Κλιματική αλλαγή: Νέο ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τις «σοβαρές» επιπτώσεις της στην υγεία
Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει ακόμη και τα έμβρυα - Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή, σε διάφορα στάδια της ζωής μας, αναδεικνύουν τα επιστημονικά στοιχεία από πρόσφατες μελέτες που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αυτή την εβδομάδα.
«Οι πληροφορίες που μας δίνονται είναι σημαντικές, κυρίως επειδή μέσα από αυτές καταλαβαίνουμε πώς η υγεία των εγκύων, των νεογνών, των παιδιών, των εφήβων και των ηλικιωμένων επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και από τους υπόλοιπους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κλιματικής κρίσης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ακραία ζέστη», τόνισε Anayda Portela, διευθύντρια στο τμήμα του ΠΟΥ για την υγεία των νεογνών και των παιδιών, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους.
Καρκίνος και καρδιακή προσβολή οι σοβαρότερες συνέπειες
Σημείωσε, ακόμη, πως τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν υποτιμηθεί αρκετά, τόσο όσον αφορά τους νέους, όσο και για τις γυναίκες που κυοφορούν.
Επηρεάζεται ακόμη και ο εγκέφαλος των παιδιών
Για παράδειγμα, οι συγγραφείς των μελετών που επικαλείται ο ΠΟΥ σημειώνουν ότι οι πρόωροι τοκετοί, οι οποίοι είναι πλέον η κύρια αιτία παιδικών θανάτων, «αυξάνονται κατά τη διάρκεια των καύσωνα, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή αναπνευστική δυσχέρεια».
Αναφέρουν, επίσης, ότι οι καύσωνες «επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία και επομένως τη μάθηση για παιδιά και εφήβους».
Η βεβαρυμένη ατμόσφαιρα χτυπά και τα έμβρυα
Η διευθύντρια του ΠΟΥ προειδοποίησε, επίσης, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόωρου τοκετού αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των πνευμόνων του εμβρύου.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος συντελεί στην εμφάνιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων
«Αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων», είπε, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερους κινδύνους «καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και πνευμονίας».
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα και να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα προστατεύουν την υγεία, σε αυτά τα διάφορα στάδια της ζωής», επισήμανε ακόμη η Anayda Portela.
Ελλιπή τα μέτρα προστασίας για την υγεία των ευπαθών ομάδων
Από την πλευρά τους, οι συντάκτες των δημοσιεύσεων επισημαίνουν πως είναι πολύ «φτωχά» τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία αυτών των ηλικιακών ομάδων σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να τους επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Χρειάζεται να ενημερωθούν οι πολίτες, λένε -μεταξύ άλλων- οι επιστήμονες
Έτσι, ο ΠΟΥ προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα. Για παράδειγμα, η εργασία μπορεί να γίνει πιο ευέλικτη, να γίνει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τις βλάβες στην υγεία των ευάλωτων ομάδων που οφείλονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κ.α.
250.000 επιπλέον θάνατοι
Πάντως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ του 2030 και του 2050, η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να προκαλέσει περίπου «250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μόνο από υποσιτισμό, ελονοσία και θερμικό στρες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις