ιράν σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναανί κάλεσε τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν «πλήρως και εμπράκτως» να υποστηρίζουν το Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστεί η «απερίσκεπτη και ωμή» βία εναντίον των Παλαιστινίων.

Σχολιάζοντας τοποθέτηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ – ο οποίος τόνισε πως μια βιώσιμη εκεχειρία είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων – ο Καναανί είπε ότι δεν αρκούν τα λόγια για να μπει τέλος στην απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο μόνος τρόπος, συμπλήρωσε, για να τερματιστεί «αυτή η οδυνηρή τραγωδία, καθώς επίσης η απερίσκεπτη και ωμή βία» εναντίον των Παλαιστινίων είναι η «πλήρης και έμπρακτη» διακοπή της υποστήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Τα Ηνωμένα Έθνη προσθέτουν το Ισραήλ στον κατάλογο θυτών που έχουν διαπράξει παραβάσεις σε βάρος παιδιών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των ισραηλινών ηγετών.
  • Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, με επιθέσεις που αναφέρθηκαν στην πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, μεταξύ άλλων περιοχών.
  • Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι αναμένει ακόμη επίσημη απάντηση από τη Χαμάς στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί το Ισραήλ καθώς και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κατάρ την επόμενη εβδομάδα για να προωθήσει το σχέδιο εκεχειρίας, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για μια περιφερειακή κλιμάκωση.

02:42 Τουλάχιστον 4 άτομα νεκρά στην επίθεση στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη Σέιχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, στη βόρεια Γάζα, σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 14, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Wafa.

02:29 Περισσότερα για την προσθήκη της Χαμάς στη «λίστα της ντροπής»

Τα ένοπλα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ θα προστεθούν και αυτά στη «λίστα της ντροπής» του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συρράξεων, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 18 Ιουνίου, ανέφερε σήμερα μια διπλωματική πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός προστέθηκε σε αυτό το παράρτημα της ετήσιας έκθεσης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού που αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε περίπου είκοσι εμπόλεμες ζώνες σε όλον τον κόσμο.

Κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γ.γ. του ΟΗΕ δημοσιοποιεί κάθε χρόνο μια έκθεση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και κατονομάζει τους υπεύθυνους για αυτές τις παραβιάσεις, όπως ακρωτηριασμούς παιδιών, στρατολόγηση ανηλίκων, απαγωγές ή σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό το παράρτημα της έκθεσής του αποκαλείται «λίστα της ντροπής».

Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στις 18 Ιουνίου, όμως ο Γκιλάντ αιφνιδίασε όλον τον κόσμο προαναγγέλλοντας σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός θα περιλαμβάνεται σε αυτήν.

02:15 Περισσότερα από 3.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω υποσιτισμού

Το Γραφείο Τύπου της Γάζας δημοσίευσε στοιχεία που αναδεικνύουν την καταστροφή στη Γάζα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

  • 3.500 παιδιά κινδυνεύουν με θάνατο λόγω υποσιτισμού και έλλειψης τροφής.
  • 11.000 τραυματίες πρέπει να ταξιδέψουν για θεραπεία στο εξωτερικό.
  • 1.477.748 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες λόγω του εκτοπισμού.
  • 71.338 περιπτώσεις ιογενούς ηπατίτιδας ως αποτέλεσμα του εκτοπισμού.
  • 60.000 έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.
  • 350.000 χρόνιοι ασθενείς κινδυνεύουν λόγω της παρεμπόδισης της εισαγωγής φαρμάκων.
  • 110 σχολεία και πανεπιστήμια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
  • 604 τζαμιά καταστράφηκαν ολοσχερώς.
  • 3 εκκλησίες στοχοποιήθηκαν και καταστράφηκαν.
  • 138.300 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.
  • 453.000 κατοικίες καταστράφηκαν μερικώς.
  • 33 νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

01:56 Η Save the children χαιρετίζει την προσθήκη του Ισραήλ στον κατάλογο θυτών που έχουν διαπράξει παραβάσεις σε βάρος παιδιών

Η Alexandra Saieh από τη Save the Children λέει ότι είναι «απολύτως ντροπιαστικό» το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα και τα μέλη της δεν έχουν κάνει αρκετά για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση είναι ένα βήμα [να μπει το Ισραήλ στη λίστα] για να λογοδοτήσουν οι δράστες και μαζί με το Ισραήλ, ζητάμε επίσης να συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι Ταξιαρχίες Κασάμ και η Ισλαμική Τζιχάντ για τις μεγάλες παραβιάσεις που έχουν διαπράξει σε βάρος των παιδιών. Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Al Jazeera.

Η Saieh ανέφερε ότι ο οκτάμηνος πόλεμος στη Γάζα ήταν «απολύτως καταστροφικός» για τα παιδιά.

«Αυτό που είδαμε είναι παιδιά να σκοτώνονται με πρωτοφανή ρυθμό. Είδαμε παιδιά να ακρωτηριάζονται. Είδαμε επίσης άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία οδήγησε σε πείνα και θανάτους λόγω ακραίου υποσιτισμού, αφυδάτωσης και ασθενειών», πρόσθεσε.

«Να θυμάστε ότι υπάρχουν ακόμη χιλιάδες παιδιά που είναι επίσης παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, πολλά από τα οποία, όπως γνωρίζετε, δεν έχουν καταφέρει να ανασυρθούν», κατέληξε.

01:40 Workshops σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες για τους εκτοπισμένους

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι διεξάγει workshops «ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης» σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες για εκτοπισμένους σε καταφύγια και σχολεία, με έμφαση στην ηπατίτιδα Α.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας, 1.477.748 εκτοπισμένοι στον παράκτιο θύλακα έχουν προσβληθεί από κάποια μολυσματική ασθένεια.

01:25 Σειρήνες ηχούν στη Δυτική Γαλιλαία

Σειρήνες συναγερμού για εισερχόμενες ρουκέτες ηχούν σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Γαλιλαίας, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

01:13 Νεκροί και τραυματίες στη βόρεια Γάζα

Δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό, που είχε στόχο τα σπίτια οικογένειας στη γειτονιά Σέιχ Ραντουάν, στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Νωρίτερα, αναφέρθηκαν επίσης ισραηλινές επιθέσεις στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα.

00:59 Να μην παραιτηθεί ζητούν από τον Γκαντζ οι οικογένειες των ομήρων

Το Axios αναφέρει ότι ο Ισραηλινός υπουργός πολέμου, Μπένι Γκαντζ, θα παραιτηθεί αύριο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό γίνεται μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε ο Γκαντζ τον περασμένο μήνα για την ανάπτυξη ενός σαφούς σχεδίου «για την επίτευξη της νίκης» στη Γάζα.

Οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα καλούν τον Γκαντζ να μην παραιτηθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Χαμάς.

00:42 Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς εποίκους

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, η επίθεση έλαβε χώρα στην περιοχή Ras Ein al-Auja, βόρεια της Ιεριχώ, μεταδίδει το Wafa.

Το θύμα υπέστη πολλαπλά τραύματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από στρατιώτες και εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

00:20 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μοιράζονται εικόνες καταστροφής από τη νότια Γάζα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μοιράζονται εικόνες από τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, που τραβήχτηκαν από ένα μέλος του προσωπικού τους τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Σε αυτές φαίνονται κατεστραμμένα κτίρια και δρόμοι γεμάτοι μπάζα στις δύο νότιες πόλεις της Γάζας, οι οποίες, όπως και άλλες περιοχές του θύλακα, έχουν αντιμετωπίσει σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι εικόνες «προσφέρουν μια ματιά στην εκστρατεία εξόντωσης που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου», έγραψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός», σημείωσαν επίσης.

00:11 Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των νεκρών από την επίθεση σε σχολείο της UNRWA

Ο διευθυντής του Κυβερνητικού Γραφείου Τύπου στη Γάζα, Ismail al-Thawabta, παρείχε ενημέρωση σχετικά με το φονικό ισραηλινό χτύπημα στο σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Όπως είπε, το Ισραήλ σκότωσε 40 εκτοπισμένους, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά και εννέα γυναίκες.

23:59 Η πλειοψηφία των Ισραηλινών δεν θα ψήφιζε τη συνέχιση της διακυβέρνησης Νετανιάχου

Σε δημοσκόπηση του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Channel 12 διαπιστώθηκε ότι το 62% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε κόμμα που υποστηρίζει τη συνέχιση της διακυβέρνησης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επιπλέον, το 56% των ερωτηθέντων Ισραηλινών πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που θα προβλέπει την ανταλλαγή ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές και το 56% πιστεύει ότι το κύριο μέλημα του Νετανιάχου κατά την εξέταση οποιασδήποτε τέτοιας συμφωνίας είναι η πολιτική του επιβίωση.

Οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογές για την αντικατάσταση του Νετανιάχου και για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους γεμίζουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων του Ισραήλ εδώ και μήνες.

