Πλαστική χειρουργική: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των επεμβάσεων – Νέες καταγγελίες για επιπλοκές
«Είναι χειρουργικές επεμβάσεις σοβαρές, μπορούν να προκύψουν πολλά προβλήματα αν δεν γίνουν σωστά» προειδοποιεί ο γιατρός κ. Φουστάνος - Κανένα πόρισμα για τον θάνατο της 57χρονης από λιποαναρρόφηση
Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, γυναίκες και άντρες καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική, με σκοπό να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Η γκάμα των αισθητικών και επανορθωτικών επεμβάσεων είναι τεράστια. Είτε πρόκειται για το πρόσωπο είτε για το σώμα, οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση κάποιου, προσφέροντάς του ένα πολύ καλό αισθητικό ή/και λειτουργικό αποτέλεσμα, κρύβουν ωστόσο και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
«Είναι χειρουργικές επεμβάσεις»
«Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι χειρουργικές επεμβάσεις, άρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει βάσει των κανόνων της χειρουργικής και της ιατρικής», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος.
«Είναι επεμβάσεις σοβαρές, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν του κόσμου τα προβλήματα αν δεν γίνουν σωστά. Για μένα, όλες οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται σε νοσοκομειακό χώρο για να έχεις την ασφάλεια σε οτιδήποτε προκύψει να μπορέσεις να προλάβεις το μοιραίο. Δεν πάει να πει ότι και εκεί δεν μπορεί να συμβεί. Το θέμα είναι ότι και ο ασθενής πριν πάει να χειρουργηθεί θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα. Δεν πάει στο κομμωτήριο, πάει να κάνει ένα χειρουργείο, είναι ιατρική πράξη».
Αισθητική επέμβαση μέσω… ανειδίκευτου συμβούλου
Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία μιας 23χρονης κοπέλας στο MEGA, η οποία αναφέρει ότι παραπέμφθηκε σε σύμβουλο γιατρού αντί για τον ίδιο, μετά την επιθυμία της για αυξητική στήθους.
«Είμαι 23 ετών. Ήθελα να κάνω αυξητική στήθους και απευθύνθηκα σε έναν γνωστό πλαστικό χειρουργό στην Αθήνα. Τηλεφώνησα στο ιατρείο και η γραμματεία με παρέπεμψε στη σύμβουλό του. Η σύμβουλος δεν είναι γιατρός, μου είπε ότι βάσει από αυτά που έχει δει, έχει κάποια εμπειρία και μπορεί να κρίνει τι χρειάζομαι. Το επόμενο στάδιο θα ήταν να κάνουμε μια διαβούλευση μαζί μεσώ Skype, στην οποία θα έπρεπε να φοράω εσώρουχα ή μαγιό. Την ημέρα του χειρουργείου θα έβλεπα τον γιατρό, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος προεγχειρητικός έλεγχος. Ένιωσα άβολα, ήταν απρόσωπο, δεν είχα καμία επαφή με τον γιατρό ποτέ. Μου κακοφάνηκε ότι θα με έβλεπε μια ανειδίκευτη σύμβουλος».
Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο, λέει από την πλευρά του ο Ανδρέας Φουστάνος.
«Αυτό είναι απαράδεκτο και μπορεί να καταγγελθεί. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος τον ασθενή να τον βλέπει από την ώρα που μπαίνει στο ιατρείο του. Αυτός κάνει τη διάγνωση, αυτός βάζει τη θεραπεία, αυτός εκτελεί το χειρουργείο και αυτός παρακολουθεί και τα μετεγχειρητικά. Το να έχει μια βοήθεια όπως όλοι οι γιατροί έχουν, είναι λογικό, όμως την πράξη την κάνει ο γιατρός».
«Ήταν λάθος μου που εμπιστεύτηκε τον γιατρό»
Σε δεύτερη καταγγελία στο MEGA, γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, προέβη σε πλαστική χειρουργική για να βελτιώσει αισθητικά το στήθος της.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επέμβαση, όχι μόνο δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε, αλλά έχει και λειτουργικά πρόβλημα.
«Αποφάσισα να κάνω ανόρθωση στήθους σε έναν πλαστικό χειρουργό του οποίου είχα δει αποτελέσματα. Το στήθος μου, 1,5 χρόνο μετά την επέμβαση, έχει τομές, δεν έχει δέσει το δέρμα και υπάρχει πόνος. Μετά την επέμβαση, ο γιατρός με καθησύχασε αλλά κάθε φορά που τον επισκεπτόμουν ήμουν και χειρότερα. Μετά την επέμβαση, έπαθα τέσσερις φορές φλεγμονή και πήρα αντιβίωση, ενώ μετά την εγκυμοσύνη δεν μπορούσα να θηλάσω από τον πόνο».
