Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το εκπληκτικό ιερό με τους σπάνιους μπλε τοίχους που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία

Το εκπληκτικό ιερό με τους σπάνιους μπλε τοίχους που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία

Ο χώρος των 86 τετραγωνικών μέτρων είναι διακοσμημένος με έργα τέχνης που απεικονίζουν γυναικείες μορφές και γεωργικές εικόνες.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν συνεχώς νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία, την αρχαία πόλη που διατηρήθηκε για 2.000 χρόνια από τα ηφαιστειακά πετρώματα και τη στάχτη από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Έχουν φέρει στο φως μια έγκυο χελώνα, παιδικά γκράφιτι, μια ζωγραφιά με ένα πλατύ ψωμί που μοιάζει με πίτσα και τοιχογραφίες που απεικονίζουν μυθολογικούς χαρακτήρες που σχετίζονται με τον Τρωικό Πόλεμο, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα πρόσφατα ευρήματα.

Αυτή την εβδομάδα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέσκαψαν μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη: ένα πλούσιο ιερό με σπάνια μπλε μπογιά στους τοίχους.

Εκτός από το μπλε χρώμα τους, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πίνακες γυναικών που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου

Το σπάνιο μπλε στους τοίχους / Photo: Pompeii Archaeological Park

Μέσα στο sacrarium

Το δωμάτιο πιστεύεται ότι είναι ένα sacrarium, ένα είδος αρχαίου ρωμαϊκού ιερού όπου λάμβαναν χώρα τελετουργικές δραστηριότητες και φιλοξενούνταν ιερά αντικείμενα. Εκτός από το μπλε χρώμα τους, οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πίνακες γυναικών που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Άλλοι τοίχοι παρουσιάζουν εικόνες από την εκτροφή προβάτων και τη γεωργία, όπως ένα άροτρο και ένα ραβδί που χρησιμοποιούν οι βοσκοί και οι κυνηγοί. Ένας πίνακας «φαίνεται να είναι μια μεγάλη στικτή γάτα», σύμφωνα με τον Brendan Rascius του McClatchy.

Η απόχρωση του δωματίου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς το μπλε «σπάνια εμφανίζεται σε τοιχογραφίες της Πομπηίας και γενικά χρησιμοποιούνταν για περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια», σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

15 αγγεία γνωστά ως αμφορείς

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στο Regio IX, μια κατοικημένη περιοχή της κεντρικής Πομπηίας που είναι σήμερα «ένας από τους πιο ενεργούς χώρους ανασκαφών για νέα ευρήματα», σύμφωνα με τις Antonia Mortensen και Jessie Gretener του CNN. Στο αποκορύφωμά της, η Regio IX φιλοξενούσε περισσότερα από 13.000 δωμάτια, κατανεμημένα σε 1.070 οικιστικές μονάδες.

Το δωμάτιο είναι περίπου 86 τετραγωνικά πόδια. Στο εσωτερικό του, οι αρχαιολόγοι βρήκαν οικιακά έπιπλα και 15 αγγεία γνωστά ως αμφορείς, δύο χάλκινες κανάτες και δύο χάλκινα λυχνάρια. Αποκάλυψαν επίσης οικοδομικά υλικά, που πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για ανακαινίσεις, και μια σωρό από άδεια όστρακα στρειδιών, τα οποία μπορεί να είχαν αποθηκευτεί για να αλεστούν και να προστεθούν στο κονίαμα και τον σοβά.

Ο Gennaro Sangiuliano, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, επισκέφθηκε την Πομπηία και περιέγραψε τον αρχαιολογικό χώρο ως «ένα σεντούκι θησαυρού που είναι ακόμη εν μέρει ανεξερεύνητο», αναφέρει το CNN.

Η έκρηξη κάλυψε επίσης άλλα γύρω χωριά και πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Herculaneum. Συνολικά, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους έως και 16.000 άνθρωποι

Μια σωρός από άδεια όστρακα στρειδιών / Photo: Pompeii Archaeological Park

2.000 Πομπηιανοί σκοτώθηκαν από την καταστροφή

Μέχρι τον πρώτο αιώνα μ.Χ., η Πομπηία ήταν μια πολυσύχναστη παραθαλάσσια ρωμαϊκή πόλη στη νοτιοδυτική ακτή της Ιταλίας με περίπου 10.000 έως 20.000 κατοίκους. Ο κοντινός Βεζούβιος άρχισε να εκρήγνυται γύρω στο μεσημέρι της 24ης Αυγούστου 79 μ.Χ., εκτοξεύοντας συντρίμμια και καυτά, τοξικά αέρια πάνω από την πόλη. Ορισμένοι κάτοικοι κατέφυγαν και επέζησαν, αλλά περίπου 2.000 Πομπηιανοί σκοτώθηκαν από την καταστροφή.

Η έκρηξη κάλυψε επίσης άλλα γύρω χωριά και πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Herculaneum. Συνολικά, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους έως και 16.000 άνθρωποι.

Για εκατοντάδες χρόνια, η Πομπηία παρέμεινε θαμμένη κάτω από το ηφαιστειακό της κάλυμμα. Ανακαλύφθηκε εκ νέου στα τέλη του 16ου αιώνα και έκτοτε οι ερευνητές γοητεύονται από την περιοχή. Από το 1997 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συνεχίζει να υποδέχεται αρχαιολόγους και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

*Με στοιχεία από smithsonianmag.com

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024