Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Live: Συγκλονιστικό βίντεο από τη νέα σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων - «Φουντώνει» η οργή κατά Νετανιάχου

Live: Συγκλονιστικό βίντεο από τη νέα σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων – «Φουντώνει» η οργή κατά Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ο Ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους σε επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ - Κατακλύζεται από τραυματίες το νοσοκομείο Αλ Άκσα

Συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σε επιχείρηση στην οποία απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι που κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Οι τραυματίες έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο μαρτύρων Αλ Άκσα στο Ντέιρ ελ Μπάλα μετά την επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου υπάρχει παντού αίμα και μοιάζει με σφαγείο.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να προσθέσει τον ισραηλινό στρατό στη μαύρη λίστα όσων βλάπτουν παιδιά σε συγκρούσεις, καθώς περισσότερα από 15.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μια κίνηση που σύμφωνα με τους ηγέτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «απόλυτα δικαιολογημένη».

Τουλάχιστον 36.801 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 83.680 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 «Οι όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν χωρίς τη γενοκτονία των Παλαιστινίων»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αναφέρει ότι η απελευθέρωση τεσσάρων ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα δεν χρειαζόταν να γίνει σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Φραντσέσκα Αλπανέζε σημειώνει ότι «ανακουφίστηκε» για τους τέσσερις ισραηλινούς, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα μπορούσε ν’ απελευθερώσει όλους τους ομήρους, ζωντανούς και ανέπαφους, πριν 8 μήνες, όταν τέθηκε στο τραπέζι η πρώτη κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή ομήρων».

«Το Ισραήλ αρνήθηκε προκειμένου να συνεχίσει να καταστρέφει τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους ως λαό», τονίζει η Αλμπανέζε.

«Αυτή η πρόθεση γενοκτονίας μετατράπηκε σε πράξη», επισημαίνει.

«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε ομήρους για να νομιμοποιήσει τις δολοφονίες, τους τραυματισμούς, τον ακρωτηριασμό, την πείνα και τον τραυματισμό Παλαιστινίων στη Γάζα», προσθέτει.

05:30 Φονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Πληρώματα της Πολιτικής Αμυνας στη Γάζα ανταποκρίθηκαν σε κλήση κινδύνου από τη συνοικία Daraj της πόλης, όπου αναφέρθηκε πως ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν ένα σπίτι δίπλα σε ιατρική κλινική.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα μεταδίδει ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν σ’ αυτή την επίθεση.

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται παιδιά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή.

05:00 «Δεν χρησιμοποιήθηκε η προβλήτα των ΗΠΑ στην ισραηλινή επιχείρηση»

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ένοπλες δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ για την απελευθέρωση τεσσάρων ισραηλινών ομήρων, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 200 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

«Η ανθρωπιστική εγκατάσταση της προβλήτας, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων της δεν χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση για τη διάσωση ομήρων στη Γάζα», ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια περιοχή νότια της εγκατάστασης χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλινούς για να επιστρέψουν με ασφάλεια τους ομήρους στο Ισραήλ.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για το αντίθετο είναι ψευδής. Η προσωρινή προβλήτα στην ακτή της Γάζας κατασκευάστηκε για έναν μόνο σκοπό, να βοηθήσει στη μεταφορά πρόσθετης, επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η προβλήτα αποκαταστάθηκε την Παρασκευή μετά από επισκευές στο Ισραήλ, αφού υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας τον περασμένο μήνα.

04:30 «Οι όμηροι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χωρίς να σκοτώνονται παιδιά»

Ο αυστραλός ηθοποιός Γκάι Πιρς τονίζει ότι είναι «ευχαριστημένος που οι όμηροι γύρισαν στην πατρίδα τους», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχαστούν οι «περιττοί θάνατοι Παλαιστινίων».

«Γνωρίζουμε ότι ο [ισραηλινός στρατός] θα μπορούσε πριν μήνες να είχε φέρει πίσω όλους τους ομήρους και ν’ αποφύγει την παράλογη δολοφονία αθώων παιδιών», επισημαίνει ο Πιρς σε ανάρτησή του στο X.

«Γνωρίζουμε το πραγματικό τους κίνητρο», προσθέτει.

Το Vanity Fair France ζήτησε πρόσφατα συγγνώμη για τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας του διάσημου ηθοποιού από την οποία είχε εξαφανίσει το σηματάκι με την παλαιστινιακή σημαία στο πέτο.

Το Vanity Fair France εξαφάνισε (αριστερά) την παλαιστινιακή σημαία στο πέτο του Γκάι Πιρς (φωτογραφία από το Vanity Fair/Saskia Lawaks)

04:00 Συγκλονιστικό βίντεο από τη νέα σφαγή στη Νουσεϊράτ

Βίντεο που παρέλαβε και επαλήθευσε το Al Jazeera Arabic, καταγράφει τις τρομακτικές στιγμές κατά τις οποίες ισραηλινοί πύραυλοι χτυπούν τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σε νέα επίθεση χθες Σάββατο, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «σφαγή» και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 210 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 400.

Οι άνθρωποι ουρλιάζουν καθώς τρέχουν να καλυφθούν ενώ πύραυλοι πέφτουν βροχή στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του Ισραήλ για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων που κρατούσαν στη Γάζα μαχητές της Χαμάς.

Μετάφραση: Νέα πλάνα καταγράφουν τη στιγμή που η ισραηλινή κατοχή βομβαρδίζει τον καταυλισμό της Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας

03:30 Νεότερα για την επίθεση στο φορτηγό πλοίο

Πυραυλική επίθεση εναντίον φορτηγού πλοίου, το βράδυ χθες Σάββατο, στ’ ανοικτά των ακτών Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

«Ενα φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα επλήγη από πύραυλο 83 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Αντεν (σ.σ. λιμανιού στην Υεμένη)», αναφέρει η ενημέρωση. Από την πυραυλική επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, συμπληρώνεται.

«Ενοπλοι σε μικρές λέμβους άνοιξαν πυρ εναντίον του πλοίου», στη διάρκεια της επίθεσης, σημειώνει η Ambrey, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Εκτοξεύτηκε «δεύτερος πύραυλος», ο οποίος δεν έπληξε το φορτηγό πλοίο.

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations / UKMTO) επιβεβαίωσε ένα «περιστατικό» στη συγκεκριμένη περιοχή, κατά το οποίο «άγνωστο βλήμα» έπληξε πλοίο. «Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του», υπογράμμισε.

03:00 Μία σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Το Γραφείο Τύπου της Χαμάς αναφέρει ότι 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι η επίθεση ήταν μέρος μιας επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων.
  • Τα νοσοκομεία Αλ Άκσα και Νάσερ περιθάλπουν έναν «συντριπτικό αριθμό βαριά τραυματισμένων ασθενών», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που έχουν προσωπικό στα νοσοκομεία στο κέντρο της Γάζας.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαιρετίζει την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι η συμφωνία εκεχειρίας «θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων… και σε ένα οριστικό τέλος του πολέμου».
  • Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζει τις αναφορές για «άλλη μια σφαγή αμάχων» στη Γάζα και υπογραμμίζει την υποστήριξή του στη συμφωνία εκεχειρίας που περιέγραψε ο Μπάιντεν.
  • Η επίθεση του Ισραήλ στο Νουσεϊράτ δεν θα επηρεάσει την τρέχουσα συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων-κρατουμένων, ξεκαθαρίζει ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αναπληρωτής επικεφαλής της Ισλαμική Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς.
  • Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε στο Τελ Αβίβ 33 άτομα σε διαδηλώσεις υπέρ των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.