23:46 Χρειάστηκε νέο ρεκόρ σφαγής παιδιών για να συμπεριλάβει ο ΟΗΕ το Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής»

Ο Craig Mokhiber, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι λόγω της αντίδρασης του οργανισμού στον πόλεμο της Γάζας, λέει ότι ο παγκόσμιος οργανισμός δεν περιλάμβανε το Ισραήλ στη λεγόμενη «λίστα της ντροπής» για χρόνια εξαιτίας πιέσεων που δεχόταν από το Τελ Αβίβ και τους συμμάχους του.

Η έκθεση του ΟΗΕ συντάσσει «έναν κατάλογο των μερών που εμπλέκονται σε παραβιάσεις κατά των παιδιών», συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των ακρωτηριασμών, της σεξουαλικής βίας και των επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία.

«Χρειάστηκε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σφαγής παιδιών για να αναγκαστεί ο ΟΗΕ να συμπεριλάβει το Ισραήλ αυτή τη φορά», δήλωσε ο Mokhiber.

23:32 Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση του ΟΗΕ, λέει ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος

Ο Ριγιάντ Μανσούρ λέει ότι «το Ισραήλ έχει αποφύγει τη λογοδοσία για τα εγκλήματά του κατά των παλαιστινιακών παιδιών εδώ και δεκαετίες».

Αυτή η έλλειψη λογοδοσίας, ανέφερε ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στον ΟΗΕ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέτρεψε στο Ισραήλ να «εντείνει τα εγκλήματά του εναντίον τους κατά παράβαση όλων των κανόνων και των αρχών της νομιμότητας, της ηθικής και της ανθρωπιάς».

«Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να προσθέσει το Ισραήλ στον κατάλογο των παραβατών των δικαιωμάτων των παιδιών, που συχνά αναφέρεται ως “κατάλογος της ντροπής”, δεν θα φέρει πίσω δεκάδες χιλιάδες παιδιά μας που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ επί δεκαετίες και δεν θα αποκαταστήσει την κανονική ζωή των παιδιών που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία από τις ενέργειές του», δήλωσε ο Μανσούρ.

«Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τον τερματισμό των διπλών στάνταρ και της κουλτούρας ατιμωρησίας που απολάμβανε το Ισραήλ για πάρα πολύ καιρό και που άφησε τα παιδιά μας ευάλωτα στις συνέπειές του».

23:16 Οι Χούθι εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες 24 ώρες

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφέρει ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή αναφορά ζημιών ως αποτέλεσμα των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) και δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ανέφερε η CENTCOM σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στο X.

Η CENTCOM ανέφερε ότι κατέστρεψαν επίσης ένα UAS που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι στο στενό Bab al-Mandab και ένα περιπολικό σκάφος των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι – οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, και παρουσιάζονται ως οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις της χώρας – επιτίθενται στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, όπως λένε, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

22:59 Το drone που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε σε ανοιχτή περιοχή μετά από αποτυχημένη προσπάθεια αναχαίτισης

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο και εισήλθε στο Ισραήλ το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε σε ανοιχτή περιοχή κοντά στην κοιλάδα Jezreel μετά από αποτυχημένη προσπάθεια αναχαίτισης.

Ένα άλλο λιβανέζικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σε ανοιχτή περιοχή στη Δυτική Γαλιλαία. Η ανακοίνωση του στρατού πρόσθεσε ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής.

22:44 Τα παιδιά στη Γάζα υφίστανται πρωτοφανή τραύματα, αλλά δείχνουν ανθεκτικότητα

Ο Ahmed Darwish, παιδοψυχίατρος, λέει ότι τα παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα του να μεγαλώνουν χωρίς αγαπημένα πρόσωπα που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, καθώς και με μόνιμα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.

Ο Darwish δήλωσε στο Al Jazeera ότι βραχυπρόθεσμα, ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας κυριαρχεί στα παιδιά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι άνθρωποι περνούν ένα τεράστιο τραύμα», είπε.

Ο Darwish είπε ακόμα ότι τα παιδιά και οι άλλοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν επιδείξει τεράστια ανθεκτικότητα.

«Τα παιδιά αναγκάζονται να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους», είπε.

22:30 «Επιτέλους» – Η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας για την ένταξη του Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής»

Η Agnes Callamard λέει ότι οι ομάδες δικαιωμάτων «τεκμηριώνουν εδώ και καιρό» τις ισραηλινές παραβιάσεις κατά των παιδιών.

«Δεν θα έπρεπε να είχαν χρειαστεί 15.000 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα για να μπει το Ισραήλ σε αυτόν τον επαίσχυντο κατάλογο», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως έχουμε αναφέρει, περισσότερα από 15.500 παλαιστινιακά παιδιά έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον βομβαρδισμένο θύλακα από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

22:14 Το Ισραήλ ρίχνει εμπρηστικές βόμβες στη Ράφα

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βόρεια της Ράφας.

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει τώρα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή Oraiba, επίσης στα βόρεια της Ράφα.

Σπίτια και γεωργικές εγκαταστάσεις έπιασαν επίσης φωτιά αφού ο ισραηλινός στρατός έριξε εμπρηστικές βόμβες στην ίδια περιοχή.

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την ανθρωπιστική κατάσταση στη νότια πόλη της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.

22:03 Reuters: Και η Χαμάς θα προστεθεί στη «λίστα της ντροπής»

Σύμφωνα με το Reuters η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ θα προστεθούν στον κατάλογο του ΟΗΕ για παραβιάσεις κατά των παιδιών το 2023

21:50 Ο Ισραηλινός πρεσβευτής του ΟΗΕ κατέγραψε και δημοσίευσε την συνομιλία του με αξιωματούχο – Σοκαρισμένος δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ ενημερώθηκε ότι θα συμπεριληφθεί φέτος στην έκθεση «Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις».

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Courtney Rattray, έκανε ένα τηλεφώνημα στον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, για να ενημερώσει το Ισραήλ ότι θα προστεθεί στον κατάλογο.

Αν και η ίδια η έκθεση πρόκειται να κοινοποιηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 14 Ιουνίου, είναι παράδοση ο ΟΗΕ να κάνει τηλεφωνήματα για να ενημερώνει εκ των προτέρων τις νεοπροστιθέμενες χώρες και να αποφεύγονται οι διαρροές.

Ο Erdan κατέγραψε το τηλεφώνημα αυτό και μοιράστηκε μέρος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την επίπληξη του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα.

«Η βιντεοσκόπηση του πρέσβη Erdan αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας και η δημοσιοποίηση μέρους της καταγραφής στο Twitter [Χ] είναι σοκαριστική και απαράδεκτη και ειλικρινά κάτι που δεν έχω δει ποτέ στα 24 χρόνια που υπηρετώ αυτόν τον οργανισμό».

21:39 Ο Λευκός Οίκος αναμένει την επίσημη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι εξακολουθεί να αναμένει την επίσημη απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν το Σάββατο.

21:27 Έρευνα για τις επιθέσεις στις δομές του ΟΗΕ ζητά η UNRE – «Κανείς δεν έχει λογοδοτήσει»

Ο Philippe Lazzarini δήλωσε ότι «κανείς δεν έχει λογοδοτήσει» για τις φονικές επιθέσεις κατά του προσωπικού του ΟΗΕ, καθώς και για την καταστροφή εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και τις επιθέσεις σε ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γάζα.

«Είναι καιρός για ανεξάρτητες έρευνες και απόδοση ευθυνών», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο X.

Ο Lazzarini προειδοποίησε επίσης ότι ο «πόλεμος παραπληροφόρησης» που διεξάγεται κατά της UNRWA «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των δικών μου συναδέλφων στη Γάζα και αλλού».

21:23 Η Χεζμπολάχ λέει ότι χτύπησε τον ισραηλινό στρατό κοντά στα σύνορα

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου αναφέρει ότι μαχητές της στόχευσαν με «κατευθυνόμενο πύραυλο» ένα όχημα στη στρατιωτική τοποθεσία Birkat Risha στο βόρειο Ισραήλ.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει ανταλλάξει φονικά πυρά στα σύνορα με το Ισραήλ, τροφοδοτώντας τις διεθνείς ανησυχίες για την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

21:10 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Η απόφαση για ένταξη στη λίστα της ντροπής θα βλάψει τις σχέσεις μας με τον ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ επιτέθηκε επίσης κατά του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες έλαβε μια «επαίσχυντη» απόφαση.

Ο Κατζ προειδοποίησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ένταξη του Ισραήλ στη λεγόμενη «λίστα της ντροπής» των χωρών που κατηγορούνται για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ζώνες συγκρούσεων «θα έχει συνέπειες για τις σχέσεις του Ισραήλ με τον ΟΗΕ».

20:57 Ο αντίκτυπος του πολέμου στα παιδιά στη Γάζα

Ομάδες δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τον τρομερό φόρο αίματος που έχουν πληρώσει τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Γάζα και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια στοιχεία για την κατάσταση των παιδιών στη Γάζα, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να προσθέσει το Ισραήλ στη λεγόμενη «λίστα της ντροπής» των χωρών ή των οργάνων που βλάπτουν τα παιδιά σε περιόδους συρράξεων.

