Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2024: Γιατί η (ακρο)δεξιά κερδίζει έδαφος στους νέους

Ευρωεκλογές 2024: Γιατί η (ακρο)δεξιά κερδίζει έδαφος στους νέους

«Η ριζοσπαστική δεξιά διοχετεύει τα αντικαθεστωτικά συναισθήματα»

Καθώς η ώρα της κάλπης πλησιάζει στις 27 χώρες της Ένωσης, εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις Ευρωεκλογές.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, ένας πρωτοφανής αριθμός νέων ψηφοφόρων σκέφτεται να δώσει την ψήφο του σε κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς, πολλά από τα οποία είναι ξεκάθαρα ευρωσκεπτικιστικά.

Σε αρκετά κράτη η ηλικία ψήφου έχει μειωθεί με αποτέλεσμα ανήλικοι σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία, και η Μάλτα, να έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις Ευρωεκλογές.

«Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς, γιατί μας δίνει μια φωνή που δεν είχαμε ποτέ πριν», λέει η Μαρί Βερλίντ, μια 17χρονη μαθήτρια από το Βέλγιο.

«Η ριζοσπαστική δεξιά διοχετεύει τα αντικαθεστωτικά συναισθήματα»

«Θέλουμε να καταργήσουμε το status quo, και γι’ αυτό πολλοί από τους φίλους μου ψηφίζουν τη Δεξιά», λέει ο Μπενς Ζαμπό, σε μια διαμαρτυρία των αγροτών στις Βρυξέλλες καταγγέλοντας τις ευρωπαϊκές ελίτ. «Ό,τι προέρχεται από τη δεξιά δαιμονοποιείται», είπε στο BBC ένας 25χρονος από την Ουγγαρία, «αλλά εμείς μπορούμε στην πραγματικότητα να λύσουμε τα ζητήματα που προσπάθησε να λύσει η αριστερά και απέτυχε».

Γιατί η (ακρο)δεξιά προσελκύει τους νέους ψηφοφόρους

Πολλά από τα κόμματα της άκρας δεξιάς προσελκύουν νέους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τον Ντέιβ Σιναρντέτ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

«Η ριζοσπαστική δεξιά διοχετεύει τα αντικαθεστωτικά συναισθήματα», δήλωσε στο BBC. «Έχουν μια επαναστατική αύρα – ιδιαίτερα σε σχέση με την anti-woke ατζέντα – και αυτό έχει ανταπόκριση στους νέους».

Για τον ηγέτη του ισπανικού κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, τα φλέγοντα ζητήματα τις εκλογικής αναμέτρησης είναι αυτά των δικαιωμάτων των τρανς και οι αμβλώσεις.

Το μεταναστευτικό είναι ένα άλλο ζήτημα που οδηγεί τους νέους ψηφοφόρους προς τα δεξιά. Πέρυσι περίπου 380.000 άνθρωποι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2016.

«Η στάση της ΕΕ στο μεταναστευτικό ήταν υπερβολικά επιεικής», πιστεύει ο Τζόρτζιο, ένας 28χρονος Ιταλός. Θα ψηφίσει τους «Αδελφούς της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, το μεγαλύτερο success story της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι ενδέχεται να διπλασιάσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών της στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο των 720 εδρών.

Τα social media

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί κάνουν επίσης καλύτερη δουλειά στο να τραβούν την προσοχή της νεολαίας στο internet καθώς η στρατηγική τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Το τέλειο παράδειγμα είναι ο Γάλλος πολιτικός Ζορντάν Μπαρντελά, ο 28χρονος ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν για τις ευρωεκλογές. Με 1,2 εκατ. followers στο TikTok, κάνει το κόμμα του ελκυστικό στη νεολαία της Γαλλίας. Σύμφωνα με έρευνα, το 36% των Γάλλων που είναι ηλικίας κάτω από τα 24, τον υποστηρίζει.

«Το TikTok και το Instagram προσφέρονται για το είδος των μηνυμάτων που θέλει να διαδώσει η ριζοσπαστική δεξιά», εξήγησε ο καθηγητής ο Ντέιβ Σιναρντέτ. «Απλουστευτικά, ανιστόρητα βίντεο για θέματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και το φύλο».

«Αυτά τα μηνύματα πυροδοτούν μια συναισθηματική αντίδραση και γι’ αυτό ενισχύονται από τον αλγόριθμο, ειδικά στο TikTok», συμπλήρωσε ο καθηγητής. «Η ακροδεξιά επένδυσε πολύ νωρίς στα social media και τώρα, καρπώνεται τα οφέλη».

Περισσότεροι από έξι στους δέκα νέους πολίτες της Ευωπαΐκής Ένωσης δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με πολλούς να αναρωτιούνται αν το λεγόμενο «πράσινο κύμα» θα αντικατασταθεί με την μεγαλύτερη στροφή προς τα δεξιά που έχει σημειωθεί από την ίδρυση της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά την ατζέντα της Ευρώπης σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η υποστήριξη της Ουκρανίας.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024