Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Όταν στις εκλογές γίνεσαι ο «μεγάλος Απών», δεν αργεί η ώρα που ο αγώνας για αλλαγή θα γίνει «ο μεγάλος εκλιπών»

Όταν στις εκλογές γίνεσαι ο «μεγάλος Απών», δεν αργεί η ώρα που ο αγώνας για αλλαγή θα γίνει «ο μεγάλος εκλιπών»

Οι πολίτες την Κυριακή έχουν εκλογές οι υπήκοοι σε παραλίες εκδρομές. Όταν η οργή κρύβεται στην αποχή γίνεται παραίτηση και σε τιμωρεί, όταν εισχωρεί στην κάλπη γίνεται φωνή που απαιτεί αλλαγή. Την Κυριακή θα μετρήσουν τα ποσοστά και ίσως ανοίξουνε δουλειές και στην Κεντροαριστερά

Ο «λογαριασμός»

Μία και μία μείνανε. Κι ο «λογαριασμός» προς άπαντες τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα θα έρθει αύριο το βράδυ. Κι απ΄ ότι φαίνεται θα ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικών εξελίξεων, σ΄ άλλα κόμματα περισσότερο και σ΄ άλλα λιγότερο. Πάντως δουλειά θα υπάρχει! Και το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, όπως αντιλαμβάνεστε, το παιχνίδι θα είναι ανοιχτό. Πρωτίστως στην κεντροαριστερά, η οποία – έτσι κι αλλιώς – θα βρεθεί «στο μάτι του κυκλώνα»!

Εκλογές … αποχής

Πάντως η τελευταία παρτίδα των δημοσκοπήσεων που παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ δεν φαίνεται να αλλάζουν τις γενικές τάσεις που γνωρίζαμε. Αυτές εκλογές θα είναι οι εκλογές της μεγάλης αποχής. Η οποία εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις χαμηλές ηλικίες. Αντιθέτως ψηφίζουν οι μεγάλες ηλικίες και η επαρχία. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα αυτών των εκλογών….

Οι «μαύρες τρύπες»

Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στις εκτιμήσεις των ερευνών το ποσοστό της πάνω από το 30%. Οι μεγάλες ηλικίες είναι «σανίδα σωτηρίας» για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και η επαρχία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν «μαύρες τρύπες». Όπως επί παραδείγματι οι ηλικίες μεταξύ των 45 και 55 χρόνων, που κατά τεκμήριο είναι φορτωμένες με υποχρεώσεις και «αγκομαχάνε»!

Πάνω από τη Λαμία

Ή η περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει ρήγμα σοβαρό στα δεξιά της. Σ΄ αυτή την περίπτωση έχει διαρραγεί ο «σκληρός πυρήνας» των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται απλά για μία ψήφο διαμαρτυρίας στους δεξιότερους αυτής σχηματισμούς. Η στην περίπτωση της Θεσσαλίας, που στη διάρκεια της επίσκεψης του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο την τσάντα με τα … λεφτά δεν πήρε μαζί για να αρχίσει να μοιράζει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες. Όταν την επισκέφτηκε!

Ο γρίφος των εκλογών

Βέβαια για τους δημοσκόπους ο μεγαλύτερος γρίφος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του κ. Στέφανος Κασσελάκης. Τον βρίσκουν στις δημοσκοπήσεις υψηλά – ακόμη και πάνω από 17% – αλλά κανένας δεν είναι βέβαιος αν το νέο κοινό που έχει γοητευτεί από τον κ. Κασσελάκη, θα προσέλθει στην κάλπη αύριο για να τον ψηφίσει. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ικανός για το πχ 12%, αλλά και για το 19%….

Ποιος το πίστευε;

Πήρα τις δύο ακραίες προσεγγίσεις για να σας δείξω το πρόβλημα των δημοσκόπων, αλλά και των κομματικών επιτελείων. Από την άλλη πλευρά – όπως μου έλεγε έμπειρος περί τα πολιτικά φίλος – ποιος πίστευε ότι οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα γίνουν πολιτικό γεγονός και θα προσέλθουν στις κάλπες – περιμένοντας από μία ως τρεις ώρες στην ουρά – 150.000 άνθρωποι. Και ο κ. Κασσελάκης θα έπαιρνε τελικά 80.000 ψήφους. Δικαίως λοιπόν τον αντιμετωπίζουν ως τον «άγνωστο Χ» αυτών των εκλογών!

Είναι τυχερό!

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φαίνεται να πλήττεται λιγότερο από την αποχή. Και τούτο για δύο λόγους. Πρώτον, οι ψηφοφόροι του είναι κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας – άρα πρόκειται για συμπαγές τμήμα που θα προσέλθει στην κάλπη. Και δεύτερο, η δύναμη του είναι κατά βάση στην επαρχία, που πλήττεται πολύ λιγότερο από την αποχή. Αντιθέτως για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη η Αττική – που κατά τεκμήριο καθορίζει τις εξελίξεις – είναι η «μαύρη τρύπα». Ως εκ τούτου φαίνεται πως οι επιδόσεις του δεν θα απέχουν από το ποσοστό των τελευταίων εθνικών εκλογών. Σ΄ αυτή την περιοχή θα κινηθεί. Κατά πάσα πιθανότητα….

Η «Δεξιά της Δεξιάς»

Επίσης οι σχηματισμοί στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αθροιστικά είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 18% – τουλάχιστον! Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν το συνολικό τους ποσοστό κινηθεί και σε επίπεδα μεγαλύτερα του 18%. Πρόκειται για επιδόσεις απολύτως συμβατές με την άνοδο της ακροδεξιάς σ΄ ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Είναι σημείο των καιρών!

Στα αριστερά της κεντροαριστεράς

Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχουν τρεις πολιτικοί σχηματισμοί – «Πλεύση Ελευθερίας», ΜΕΡΑ25 και «Νέα Αριστερά» – που σε ένα βαθμό αλληλοτροφοδοτούνται, περισσότερο οι δύο τελευταίοι. Για το ΜΕΡΑ25 είναι στοίχημα – όχι όμως κατ΄ ανάγκην επιβίωσης αν όχι η εκλογή ευρωβουλευτή, τουλάχιστον η απόσπαση ενός ποσοστού που θα είναι περί το 3%. Το οποίο και θα μπορέσει να αποτελέσει εφαλτήριο για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Για τη «Νέα Αριστερά» αντιθέτως είναι όρος επιβίωσης. Αν δεν πετύχει τον στόχο της, θα αναζωπυρωθούν όλες οι αντιφάσεις της και οι φυγόκεντρες δυνάμεις. Είναι όμως γεγονός ότι η «Νέα Αριστερά» διαθέτει καλύτερο μηχανισμό, με μεγάλο γεωγραφικό εύρος. Αυτή είναι κατά βάση και η δύναμη της. Και σ΄ αυτό ελπίζει….

Κι η επόμενη μέρα

Την επόμενη ημέρα είναι βέβαιο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – κι αναλόγως φυσικά του αποτελέσματος… – ότι θα κινηθούν δυνάμεις, που βρίσκονται εντός ή εκτός των κομμάτων της κεντροαριστεράς, που θα θέσουν το αίτημα της ανασυγκρότησης του χώρου. Πόσο μάλλον αν το άθροισμα των δύο βασικών κομμάτων βρίσκεται στα ίδια επίπεδα ή ακόμη περισσότερο είναι μεγαλύτερο του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα έχουν αποτέλεσμα, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Απλώς θα γίνει φασαρία. Και πιθανόν μεγάλη φασαρία. Αλλά δεν ξέρω τι θα βγάλει….

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024