Περισσότερα από 15.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Η UNICEF αναφέρει ότι εννέα στα δέκα παιδιά στη Γάζα ζουν σε «σοβαρή παιδική διατροφική φτώχεια, επιβιώνοντας με δίαιτες που περιλαμβάνουν δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων την ημέρα – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερα από τέσσερα στα πέντε παιδιά στη Γάζα «δεν έφαγαν για μια ολόκληρη ημέρα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των τριών ημερών» πριν από μια πρόσφατη έρευνα για την επισιτιστική ανασφάλεια.

Η Διεθνής Άμυνα για τα Παιδιά-Παλαιστίνη (DCIP) λέει ότι χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά και θα χρειαστούν «μια ολόκληρη ζωή ανάρρωσης για να θεραπευτούν από το σωματικό και ψυχολογικό τραύμα».

20:45 Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την απόφαση του ΟΗΕ ο απεσταλμένος του Πακιστάν στον οργανισμό

Ο εκπρόσωπος του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη, Munir Akram, μίλησε στο Al Jazeera για την προσθήκη του στρατού του Ισραήλ από τον ΟΗΕ σε έναν παγκόσμιο κατάλογο παραβατών που έχουν διαπράξει παραβιάσεις κατά των παιδιών.

Ακολουθεί μια περίληψη των όσων είπε:

Η κατάταξη του Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής» του ΟΗΕ είναι αναμενόμενη και καθυστερημένη.

Το πάγωμα της ιδιότητας του μέλους του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη έχει συζητηθεί μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών.

Καταδικάζουμε όλες τις χώρες που προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα, καθώς τα χρησιμοποιούν για να σκοτώνουν στη Γάζα.

20:35 Οι Χούθι αναφέρουν δύο επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας της Υεμένης Yahya Saree αναφέρει σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι τα δύο πλοία έγιναν στόχος επειδή «ανήκουν σε εταιρείες που παραβίασαν την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Οι Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στα ύδατα κοντά στην Υεμένη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Η επιχείρηση στόχευσης πραγματοποιήθηκε με έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βαλλιστικών και ναυτικών πυραύλων, επιτυγχάνοντας ακριβή πλήγματα στο στόχο», συνέχισε ο Saree.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν να διεξάγουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις προς υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

20:22 Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει την κίνηση του ΟΗΕ να προσθέσει το Ισραήλ στη «λίστα της ντροπής»

Η απόφαση να προστεθεί ο στρατός του Ισραήλ σε έναν παγκόσμιο κατάλογο παραβατών που έχουν διαπράξει παραβιάσεις κατά των παιδιών είναι «ένα βήμα πιο κοντά στο να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινι έκανε το σχόλιό του στο πρακτορείο Reuters, αφού ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι ενημερώθηκε επίσημα για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προσθέσει τον ισραηλινό στρατό στον κατάλογο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνεται σε έκθεση για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις που πρόκειται να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 14 Ιουνίου.

20:09 Πρώτη φορά το Ισραήλ γίνεται μέρος μιας «μαύρης λίστας»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα την προσθήκη του Ισραήλ στον παγκόσμιο κατάλογο των παραβατών για τη διάπραξη παραβιάσεων κατά των παιδιών, αλλά το Ισραήλ μετέδωσε την είδηση και την αντίδρασή του.

Πρόκειται για μια ετήσια έκθεση που εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εξετάζει χώρες και διάφορους οργανισμούς και το πώς δεν προστατεύουν τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ονομάζεται «Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις» και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ μπαίνει σε αυτή την έκθεση. Αυτό οφείλεται στον πόλεμο στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τον απολογισμό 15.000 έχουν σκοτωθεί.

19:53 Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που έβαλαν ισραηλινοί έποικοι σε χωριό της Δυτικής Όχθης

Ο Χάνι Οντέχ, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της Κούσρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν αφού έποικοι έβαλαν φωτιά στο χωριό.

Ο Odeh δήλωσε στο Associated Press ότι ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά στην περιοχή χθες το βράδυ, επιτέθηκαν σε σπίτια, έκαψαν αποθήκες και κατέστρεψαν δέντρα.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο από αληθινές σφαίρες, πρόσθεσε ο Odeh.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο AP ότι Ισραηλινοί πολίτες έβαλαν φωτιά σε παλαιστινιακή περιουσία το βράδυ της Πέμπτης.

Ο στρατός δήλωσε ότι υπήρξε βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών πολιτών και Παλαιστινίων και ο στρατός τους διέλυσε ρίχνοντας πυροβολισμούς στον αέρα.

19:44 Όγδοη περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τους βασικούς αραβικούς εταίρους των ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κατάρ, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν «θα τονίσει τη σημασία της αποδοχής από τη Χαμάς της πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι, η οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που ενέκρινε η Χαμάς τον περασμένο μήνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης «θα συζητήσει πώς η πρόταση κατάπαυσης του πυρός θα ωφελήσει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους. Θα υπογραμμίσει ότι θα ανακουφίσει τα δεινά στη Γάζα, θα επιτρέψει μια μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις γειτονιές τους», ανέφερε.

19:30 Αρκετοί νεκροί και τραυματίες σε ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Γάζα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν βόρεια της Ράφα.

Επιπλέον, αναφέρει περισσότερα θύματα σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο την πόλη Abasan, ανατολικά της Khan Younis.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή, αλλά θα σας ενημερώσουμε όταν μάθουμε περισσότερα.

19:10 Η Κολομβιανή Ένωση Μεταλλείων αντιτίθεται σε πιθανή επιβολή εμπάργκο της χώρας στο Ισραήλ

Η Ένωση Μεταλλείων της Κολομβίας αναφέρει ότι μια πιθανή απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα προς το Ισραήλ θα παραβίαζε διεθνείς συμφωνίες και θα έθετε σε κίνδυνο τις ξένες επενδύσεις.

Την Πέμπτη, το Bloomberg ανέφερε ότι το υπουργείο Εμπορίου της Κολομβίας θα μπορούσε να απαγορεύσει τις αποστολές άνθρακα στο Ισραήλ, αφού ο αριστερός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Η απόφαση αυτή δεν θα συμμορφωνόταν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κολομβίας που θα έπρεπε να τηρούνται και θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των αγορών και των ξένων επενδύσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κολομβιανή Ένωση Μεταλλείων (ACM).

Πηγή του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι καμία διαταγή, απόφαση ή διάταγμα δεν απαγορεύει ή περιορίζει επί του παρόντος τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ αποτελεί βασικό προορισμό για τον κολομβιανό άνθρακα, με τις αποστολές να αποφέρουν περίπου 165 εκατ. δολάρια ετησίως σε φόρους, δικαιώματα και άλλες εισφορές.

18:56 Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να «αποφύγουν κάθε ταξίδι» στο Λίβανο

Η κυβέρνηση του Καναδά επανέλαβε τις ταξιδιωτικές της συμβουλές προς τους πολίτες της που βρίσκονται στον Λίβανο, ζητώντας τους να «εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν με εμπορικά μέσα», εάν μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

«Αποφύγετε όλα τα ταξίδια στο Λίβανο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, της εμφύλιας αναταραχής, του αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης και της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης με το Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η ένταση κλιμακώνεται μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, Χεζμπολάχ και Ισραήλ έχουν ανταλλάξει θανάσιμα πυρά στα σύνορα τους, τροφοδοτώντας τις διεθνείς ανησυχίες για την εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

18:47 «Οι IDF είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο» απαντά ο Νετανιάχου μετά την απόφαση του ΟΗΕ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε μία οργισμένη απάντηση – από αυτές που συνηθίζει- στην απόφαση του ΟΗΕ να συμπεριλάβει το Ισραήλ σε μια μαύρη λίστα χωρών που προκαλούν κακό σε παιδιά σε ζώνες συγκρούσεων και δήλωσε:

«Ο ΟΗΕ έβαλε σήμερα τον εαυτό του στη μαύρη λίστα της ιστορίας, όταν προσχώρησε σε εκείνους που υποστηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς. Οι IDF είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο και καμία παράλογη απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».

Στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που εισέρχεται από σήμερα στον 8ο μήνα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.000 παιδιά.

18:39 Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα των χωρών που βλάπτουν τα παιδιά σε περιοχές συγκρούσεων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενημέρωσε το Ισραήλ για την απόφασή του να προσθέσει τη χώρα στη μαύρη λίστα των χωρών που βλάπτουν τα παιδιά σε ζώνες συγκρούσεων, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan.

Σε δήλωσή του ο Erdan αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες τον ενημέρωσε για την επίσημη απόφαση, η οποία ελήφθη με αφορμή τη βλάβη που προκλήθηκε σε παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Ο Erdan επέκρινε την απόφαση και τη χαρακτήρισε «ντροπιαστική».

18:30 Μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη

Δεκάδες χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους της Σαναά για να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη καταδικάζοντας τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη.

18:20 Ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε κηδεία στην Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε νεκρική πομπή ενός νεαρού Παλαιστίνιου στην Πύλη των Λεόντων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

18:04 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι έπληξε αντιαεροπορική πυροβολαρχία στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι έπληξε μια πυροβολαρχία Iron Dome σε μια στρατιωτική βάση στο Ramot Naftali στο βόρειο Ισραήλ. Εάν αληθεύει, είναι το πρώτο καταγεγραμμένο χτύπημα σε αντιαεροπορική συστοιχία αυτού του είδους.

