Τι κάνουμε αν εμφανιστούν συμπτώματα θερμοπληξίας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Πονοκέφαλος, αίσθημα αφυδάτωσης και ναυτία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Υψηλές θερμοκρασίες: Μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη για τον άνθρωπο. Όταν μάλιστα διαρκούν για πάνω από τέσσερεις ημέρες, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσουμε συμπτώματα θερμοπληξίας.
Τι είναι η θερμοπληξία
Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μηχανισμό, ο οποίος βοηθά στην προσαρμογή του σώματος στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Υπό προϋποθέσεις αλλά και ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο ο άνθρωπος εκτίθεται στις ψηλές θερμοκρασίες, ο μηχανισμός αυτός επηρεάζεται και παρουσιάζεται αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει τη θερμότητα. Αυτό είναι η θερμοπληξία, η οποία διαφέρει από τη θερμική εξάντληση.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Είναι εύλογο πως η θερμοπληξία έχει κάποια προειδοποιητικά «καμπανάκια». Έτσι, η αρχική συμπτωματολογία περιλαμβάνει: Τον έντονο πονοκέφαλο, την τάση για λιποθυμία, την ατονία, τη ναυτία, την ταχυπαλμία αλλά και την πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Όμως, εάν πράγματι κάποιος αρχίσει να αναπτύσσει συμπτώματα θερμοπληξίας παρατηρείται: Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ξηρή γλώσσα και έντονο αίσθημα δίψας, αδυναμία προσανατολισμού, πονοκέφαλο και ναυτία, ακόμη όμως και απώλεια συνείδησης. Σε περίπτωση που ισχύουν τα παραπάνω, συστήνεται να υπάρξει άμεση επικοινωνία με γιατρό.
Τι κάνουμε, αν κάποιος υποστεί θερμοπληξία
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι κάποιος έχει εμφανίσει τέτοιου είδους συμπτώματα, πρέπει άμεσα να μεταφέρουμε τον ασθενή σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και αν υπάρχουν τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα. Αυτονόητο είναι, βέβαια, πως καλούμε σε βοήθεια ώστε να μεταφερθεί ο ασθενής στην κοντινότερη νοσηλευτική μονάδα.
Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι η πιο επικίνδυνη ηλικιακά κατηγορία. Την ίδια ώρα, όσοι έχουν χρόνια νοσήματα πρέπει να έχουν μια παραπάνω προσοχή, το ίδιο και όσοι λαμβάνουν τακτικά φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης, στην λίστα βρίσκονται όσοι έχουν ιστορικό με θερμοπληξία αλλά και τα παχύσαρκα άτομα. Τέλος, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να προσέχουν, ίσως περισσότερο απ’ όλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις