Μετά την ιστορική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τους ενόρκους που κατέληξαν στην ετυμηγορία.  Ο λόγος είναι ότι ο προεδρεύων δικαστής απέστειλε μία επιστολή στις δύο πλευρές με την οποία ενημερώνει πως ήρθε στα χέρια του μία ανάρτηση που έγινε σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάποιος ισχυρίζεται ότι ένας ένορκος είχε διαρρεύσει την ετυμηγορία για τον πρώην πρόεδρο πριν την έκδοση της απόφασης.

Σύμφωνα με το newsweek, το οποίο επικαλείται την επιστολή του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Χουάν Μέρτσαν, η οποία εστάλη στον δικηγόρο του Τραμπ, Τοντ Μπλάνς και στον εισαγγελέα του Μανχάταν Τζόσουα Στίνγκλας, αναφέρει ότι βρέθηκε ένα σχόλιο στη σελίδα του Ενιαίου Δικαστικού Συστήματος της Νέας Υόρκης στο Facebook από έναν χρήστη με το όνομα «Μάικλ Άντερσον», ο οποίος έγραψε: «Ο ξάδελφός μου είναι ένορκος και λέει ότι ο Τραμπ καταδικάζεται. Σας ευχαριστώ παιδιά για όλη τη σκληρή δουλειά σας!!!!»

Πότε έγινε το σχόλιο

Το παραπάνω σχόλιο αποτελούσε απάντηση σε μια ανάρτηση του δικαστηρίου στις 29 Μαΐου, μια ημέρα πριν ο πρώην πρόεδρος καταδικαστεί για 34 κακουργήματα σε σχέση με τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην ηθοποιό ταινιών για ενήλικες Στόρμι Ντάνιελς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016. Ο δικαστής έγραψε ότι από την Παρασκευή, το σχόλιο του Άντερσον «χαρακτηριζόταν ως μιας εβδομάδας παλιό».

Δεν είναι σαφές αν ο Άντερσον συνδέεται με έναν από τους 12 ενόρκους που βρίσκονταν στην υπόθεση του Τραμπ ή αν το σχόλιο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από την καταδίκη του πρώην προέδρου στις 30 Μαΐου. Αρκετοί υποστηρικτές του Τραμπ πρότειναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το σχόλιο ήταν λόγος για κακοδικία.

«Το σχόλιο έγινε στις 29 Μαΐου 2024, ημέρες [sic] ΠΡΙΝ ανακοινωθεί η ένοχη ετυμηγορία του προέδρου Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε τώρα να δικαιούται κακοδικία επειδή η ομάδα των ενόρκων ήταν μολυσμένη και εκτεθειμένη», έγραψε η συντηρητική ακτιβίστρια Λόρα Λούμερ σε ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter, μαζί με ένα στιγμιότυπο οθόνης της επιστολής του Μέρτσαν. «Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έλαβε δίκαιη δίκη»!

Πότε έγινε η σύσκεψη των ενόρκων

Οι ένορκοι στη δίκη του Τραμπ συσκέφθηκαν από τις 28 έως τις 30 Μαΐου προτού κηρύξουν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Η ιστορική πρώτη καταδίκη πρώην προέδρου διαπίστωσε ότι ο Τραμπ ενορχήστρωσε ένα σχέδιο για να συγκαλύψει μια πληρωμή στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς τις τελευταίες εβδομάδες των εκλογών του 2016. Δεν είναι επίσης σαφές αν οι δικαστικοί λειτουργοί έκαναν κάποια εργασία για να τεκμηριώσουν την ανάρτηση ή αν η Merchan την αποκάλυψε απλώς από επιπολαιότητα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει στη σελίδα του δικαστικού συστήματος της Νέας Υόρκης στο Facebook ανακοίνωση προφορικής αγόρευσης με ημερομηνία 29 Μαΐου της φύσης που περιέγραψε ο δικαστής, αλλά υπάρχει μια ανακοίνωση που ταιριάζει στην περιγραφή με ημερομηνία 20 Μαΐου.

Εκτός από την επιστολή σχετικά με την ανάρτηση στο Facebook, ο Μέρτσαν έδωσε επίσης άδεια την Παρασκευή στον Μπλανς να παραστεί σε μια συνέντευξη πριν από την καταδίκη με έναν αξιωματικό επιτήρησης στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Τραμπ πριν από την ημερομηνία καταδίκης του στις 11 Ιουλίου.

Οι ένορκοι συσκέφθηκαν για δυο μέρες πριν καταλήξουν στην ετυμηγορία

Πώς αντέδρασαν οι υποστηρικτές του Τραμπ

Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Marjorie Taylor Greene από τη Τζόρτζια έγραψε σε ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ως απάντηση στην αναφορά του Newsmax για την επιστολή του Μέρτσαν: «Το σκηνικό είχε στηθεί από την αρχή».

«Αν αληθεύει, αυτό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να είναι αθώος», πρόσθεσε. «Ήταν μια εικονική δίκη από την αρχή και η “ένοχη” ετυμηγορία ήρθε από το βαθύ κράτος και τον “Μεγάλο”».  Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος της Γιούτα Μάικ Λι αντέδρασε επίσης στις αναφορές, γράφοντας στο Χ: «Τροφή για κακοδικία».

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Νομικοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του σχολίου στο Facebook και αν όντως έγινε πριν από την ένοχη ετυμηγορία του Τραμπ. Η δικηγόρος και σχολιάστρια του MSNBC Katie Phang έγραψε στο Χ: «Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά αν η ανάρτηση είναι μιας εβδομάδας, σύμφωνα με την επιστολή του δικαστή Merchan, τότε αναρτήθηκε *μετά* την ετυμηγορία της Πέμπτης, σωστά;».

Η Phang μοιράστηκε επίσης στιγμιότυπα οθόνης από το προφίλ στο Facebook του Άντερσον, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «επαγγελματίας αφισοκολλητής σ***». «Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο “Michael Anderson”, δεν νομίζω ότι η ανάρτηση είναι πραγματική», έγραψε ο Phang. Ο δικηγόρος Andrew Weissmann απάντησε επίσης στις αναφορές για την επιστολή του Merchan, γράφοντας στο Χ: «Αυτό συμβαίνει σε κάθε υπόθεση υψηλού προφίλ που έχω δει».

Η νομική αναλύτρια και πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας Joyce Vance πρόσθεσε ότι ο Μέρτσαν ήταν «έξυπνο να συμβουλεύσει τα μέρη & να πραγματοποιήσει μια ακρόαση στα πρακτικά για να επιλυθεί αυτό. Αν είναι κάποιος που δημοσιεύει χωρίς βάση, όπως φαίνεται, το αρχείο θα είναι ξεκάθαρο … & αν υπάρχει κάτι, καλό είναι να βγει & να αποδοθεί δικαιοσύνη».