Ένα βίντεο της Χεζμπολάχ, το οποίο κοινοποιήθηκε στο αραβικό κανάλι του Al Jazeera στο YouTube, δείχνει αεροφωτογραφίες της βάσης, ακολουθούμενες από φωτογραφίες που ισχυρίζεται ότι τραβήχτηκαν από τον πύραυλο της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιήθηκε στο χτύπημα.

Σύμφωνα με το βίντεο, φαίνεται ότι ο πύραυλος πλήττει έναν εκτοξευτή Iron Dome, ο οποίος περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης. Δύο από αυτούς φαίνεται να έχουν ήδη εκτοξευθεί.

Δεν είναι σαφές, με βάση το βίντεο της Χεζμπολάχ, αν το Iron Dome ήταν ενεργό τη στιγμή του πλήγματος, καθώς τρία τζιπ του ισραηλινού στρατού είναι σταθμευμένα σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από τον εκτοξευτή, απόσταση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τον εκτοξευτή όσο και τα οχήματα

17:50 Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ καλούν τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γερμανίας στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Στην είσοδο της πρεσβείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως: «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ», «Δεν έχετε αρκετό αίμα στα χέρια σας;» και «Για μια φορά, να είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Επίσης, φώναζαν: «Δεν θα έπρεπε να το κάνεις αυτό»: «Γερμανία, δεν μπορείς να κρυφτείς, είσαι συνένοχη στη γενοκτονία».

Η ισραηλινή αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές με τη βία και συνέλαβε πέντε άτομα.

17:39 IDF: «Τρομοκράτες της Χαμάς» κρύβονταν στο σχολείο της UNRWA στην πόλη της Γάζας

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε νωρίτερα την Παρασκευή σε σχολείο της UNRWA, στο οποίο συγκεντρώνονταν οι τρομοκράτες της Χαμάς, όπως υποστηρίζουν οι IDF.

«Το κοντέινερ (σ.σ. που επλήγη) χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς ως κέντρο επιχειρήσεων και σημείο συγκέντρωσης των μαχητών της», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι τρομοκράτες που σχεδίαζαν να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων των IDF και χρησιμοποιούσαν το σχολείο ως καταφύγιο σκοτώθηκαν στο χτύπημα», ανέφερε ο στρατός και πρόσθεσε ότι ελήφθησαν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Πηγή: IDF

17:30 Τα προβλήματα με την αμερικανική προβλήτα

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η προσωρινή προβλήτα που κατασκευάστηκε για τη διευκόλυνση των παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα αποκαταστάθηκε μετά την αποκόλληση μέρους της την περασμένη εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας.

Η προβλήτα, την οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάρτιο, τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο εβδομάδες και εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζε 320 εκατομμύρια δολάρια για τις πρώτες 90 ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι η προβλήτα λειτουργεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, έχει ήδη αντιμετωπίσει αναποδιές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι παραδόσεις χρειάστηκε να διακοπούν για δύο ημέρες αφού πλήθος κόσμου έσπευσε να βοηθήσει τα φορτηγά που έβγαιναν από την προβλήτα, με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος να πυροβοληθεί.

Μετά το περιστατικό, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι σχεδιάζει μια ασφαλέστερη διαδρομή για την παράδοση βοήθειας στο Ισραήλ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι τέσσερα στρατιωτικά σκάφη είχαν αποκολληθεί από την προβλήτα, με τα δύο να φτάνουν στη Γάζα και τα άλλα δύο να ξεβράζονται στις ισραηλινές ακτές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, από τότε που στήθηκε η προβλήτα, ο ΟΗΕ έχει μεταφέρει 137 φορτηγά με βοήθεια, που ισοδυναμεί με 900 τόνους.

Ωστόσο, οι οργανισμοί βοήθειας επανέλαβαν ότι η βοήθεια που παραδίδεται μέσω των χερσαίων διαβάσεων πρέπει να έχει προτεραιότητα και ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φθάσει η πολυπόθητη βοήθεια στη Γάζα.

17:14 Έκθεση της CIA θεωρεί πιθανό ο Νετανιάχου να αγνοήσει τις αμερικανικές πιέσεις

Μια αξιολόγηση της CIA που κυκλοφόρησε μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πιθανόν κρίνει ότι μπορεί να ξεφύγει χωρίς να καθορίσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο – ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκινήσει μια πλήρη πίεση για να τον πιέσει να τερματίσει τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου «πιθανότατα πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη των επικεφαλής ασφαλείας του και να αποτρέψει τις αποστασίες» από τη δεξιά πτέρυγα του συνασπισμού του συζητώντας το μέλλον της Γάζας με «ασαφείς όρους», αναφέρεται στην έκθεση της 3ης Ιουνίου, την οποία εξέτασε το CNN.

Η εκτίμηση – η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως – αποτελεί μία από τις πιο ενημερωμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τη νοοτροπία του Νετανιάχου που έχει κυκλοφορήσει μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την εσωτερική αναφορά.

16:59 Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν την προσωρινή προβλήτα στη Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ λέει ότι αποκατέστησε την προσωρινή προβλήτα στη Γάζα για να επιτρέψει την παροχή κρίσιμης βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

«Περίπου στις 2:15 μ.μ. (τοπική ώρα Γάζας) στις 7 Ιουνίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αποκατέστησε με επιτυχία την προσωρινή προβλήτα στη Γάζα, επιτρέποντας τη συνέχιση της παράδοσης της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας», ανέφερε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της στο X.

«Τις επόμενες ημέρες, η CENTCOM θα διευκολύνει τη διακίνηση ζωτικής σημασίας τροφίμων και άλλων προμηθειών έκτακτης ανάγκης, προς υποστήριξη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης».

16:50 Πογκρόμ Ισραηλινών εποίκων σε χωριό της Δυτικής Όχθης

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές Ισραηλινοί έποικοι βάζουν φωτιά σε σπίτια και αυτοκίνητα κοντά στο χωριό Beitin, βόρεια της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

16:42 Η επίθεση σε σχολείο της UNRWA δείχνει ότι το Ισραήλ κανονικοποιεί τέτοιες επιθέσεις

«Ένα ακόμη σχολείο της UNRWA δέχτηκε επίθεση, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ανάλογες εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για κέντρα εκκένωσης είτε για άλλες δομές να στοχοποιούνται και να δέχονται επίθεση», αναφέρει ο Χανί Μαχμούντ ανταποκριτής του AJ στη Γάζα.

«Και ο ισραηλινός στρατός κατέστησε σαφές μέσω αυτών των συνεχιζόμενων επιθέσεων ότι οι εγκαταστάσεις της UNRWA γίνονται νόμιμοι στόχοι. Και αυτό αποτελεί μέρος της απονομιμοποίησης του έργου και των επιχειρήσεων των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

16:35 UNRWA: Στους 8 μήνες πολέμου στη Γάζα ξεχωρίζουν οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Ο Σαμ Ρόουζ, Διευθυντής Σχεδιασμού της UNRWA, λέει ότι η επίθεση στη Νουσεϊράτ την Πέμπτη έγινε σε «προστατευόμενες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεών μας. Δεν είναι η πρώτη φορά [που το Ισραήλ στοχεύει εγκαταστάσεις της UNRWA, αλλά] ελπίζουμε και προσευχόμαστε να είναι η τελευταία, αλλά έτσι όπως εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος φοβόμαστε ότι δεν θα είναι», δήλωσε ο Ρόουζ στο Al Jazeera.

Ο Ρόουζ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός έχει γίνει μάρτυρας «πρωτοφανών» επιπέδων επιθέσεων σε «προστατευόμενες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ».

«Νομίζω ότι αυτό είναι απλά εμβληματικό της πρωτοφανούς φύσης, της κλίμακας και της φρίκης αυτής της σύγκρουσης. Έχουμε δει παρόμοια περιστατικά σε συγκρούσεις στο παρελθόν, αλλά, ήταν τρομερά, ήταν τραγικά και οδήγησαν σε απώλειες αμάχων, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα».

16:23 Συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ανακοίνωσε ο Μπένι Γκαντζ

Ο Μπένι Γκαντς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου όπου και αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπένι Γκαντζ είχε δώσει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου να παρουσιάσει το μεταπολεμικό του σχέδιο για τη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου, ειδάλλως θα παραιτούνταν από το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο.

16:15 IRC: Ο λιμός εξαπλώνεται στη βόρεια Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δηλώνει τη μεγάλη ανησυχία της με βάση την έκθεση του Δικτύου Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης Πείνας, η οποία δείχνει ότι ο λιμός είναι «πιθανότατα σε εξέλιξη» στη βόρεια Γάζα.

«Το γεγονός ότι οι συγκρούσεις και οι περιορισμοί στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας εμπόδισαν τη συλλογή των δεδομένων που απαιτούνται για μια επίσημη ταξινόμηση είναι τρανή απόδειξη των περιορισμών υπό τους οποίους λειτουργούν οι οργανισμοί βοήθειας», δήλωσε η IRC στο X.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία σε όλο τον κόσμο, ότι μόλις κηρυχθεί ο λιμός, είναι πολύ αργά για πάρα πολλούς. Χρειαζόμαστε ανεμπόδιστη πρόσβαση για να αξιολογήσουμε πλήρως και να καλύψουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες ζωών και να επιτρέψουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

15:58 Η Χαμάς για τη νέα επίθεση των IDF σε σχολείο της UNRWA

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε και άλλο σχολείο του ΟΗΕ (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση 13:55).

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, υποστήριξε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε σχολείο που συνδέεται με την UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν».

15:49 Al-Araby Al-Jadeed: Οι IDF έφτασαν στις ακτές της Ράφα, ελέγχουν ολοκληρωτικά τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας

Ο ισραηλινός στρατός έφτασε στην ακτή της Ράφα στη νότια Γάζα, παίρνοντας υπό τον έλεγχό του τον λεγόμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Al-Araby Al-Jadeed, που εδρεύει στο Λονδίνο και ανήκει στο Κατάρ.

Οι IDF ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν εγκαθιδρύσει «επιχειρησιακό έλεγχο» σε ολόκληρη τη διαδρομή κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου. Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει τότε ότι τα στρατεύματα βρίσκονταν με φυσική παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος του διαδρόμου και ότι υπήρχε ένα μικρό τμήμα κοντά στην ακτή όπου δεν υπήρχαν χερσαίες δυνάμεις, αλλά έλεγχε την περιοχή με επιτήρηση και δύναμη πυρός.

Κάτοικοι που μίλησαν στο Reuters νωρίτερα σήμερα δήλωσαν ότι τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν δυτικότερα στη Ράφα.

Είπαν ότι τεθωρακισμένα οχήματα απέκτησαν μεγαλύτερο έλεγχο κατά μήκος των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο και έκαναν αρκετές επιδρομές στο κέντρο και στα δυτικά της πόλης.

Αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στη δυτική Ράφα από τους βομβαρδισμούς των τεθωρακισμένων εκεί.

Ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τανκς ήταν παρόντα στην Αλ-Ιζμπα, μια περιοχή της νοτιοδυτικής Ράφα κοντά στη μεσογειακή ακτή.

15:40 Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει την ετήσια πληρωμή της στην UNRWA

Η Νέα Ζηλανδία ανακοινώνει ότι θα καταβάλει την ετήσια πληρωμή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην UNRWA «τις επόμενες ημέρες».

«Αυτό προκύπτει μετά από προσεκτική εξέταση της αντίδρασης του ΟΗΕ – μεταξύ άλλων μέσω εξωτερικών και εσωτερικών ερευνών – στις σοβαρές καταγγελίες κατά ορισμένων υπαλλήλων της UNRWA ότι εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ουίνστον Πίτερς, υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, στο X.

«Αντανακλά επίσης τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τις διορθωτικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της ουδετερότητας της UNRWA», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανάρτηση:

15:30 Ο Μπεν-Γκβιρ λέει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα πρέπει να μειωθεί

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ προέτρεψε να εμποδιστεί η είσοδος καυσίμων και να μειωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να εμποδίσει την εισαγωγή καυσίμων από τη Γάζα και να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη λωρίδα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός στο X.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να δηλώσει ανθρωπιά μόνο σε αντάλλαγμα για ανθρωπιά, αλλά δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία που θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του κράτους του Ισραήλ», έγραψε.

15:21 ΜΜΕ προσκείμενα στους Χούθι κάνουν λόγο για νέες επιθέσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας

Το Al-Masirah TV, το κύριο τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων που διοικείται από το αντάρτικο κίνημα Χούθι της Υεμένης, ανέφερε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο της Χοντέιντα και στο λιμάνι του Σαλίφ, στα βόρεια.

15:12 Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε γεωργικές εκτάσεις ανατολικά της Ραμάλα

Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε γεωργικές εκτάσεις στο χωριό Μπάρκα, ανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι που κατέβηκαν από τον παράνομο οικισμό Αταρότ συμμετείχαν σε πορεία κοντά στον κυκλικό κόμβο Ραουάμπι, βόρεια της Ραμάλα, ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έστησαν στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στον κυκλικό κόμβο Ραουάμπι, εμποδίζοντας την είσοδο ή την έξοδο παλαιστινιακών οχημάτων για να διασφαλίσουν την πορεία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως προαναφέραμε, την Πέμπτη, έποικοι στην πόλη Κούσρα, κοντά στη Ναμπλούς, έκοψαν ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.

15:02 Σειρήνες ακούγονται στη Ναζαρέτ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στη Ναζαρέτ, πόλη του Ισραήλ.

Πηγή: Google Maps

14:53 Ο πατέρας της 9χρονης Ιρλανδοϊσραηλινής πρώην ομήρου, της Έμιλι, εκφράζει πικρία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Μένουν προσωρινά σε ένα κατάλυμα στην έρημο, πάνω από την Νεκρά Θάλασσα. Η 9χρονη Έμιλι Χαντ και ο πατέρας της Τόμας προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα από τη δοκιμασία που πέρασαν κατά τη διάρκεια της ομηρείας του κοριτσιού στη Γάζα.

H ‘Εμιλι, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, ιρλανδοϊσραηλινή, απήχθη από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσαν στο κιμπούτς Μπερί.

Το κορίτσι πέρασε 50 δραματικές ημέρες σε αιχμαλωσία στη Γάζα μέχρι την απελευθέρωσή του τον Νοέμβριο.

Μετά την επανένωσή της με τον πατέρα της, τον γεννημένο στο Δουβλίνο Τόμας Χαντ, μετακινούνται από το ένα προσωρινό κατάλυμα στο άλλο κουβαλώντας μαζί τους ελάχιστα υπάρχοντά τους και τον σκύλο τους.

Ο Χαντ λέει ότι η πατρίδα του, η Ιρλανδία, επιτέλεσε βασικό ρόλο στην απελευθέρωση της Έμιλι. Αλλά εκφράζει επικρίσεις για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Αισθάνεται ότι αυτό επιβραβεύει την Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση που απήγαγε την κόρη του μετά την επίθεση στο Ισραήλ από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 συνελήφθησαν όμηροι στη Γάζα.

Το Ισραήλ απάντησε με ευρεία επίθεση από την οποία έχουν ήδη σκοτωθεί περισσότεροι από 36.000 ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι η θέση της εδράζεται στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

«Ευχόμαστε να συμβεί αυτό και να λήξει (σ.σ. ο πόλεμος). Το μόνο που έχει να κάνει (σ.σ. η Χαμάς) είναι να παραδώσει τους ομήρους και ο πόλεμος θα λήξει», λέει ο Χαντ.

Ο Χαντ προσπαθεί να προσφέρει στην Έμιλι μια μορφή κανονικότητας και, όπως εξηγεί ο ίδιος, πέραν ενός-δύο προβλημάτων, η μικρή βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης.

14:43 ΗΠΑ, Αίγυπτος, Ισραήλ αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τον ρόλο της ΠΑ στο πέρασμα της Ράφα

Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες όσον αφορά την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα, αφού το Ισραήλ απέρριψε την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ως έχουσα ρόλο στη λειτουργία της πλευράς της Γάζας, ανέφερε το σάιτ Axios επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το πέρασμα παραμένει κλειστό από τότε που το Ισραήλ επέκτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, κοντά στο πέρασμα με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να ανοίξει το πέρασμα από τη δική της πλευρά μέχρι η πλευρά της Γάζας να επανέλθει υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, σύμφωνα με δύο πηγές, ότι δεν συμφωνεί με την ανάληψη οποιουδήποτε ρόλου από την ΠΑ στο πέρασμα.

Ωστόσο, μία από τις πηγές δήλωσε στο Axios ότι τα σχόλια του Νετανιάχου ήρθαν σε αντίθεση με την πολιτική που είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου ημέρες νωρίτερα, ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε με οποιαδήποτε κυβερνητική οντότητα εκτός της Χαμάς να διαχειρίζεται το πέρασμα.

14:34 «Ανάμεσα σε 35 και 45» είναι ο αριθμός όσων σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο σχολείο του ΟΗΕ που βομβαρδίστηκε, λέει εκπρόσωπος της UNRWA

Η εκπρόσωπος της UNRWA, Ταμάρα Αλριφάι λέει ότι το σχολείο – καταφύγιο στο οποίο επιτέθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις την Πέμπτη στέγαζε «έως και 6.000 άτομα».

«Αρχικά, αυτό ήταν ένα σχολείο, αλλά από την αρχή του πολέμου, στεγάζει ανθρώπους που έχουν επανειλημμένα εκτοπιστεί καθώς η σύγκρουση στη Γάζα εξελίσσεται», δήλωσε η ίδια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Democracy Now.

«Το χτύπημα συνέβη γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα και απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε υπάρχουν μεταξύ 35 και 45 νεκροί, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά».

