Ξεχνάτε εύκολα; – Έξι tips που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Θέλει τρόπο τελικά για να αποκτήσετε καλύτερη μνήνη - Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Η μνήμη μας λειτουργεί με περίπλοκους τρόπους. Μπορεί να θυμάστε με κάθε λεπτομέρεια την πρώτη σας ημέρα στο λύκειο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε που αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου πριν από μόλις 10 λεπτά.
Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ατόμων που ξεχνάνε συχνά και θα θέλατε να έχετε καλύτερη μνήμη, μην αγχώνεστε, δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα αλλά το πιο πιθανό είναι να είστε απλά αφηρημένοι και ευτυχώς μπορείτε να το διορθώσετε.
Γιατί ξεχνάμε;
Ένας από τους λόγους που ξεχνάμε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μπορούμε να επεξεργαστούμε μόνο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Καθώς λοιπόν ο εγκέφαλος μας επιλέγει ποιες πληροφορίες θα επεξεργαστεί, πολλές από τις καθημερινές πληροφορίες τις αφήνει να του ξεφύγουν.
Αν για παράδειγμα μιλάτε στο τηλέφωνο μόλις μπείτε σπίτι και αφήσετε κάπου τα κλειδιά του αυτοκινήτου, το μυαλό σας θα είναι αφοσιωμένο στο τηλεφώνημα και όχι στα κλειδιά.
Η ηλικία είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να ξεχνάμε.
Όσο μεγαλώνουμε οι υποχρεώσεις μας και οι ανησυχίες μας για την ζωή αυξάνονται, οπότε είναι αναμενόμενο να καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου μας και να μην θυμόμαστε άλλες πληροφορίες που χρειάζεται.
Τιπς για να έχετε καλύτερη μνήμη
Χρησιμοποιήστε κάποιον μνημονικό κανόνα
Έχετε ξανα ακούσει τον μνημονικό κανόνα; Είναι τεχνικές για να θυμάστε μερικά πράγματα. Ένας μνημονικός κανόνας είναι να οπτικοποιείτε τα πράγματα που θέλετε να θυμάστε.
Αν για παράδειγμα θέλετε να αγοράσετε από το super market γιαούρτια, μπανάνες και οδοντόκρεμα, αντί να σκέφτεστε απλά τη λίστα σας φανταστείτε τα αντικείμενα που θέλετε. Φανταστείτε τον εαυτό σας να τα κρατάει. Με τον τρόπο αυτό η εικόνα θα “αποθηκευτεί” σε ένα διαφορετικό κομμάτι του εγκεφάλου σας, που δύσκολα θα σβηστεί.
Ένας διαφορετικός μνημονικός κανόνας είναι να δημιουργήσετε ένα ακρωνύμιο των προϊόντων που θέλετε να αγοράσετε. Σκεφτείτε ΓΜΟ, ένα ακρωνύμιο δηλαδή που αντιπροσωπεύει όσα θέλετε να αγοράσετε και δεν θα το ξεχάσετε με ευκολία. Οι τεχνικές αυτές, φαίνεται πως μπορούν να ωφελήσουν την μνήμη μακροχρόνια.
Γράψτε
Αν σημειώσατε κάτι στον υπολογιστή ή το κινητό σας αλλά το ξεχάσατε, τότε υπάρχει λόγος για αυτό.
Το μυαλό μας επεξεργάζεται καλύτερα πληροφορίες όταν τις γράφουμε με το χέρι μας.
Μια έρευνα θέλησε να συγκρίνει την δυνατότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται λέξεις που έγραψαν στον υπολογιστή και λέξεις που έγραψαν με το χέρι είτε στο χαρτί είτε στο τάμπλετ.
Αποδείχθηκε ότι τις λέξεις που έγραφαν οι συμμετέχοντες με το χέρι τις μάθαιναν με μεγαλύτερη ευκολία.
Να έχετε μια συγκεκριμένη θέση για όλα
Αν δυσκολεύεστε να θυμάστε που έχετε τοποθετήσει τα αντικείμενα σας τότε θα σας βοηθήσει να έχετε μια συγκεκριμένη θέση για αυτά.
Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε ένα κουτάκι στην είσοδο του σπιτιού που είναι η θέση των κλειδιών. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο καθημερινά από το ψάξιμο.
Διαχειριστείτε το άγχος
Το αυξημένο άγχος μπορεί να επιβαρύνει τη μνήμη.
Το άγχος προκαλεί μεγάλη ένταση στον εγκέφαλο και όταν έχει μεγάλη διάρκεια τότε ο εγκέφαλος μας υπολειτουργεί. Επίσης μπορεί να μας θολώσει και να μας δημιουργήσει πρόβλημα στη συγκέντρωση, έτσι δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε πληροφορίες.
Δοκιμάστε διαλογισμό για να καθαρίσετε το μυαλό σας και να μπορείτε να θυμάστε περισσότερα.
Αν ο διαλογισμός δεν είναι του γούστου σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μια βόλτα.
Το περπάτημα και η φυσική δραστηριότητα όχι μόνο βελτιώνουν τη διάθεση και σας ανακουφίζουν από το άγχος, αλλά σας κρατάνε και πιο συγκεντρωμένους.
Κάντε εθελοντισμό
Αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει ο εθελοντισμός με την καλύτερη μνήμη; Μια έρευνα αναφέρει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο, καθώς ο εθελοντισμός τουλάχιστον μια φορά τον μήνα συμβάλλει στην πιο δυνατή μνήμη.
Δοκιμάστε ένα νέο χόμπι
Χόμπι όπως η κηπουρική, το πλέξιμο και άλλες δραστηριότητες που μας κινητοποιούν αδειάζουν μερικούς από τους νοητικούς μας πόρους.
Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που καταπιάστηκαν με την κηπουρική φαίνεται πως αναπτύχθηκαν τα εγκεφαλικά τους νεύρα και βελτιώθηκε η μνήμη τους και η γνωστική τους ικανότητα.
Ωστόσο αν δεν σας αρέσει η κηπουρική μην αγνχώνεστε, υπάρχουν διάφορα χόμπι τα οποία θα σας ωφελήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Πηγή: VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις