Πορτογαλία: Δυσκολεύει το καθεστώς χορήγησης βίζας για εργασία και παραμονή
Η μετανάστευση έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η Πορτογαλία βάζει φρένο στην πρακτική που ίσχυε μέχρι τώρα να καταφτάνουν εκεί ξένοι με τουριστική βίζα και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση και να λαμβάνουν άδεια για να μείνουν μόνιμα στη χώρα. Αυτό γίνεται επειδή ο αριθμός όσων ακολουθούν την πρακτική αυτή έχει αυξηθεί δραματικά και καθώς οι ξένοι αυτοί κάτοικοι έχουν φτάσει το 10% του συνολικού πληθυσμού σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Πλέον για να μπει κανείς στην Πορτογαλία ώστε να δουλέψει ή να κάνει αίτηση να παραμείνει ως κάτοικος στη χώρα θα πρέπει να έχει από πριν ειδική βίζα που δίνεται για εργασία. Με βάση το επονομαζόμενο νέο «Σχέδιο Δράσης για τη Μετανάστευση», οι αιτήσεις για τέτοιες βίζες θα γίνονται στα κατά τόπους προξενεία της Πορτογαλίας διασφαλίζοντας ότι όσοι τις λαμβάνουν θα τις έχουν στο χέρι πριν φτάσουν καν στη χώρα.
Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας του πρωθυπουργού Luis Montenergo που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, πήρε την απόφαση αυτή καθώς εκκρεμούν ήδη 400.000 τέτοιες υποθέσεις αιτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρουσίασε η Λισαβόνα, ο αριθμός των ξένων κατοίκων αυξήθηκε κατά 33% το 2023 με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει πλέον το ένα εκατομμύριο -σε μια χώρα που έχει πληθυσμό αντίστοιχο με αυτόν της Ελλάδος (περίπου 10 εκατ. κατοίκους).
Η μεγάλη αύξηση των ξένων που παραμένουν στην Πορτογαλία αφού πρώτα φτάσουν εκεί ως τουρίστες είναι μεταξύ άλλων ένας από τους βασικούς λόγους που οι τιμές ενοικίασης και αγοράς κατοικιών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, θέτοντας εκτός αγοράς πολλούς Πορτογάλους.
Εκτός από τις 400.000 αιτήσεις για βίζες που εκκρεμούν, η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης τους ελέγχους στα σύνορα και θα χρηματοδοτήσει κέντρα που θα βοηθούν στην κάλυψη αναγκών μεταναστών οι οποίοι ζουν υπό αντίξοες συνθήκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ακόμη θα δίνεται προτεραιότητα σε άτομα που ήδη προέρχονται από χώρες που μιλούν τα Πορτογαλικά ως βασική γλώσσα.
Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης «εξορθολογισμό και ιεράρχηση των καναλιών εισόδου μεταναστών» για την επανένωση της οικογένειας, τους νέους φοιτητές, τους ειδικευμένους επαγγελματίες και τους υπηκόους χωρών που μιλούν πορτογαλικά (Community of Portuguese Language Countries -CPLP), όπως αποφάσισε η Λισαβόνα.
Οι αλλαγές στη μετανάστευση
Το Σχέδιο Δράσης για τη Μετανάστευση που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει «το τέλος του έκτακτου καθεστώτος που επέτρεπε την είσοδο χωρίς κανόνες, καταργώντας τη λεγόμενη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος». Η πρακτική αυτή θεωρείται ως «ανοιχτή πόρτα (εισόδου) και πηγή μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων» για βίζες παραμονής στη χώρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Από εδώ και στο εξής κανείς αλλοδαπός με τουριστική βίζα δεν θα μπορεί πλέον να υποβάλει αίτηση για παραμονή στην Πορτογαλία. Για να γίνει αυτό θα απαιτείται να παρουσιάσει σύμβαση εργασίας ή άλλη ρύθμιση που θα έχει εγκρίνει προηγουμένως το προξενικό δίκτυο της χώρας ανά τον κόσμο, αναφέρεται ακόμη. Στα πλαίσια των αλλαγών αυτών η Λισαβόνα θα ενισχύει τις προξενικές της αρχές ώστε να εξυπηρετούνται οι αιτήσεις.
Την κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων (των 88 και 89) του νόμου περί αλλοδαπών, που επέτρεπαν την κατοικία αλλοδαπών τουριστών στην Πορτογαλία, θα ακολουθήσει «αναθεώρηση του (γενικού) νόμου από το κοινοβούλιο» τους επόμενους μήνες, αποφάσισε ακόμη η κυβέρνηση.
Εξετάζονται οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι όλες οι αιτήσεις για παραμονή στη χώρα που έχουν ήδη υποβληθεί θα διεκπεραιωθούν, εφόσον «έχουν συμπληρωθεί σωστά», όπως αναφέρεται, ή εάν οι αιτούμενοι μπορούν να παρουσιάσουν ότι έχουν στη χώρα «κρατήσεις κοινωνικής ασφάλισης διάρκειας άνω του ενός έτους».
Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει «επείγουσα παρέμβαση σε υφιστάμενες υποδομές συνοριακού ελέγχου, συστήματα πληροφορικής και βάσεις δεδομένων», ώστε να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συστημάτων συνοριακού ελέγχου («έξυπνα σύνορα») και στο αποκαλούμενο «σύστημα προσέλκυσης ανθρώπινου κεφαλαίου». Αυτό περιλαμβάνει συνεργασία με συνομοσπονδίες και ενώσεις επιχειρήσεων της Πορτογαλίας για την προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων που χρειάζονται για την πορτογαλική οικονομία. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ανέφερε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κάποια πολιτική ποσοστώσεων.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις