Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μώραλης: «Διανύουμε ένα καλό 10ημερο στον Πειραιά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους»

Γιάννης Μώραλης: «Διανύουμε ένα καλό 10ημερο στον Πειραιά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους»

Στο πλατό της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» βρέθηκε καλεσμένος το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Ο δήμαρχος Πειραιά μίλησε για όλα τα έργα που έγιναν και γίνονται στον Δήμο, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

«Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε ένα καλό 10ημερο στον Πειραιά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», είπε αρχικά ο Γιάννης Μώραλης, αναφερόμενος στη συνέχεια στον Πύργο του Πειραιά, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν προ ημερών.

«Και εμείς το ’14, υιοθετώντας τους αστικούς μύθους ότι ο Πύργος μπάζει, γέρνει, έχει στατικό πρόβλημα, στο πρόγραμμά μας το ’14 είχαμε πει ότι γκρεμίζουμε τον Πύργο, γκρεμίζουμε την στασιμότητα του Πειραιά, εκτιμώντας ότι το κτίριο αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει και ψάχνοντας λύση για να το γκρεμίσουμε και να σηκώσουμε ένα μοντέρνο κτίριο, 7οροφο – 8οροφο, καινούργιο και λειτουργικό».

«Τα πράγματα στον Πειραιά είναι σε μια ράγα & πηγαίνουν αρκετά καλά» είπε ο Γιάννης Μώραλης

«Όταν αναλάβαμε τον Δήμο το ’14 και μετά από μια ενδελεχή μελέτη με μηχανικούς του Δημοσίου και ιδιώτες μηχανικούς, καταλάβαμε ότι το κτίριο είναι μια χαρά. Για ένα κτίριο της κατασκευής του ’74, ήταν μια εξαιρετική κατασκευή και αντισεισμική με σύγχρονα συστήματα για την εποχή του. Οπότε προχωρήσαμε στην αξιοποίηση, το μελετήσαμε συστηματικά, βγάλαμε τον διαγωνισμό το ’19, ευόδωσε το ΄20, πέρασε όλα τα στάδια, Ελεγκτικού Συνεδρίου, ελέγχων, είχαμε την τύχη να έχουμε μια κοινοπραξία πολύ σημαντική η οποία ανέλαβε την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του, την Piraeus Tower, και είχαμε τη χαρά, παρουσία και του πρωθυπουργού, των κομμάτων, της επιχειρηματικότητας, της ναυτιλίας, εκπροσώπων φορέων της πόλης του Πειραιά, να κάνουμε τα λαμπερά εγκαίνια» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι μόνο το περίπου 1.200.000 ευρώ που λαμβάνει ο Δήμος ως μίσθωμα. Είναι τα 50.000.000 περίπου που κόστισε η ανακατασκευή του και είναι ένα δημοτικό κτίριο αυτό, περιουσία του δήμου Πειραιά, άρα αποκτά μια υπεραξία και το κτίριο. Τρίτον, και σημαντικότερο για μένα, είναι ότι ήταν οδηγός για περαιτέρω επενδύσεις στην πόλη μας. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια, μέσα στα σημαντικά πράγματα που έγιναν και γίνονται στον Δήμο Πειραιά, αυτό έχει μια κορυφαία θέση. Είναι εμβληματικό κτίριο, δεύτερο ψηλότερο, στην καρδιά του κεντρικού λιμανιού της χώρας, άρα έδωσε ένα στίγμα ότι ο Πειραιάς αλλάζει, ο Πειραιάς ψηλώνει, και αυτό προσέλκυσε και άλλους επενδυτές».

«Οι εταιρείες που είναι μέσα στον Πύργο, είναι πραγματικά κορυφαίες η κάθε μία στον κλάδο της, δημιουργούνται έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας, δημιουργείται γύρω μια μικροοικονομία, άρα νομίζω πετύχαμε τους στόχους που θέλαμε», επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης.

Τα έργα στον Πειραιά

Για τα έργα που έχουν γίνει στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης τονίζει:

«Εμείς δε θέλαμε ποτέ ο πήχης να είναι χαμηλά για να περνάμε από πάνω. Θέλαμε ο πήχης να είναι ψηλά, έστω για να περάσουμε λίγο από κάτω σε ορισμένα ζητήματα. Είναι καλύτερα να βάζεις ψηλά τον στόχο και να επιχειρείς να πηδήξεις ψηλότερα παρά να περνάς από ένα χαμηλό εμπόδιο, εύκολα. Άρα νομίζω ήδη έχουμε μια 10ετη πορεία στον Δήμο Πειραιά ως «Πειραιάς Νικητής» και εγώ ως Δήμαρχος, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, πριν περίπου 9 μήνες, η ετυμηγορία του πειραϊκού λαού ότι είναι ευχαριστημένοι από τη δημοτική Αρχή. Είχαμε πολλά στοιχήματα, ένα ήταν το Μικρολίμανο το οποίο ολοκληρώθηκε, ο Άγιος Διονύσιος, το οποίο ολοκληρώθηκε, έγινε ο Πύργος ο οποίος ολοκληρώθηκε».

«Νομίζω τα επόμενα στοιχήματα είναι η ανάπλαση της Πειραϊκής, μια σημαντική ανάπλαση ενταγμένη, έχουμε ήδη ανάδοχο, Ταμείο Ανάκαμψης, 23,5 εκατ. ευρώ, είναι το δημαρχείο του Πειραιά δίπλα στη Ράλλειο, ώστε ένα από τα τελευταία κουφάρια του Πειραιά να πάρει και αυτό ζωή και να αποκτήσει και ο Πειραιάς ένα εμβληματικό δημαρχείο που του αξίζει, είναι η πίεση στην κυβέρνηση την οποία την έβαλα, με ευγένεια, στον πρωθυπουργό στα εγκαίνια του Πύργου για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης μας, από το ‘Καραϊσκάκη’ μέχρι το λιμάνι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος όχι για τους Πειραιώτες, αλλά για όσους ταξιδεύουν. Υπάρχει μελέτη η οποία επικαιροποιείται, υπάρχει εταιρεία ιδιωτική η οποία επιχειρεί να δωρίσει την επικαιροποιημένη μελέτη, είναι ένα κονδύλι περίπου στα 120.000.000, είναι να αξιολογήσει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του την χρησιμότητα του έργου αυτού», συμπληρώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει πως:

«Όσον αφορά την κίνηση και το λιμάνι, είναι ένα κυβερνητικό έργο, δεν είναι δημοτικό, είναι η υπογειοποίηση των γραμμών. Δεύτερον, είναι η ελεγχόμενη στάθμευση, διότι μετά την έλευση του μετρό κυρίως και λιγότερο του τραμ, δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια στον Πειραιά, δεν υπάρχει ο χώρος, είναι μια πόλη η οποία είναι πυκνά δομημένη. Δεν υπάρχουν πολλοί χώροι υπέργεια ελεύθεροι ακόμα για να κάνουμε πάρκινγκ. Το να πάμε προς τα κάτω είναι εξαιρετικά δύσκολο, είμαστε κηρυγμένη περιοχή αρχαιολογική, τα 3/5 της πόλης και ειδικά το πρώτο και δεύτερο διαμέρισμα που είναι τα μεγάλα νοσοκομεία και έχουμε την κίνηση και τη δυσκολία. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».

«Το τραμ, το μετρό, η δημοτική συγκοινωνία, εμείς είμαστε μια πόλη η οποία έχει το πιο πλήρες σύστημα μεταφορών. Είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας, αυτό κουβέντιαζα και με τον πρωθυπουργό, ότι πρέπει να αλλάξουμε και λίγο νοοτροπία και να εμπιστευτούμε τα μέσα μεταφοράς. Δεν μπορεί να θέλουμε να παίρνουμε όλοι το αυτοκίνητό μας για μία απλή δουλειά. Πιστεύω ότι η κατάσταση βελτιώθηκε και με το μετρό, θα βελτιωθεί και με την ελεγχόμενη στάθμευση για τους κατοίκους και θα βελτιωθεί περισσότερο αν γίνει αυτό το έργο από την κυβέρνηση της υπογειοποίησης των γραμμών. Περνάνε περίπου 20.000.000 άνθρωποι από τον Πειραιά τον χρόνο. Το έργο αυτό είναι υπερτοπικής σημασίας, δεν είναι δημοτικό έργο. Τα πράγματα οδηγούνται και πάμε καλύτερα», συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας:

«Τα θέματα στον Πειραιά είναι κυκλοφοριακό, στάθμευση και ζητήματα περιβαλλοντικά και κάποια θέματα καθημερινότητας τα οποία πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, τα κυνηγάμε. Έχουμε πεζοδρόμια που δε μας αρέσουν, έχουμε ασφαλτικά που δε μας αρέσουν, προχωράμε σε αναπλάσεις. Η ζωή σε μια πόλη είναι δυναμική, δεν πρόκειται να πεις ποτέ ότι δεν έχουμε προβλήματα, αλλά όπως έχω ξαναπεί είμαστε μια καθαρή πόλη. Είναι δύο μεγάλα έργα ακόμα, τα Δικαστήρια, που κλείνει μια εκκρεμότητα 47 ετών, και είναι και το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πράγματα στον Πειραιά είναι σε μια ράγα και πηγαίνουν αρκετά καλά».

