Λιβύη: 7 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά σε πρώην πρεσβευτή της στις Βρυξέλλες
Πρώην διπλωμάτης της Λιβύης καταδικάστηκε για «ενέργειες» με σκοπό «την εξασφάλιση παράνομων προνομίων», την «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων» και διότι έβλαψε «το δημόσιο συμφέρον».
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στις Βρυξέλλες καταδικάστηκε να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξης για διαφθορά κατά την άσκηση των καθηκόντων της, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εισαγγελία.
Δικαστήριο της Τρίπολης καταδίκασε την πρώην διπλωμάτη Αμαλ Τζεράρι (φωτογραφία, επάνω, από libyaalahrar.net) για «ενέργειες» με σκοπό «την εξασφάλιση παράνομων προνομίων», την «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων» και διότι έβλαψε «το δημόσιο συμφέρον», εξήγησε η εισαγγελία μέσω Facebook.
Η πρώην πρεσβευτής τέθηκε υπό κράτηση τον Οκτώβριο και ανακρίθηκε για διοικητικές και οικονομικές «καταχρήσεις»
Ακόμη, της επιβλήθηκε «πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ποσών που καταχράστηκε», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η κυρία Τζεράρι καθαιρέθηκε με απόφαση της κυβέρνησης όταν ξέσπασε σκάνδαλο λόγω διαρροής ενοχοποιητικού ηχογραφημένου μηνύματος σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Τέθηκε υπό κράτηση τον Οκτώβριο από την εισαγγελία και ανακρίθηκε για τις «καταχρήσεις», διοικητικές και οικονομικές, που της αποδίδονταν.
Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν ήρθε στο φως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ηχητικό μήνυμα αποδιδόμενο στην Αμαλ Τζεράρι προς συνεργάτη της, στο οποίο η πρεσβευτής έλεγε πως θα χρειαζόταν «εικονικό τιμολόγιο» αξίας 200.000 ευρώ και πλέον για να καλυφθούν κόστη θεραπείας καρκινοπαθούς, ο οποίος δεν υπήρχε.
Το πρόσωπο στο οποίο απευθυνόταν το μήνυμα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του σε λιβυκά ΜΜΕ.
Η κάλυψη των ιατρικών εξόδων Λίβυων στο εξωτερικό είναι συνηθισμένη πρακτική σε λιβυκές διπλωματικές αντιπροσωπείες. Ωστόσο αξιωματούχοι καταγγέλλουν συχνά παρατυπίες.
Υπονομευμένη από τη διαφθορά
Σύμφωνα με έρευνα της βελγικής εφημερίδας Le Soir που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, η Αμαλ Τζεράρι φέρεται να προέβη σε «ύποπτες» μεταβιβάσεις λιβυκού δημόσιου χρήματος, ποσών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε εταιρεία που ανήκει σε γιο της.
Υπονομευμένη από τη διαφθορά και τους διχασμούς μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη συνεχίζει να έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη (δυτικά), υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, κι άλλη στ’ ανατολικά, υποστηριζόμενη από το κοινοβούλιο και προσκείμενη στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις