Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εμανουέλ Μακρόν: Ζητά έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα

Εμανουέλ Μακρόν: Ζητά έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν επίσημα από τα τέλη Ιουνίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την Παρασκευή (7/6) την υποστήριξή του για την «πραγματική έναρξη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «έως το τέλος του μήνα», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ελιζέ, στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει» να στηρίζει την «Ουκρανία σε όλα τα φόρα» κυρίως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προσπαθήσει να πετύχει την πραγματική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του μήνα».

Η Ουκρανία πληροί όλα τα κριτήρια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ουκρανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες από διπλωματικές πηγές.

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν επίσημα από τα τέλη Ιουνίου. Όμως η απόφαση αυτή απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία, ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Μια ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, μιας χώρας άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, θέτει πολλά προβλήματα

Η Επιτροπή είχε ζητήσει από το Κίεβο μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κατά των ολιγαρχών. Είχε ζητήσει επίσης μεγαλύτερη συμπερίληψη των μειονοτήτων, ένα μέτρο που ζητεί μετ΄επιτάσεως η Βουδαπέστη, λόγω της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των «27» στις Βρυξέλλες θα εξετάσουν τη γνώμη της Επιτροπής για το θέμα.

Αναμένεται στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα συστήσουν ή όχι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από τα τέλη του μηνός. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των «27» στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία τελεί υπό πίεση από τις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» σε αυτό το νέο στάδιο στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Όμως, όποια κι αν είναι η απόφαση των «27», η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσβατη. Μια ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, μιας χώρας άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και αγροτική δύναμη, θέτει πολλά προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024