Για τον Ολυμπιακό

Ο Γιάννης Μώραλης μίλησε και για την σπουδαία κατάκτηση Conference League από τον Ολυμπιακό και τους πανηγυρισμούς στην πόλη.

«Προφανώς ήταν μοναδικές στιγμές, γιατί ήταν μοναδική η στιγμή από μόνη της, δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα να κατακτήσει μια ομάδα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το ζήσαμε στον Πειραιά, ήταν κάτι πραγματικά εκπληκτικό, η χαρά του κόσμου, το πανηγύρι και η παρακολούθηση του αγώνα από τις γιγαντοοθόνες και μετά οι πανηγυρισμοί και η έλευση της ομάδας γύρω στις 04.30 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο και η τελετή που είχαμε. Φοβηθήκαμε λίγο απλώς τον πάρα πολύ κόσμο που μαζεύτηκε στη διάρκεια της παρακολούθησης του αγώνα, νέα παιδιά πάνω στον ενθουσιασμό τους με το πάθος τους, ανεβήκανε σε πολυκατοικίες, σε κτίρια επικίνδυνα. Καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση, μόνη της η δημοτική Αρχή, δε θέλαμε να έχουμε την Αστυνομία στο κομμάτι αυτό να δημιουργήσει ίσως περαιτέρω όξυνση και ένταση με τους φιλάθλους».

«Τα καταφέραμε, ήταν μια μαγική βραδιά για τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά, όχι μόνο εκεί αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στον Πειραιά χτυπάει η καρδιά του Ολυμπιακού, λογικό είναι εκεί να γίνει το μεγάλο πανηγύρι. Το χαρήκαμε πολύ».

Όσο για την επόμενη ημέρα του Συλλόγου;

«Η επόμενη ημέρα είναι γνωστή για τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός πάντα κυνηγάει τη νίκη, αυτή είναι η μοίρα του, έτσι έχει γράψει την ιστορία του, όχι ότι και οι ήττες δεν είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά κυνηγάει τις νίκες. Θα κυνηγήσει και το πρωτάθλημα του χρόνου, θα κυνηγήσει μια ευρωπαϊκή διάκριση. Ξέρετε ότι ο κ. Μαρινάκης έχει πάθος με τον Ολυμπιακό, δεν είναι μια απλή επιχείρηση, το έχει αποδείξει, νομίζω θα επενδύσει και πάλι και θα υποστηρίξει την ομάδα. Είδατε πώς μια ομάδα που τον Γενάρη υπήρχε γκρίνια, υπήρχε εσωστρέφεια και μουρμούρα, πως καταφέραμε τον Μάιο να έχουμε αυτές τις πολύ μεγάλες επιτυχίες. Ξέρει και ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του και ο προπονητής μας ο καινούργιος και το επιτελείο του ποιοι πρέπει να έρθουν για να πάμε καλά».

«Το τρίτο, και έκλεισε αυτό το εορταστικό 10ημερο στον Ολυμπιακό, ήταν ο Πύργος και ήταν και το 10ημερο των Ημερών Θάλασσας, πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Όλοι οι υπηρεσιακοί δουλεύουμε για αυτό 9 μήνες για να κάνουμε ένα 10ημερο 160 εκδηλώσεων στον Πειραιά. Είναι και τα ‘Ποσειδώνια’ που ολοκληρώθηκαν εχθές, η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως στη ναυτιλία, που μπορεί να μη γίνεται πλέον στον Πειραιά από το 2004, αλλά η καρδιά του Πειραιά χτυπάει στα ‘Ποσειδώνια’. Όλη η πόλη γιορτάζει, ο εφοπλισμός, οι πλοιοκτήτες, όλοι όσοι ασχολούνται με τα επαγγέλματα της ναυτιλίας. Αυτό ήταν ένα 10ημερο εξαιρετικό».

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024