02:46 Ξανά σε λειτουργία η προβλήτα των ΗΠΑ

Περίπου 492 μετρικοί τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρθηκαν μέσω της προσωρινής πλωτής προβλήτας το Σάββατο (8/6), δήλωσε στο Associated Press Αμερικανός αξιωματούχος, αφού η προβλήτα επανατοποθετήθηκε στις ακτές της Γάζας την Παρασκευή.

Η προβλήτα αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, με την ονομασία «Trident Pier», χρειάστηκε περίπου 1.000 αμερικανούς στρατιωτικούς για να κατασκευαστεί, αλλά λειτούργησε για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα προτού τμήματα της αποκολληθούν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί στο Ισραήλ για επισκευές.

Αν και υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο, διευκόλυνε την αποβίβαση μόλις 1.000 μετρικών τόνων επισιτιστικής βοήθειας όσο βρισκόταν σε λειτουργία.

Ο Μπραντ Κούπερ, αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο στόχος τώρα είναι να μεταφέρονται 450 τόνοι τροφίμων και άλλων προμηθειών μέσω της προβλήτας στη Γάζα κάθε δύο ημέρες.

Οι οργανώσεις αρωγής έχουν δηλώσει ότι μόνο η επαναλειτουργία από το Ισραήλ των χερσαίων συνοριακών διαβάσεων με τη Γάζα -τις οποίες ο στρατός του έχει κλείσει- μπορεί να παραδώσει γρήγορα τις ποσότητες καυσίμων, τροφίμων, καθαρού νερού και ιατρικών ειδών που χρειάζονται απεγνωσμένα στο εμπόλεμο έδαφος.

Δορυφορική εικόνα δείχνει μια επισκόπηση της προβλήτας στην ακτογραμμή της Γάζας στις 18 Μαΐου 2024

02:34 Διαδήλωση στη Δυτική Όχθη για την ισραηλινή επίθεση στο Νουσεϊράτ

Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο των 210 Παλαιστινίων κατά την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να τερματιστούν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και για την ενότητα των Παλαιστινίων ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα, προσθέτει το Wafa.

02:25 Αναφορές για πυραυλικό πλήγμα σε φορτηγό πλοίο ανοικτά του Άντεν

Ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations / UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε αναφορά από τον κυβερνήτη πλοίου σχετικά με περιστατικό που συνέβη περίπου 80 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

Λίγο αργότερα, η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey ανακοίνωσε πως φορτηγό πλοίο επλήγη από πύραυλο 83 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, στην Υεμένη. Από την πυραυλική επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:12 Νορβηγός διπλωμάτης καταδικάζει την επιχείρηση στο Νουσεϊράτ και ζητά την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ανδρέας Μότζφελντ Κράβικ, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο X στην επιχειρήση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και όπως έγραψε «η Νορβηγία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Κράβικ χαιρέτισε επίσης την είδηση ότι τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι είναι «τώρα ελεύθεροι και ασφαλείς» και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων».

01:54 Οι IDF απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι άλλοι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη σημερινή επιχείρηση

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαψεύδει τον ισχυρισμό του εκπροσώπου της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα ότι κάποιοι ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης τεσσάρων ομήρων από τις IDF στο Νουσεϊράτ.

«Πρόκειται για ένα κατάφωρο ψέμα», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ.

01:47 New York Times: Οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες που βοήθησαν την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων

Οι πληροφορίες που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει την επιτυχημένη αποστολή διάσωσης των τεσσάρων ομήρων από τη Γάζα, σύμφωνα με τους New York Times.

Επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το θέμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων στο Ισραήλ βοήθησε παρέχοντας «πληροφορίες και άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «ομάδες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, βοηθώντας τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών που σχετίζονται με τους ομήρους».

01:35 Ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι έλαβε μια κλήση κινδύνου από κατοίκους της συνοικίας Νταράι της πόλης της Γάζας, οι οποίοι ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν ένα σπίτι δίπλα σε μια ιατρική κλινική.

01:22 Συγγενείς νεκρών ομήρων ψέγουν τον Νετανιάχου

Συγγενείς ομήρων που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα επικρίνουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι συναντά προσωπικά τις οικογένειες των ομήρων που διασώθηκαν σήμερα, ενώ αρκείται στην αποστολή γραπτού μηνύματος όταν οι προσπάθειες διάσωσης αποτυγχάνουν.

Ο πατέρας της Νόα Μαρσιάνο, που δολοφονήθηκε στη Γάζα, έγραψε στο Facebook: «Κοιτάζω τον Γιάκοβ, τον πατέρα της Νόα Αργαμάνι, και δεν μπορώ να μην συγκινηθώ. Είμαι ειλικρινά χαρούμενος για όλες τις οικογένειες που κατάφεραν να αγκαλιάσουν τους αγαπημένους τους. Ζηλεύω επίσης. Αυτό αναδεικνύει πόσο κακό ήταν το τέλος μας. Όταν τελειώνει άσχημα, ο πρωθυπουργός δεν έρχεται. Επίσης, δεν τηλεφωνεί».

Ο Γιονατάν Σαμρίζ, του οποίου ο αδελφός σκοτώθηκε κατά λάθος από τα στρατεύματα των IDF μαζί με άλλους δύο ομήρους, επιπλήττει τον Νετανιάχου που «χρειάστηκε μισή μέρα για να συνέλθει» στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έσπευσε σήμερα να συναντήσει τους διασωθέντες ομήρους και τις οικογένειές τους «μέσα σε 15 λεπτά».

Αναφερόμενος σε σχόλια στρατιωτικών αξιωματούχων ότι η σημερινή αποστολή διάσωσης ήταν «μια τρίχα» μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, ο Σαμρίζ ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου έπαιξε «50-50» για τη ζωή των ομήρων και ότι αν είχε αποτύχει οι οικογένειες «θα είχαν πάρει μόνο ένα γράμμα».

Ο Νετανιάχου συναντά τον διασωθέντα όμηρο Αλμόγκ Μέιρ Ζον στο Ιατρικό Κέντρο Σεμπά

01:11 «Υποκριτικό να χαίρονται για τους τέσσερις ομήρους»

Ο Μπαλακρίσναν Ρατζαγκοπάλ, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση, μέσω ανάρτησής του στο Χ κάνει λόγο για υποκρισία αυτών που συγχαίρουν το Ισραήλ για την επιχείρηση διάσωσης των τέσσερις ομήρων, ενώ σιωπούν για τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται αυθαίρετα σε ισραηλινές φυλακές και τους χιλιάδες νεκρούς στον πόλεμο.

Επίσης, λέει ότι όσοι αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινίων «έχουν χάσει την ηθική τους αξιοπιστία εδώ και γενιές και δεν αξίζουν να βρίσκονται σε κανένα όργανο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

00:54 Το αραβικό κοινοβούλιο κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για τη «σφαγή» του Νουσεϊράτ

Το αραβικό κοινοβούλιο καταγγέλλει τη «σφαγή που διέπραξε η ισραηλινή κατοχική οντότητα στον καταυλισμό Νουσεϊράτ κατά την οποία δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά και γυναίκες».

Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ και την αμερικανική κυβέρνηση ως υπεύθυνους, λέγοντας ότι η σιωπή της Ουάσινγκτον για τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και η αποτυχία της να τα σταματήσει, καθιστά τις ΗΠΑ συνένοχο.

Το αραβικό κοινοβούλιο προσθέτει ότι «οι συνεχιζόμενες σφαγές κατά των Παλαιστινίων αμάχων είναι μια κατάφωρη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και τις αποφάσεις της και μια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου».

00:42 Σύμφωνα με την αστυνομία 33 άτομα συνελήφθησαν στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με την αστυνομία 33 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου (8/6). Ζητούσαν νέες εκλογές και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας προσθέτει ότι όλοι οι δρόμοι στο Τελ Αβίβ έχουν πλέον δοθεί στην κυκλοφορία και σημειώνει ότι ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές παρακολούθησαν την προεγκεκριμένη συγκέντρωση και στη συνέχεια διαλύθηκαν, κάποιοι παρέμειναν και διαδήλωσαν κατά μήκος των οδών Μπέγκιν και Κάπλαν, «προσπαθώντας παράλληλα να εμποδίσουν την κίνηση σε μια οδό κυκλοφορίας».

00:30 Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Νουσεϊράτ

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα αναφέρει ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή al-Dawa στα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ.

Από τις σημερινές επιθέσεις στην περιοχή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 400, σε μια επιχείρηση κατά την οποία διασώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν εκεί.

00:14 Η ισραηλινή αστυνομία συλλαμβάνει διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ

Νωρίτερα, αναφέρθηκαν συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη βόρεια ισραηλινή πόλη Χάιφα.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, σε υποστήριξη των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιούνται στο Τελ Αβίβ.

Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε αυτές τις διαδηλώσεις μέχρι στιγμής.

Το βίντεο, που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει βίαιες συγκρούσεις στην οδό Καπλάν στο Τελ Αβίβ μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών:

23:55 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τη διάσωση των τεσσάρων ομήρων

Ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ησυχάσουν έως ότου κάθε όμηρος επιστρέψει στην πατρίδα του».

Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε: «Η πρόταση που περιέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν πριν από οκτώ ημέρες θα φέρει ανακούφιση τόσο στο λαό της Γάζας όσο και στους εναπομείναντες ομήρους και τις οικογένειές τους μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι η εκεχειρία «θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, σε ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, στην ανοικοδόμηση της Γάζας και σε ένα διαρκές τέλος του πολέμου».

Κατηγόρησε τέλος τη Χαμάς ότι φέρεται να μην αποδέχεται τη συμφωνία. «Το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη αυτής της εκεχειρίας είναι η Χαμάς», σημείωσε.

23:40 Η ισραηλινή αστυνομία διαλύει αντιπολεμικές διαδηλώσεις και συλλαμβάνει διαδηλωτές

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον τρία άτομα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε για να καταγγελθεί η επίθεση στο Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί ακτιβιστές και πολίτες από την πόλη Χάιφα.

Κυνήγησαν κάποιους από αυτούς σε έναν από τους δρόμους της πόλης, τους επιτέθηκαν και τους συνέλαβαν.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και εξέφραζαν την αντίθεσή τους με όσα διαπράττονται στο θύλακα.

23:29 Η ισραηλινή επίθεση στo Νουσεϊράτ δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία ανταλλαγής, λέει η Ισλαμική Τζιχάντ

Η επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της Γάζας δεν θα επηρεάσει την τρέχουσα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων, λέει ο Mohammad al-Hindi, αναπληρωτής επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία είναι σύμμαχος της Χαμάς.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση Al-Aqsa TV που πρόσκειται στη Χαμάς, σημειώνει ότι οι όροι της συμφωνίας παραμένουν οι ίδιοι.

23:13 Ο Σούνακ για τη διάσωση των τεσσάρων ισραηλινών ομήρων

Ο Ρίσι Σουνάκ έγραψε στο «Χ» ότι η διάσωση των τεσσάρων ισραηλινών ομήρων από την περιοχή Νουσεϊράτ αποτελεί «τεράστια ανακούφιση».

Είναι «συγκινητικό να βλέπεις τις φωτογραφίες τους να επανενώνονται με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό των νεκρών από τις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό των μαχών καθώς και για την ασφάλεια και την προστασία όλων», σημείωσε επίσης.

23:05 Η PIJ βομβάρδισε ισραηλινές πόλεις

Οι Ταξιαρχίες Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι βομβάρδισε με ρουκέτες τις περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έχουν ηχήσει στις ισραηλινές πόλεις Σντερότ, Κφαρ Αζάρ και Νιρ Ζενεράλ, όλες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

22:50 «Όσοι βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ Άκσα ζουν έναν εφιάλτη»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι οι ομάδες τους εργάζονται μαζί με το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία Αλ Ακσά και Νάσερ «για να αντιμετωπίσουν έναν συντριπτικό αριθμό βαριά τραυματισμένων ασθενών, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά», μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί στη Γάζα.

«Είναι ένας εφιάλτης στο Αλ Ακσά. Υπάρχουν μαζικά θύματα καθώς βομβαρδίζονται πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι πολύ πέρα από αυτό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κανείς σε ένα λειτουργικό νοσοκομείο, πόσο μάλλον με τους λιγοστούς πόρους που έχουμε εδώ», δήλωσε ο Σάμιουελ Γιόχαν, συντονιστής των Γιατρών στη Γάζα.

«Πόσοι ακόμη άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρέπει να σκοτωθούν πριν οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφασίσουν να βάλουν τέλος σε αυτή τη σφαγή;», αναρωτήθηκε.

22:41 Διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στις ΗΠΑ

Αμερικανοί διαδηλωτές υπέρ της Χαμάς και της Χεζμπολάχ πραγματοποιούν διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο, καλώντας σε «τζιχάντ».

Οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μασκοφόρους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα που προτρέπουν τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς να «σκοτώσει άλλον έναν στρατιώτη τώρα» και καλούν τη Χεζμπολάχ να «σκοτώσει άλλον έναν σιωνιστή τώρα».

22:30 Στους δρόμους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ

Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν συμφωνία για τους ομήρους, έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Παρισιού της Ιερουσαλήμ, μετά τη διάσωση των τεσσάρων ομήρων από τις IDF νωρίτερα σήμερα.

Οι IDF επιβεβαίωσαν επίσης τον θάνατο άλλων τεσσάρων ομήρων την περασμένη Δευτέρα.