Δείτε τις δηλώσεις της Αλριφάι:

14:24 Ο δήμαρχος της Χάιφα λέει ότι οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου δεν πρέπει να πραγματοποιούνται στην ισραηλινή πόλη

Ο δήμαρχος της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, Γιόνα Γιαχάβ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα δεν πρέπει να πραγματοποιούνται στην πόλη, προσθέτοντας ότι «ανήκουν στην πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Δεν νομίζω ότι η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να εφαρμοστεί στη Χάιφα», δήλωσε ο δήμαρχος. Συνεργάτες έσπευσαν να υπερασπιστούν τον δήμαρχο, εξηγώντας ότι δεν αναφερόταν στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως, αλλά σε αυτές που οργανώνονται από Ισραηλινούς Άραβες κατά του πολέμου στη Γάζα.

Ακτιβιστές της ειρήνης κάλεσαν τον δήμαρχο να ανακαλέσει τις δηλώσεις του. «Νομίζαμε ότι η Χάιφα ήταν μια πόλη για όλους», ανέφερε η δήλωση, που υπογράφεται από τοπικούς ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς παράγοντες.

«Ο δήμαρχος μίλησε για διαμαρτυρίες ριζοσπαστικών στοιχείων που καταφθάνουν από την πόλη για να βλάψουν τη συνύπαρξη στη Χάιφα», αναφέρεται σε επίσημη απάντηση του δήμου της Χάιφα. «Αυτές οι διαμαρτυρίες περιλαμβάνουν εκκλήσεις κατά του κράτους και του στρατού, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», τονίστηκε στο ίδιο μήνυμα.

14:14 Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Μια νέα δημοσκόπηση της YouGov διαπιστώνει ότι περίπου το 40% των Γερμανών δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, ενώ το 27% δήλωσε ότι είναι κατά μιας τέτοιας κίνησης. Περίπου το 33% δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η πλειονότητα των Γερμανών αποδοκιμάζει τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ το 51% δήλωσε ότι θα υποστήριζε τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ.

Μόνο το 26% των Γερμανών τάχθηκε κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις για επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σλοβενία αναγνώρισε την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, ακολουθώντας την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, οι οποίες αναγνώρισαν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος τον περασμένο μήνα.

14:05 Στις 36.731 οι νεκροί στη Γάζα – 77 θύματα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 36.731 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 83.530 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 77 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 221 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

13:55 Al Jazeera: Αρκετοί οι νεκροί μετά από επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι – Στοχοποιήθηκε κι άλλο σχολείο της UNRWA

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο ένα σχολείο της UNRWA που στεγάζει εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, που βρίσκεται στα παράλια της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera επί τόπου.

13:46 Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου: «Ο χρόνος δεν είναι ακόμη ώριμος» για κρατική επιτροπή έρευνας για τον πόλεμο

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γιόσι Φουκς απάντησε σήμερα Παρασκευή στις εκκλήσεις της Γενικής Εισαγγελέα, Γκάλι Μπαχάραβ-Μιαρά που τον προέτρεπε να συστήσει κρατική επιτροπή έρευνας για τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι «ο χρόνος δεν είναι ακόμη ώριμος» για την έναρξη της έρευνας εν μέσω πολέμου.

13:36 Ισραηλινοί έποικοι έκοψαν ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή σε επίθεση στη Ναμπλούς

Κατά τη διάρκεια επίθεσης στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, τη Ναμπλούς, την Πέμπτη, Ισραηλινοί έποικοι έκοψαν ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι οι έποικοι πέταξαν πέτρες σε Παλαιστίνιους κατοίκους και προσπάθησαν να κάψουν ένα σπίτι.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να προστατευτούν, τραυματίζοντας δύο άτομα.

Εκτός από την καταστροφή περιουσιών και γεωργικών εκτάσεων, τουλάχιστον 531 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.200 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων σε όλη τη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε σχετική ανάρτηση για την επίθεση των Ισραηλινών εποίκων:

13:22 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις δυτικά της πόλης Ράφα, ανέφερε ανταποκριτής του Al Jazeera
  • Εκπρόσωπος του Νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ αναφέρει ότι 54 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις σε διάστημα μίας ημέρας
  • Η Χαμάς «παραμένει βέβαιη» ότι μπορεί να επιβιώσει από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρουν τα παρατηρητήρια πολέμου ISW και CTP
  • Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε τον περασμένο μήνα για την ανάπτυξη ενός σαφούς σχεδίου «για την επίτευξη της νίκης» στη Γάζα
  • Η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας
  • Σύμφωνα με το Associated Press, οι Χούθι συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα υπαλλήλους του ΟΗΕ σε μια ξαφνική επιχείρηση

13:12 Περισσότερα για τις συλλήψεις υπαλλήλων του ΟΗΕ από τους Χούθι

Η Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Mayyun, η οποία ταυτοποίησε και αυτή τους υπαλλήλους του ΟΗΕ που κρατούνται, κατονόμασε και άλλες οργανώσεις αρωγής των οποίων οι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί από τους Χούθι σε τέσσερις επαρχίες που κατέχουν οι αντάρτες της Υεμένης – Αμράν, Χοντέιντα, Σαάντα και Σαάνα. Οι οργανώσεις αυτές δεν γνώριζαν αρχικά για τις συλλήψεις.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία συνιστά παραβίαση των προνομίων και ασυλιών των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών που τους παρέχει το διεθνές δίκαιο, και θεωρούμε ότι πρόκειται για καταπιεστικές, ολοκληρωτικές, εκβιαστικές πρακτικές για την απόκτηση πολιτικών και οικονομικών κερδών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ακτιβιστές, δικηγόροι και άλλοι ξεκίνησαν επίσης μια ανοικτή διαδικτυακή εκστρατεία, καλώντας τους Χούθι να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους, διότι αν δεν το κάνουν, αυτό «συμβάλλει στην απομόνωση της χώρας από τον κόσμο».

Το AP σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις συλλήψεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:03 Πού «κολλάει» η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Τα τρία «αγκάθια»

Την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται εδώ και οκτώ μήνες, οι δύο πλευρές βρίσκονται ξανά σε διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στην αντιπρόταση των Ισραηλινών, τμήματα της οποίας περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, το Τελ Αβίβ δεν προσφέρει καμία εγγύηση για «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ούτε δεσμεύτηκε για την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

12:53 Νοσοκομείο του Αλ-Άκσα: Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε διάστημα μίας ημέρας

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα αναφέρει ότι 54 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις με στόχο περιοχές στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, Χαλίλ αλ-Ντακράν δήλωσε ότι ο αριθμός των πτωμάτων και των τραυματιών που έφτασαν στο νοσοκομείο ήταν μέσα σε μία ημέρα.

12:44 Associated Press: Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι Χούθι της Υεμένης συνέλαβαν τουλάχιστον 9 υπαλλήλους του ΟΗΕ και άλλους σε ξαφνική επιχείρηση

Τουλάχιστον εννέα Υεμενίτες υπάλληλοι οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών έχουν συλληφθεί από τους Χούθι της Υεμένης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή, καθώς οι Χούθι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη οικονομική πίεση και αεροπορικές επιδρομές από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πιθανόν να έχουν συλληφθεί και άλλοι που εργάζονται για ομάδες αρωγής.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις των εργαζόμενων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτούς που κρατούνται περιλαμβάνονται υπάλληλοι της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του αναπτυξιακού τους προγράμματος, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ένας που εργάζεται για το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η σύζυγος ενός από τους κρατούμενους κρατείται επίσης.

12:34 Σε τι διαφέρει το σημερινό αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ σε σύγκριση με αυτό του 1967/68

Ο αναλυτής Τζιμ Λόρι σημειώνει στο Al Jazeera ότι:

«Ο πόλεμος στη Γάζα φέρνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε αδιέξοδο (σ.σ. lose-lose position στα αγγλικά). Ο Σάντερς προειδοποίησε τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να χάσει νέους ψηφοφόρους. Οι δημοσκόποι ανέφεραν ότι μπορεί ήδη να έχει χάσει την ψήφο των Παλαιστινίων-Αμερικανών στην πολιτεία-κλειδί του Μίσιγκαν. Μπορεί επίσης να κινδυνεύει να χάσει τους κρίσιμους ηλικιωμένους Εβραίους ψηφοφόρους στην Πενσιλβάνια, μια άλλη πολιτεία στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με 56 χρόνια πριν, οι εκλογές του 2024 δεν θα κριθούν μόνο από τα ρήγματα που προκάλεσε ένας διεθνής πόλεμος. Τα ρήγματα στη σημερινή Αμερική είναι αναμφισβήτητα βαθύτερα και πιο επικίνδυνα. Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην Αμερική του 21ου αιώνα είναι η ευκολία με την οποία οι πολιτικοί παράγοντες και οι υποστηρικτές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικά μέσα ενημέρωσης καθορίζουν την αφήγηση, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και δημιουργούν ψευδείς αναλογίες σε βάρος όλων».

12:25 Σαφής αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς ζώνες

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ, ο οποίος μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα για το Al Jazeera, αναφέρει ότι:

«Ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις επιθέσεις σε πολλές περιοχές της Γάζας. Το κύριο βάρος τις τελευταίες δύο ημέρες, ακόμη και νωρίς σήμερα το πρωί, πέφτει στις κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών καταυλισμών Μπουρέιτζ και Μαγκάζι και της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό ως ασφαλείς ζώνες, ωστόσο αυτό που παρατηρήσαμε είναι μια σαφής αύξηση των στρατιωτών στη Μαγκάζι.

Στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά τη στοχοποίηση ενός σπιτιού. Δύο άλλοι σκοτώθηκαν εδώ στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και συνεχίζονται οι συνεχείς βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Αυτό που γνωρίζουμε και ακούμε από τους πολίτες είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση. Στοχεύουν πυκνοκατοικημένες περιοχές χωρίς καμία προφύλαξη για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων και αυτό αντανακλά την πρόθεση του Ισραήλ να επεκτείνει τη στρατιωτική επιχείρηση».

12:15 Αντιπρόσωποι αποχώρησαν από συνεδρίαση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια ομιλίας από αξιωματούχο του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δεκάδες αντιπρόσωποι αποχώρησαν από συνεδρίαση του ΟΗΕ καθώς Ισραηλινός αξιωματούχος απαντούσε στις επικρίσεις ότι το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει τα εργασιακά δικαιώματα των Παλαιστίνιων εργαζομένων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

12:01 Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας: «Η αθωότητα δολοφονείται καθημερινά στην Παλαιστίνη»

Με ένα συγκλονιστικό βίντεο, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας ζητά να σταματήσει η «γενοκτονία» στη Γάζα που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:51 Πλάνα δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη – Σκληρές εικόνες

Πλάνα, τα οποία επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν ισραηλινές δυνάμεις να καταδιώκουν δύο Παλαιστίνιους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην Τζενίν, οι οποίοι ήταν μεταξύ των τριών ατόμων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής του στρατού.

Το σοκαριστικό υλικό δείχνει τα δύο θύματα να ακολουθούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις που κινούνται με ένα θωρακισμένο τζιπ και στη συνέχεια να πέφτουν ξαφνικά από τη μοτοσικλέτα τους σαν να τους πυροβολούν από πίσω.

Αφού τα θύματα πέφτουν στο έδαφος, το ισραηλινό στρατιωτικό όχημα φρενάρει δίπλα στον οδηγό και τον συνοδηγό και σταματάει για λίγο πριν συνεχίσει χωρίς να ελέγξει την υγεία τους ή να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στα δύο άτομα.

Αργότερα, βίντεο δείχνει τα πληρώματα ασθενοφόρων από την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης να ανασύρουν τα πτώματα των δύο θυμάτων και στη συνέχεια να δέχονται πυρά από τον ισραηλινό στρατό ενώ το κάνουν.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

11:41 Al Jazeera: Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο άτομα στα δυτικά της Ράφα

Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων δυτικά της πόλης Ράφα.

11:32 Οι IDF λένε ότι δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν στην κεντρική Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής πυρήνα εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δεκάδες μαχητές εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης στην ανατολική Μπουρέιτζ και στην ανατολική Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας και διεξάγεται από την 98η Μεραρχία.

Τα στρατεύματα εντόπισαν φρεάτια τούνελ και κατεδάφισαν υποδομές που χρησιμοποιούν «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην περιοχή, αναφέρουν οι IDF.

Ο επικεφαλής ενός πυρήνα της Χαμάς που εκτοξεύει ρουκέτες σκοτώθηκε επίσης σε αεροπορική επιδρομή στην κεντρική περιοχή της Γάζας, προσθέτουν οι IDF.

Οι IDF συνεχίζουν επίσης την επίθεσή τους στη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου όπως λένε τα στρατεύματα της 162ης Μεραρχίας εντόπισαν επιπλέον φρεάτια τούνελ και όπλα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει επίσης τις επιχειρήσεις στον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα, με την Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών να αναπτύσσεται στην περιοχή, μαζί με την 99η Μεραρχία.

Στρατιώτης των IDF στη Γάζα.

11:23 Σχεδόν στο 80% η ανεργία στη Γάζα

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σχεδόν στο 80% από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία εργασίας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα το μέσο ποσοστό ανεργίας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη να ξεπερνά το 50%.

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει το 79,1%, ενώ στη Δυτική Όχθη η ανεργία έφθασε σχεδόν το 32%, ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στην τέταρτη αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην απασχόληση. Τα στοιχεία δίνουν ένα συνδυασμένο ποσοστό ανεργίας 50,8%.

«Αυτό δεν περιλαμβάνει τους Παλαιστίνιους που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρουν δουλειά», δήλωσε η Ρούμπα Τζάραντατ, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΟΕ για τα αραβικά κράτη, αναφέρει το Reuters.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», προειδοποίησε η Τζάραντατ.

Το Reuters αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

«Φανταστείτε με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας, οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τροφή για τον εαυτό τους και για τις οικογένειές τους», δήλωσε η Τζάραντατ.

«Αυτό επηρεάζει επίσης την υγεία τους… Ακόμη και αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να εξυπηρετήσουν την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί εκεί», τόνισε.

«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει ωθήσει πολλές οικογένειες σε μεγάλη φτώχεια», δήλωσε η ίδια.

11:14 Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Εσκόλ ανακοίνωσε ότι ρουκέτα έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή μετά τις σειρήνες που ακούστηκαν νωρίτερα

Μετά από σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρουκέτες στις συνοριακές κοινότητες Μαγκέν και Έιν ΧαΜπεσόρ της Γάζας, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο του Εσκόλ εντόπισε μια ρουκέτα που είχε προσγειωθεί σε μη κατοικημένη περιοχή.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

11:05 CNN: Το Κατάρ απειλεί να απελάσει τους ηγέτες της Χαμάς μετά από πιέσεις των ΗΠΑ

Το CNN μετέδωσε ότι το Κατάρ απείλησε τους ηγέτες της Χαμάς με απέλαση εάν η οργάνωση δεν δεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μια απειλή για την οποία οι ΗΠΑ πίεσαν τις τελευταίες ημέρες.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς απάντησε στο δημοσίευμα λέγοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απέλασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ ασκούν πίεση για να προωθήσουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, για την οποία ενδιαφέρεται η Χαμάς.

«Η διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος προσθέτει ότι η απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας πρότασης εναπόκειται στην ηγεσία της οργάνωσης στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποπομπή της ηγεσίας της Χαμάς δεν θα έχει «κανένα αποτέλεσμα και μπορεί μόνο να σκληρύνει τη θέση της Χαμάς».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς προσθέτει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να χάσουν το πλεονέκτημα, καθώς η ηγεσία θα μετεγκατασταθεί στην Τουρκία, τον Λίβανο ή ακόμη και το Ιράν.

10:55 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων και στον τερματισμό του πολέμου.

10:46 Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστίνιων ψαράδων

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας αριθμός Παλαιστίνιων ψαράδων τραυματίστηκε μετά από πυρά ισραηλινών δυνάμεων σε λιμάνι δυτικά της Ράφα.

10:37 Για «κρατική τρομοκρατία» κατηγορούν το Ισραήλ οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 6.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό χτυπήθηκε χωρίς προειδοποίηση.

«Ξύπνησα από τις κραυγές των γυναικών και είδα κομματιασμένα μέλη σωμάτων. Μια γυναίκα έχασε δύο ή τρία παιδιά», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ομ Μοχάμεντ Ουάσι, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος.

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων και των θυμάτων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

«Πρόκειται για κρατική τρομοκρατία», δήλωσε ο Ναϊέμ Χαλίλ, άλλος εκτοπισμένος Παλαιστίνιος. «Το Ισραήλ στοχεύει τα ιδρύματα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ παραβίασε όλους τους διεθνείς νόμους, πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές. Εδώ και 76 χρόνια, οι Παλαιστίνιοι απευθύνονται σε όλον τον κόσμο χωρίς καμία ανταπόκριση. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες, εκτός από το Ισραήλ. Αυτό είναι υποκρισία», υπογράμμισε ο ίδιος.

10:27 Σειρήνες ακούγονται σε Μαγκέν και Έιν ΧαΜπεσόρ, κοινότητες κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF στο Telegram, σειρήνες ακούγονται σε Μαγκέν και Έιν ΧαΜπεσόρ, κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

10:18 Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα – Για 15 νεκρούς από τα ξημερώματα μιλά ανταποκριτής του Al Jazeera στο πεδίο

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι 15 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς που στόχευσαν διάφορες περιοχές στο κέντρο της Γάζας από τα ξημερώματα.

10:08 Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Γκαντζ αναμένεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε τον περασμένο μήνα για την ανάπτυξη ενός σαφούς σχεδίου «για την επίτευξη νίκης» στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, ο Γκαντζ προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της μη διαμόρφωσης του συγκεκριμένου σχεδίου.

Οι οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα κάλεσαν τον Γκαντζ να μην παραιτηθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Χαμάς.

Το γραφείο του Νετανιάχου έχει προγραμματίσει διευρυμένη υπουργική συζήτηση για την Κυριακή, αμέσως μετά την προθεσμία που έδωσε ο Γκαντζ, μετέδωσε το Kan.