«Ήταν λάθος μου που εμπιστεύτηκα αυτόν τον γιατρό, μου είπε πως αυτά τυχαίνουν και πως τα ράμματα δεν ήταν καλά. Παραδέχτηκε το λάθος του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καλύπτει τα έξοδα. Δεν μπορώ να επισκεφθώ ξανά έναν γιατρό που χάλασε την εικόνα μου. Δυσκολεύομαι να βάλω ακόμα και μαγιό, γιατί οι φλεγμονές περιμετρικά των θηλών είναι πολύ μεγάλες. Από τον πόνο δεν μπορώ να βάλω στηθόδεσμο εδώ και 1,5 χρόνο. Ο δερματολόγος μου είπε πως ο ιστός του δέρματος είναι κατεστραμμένος και απορεί πώς δεν έγινε νέκρωσή του», καταλήγει.
«Δεν υπάρχει σχόλιο εδώ», είπε ο Ανδρέας Φουστάνος, έκπληκτος από την καταγγελία και τη συμπροφορά του γιατρού.
«Οι επεμβάσεις αυτές είναι χειρουργικές επεμβάσεις και είναι σοβαρές. Ο υποψήφιος πρέπει να ενημερωθεί για το τι θα πάθει. Δεν υπάρχει επέμβαση χωρίς ουλές. Όλες οι επεμβάσεις έχουν ουλές. Δεν επουλώνονται όλες στον βαθμό που θέλουμε. Το δέρμα είναι ένα όργανο του σώματός μας το οποίο αντιδρά στην κάκωση πολύ επιθετικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας».
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα
Η ανόρθωση και αυξητική στήθους, σύμφωνα με στοιχεία, είναι από τις πιο διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις.
Οι δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι:
– Λιποαναρρόφηση
– Βλεφαροπλαστική
– Αυξητική στήθους
Οι δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις στον κόσμο είναι:
– Λιποαναρρόφηση
– Αυξητική στήθους
– Βλεφαροπλαστική
– Κοιλιοπλαστική
– Ανόρθωση στήθους
«Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις. Γίνεται σε συνδυασμό με το λειτουργικό πρόβλημα της μύτης. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των γιατρών που θα κάνει μια λιποαναρρόφηση από αυτούς που θα κάνουν ένα face lift», επισημαίνει ο Ανδρέας Φουστάνος.
«Αν δεν προσέξεις κάποια πράγματα και η φιλοσοφία σου δεν είναι ότι πάω να διορθώσω τη δυσμορφία και όχι να μεταμορφώσω έναν άνθρωπο, εκεί είναι η λεπτή γραμμή», λέει ο ίδιος σχετικά με την παραμόρφωση που βλέπουμε συχνά σε αισθητικές επεμβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι πιο συχνές επιπλοκές σε μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής είναι:
– Μόλυνση
– Αιμάτωμα
– Βλάβη των νεύρων
– Ουλές
– Επιπλοκές από την αναισθησία
– Αλλεργικές αντιδράσεις
– Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα
«Ουδέν» πόρισμα για τον θάνατο της 57χρονης στην Πάτρα
Σχετικά με τον θάνατο της 57χρονης από την Πάτρα, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από πλαστική επέμβαση, η δικηγόρος της, Νικολέτα Βρυώνη, λέει:
«Δεν υπάρχει πόρισμα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, δεν έχουμε κάποια σαφή απάντηση».
Η ίδια εξήγησε τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας:
«Χωρίζεται σε δύο περιπτώσεις. (…) Στην περίπτωση που από την ιατρική επέμβαση την οποία τέλεσε ο ιατρός επήλθε κάποια βλάβη ή ενδεχομένως και ο θάνατος, όπως στη δική μας περίπτωση, τότε ο ιατρός έχει ευθύνη. Αν αποδειχθεί μάλιστα ότι συνδέεται ο θάνατος αιτιωδώς με το σφάλμα του ιατρού, ο ιατρός έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία από αμέλεια καταρχήν.
Ενώ περιέγραψε και τις νομικές κινήσεις στις οποίες μπορούν να προβούν οι ασθενείς.
«Λαμβάνονται πάρα πολλά στοιχεία υπόψιν από το δικαστήριο».
«Αυτό που ελέγχεται είναι η αμέλεια», είπε από την πλευρά του ο ο Ανδρέας Φουστάνος.
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το μυστικό του Αλ Τσαντίρι Νιουζ
- Πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψής του
- Το «ευχαριστώ» του Τσιτσιπά στον Ναδάλ (vid)
- Η στιγμή της σύγκρουσης του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με τον άτυχο μοτοσικλετιστή – Σοκαριστικό βίντεο
- «Το ουκρανικό μέτωπο μπορεί να καταρρεύσει κάτω από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων» λέει το BBC