«Ήταν ζωντανοί και εξαιτίας της κυβέρνησης και αυτής της αποτυχίας του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι πλέον ζωντανοί», είπε στο πλήθος συγγενής νεκρού ομήρου.

Την ίδια ώρα, διαδήλωση πραγματοποιείται από τις οικογένειες των ομήρων και στο Τελ Αβίβ. Ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 120 αιχμαλώτων στη Γάζα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία του Παρισιού (Πηγή: Times of Israel)

22:16 Ο OIC καταγγέλλει την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καταδικάζει τη «φρικτή σφαγή που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων Παλαιστινίων, στην πλειονότητά τους γυναικών και παιδιών».

Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός τονίζει την ανάγκη για έρευνα, απόδοση ευθυνών και τιμωρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο θέμα αυτό.

Ο OIC επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

22:08 Ο Νετανιάχου ζητά από τον Γκαντς να μην παραιτηθεί

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά από τον Μπένι Γκαντζ να μην παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

«Αυτή είναι η ώρα για ενότητα και όχι για διαίρεση. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκαν αναφορές ότι ο Γκαντς επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ, μετά την παρέλευση της προθεσμίας που είχε επιβάλει για τη διαμόρφωση ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τη Γάζα.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, επανέλαβε τις εκκλήσεις αυτές, επίσης σε ανάρτηση του Χ.

«Ακριβώς και ειδικά τώρα, ο Γκαντς πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση, για χάρη του μέλλοντος του Ισραήλ», έγραψε.

21:52 Η Χεζμπολάχ λέει ότι χρησιμοποίησε νέο όπλο για πρώτη φορά εναντίον του Ισραήλ

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκτόξευσε για πρώτη φορά μια ομοβροντία πυραύλων Falaq 2 εναντίον ενός ισραηλινού στρατιωτικού κέντρου διοίκησης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η οργάνωση χρησιμοποίησε αυτόν τον τύπο ρουκέτας, αφού είχε εκτοξεύσει τον Falaq 1 σε δεκάδες προηγούμενες περιπτώσεις.

21:40 Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση του ισραηλινού στρατού στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, από την οποία μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 210 άνθρωποι.

«Το λουτρό αίματος πρέπει να τερματιστεί αμέσως», είπε, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εκεχειρίας τριών σταδίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, «είναι ο δρόμος για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών».

21:29 Το Ιράν κατηγορεί για «αδράνεια» τα κράτη του κόσμου

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιρρίπτει την ευθύνη για τους εκατοντάδες θανάτους από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό στο Νουσεϊράτ στην «αδράνεια» των παγκόσμιων κυβερνήσεων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτά τα φρικτά και συγκλονιστικά εγκλήματα είναι το αποτέλεσμα της αδράνειας των κυβερνήσεων και των αρμόδιων διεθνών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μπροστά σε οκτώ μήνες εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων από το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί.

21:18 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο Νουσεϊράτ

Σε ανακοίνωσή του στο «Χ», το υπουργείο αναφέρει ότι η επίθεση του Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 210 ανθρώπους, είναι «μια πρακτική που αντανακλά τη συστηματική στοχοποίηση Παλαιστινίων αμάχων, την επιμονή του Ισραήλ να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

«Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου, πρέσβης Dr. Sufyan Al-Qudah, επιβεβαίωσε την καταδίκη και την απόλυτη καταγγελία του βασιλείου για τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Ισραήλ σε εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υφίσταται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

21:09 Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Λονδίνου διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στο κέντρο του Λονδίνου ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και κρατώντας πανό που γράφουν «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Οι συμμετέχοντες στη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση έχουν κατακλύσει τους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Ράσελ προς το Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, λιγότεροι από 100 φιλοϊσραηλινοί υποστηρικτές πραγματοποίησαν τη δικιά τους συγκέντρωση στην ίδια περιοχή.

20:56 Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ομήρους στην επιχείρηση στο Νουσεϊράτ

Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι οι επιθέσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο ισραηλινός στρατός στο κέντρο της Γάζας συνιστούν ένα «σύνθετο έγκλημα πολέμου».

Είπε επίσης ότι « οι πρώτοι που θα πληγούν από [τον ισραηλινό στρατό] είναι οι όμηροί του», αναφερόμενος στους περίπου 120 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμη ανέφερε ότι «ο εχθρός κατάφερε, διαπράττοντας φρικτές σφαγές, να απελευθερώσει κάποιους από τους ομήρους, αλλά ταυτόχρονα σκότωσε κάποιους άλλους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης».

20:43 Η Κολομβία θα αναστείλει τις πωλήσεις άνθρακα στο Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναστείλει τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ όσο αυτό συνεχίζει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα αναστείλουμε τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία», ανέφερε.

Τον Μάιο, ο Πέτρο, ο οποίος χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία», ανακοίνωσε ότι η Κολομβία θα διακόψει τους δεσμούς της με το Ισραήλ λόγω της σύγκρουσης.

20:32 Μητέρα ομήρου ευχαριστεί τις ισραηλινές δυνάμεις για την επιχείρηση διάσωσης

Η Ορίτ Μέιρ, η μητέρα του Αλμόγκ Μέιρ Ζον, του Ισραηλινού ομήρου που διασώθηκε σήμερα το πρωί από τη Νουσεϊράτ, εύχεται «όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν ασφαλείς».

«Θα ήθελα να προσθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον στρατό μας, στους στρατιώτες μας, τους σπουδαίους. Ευχαριστώ πολύ τον λαό μας, τον σπουδαίο λαό που εξακολουθεί να αισθάνεται δυνατός. Μπορώ να καταλάβω τη χαρά όλων. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους μας υποστήριξαν», δήλωσε η Μέιρ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τα άλλα μέλη των οικογενειών των διασωθέντων ομήρων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους άλλους ομήρους που βρίσκονται ακόμη εκεί στη Γάζα», πρόσθεσε.

20:20 Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επιχείρηση στο Νουσεϊράτ ζητά ο Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε εντολή στον απεσταλμένο της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την «αιματηρή σφαγή», όπως την χαρακτήρισε, από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο Wafa.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Αμπάς συμμετέχει σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες με αραβικούς και διεθνείς φορείς για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να υποχρεωθεί η ισραηλινή κατοχή να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός», προστίθεται στην ανακοίνωση.

20:09 Νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο

Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της πόλης Αϊταρούν στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν δύο πυραύλους με στόχο μια καφετέρια σε ένα πρατήριο καυσίμων, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στο κατάστημα, το πρατήριο και τη γύρω περιοχή, αναφέρει το δημοσίευμα του NNA.

Το NNA αναγνώρισε τα δύο θύματα ως τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν νεαρό άνδρα.

Ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι οι στρατιώτες του εντόπισαν έναν μαχητή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Αϊταρούν στην περιοχή Μπιντ Τζμπέιλ και λίγο αργότερα ένα ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε το άτομο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι αεροσκάφη επιτέθηκαν σε υποδομές στην περιοχή Κιάμ, αφού προηγουμένως άρματα μάχης είχαν πυροβολήσει μια στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κφαρ Κίλα.

19:57 Οι ΗΠΑ «επαινούν» την ισραηλινή επιχείρηση και επαναλαμβάνουν την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ επαινούν το έργο των ισραηλινών δυνάμεων για τη διάσωση των τεσσάρων ομήρων από την περιοχή Νουσεϊράτ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ή άλλα μέσα», δήλωσε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων.

«Μαζί με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ και ανακούφιση για τους αθώους πολίτες στη Γάζα. Η συμφωνία αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει εγκριθεί από χώρες από όλο τον κόσμο», σημείωσε.

19:43 Η συγκινητική στιγμή που η 25χρονη Noa αγκαλιάζει ξανά τον πατέρα της μετά από 8 μήνες ομηρίας

Συγκινητικά είναι τα πλάνα από τη στιγμή που η 25χρονη Noa Argamani επανενώνεται ξανά με τον πατέρα της ύστερα από οκτώ μήνες ομηρίας από τη Χαμάς, η οποία απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Nova κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η 25χρονη -καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο Tel Hashomer- αγκαλιάζει τον πατέρα της και χαμογελά νοιώθοντας ανακούφιση, καθώς είναι πλέον ελεύθερη και ασφαλής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:30 Μουσουλαμνικές χώρες παροτρύνουν τον κόσμο να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ

Μια συμμαχία κυρίως μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν, απαιτούν την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη και μεγαλύτερη διεθνή πίεση στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας D-8, στον οποίο συμμετέχουν επίσης το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το βέτο τους για την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ και όλες τις χώρες να «ασκήσουν διπλωματική, πολιτική, οικονομική και νομική πίεση» στο Ισραήλ.

Προέτρεψαν επίσης τα κράτη να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, αποσύρεται από το νότιο κυβερνείο της Ράφα και εγγυάται την ασφαλή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Καταγγέλλοντας μια «συνεχιζόμενη γενοκτονία και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», ο Οργανισμός κάλεσε τα κράτη να συμβάλουν και να συμμετάσχουν σε νομικές διαδικασίες κατά του Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια.

Οι οκτώ χώρες απαίτησαν επίσης να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, απορρίπτοντας κάθε απόπειρα αναγκαστικής εκτόπισης.

19:16 Νετανιάχου: Πρόκειται για επιχείρηση που θα γραφτεί στην ιστορία

Ο Νετανιάχου λέει ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι, ήταν «επιτυχής» και η χώρα «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τους πάρει πίσω όλους».

«Είπαν ότι η επιχείρηση αυτή θα γίνει [υπό] πολύ περίπλοκες και επικίνδυνες συνθήκες. Το ήξερα αυτό, αλλά χωρίς δισταγμό, αποφάσισα να κάνω αυτή την επιχείρηση επειδή ήταν Ισραηλινοί όμηροι και εμπιστεύτηκα τους ήρωες της Γιαμάμ και της Σαμπάκ [ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και της εσωτερικής ασφάλειας] που επιτέθηκαν και απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι όμηροι.

«Τώρα οι όμηροι είναι μαζί μας. Είναι [οι όμηροι] ο χρυσός και τα διαμάντια που επιθυμούμε να επιστρέψουμε πίσω. Είναι μια επιχείρηση που θα γραφτεί στην ιστορία. Ναι, ξέρουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα, αλλά ξέρω επίσης ότι οι ήρωες θα αναφέρονται πάντα στο βιβλίο και στην ιστορία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

19:00 Παρίσι και Ουάσινγκτον «αποφασισμένα να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις» στο Ιράν, δηλώνει ο Μακρόν

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις» στο Ιράν το οποίο βρίσκεται σε μια στρατηγική κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τον Τύπο από το Ελιζέ, έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό ομολογό του Τζο Μπάιντεν.

«Όταν πρόκειται για το Ιράν, κάνουμε την ίδια διαπίστωση μιας στρατηγικής κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για πρωτοφανείς επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ελιγμούς περιφερειακής αποσταθεροποίησης ή ασφαλώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι δύο χώρες μας είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να εξαλείψουν αυτή την τάση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Τζο Μπάιντεν.

18:18 Γάζα: Η Χαμάς ανακοίνωσε τουλάχιστον 210 νεκρούς στην περιοχή, όπου απελευθερώθηκαν οι όμηροι

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν απολογισμό τουλάχιστον 210 νεκρών σε ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι, σύμφωνα με το Ισραήλ.

«Ο αριθμός των θυμάτων του μακελειού που διέπραξε η ισραηλινή κατοχική δύναμη στον καταυλισμό της Νουσέιρατ ανέρχεται σε 210 μάρτυρες και περισσότερους από 400 τραυματίες», ανέφερε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς σε ένα δελτίο τύπου, όπου δεν αναφέρεται η απελευθέρωση ομήρων.

17:30 Λίβανος: Δασικές πυρκαγιές στο νότιο τμήμα έπειτα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές σε περιοχές στον νότιο Λίβανο σήμερα, μετέδωσε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης και είπε ένας διασώστης, συνεργαζόμενος με το κίνημα Αμάλ, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη, πριν από οκτώ και πλέον μήνες, του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσει συχνά πυρά με τον ισραηλινό στρατό, για να συμπαρασταθεί στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί και οι ανταλλαγές πυρών έχουν προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε με φώσφορο τα περίχωρα του Άλμα αλ Σαάμπ, προκαλώντας πυρκαγιές στις δασικές ζώνες, οι οποίες επεκτάθηκαν κοντά σε κατοικίες», αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ani), προσθέτοντας πως οι φλόγες «έφθασαν επίσης σε τεράστιες καλλιέργειες ελαιόδεντρων».

Οι αρχές του Λιβάνου και διεθνείς ΜΚΟ κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί πολεμοφόδια λευκού φωσφόρου, μιας ουσίας που αναφλέγεται όταν έλθει σε επαφή με το οξυγόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικό όπλο.

«Το Ισραήλ βομβαρδίζει εσκεμμένα τις δασικές ζώνες με φώσφορο, προκειμένου να προκαλέσει πυρκαγιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Αμπάς, ένας διασώστης της οργάνωσης Αλ Ρισάλα, που σχετίζεται με το κίνημα Amal, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασώστες δυσκολεύονται να κατασβήσουν τις φωτιές, καθώς ο λιβανικός στρατός δεν στέλνει ελικόπτερα, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να τα στοχοθετήσει το Ισραήλ.

Ανατολικότερα, η υπηρεσία Ani έκανε επίσης λόγο για «πυρκαγιές κοντά σε εγκαταστάσεις του στρατού του Λιβάνου και της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL), στην περιφέρεια της μεθοριακής κοινότητας Μάις ελ Τζαμπάλ και κοντά στην Μπλε Γραμμή, διαχωριστική γραμμή που έχει ορίσει ο ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο AFP ότι οι φωτιές ξέσπασαν κοντά σε θέσεις του στρατού, χωρίς να έχουν επεκταθεί σε αυτές.