Στην περίπτωση παραίτησης του Γκαντζ αναφέρονται και άλλα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως οι Times of Israel.

Ισραηλινά ΜΜΕ λένε ότι ο Μπένι Γκαντζ αναμένεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

09:59 Παρατηρητές πολέμου: Η αυτοπεποίθηση της Χαμάς ότι θα επιβιώσει από τον πόλεμο έχει «παγιωθεί»

Η Χαμάς «παραμένει βέβαιη» ότι μπορεί να επιβιώσει από τον τρέχοντα πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η σιγουριά της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επιβίωσή της έχει «παγιωθεί» από τότε που το Ισραήλ μείωσε τις στρατιωτικές μονάδες που αναπτύσσονται στη Γάζα τον Δεκέμβριο.

Σημειώνοντας ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «οι στρατιωτικές του δυνάμεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση», το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα περιπλέκονται από την τακτική της Χαμάς να μάχεται και στη συνέχεια να αποσύρεται σε περιοχές που δεν υπάρχουν ισραηλινές δυνάμεις για να «ξεκουραστεί και να ανασυγκροτηθεί».

Η τελευταία κοινή έκθεση ISW/CTP αναφέρεται επίσης σε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, στο οποίο Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Χαμάς έχει στραφεί σε τακτικές «ανταρτών», τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση μπορεί να διατηρήσει «για μήνες».

Η Χαμάς συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όπλα που είτε εισάγονται λαθραία στη Γάζα είτε κατάσχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Reuters.

Δείτε σχετική ανάρτηση για τη στάση της Χαμάς από το CTP:

09:49 Δύο πτώματα ανασύρθηκαν στην περιοχή Σάμπρα της πόλης της Γάζας

Η πολιτική προστασία της Γάζας αναφέρει ότι δύο πτώματα και αρκετοί τραυματίες ανασύρθηκαν μετά τη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός σπιτιού κοντά στο τέμενος ας-Σαλά στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας.

09:40 Υποψήφια των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η πιθανή χρήση βρετανικών όπλων σε «εγκλήματα» στη Γάζα αποτελεί «ντροπή»

Υποψήφια του Εργατικού Κόμματος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασε την πιθανή χρήση βρετανικής κατασκευής όπλων σε «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα, μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι όπλα βρετανικής κατασκευής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτό», ανέφερε η Ζάρα Σουλτάνα, η οποία διεκδικεί να διατηρήσει την έδρα της στο Κόβεντρι Σάουθ στις 4 Ιουλίου, σε ανάρτησή της στο X.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις για να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, ο βουλευτής των Εργατικών, Τζόναθαν Άρσγουορθ δήλωσε ότι δεν ήθελε να δει βρετανικά όπλα να χρησιμοποιούνται στην επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα.

Οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αν κερδίσουν τις εκλογές, αλλά έχουν δεσμευτεί να επανεξετάσουν τις εξαγωγές και να λάβουν απόφαση με βάση τις πιο πρόσφατες νομικές συμβουλές.

09:30 Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι έγιναν πολυάριθμες επιδρομές ισραηλινών στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων σε κοινότητες, χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία νωρίτερα τριών νέων στην Τζενίν.

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην κηδεία για τους τρεις Παλαιστίνιους νέους, ηλικίας 17 έως 24 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις την Πέμπτη.

Οι περιοχές στις οποίες έγιναν έφοδοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Παρασκευής:

  • Στη γειτονιά Αμπού Σνέινα στην πόλη της Χεβρώνας
  • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Έιν στη Ναμπλούς, ενώ έγινε έφοδος σε ένα σπίτι στον καταυλισμό και έρευνες σε κτίρια στα περίχωρα του καταυλισμού, σύμφωνα με το Wafa. Οι κάτοικοι της περιοχής ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό για να αποτρέψουν την εισβολή
  • Τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε επιδρομή στις πόλεις Σιλάτ, αλ-Νταχρ και αλ-Φαντακουμίγια που βρίσκονται νότια της Τζενίν, όπου σπίτια Παλαιστινίων ερευνήθηκαν από στρατιώτες που συνοδεύονταν από αστυνομικούς σκύλους
  • Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χρησιμοποίησαν ένα επιβλαβές αέριο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους ντόπιους Παλαιστίνιους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να αντισταθούν σε επιδρομή στο χωριό Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ
  • Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν επίσης στην κοινότητα του χωριού Χάλετ αλ-Φάρα, νότια της Χεβρώνας, όπου έψαξαν και λεηλάτησαν σπίτια πριν αποχωρήσουν

09:21 Η στιγμή που κτίριο κατοικιών βομβαρδίζεται στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Οι IDF συνεχίζουν να βομβαρδίζουν σχεδόν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που κτίριο κατοικιών βομβαρδίζεται στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

09:11 Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Μόντρεαλ

Η αστυνομία του Μόντρεαλ έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ την Πέμπτη.

Η αστυνομία σχημάτισε αρχικά ένα οδόφραγμα στο δρόμο, αλλά καθώς η διαδήλωση διογκώθηκε και επεκτάθηκε στην πλατεία της πανεπιστημιούπολης, αναπτύχθηκαν περισσότεροι αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ. Μια ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, η αστυνομία εισήλθε στο κτίριο διοίκησης, όπου οι διαδηλωτές είχαν οχυρωθεί.

Έκλεισαν τα παράθυρα και αφαίρεσαν τα υλικά των διαδηλωτών.

Η Αλληλεγγύη για τα Παλαιστινιακά Ανθρώπινα Δικαιώματα (SPHR) του ΜακΓκιλ δημοσίευσε μια λεπτομερή δήλωση στο Telegram, επικρίνοντας το πανεπιστήμιο για την απόρριψη των αιτημάτων τους να αποεπενδύσουν από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Οι φοιτητές οχυρώθηκαν στο εσωτερικό για να διεκδικήσουν το πανεπιστήμιο, το οποίο συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Καθώς οι σιωνιστικές δυνάμεις προελαύνουν στη Ράφα, διαπράττοντας φρικαλεότητες, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΜακΓκιλ διατηρούν ξεδιάντροπα τις οικονομικές και ακαδημαϊκές διασυνδέσεις τους», σημειώνεται.

Δείτε βίντεο:

09:02 Μικρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη έπειτα από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χαν Γιουνίς

Ο μικρός Μοχάμεντ τραυματίστηκε μετά από έκρηξη από υπολείμματα πυρομαχικών που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο από το Quds News Network:

08:52 Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τον ισραηλινό στρατό για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μετά την επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η αποτυχία του ισραηλινού στρατού να εξασφαλίσει «διάκριση, αναλογικότητα και προφύλαξη» στις επιθέσεις του που έχουν σκοτώσει Παλαιστίνιους αμάχους θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Απαντώντας μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν το σχολείο δεν δικαιολογεί μια τέτοια επίθεση.

Η παρουσία μαχητών «δεν θα επέτρεπε ούτε θα δικαιολογούσε παραβιάσεις» των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών κατά τη διεξαγωγή επιθέσεων, καθώς και για την αναλογικότητα και την προφύλαξη ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν στοχοποιούνται άμαχοι, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

«Σημειώνουμε με ανησυχία ότι η επίθεση αυτή ακολουθεί ένα χτύπημα την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που άφησε πίσω του τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους νεκρούς», ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα.

08:43 Νέα επίθεση των IDF σε στόχους της Χεζμπολάχ

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:34 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, που βρίσκεται επίσης στο κέντρο της Γάζας.
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέτισε φόρο τιμής στο προσωπικό του ΟΗΕ που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πέρυσι, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει «πλήρης απολογισμός» για τους 135 υπαλλήλους της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας
  • Το Ισραήλ αντιτίθεται κατ’ ιδίαν σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να περάσει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει το Associated Press
  • Νυχτερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού πραγματοποιήθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία την Πέμπτη τριών Παλαιστινίων νέων στην Τζενίν
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προσκληθεί να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου στις 24 Ιουλίου
  • Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης προκρίθηκε στον τελικό γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της, με ισοπαλία 0-0 εναντίον του Λιβάνου, αναφέρει το AP

Η Εθνική Παλαιστίνης. Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ibraheem Al Omari

08:24 Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου ακούει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη στο ABC News ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε υπόψη του τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

«Νομίζω ότι με ακούει. Θα πήγαιναν στη Ράφα με πλήρη ισχύ, θα εισέβαλαν σε όλη τη Ράφα, θα έμπαιναν στην πόλη… Δεν το έκαναν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Και αυτό που έκαναν είναι ότι δέχθηκαν μια σημαντική συμφωνία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην ισραηλινοαμερικανική πρόταση τριών σταδίων που παρουσίασε στις 31 Μαΐου.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Χαμάς πρέπει ακόμη να αποδεχθεί την πρόταση. «Υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, υποστηρίζεται από τους Σαουδάραβες, υποστηρίζεται σχεδόν από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Θα το δούμε, είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο Μπάιντεν απάντησε «δημοσίως δήλωσε ότι το κάνει».

«Πρέπει να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη:

08:16 «Σκηνικό καταστροφής» – Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα «πλημμύρισε» με νεκρούς και τραυματίες

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 245η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024