Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χούθι: Συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα υπαλλήλους του ΟΗΕ μετά από ξαφνική επιχείρηση

Χούθι: Συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα υπαλλήλους του ΟΗΕ μετά από ξαφνική επιχείρηση

Την είδηση μεταδίδει το Associated Press που επικαλείται αξιωματούχους στην Υεμένη

Τουλάχιστον εννέα Υεμενίτες υπάλληλοι οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας την Παρασκευή.

Η είδηση, που μεταδίδει το Associated Press, έρχεται καθώς οι Χούθι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη οικονομική πίεση και αεροπορικές επιδρομές από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πιθανόν να έχουν συλληφθεί και άλλοι που εργάζονται για ομάδες αρωγής.

Την ίδια ώρα οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις των εργαζόμενων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτούς που κρατούνται περιλαμβάνονται υπάλληλοι της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του αναπτυξιακού τους προγράμματος, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ένας που εργάζεται για το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η σύζυγος ενός από τους κρατούμενους κρατείται επίσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολίασαν άμεσα το δημοσίευμα.

Τι αναφέρει η οργάνωση Mayyun

Η Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Mayyun, η οποία ταυτοποίησε και αυτή τους υπαλλήλους του ΟΗΕ που κρατούνται, κατονόμασε και άλλες οργανώσεις αρωγής των οποίων οι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί από τους Χούθι σε τέσσερις επαρχίες που κατέχουν οι αντάρτες της Υεμένης – Αμράν, Χοντέιντα, Σαάντα και Σαάνα. Οι οργανώσεις αυτές δεν γνώριζαν αρχικά για τις συλλήψεις.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία συνιστά παραβίαση των προνομίων και ασυλιών των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών που τους παρέχει το διεθνές δίκαιο, και θεωρούμε ότι πρόκειται για καταπιεστικές, ολοκληρωτικές, εκβιαστικές πρακτικές για την απόκτηση πολιτικών και οικονομικών κερδών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ακτιβιστές, δικηγόροι και άλλοι ξεκίνησαν επίσης μια ανοικτή διαδικτυακή εκστρατεία, καλώντας τους Χούθι να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους, διότι αν δεν το κάνουν, αυτό «συμβάλλει στην απομόνωση της χώρας από τον κόσμο».

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις συλλήψεις

Το AP σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις συλλήψεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το γνωστό μέσο, αυτό συμβαίνει καθώς οι Χούθι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ύπαρξη ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας στις περιοχές που κατέχουν – κάτι που σηματοδοτείται από την κίνησή τους να εισαγάγουν ένα νέο νόμισμα, το ριάλ.

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης στο Άντεν και άλλες χώρες επέκριναν την κίνηση αυτή ως στροφή των Χούθι στην παραχάραξη. Οι αρχές του Άντεν απαίτησαν επίσης από όλες τις τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024