Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρουμανία κατηγορεί τη Louis Vuitton για πολιτιστική οικειοποίηση της παραδοσιακής της φορεσιάς

Η Ρουμανία κατηγορεί τη Louis Vuitton για πολιτιστική οικειοποίηση της παραδοσιακής της φορεσιάς

Η υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας δηλώνει ότι θα ζητήσει από τον γαλλικό οίκο μόδας να αναγνωρίσει ότι παρήγαγε παρόμοιο ένδυμα.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ρουμανίας δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Louis Vuitton να αναγνωρίσει τις ολοφάνερα ρουμανικές ρίζες ενός top που περιλαμβάνεται στη συλλογή του 2024, αφού ο γαλλικός οίκος μόδας πολυτελείας κατηγορήθηκε για «πολιτιστική ιδιοποίηση».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η La Blouse Roumaine, μια διαδικτυακή συλλογικότητα αφιερωμένη στην προώθηση της περίτεχνα κεντημένης ρουμανικής μπλούζας, γνωστής ως ie, κατηγόρησε τον οίκο Louis Vuitton για «παραβίαση των πολιτιστικών δικαιωμάτων» διαφόρων κοινοτήτων, αφού παρουσίασε για πρώτη φορά μια παρόμοια μπλούζα χωρίς να αναγνωρίσει την ιδιότητά της ως σύμβολο του λαϊκού πολιτισμού της Ρουμανίας.

«Αποτελούν μέρος της ρουμανικής ιστορίας»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζήτησε από τη Louis Vuitton να αφαιρέσει τα κομμάτια μέχρι να μπορέσει να λάβει συμφωνία για τη χρήση του πολιτιστικού σχεδίου και να το επικοινωνήσει κατάλληλα.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι το πολιτιστικό μας δικαίωμα να εκφράζουμε την ταυτότητά μας μέσω αυτών των ενδυμάτων, μέσω αυτών των παραδοσιακών ενδυμασιών», δήλωσε στο Associated Press η Andreea Diana Tanasescu, ιδρύτρια της La Blouse Roumaine. «Αποτελούν μέρος της ρουμανικής ιστορίας».

Το Blouse Roumaine, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 για να επιτρέπει στους τεχνίτες να πωλούν τα προϊόντα τους, προχώρησε ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας τον γαλλικό οίκο μόδας για «πολιτιστική οικειοποίηση» και καλώντας τον να αποδώσει τα εύσημα στην πηγή της έμπνευσής του. Ενώ τα κομμάτια των σχεδιαστών πωλούνται συχνά σε υπέρογκες τιμές, «αφαιρούν την πολιτιστική σημασία, την αυθεντικότητα και τις ιστορίες που υφαίνονται σε κάθε κλωστή από τα χέρια εξειδικευμένων Ρουμάνων τεχνιτών», πρόσθεσε.

Δείτε τη συλλογή Cruise του γαλλικού οίκου που παρουσιάστηκε στην Βαρκελώνη   

«Θα ζητήσουμε από τη Louis Vuitton να αναγνωρίσει την κληρονομιά και την πολιτιστική αξία του παραδοσιακού μοντέλου μπλούζας με κορδέλες»

Photo: Wikimedia Commons

Στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

Η υπουργός Πολιτισμού της χώρας πήρε θέση αμέσως μετά. «Θα ζητήσουμε από τη Louis Vuitton να αναγνωρίσει την κληρονομιά και την πολιτιστική αξία του παραδοσιακού μοντέλου μπλούζας με κορδέλες», έγραψε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Facebook η Ραλούκα Τουρκάν, περιγράφοντας το γεγονός ως μια ευκαιρία να προωθηθεί η διεθνής αναγνώριση της «ανεκτίμητης αξίας» της ρουμανικής παράδοσης.

Η προβολή της πλούσια κεντημένης μπλούζας έρχεται δύο χρόνια μετά την προσθήκη της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που οι οίκοι μόδας κατηγορούνται ότι εμπνέονται από τη Ρουμανία χωρίς να της το πιστώνουν. Το 2017, η La Blouse Roumaine κατηγόρησε την Αμερικανίδα σχεδιάστρια Tory Burch για τις ομοιότητες μεταξύ ενός παραδοσιακού παλτού ρουμανικού τύπου και ενός από τα αντικείμενα που περιλαμβάνονταν στη συλλογή της για το θέρετρο του 2018.

Η εκστρατεία της υποστηρίχθηκε από χιλιάδες Ρουμάνους, πολλοί από τους οποίους εξοργίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι το ένδυμα προωθήθηκε στην αγορά ως εμπνευσμένο από την Αφρική.

Η Burch άλλαξε αργότερα την περιγραφή του αντικειμένου, λέγοντας ότι κατά τη διαδικασία σύνοψης της συλλογής, «μας ξέφυγε μια αναφορά σε ένα όμορφο ρουμανικό παλτό που ενέπνευσε ένα από τα κομμάτια».

*Με πληροφορίες από theguardian.com

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024