Σε ένα δελτίο τύπου, η UNIFIL έκανε λόγο για μια δασική πυρκαγιά κοντά σε μία από τις θέσεις της στη Χούλα, προσθέτοντας πως την έσβησε χάρη στις κοινές προσπάθειες του λιβανικού στρατού και της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας.

Περισσότεροι από οκτώ μήνες βιαιοπραγιών έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 456 ανθρώπων στον Λίβανο, μεταξύ αυτών 90 άμαχοι και σχεδόν 300 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

16:32 Η αστυνομία λέει ότι ένας αξιωματικός σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης ομήρων

Ένας αξιωματικός της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam που τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης ομήρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πρόκειται για τον αρχιεπιθεωρητή Αρνόν Ζαμόρα.

Ο Ζαμόρα μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Ισραήλ, όπου λίγη ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

16:22 Το νοσοκομείο Αλ Άκσα «μοιάζει με σφαγείο»

Η δρ. Τάνια Χατζ Χασάν, γιατρός εντατικής παιδιατρικής θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, γνωστή με τα γαλλικά αρχικά MSF, είπε ακόμα ότι το τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Αλ Άκσα «είναι ένα πλήρες λουτρό αίματος… μοιάζει με σφαγείο».

«Οι εικόνες και τα βίντεο που έχω λάβει δείχνουν ασθενείς να κείτονται παντού μέσα σε λίμνες αίματος … τα άκρα τους έχουν ανατιναχτεί», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Έτσι μοιάζει μια σφαγή. Σημαίνει ότι οι γονείς τρέχουν τριγύρω φροντίζοντας τα παιδιά τους που έχουν αίμα να τρέχει από το κεφάλι τους προσπαθώντας να βρουν έναν γιατρό για να τα περιθάλψει. Αλλά είναι τόσο χαοτικό και υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς που ξεπερνούν κατά πολύ την ικανότητα της υγειονομικής περίθαλψης να τους φροντίσει», προσέθεσε.

16:11 Νετανιάχου: Το κράτος δεσμεύεται για την επιστροφή όλων των ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτησε τις δυνάμεις ασφαλείας για την τολμηρή αποστολή τους να διασώσουν τέσσερις ομήρους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Για άλλη μια φορά αποδείξατε ότι το Ισραήλ δεν παραδίδεται στην τρομοκρατία και ενεργεί με δημιουργικότητα και τόλμη που δεν γνωρίζει όρια, για να φέρει πίσω τους ομήρους μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

«Δεσμευόμαστε να το κάνουμε και στο μέλλον. Δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας στην πατρίδα – τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς», προσέθεσε.

16:00 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν «μια άνευ προηγουμένου βάναυση επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ», σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.
  • Ο εκπρόσωπος του Νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, Χαλίλ αλ Ντεγκράν, ανέφερε ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και «δεκάδες τραυματίες» μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διέσωσε τέσσερις ομήρους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Νουσεϊράτ.
  • Ο επικεφαλής της Χαμάς λέει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν θα δεχθεί συμφωνία χωρίς ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους.
  • Τουλάχιστον 36.801 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 83.680 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

15:48 Χαμάς: «Ένδειξη αποτυχίας» η διάσωση τεσσάρων ομήρων μετά από εννέα μήνες

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του διέσωσαν τέσσερις ομήρους στη Γάζα κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή Νουσεϊράτ.

Παρόλο που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πανηγυρίζουν για την είδηση, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι η ανακοίνωση αποτελεί «σημάδι αποτυχίας».

«Η ανάκτηση τεσσάρων αιχμαλώτων μετά από εννέα μήνες μαχών είναι σημάδι αποτυχίας, όχι επίτευγμα», δήλωσε.

15:37 Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων επαινεί την «ηρωική επιχείρηση» για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων συγχαίρει τις IDF για την «ηρωική επιχείρηση» διάσωσης τεσσάρων ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Τώρα, με την τεράστια χαρά σε όλο το Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να θυμηθεί τη δέσμευσή της να φέρει πίσω και τους 120 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς – τους ζωντανούς για αποκατάσταση, τους δολοφονημένους για ταφή», γράφει το φόρουμ σε ανάρτησή του στο X.

«Συνεχίζουμε να καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία και να απελευθερώσει τους υπόλοιπους 120 ομήρους που κρατούνται σε αιχμαλωσία- κάθε μέρα που περνάει εκεί είναι μια μέρα πολύ μακριά», προσέθεσε.

15:26 Χανίγια: Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στη Χαμάς

Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στη Χαμάς και η ομάδα δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία που δεν θα επιτυγχάνει την ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, απαντώντας στην ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην περιοχή Νουσεϊράτ της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσωσαν τέσσερις ομήρους ζωντανούς από δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην κεντρική περιοχή αλ-Νουσεϊράτ της Γάζας το Σάββατο, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters μετά την ανακοίνωση ότι «η ανάκτηση τεσσάρων αιχμαλώτων μετά από εννέα μήνες μαχών είναι ένδειξη αποτυχίας, όχι επίτευγμα».

15:14 Τουλάχιστον 55 νεκροί από το ισραηλινό μακελειό

Ο εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Μαρτύρων του Αλ Ακσά, Χαλίλ αλ Ντεγκράν, αναφέρει ότι τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και «δεκάδες τραυματίες» έχουν φτάσει στο νοσοκομείο μετά την ισραηλινή επίθεση στο Νουσεϊράτ.

15:03 «Αίμα παντού» στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Η δρ Τάνια Χατζ-Χασάν, γιατρός εντατικής παιδιατρικής θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, γνωστή με τα γαλλικά αρχικά MSF, λέει ότι το Αλ Άκσα είναι πολύ μικρή εγκατάσταση για να λειτουργεί ως το κύριο νοσοκομείο της Γάζας.

«Έχει αναλάβει πλήρως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, επειδή κάθε άλλο μεγάλο νοσοκομείο έχει καταστραφεί», δήλωσε η Χατζ-Χασάν στο Al Jazeera. Η γιατρός είπε ότι λαμβάνει «μανιασμένα μηνύματα καθαρού χάους την τελευταία ώρα» από συναδέλφους της στην Αλ-Άσκα, που περιγράφουν «φρικτές» σκηνές από το νοσοκομείο.

«Έλαβα ένα μήνυμα από έναν από τους συναδέλφους μου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που έλεγε, ‘Δρ Τάνια, είναι ένας πλήρης, ολοκληρωμένος χώρος γενοκτονίας’», είπε.

«Επαναλάμβανε συνεχώς τη λέξη σφαγή, σφαγή, σφαγή, σφαγή ξανά και ξανά».

Η Χατζ-Χασάν είπε ότι ο συνάδελφός της στη συνέχεια της έστειλε βίντεο από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

«Υπάρχει αίμα παντού. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λείπουν, άκρα. Ήταν τόσο φρικτό», προσέθεσε.

14:53 Αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής τραυματίστηκε σοβαρά σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων στη Γάζα

Ένας αξιωματικός της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam τραυματίστηκε σοβαρά εν μέσω της επιχείρησης διάσωσης ομήρων στο Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο αξιωματικός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περίθαλψη.

14:41 Ο εκπρόσωπος των IDF για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, αναφέρθηκε στην επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων ομήρων από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας

Ο υποναύαρχος χαρακτήρισε την επιχείρηση «τολμηρή», υποστηρίζοντας ότι οι τέσσερις όμηροι διασώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις ενώ βρίσκονταν «κάτω από καταιγισμό πυρών».

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, χτυπήσαμε… απειλές για τις δυνάμεις μας στην περιοχή. Αυτές οι απειλές χτυπήθηκαν από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα… προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε τους ομήρους», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι οι πληροφορίες συγκεντρώνονταν επί εβδομάδες πριν από την επιχείρηση. «Όσοι συμμετείχαν στην αποστολή υποβλήθηκαν σε εντατική εκπαίδευση. Αυτή ήταν μια αποστολή υψηλού κινδύνου που διεξήχθη στο φως της ημέρας σε δύο ξεχωριστά κτίρια βαθιά μέσα στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα ελικόπτερο ήταν μέρος αυτής της επιχείρησης. Τέσσερις αιχμάλωτοι διασώθηκαν από δύο κτίρια», προσέθεσε, ενώ όπως είπε: «120 αιχμάλωτοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα»

14:29 Αλλαγή πλεύσης από τον Γκαντς μετά τη διάσωση ομήρων – Ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου

Μετά την επιτυχή διάσωση των ομήρων από τον ισραηλινό στρατό, ο Μπένι Γκάντς ακύρωσε την απογευματινή του ομιλία. Ο υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου αναμενόταν να αποσύρει το κόμμα του Εθνική Ενότητα από τον συνασπισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times of Israel, η ανακοίνωση έρχεται μετά την επιτυχή στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων, που είχαν απαχθεί από την Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:18 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 36.801 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 83.680 έχουν τραυματιστεί από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν.

14:08 «Όλοι είναι τρομοκρατημένοι»

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Χιντ Χουντάρι, «το νοσοκομείο Αλ Άκσα είναι υπερπλήρες. Οι άνθρωποι είναι στο πάτωμα. Γιατροί, εθελοντές, όλοι προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς.

Προσπαθούν ακόμη και να βάλουν τους τραυματίες σε άλλα τμήματα. Οι γιατροί προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν πολλοί σοβαροί κρίσιμοι τραυματισμοί αυτή τη στιγμή και όλοι είναι τρομοκρατημένοι.

Μιλάμε για μια περιοχή που έχει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που εκκένωσαν τη Ράφα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ήρθαν στο Ντέιρ ελ Μπάλα επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις τους είπαν ότι η περιοχή στο κέντρο της Γάζας είναι μια καθορισμένη ‘ασφαλής περιοχή’.

Και πάλι, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα και οι άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι, τρομοκρατημένοι, τρομαγμένοι, φοβούμενοι ένα νέο κύμα βίας και αεροπορικών επιδρομών και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν ή πού να πάνε».

13:57 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διέσωσε τέσσερις ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, διέσωσε τέσσερις ομήρους, οι οποίοι είχαν απαχθεί από τους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από το μουσικό φεστιβάλ Supernova.

Σύμφωνα τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) οι διασωθέντες όμηροι είναι οι Νόα Αργκαμάνι, Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, Αντρέι Κοζλόf και Σλόμι Ζιβ.  Οι ειδικές δυνάμεις αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν ταυτόχρονα επιδρομή σε δύο τοποθεσίες της Χαμάς στο Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:46 Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν «πρωτοφανή βίαιη επίθεση» στο Νουσεϊράτ

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν «μια άνευ προηγουμένου βάναυση επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ», με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν στους δρόμους.

«[Συνεχίζει] την επίθεσή της εναντίον όλων των περιοχών του κεντρικού κυβερνείου [Ντέιρ ελ Μπάλα] και το νοσοκομείο των μαρτύρων του Αλ-Άκσα βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση», ανέφερε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν «μια βάρβαρη και βάναυση επίθεση» στον καταυλισμό, με άμεσο στόχο τους αμάχους, ανέφερε το γραφείο, προσθέτοντας ότι τα ασθενοφόρα και η πολιτική προστασία δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Το γραφείο προειδοποίησε ότι το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα είναι το μοναδικό νοσοκομείο στο Ντέιρ ελ Μπάλα που λειτουργεί σήμερα με μία μόνο ηλεκτρική γεννήτρια- αν σταματήσει η μοναδική γεννήτρια, θα επακολουθήσει «πραγματική καταστροφή».

«Αυτό το νοσοκομείο παρέχει υπηρεσίες υγείας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους και εκτοπισμένους και δεν μπορεί να φιλοξενήσει αυτόν τον μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τραυματιών», ανέφερε.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς «να παρέμβουν άμεσα και επειγόντως για να σώσουν το νοσοκομείο και να σώσουν την κατάσταση της υγείας στο Κεντρικό Κυβερνείο».

«Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή και την αμερικανική διοίκηση πλήρως υπεύθυνες για αυτό το καταστροφικό έγκλημα κατά το οποίο χύθηκε το αίμα δεκάδων αθώων πολιτών», ανέφερε.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν αυτή τη βάναυση επίθεση που συνεχίζεται από την ‘ισραηλινή’ κατοχή και απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως και επειγόντως τον γενοκτονικό πόλεμο».

13:35 Τα ασθενοφόρα δεν έχουν σταματήσει να μεταφέρουν ανθρώπους στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Χιντ Χουντάρι, η οποία μεταδίδει από το νοσοκομείο Αλ Άκσα, οι τραυματίες δεν σταμάτησαν να έρχονται μέσα από διάφορες περιοχές όπως το Ντέιρ ελ Μπάλα, η Νουσεϊράτ, το Μαγκάζι και το Μπουρέιτζ.

«Η περιοχή αυτή δέχεται έντονους βομβαρδισμούς από τις πρώτες πρωινές ώρες. Μιλάμε για βομβαρδισμούς πυροβολικού, αεροπορικές επιδρομές και επίσης για αληθινά πυρομαχικά από τα πολεμικά πλοία.

Είδαμε μερικούς στόχους γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα. Υπήρξε μια μαζική αεροπορική επιδρομή σε ένα από τα σπίτια πολύ κοντά στο νοσοκομείο όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, και είμαστε παγιδευμένοι- δεν μπορούμε να φύγουμε αυτή τη στιγμή γιατί είναι πολύ επικίνδυνα.

Τα ασθενοφόρα δεν έχουν σταματήσει να μεταφέρουν τραυματίες, και όχι μόνο ασθενοφόρα. Μιλάμε για ανθρώπους που φτάνουν με γαϊδούρια, αυτοκίνητα και οποιονδήποτε προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μίλησα με πολλούς τραυματίες και κάποιοι είπαν ότι ξύπνησαν από έντονο βομβαρδισμό πυροβολικού, όπου οι οβίδες έπεσαν πάνω στα σπίτια και τραυματίστηκαν και ήταν θαύμα που απομακρύνθηκαν.

Ακόμα ακούμε τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού».

13:23 Πτώματα, τραυματίες ασθενείς εξακολουθούν να φθάνουν στο νοσοκομείο

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Ντέιρ ελ-Μπάλα

Μεγάλος αριθμός νεκρών και τραυματισμένων ασθενών εξακολουθεί να φτάνει στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων Αλ Άκσα, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες.
Δεκάδες τραυματίες βρίσκονται στο έδαφος και οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν να τους σώσουν με τις απλές ιατρικές δυνατότητες που διαθέτουν.
Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα και καύσιμα, εκτός από τη διακοπή λειτουργίας της κύριας ηλεκτρογεννήτριας.

13:14 Ομάδες πολιτικής άμυνας ανασύρουν πτώματα στο Ντέιρ ελ Μπάλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στο Ντέιρ ελ Μπάλα. Ο Μοχάμεντ ελ-Μουγκχέρ, επικεφαλής του τμήματος προμηθειών της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα, υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει προς τα ανατολικά του Ντέιρ ελ Μπάλα, αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους να φύγουν.

«Το νοσοκομείο δέχτηκε δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Τα ασθενοφόρα και οι ομάδες πολιτικής άμυνας εξακολουθούν να ανασύρουν μάρτυρες και τραυματίες κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο ελ-Μουγκχέρ στο Al Jazeera.

«Οι δυνατότητες είναι πολύ αδύναμες και υπάρχουν μόνο τρία πυροσβεστικά οχήματα στο κεντρικό κυβερνείο. Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις και δεν μπορούμε να φτάσουμε σε κάθε μέρος», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκκένωσαν τη συνοικία αλ Κάσταλ χωρίς προειδοποίηση και χωρίς «να την κηρύξουν κόκκινη ζώνη».

13:02 Δύο φιλοιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στη Συρία

Μια βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο σκότωσε δύο φιλοιρανούς μαχητές στην ανατολική συριακή πόλη Ντέιρ Εζόρ.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε ένα SUV κοντά στο ιρανικό πολιτιστικό κέντρο, σκοτώνοντας δύο μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν επέβαλαν κλοιό ασφαλείας γύρω από το σημείο της επίθεσης, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Δεν είναι σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, ένα προπύργιο της Τεχεράνης που φιλοξενεί Ιρανούς συμβούλους, ιδρύματα και το πολιτιστικό κέντρο.

12:58 Η COGAT ανακοινώνει τη δημιουργία του 11ου νοσοκομείου στη Γάζα

Ο Συντονισμός των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), η υπηρεσία υπεύθυνη για την εφαρμογή της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης σε περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός 11ου νοσοκομείου στη Γάζα για την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο θα είναι το έβδομο που θα δημιουργηθεί στο αλ Μαουάσι και «θα λειτουργεί από την Οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου και αναμένεται να περιλαμβάνει 40 κρεβάτια, 3 χειρουργικές αίθουσες και μια μονάδα εντατικής θεραπείας».

12:46 Χτυπήματα των IDF στον  προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) σε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση αναφέρουν ότι την τελευταία ώρα πλήττουν «τρομοκρατικές υποδομές» στο Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας, χωρίς να αναφέρονται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Νουσεϊράτ είναι μία από τις λίγες περιοχές της Γάζας στις οποίες δεν έχουν ακόμη επιχειρήσει χερσαία στρατεύματα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Χαμάς.

Η ανακοίνωση των IDF έρχεται μετά την αναφορά παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης για μια σειρά μεγάλων αεροπορικών επιδρομών στον  προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

12:35 «Χάος μέσα στο νοσοκομείο» μετά από έντονες ισραηλινές επιθέσεις

Περισσότερα για τις έντονες ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Γάζας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Χιντ Χουντάρι στο Ντέιρ αλ Μπάλα στην κεντρική Γάζα:

«Υπάρχουν εκρήξεις κάθε λεπτό. Τα ασθενοφόρα μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο όπου είμαστε παγιδευμένοι. Μέσα στο νοσοκομείο επικρατεί χάος. Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και παιδιά. Ακούμε τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει έξω, αλλά ξέρουμε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκκενώσει τη Ράφα για το κέντρο της Γάζας και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, τρομοκρατημένοι και τρομαγμένοι. Δεν ξέρουν πού να πάνε».

12:23 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Ζαρίτ, προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων στη βόρεια συνοριακή κοινότητα πριν από λίγο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι δύο από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα, ενώ αρκετές ακόμη έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Προσθέτει ότι τα στρατεύματα βομβαρδίζουν τις θέσεις εκτόξευσης με πυροβολικό.

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός για αεράμυνας για εισερχόμενες στην κοινότητα Ζαρίτ στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισταήλ. Οι σειρήνες στην κοινότητα έχουν ηχήσει πολλές φορές το πρωί του Σαββάτου.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έβαλε στο στόχαστρο τον ισραηλινό στρατώνα Ζαρίτ. Η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε επίσης ότι στόχευσε τη θέση των ισραηλινών στρατιωτών σε ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο πεδίο βολής πυροβολικού στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σέμπα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε ότι στόχευσε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών με βλήματα πυροβολικού στη θέση Ραχέμπ.

12:12 Θανατηφόρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ντέιρ ελ Μπάλα

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στη Ντέιρ ελ Μπάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί πυροβολικού είχαν επίσης στόχο περιοχές ανατολικά του καταυλισμού Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα και σπίτια δυτικά της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα.

Οι επιθέσεις επηρέασαν επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας στην περιοχή.

12:03 Πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ προειδοποιεί κατά του πολέμου με τη Χεζμπολάχ

Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος συλλογής πληροφοριών της Μοσάντ, Χαΐμ Τομέρ, δήλωσε στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Hayom ότι ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα σήμαινε «απειλή για το σιωνιστικό όραμα του Ισραήλ».

Τα κύρια σημεία των όσων ανέφερε:

  • Ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Χεζμπολάχ θα υπονομεύσει την ικανότητα του Ισραήλ να συνεχίσει το έργο του ως κράτος με οικονομία, ως κοινότητα και ως διεθνής παίκτης.
  • Αν ξεσπάσει πόλεμος, οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ θα παραλύσουν το Ισραήλ για εβδομάδες.
  • Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα καταστήσει την τύχη της Άκκρας, της Χάιφα, της Τιβεριάδας και ενδεχομένως του Τελ Αβίβ ίδια με εκείνη της Κιριάτ Σμόνα και της Γαλιλαίας, όπου η καταστροφή και η ερήμωση είναι σοβαρές.
  • Η Χεζμπολάχ διαθέτει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να ανατινάξουν τις ισραηλινές πετρελαιοπηγές σε δευτερόλεπτα.
  • Η ισραηλινή αεροπορία δεν είναι πλέον ελεύθερη να επιχειρεί πάνω από τον Λίβανο λόγω του συστήματος ανίχνευσης που παρέχει το Ιράν.
  • Η Χεζμπολάχ διαθέτει 100.000 έως 150.000 πυρηνικές κεφαλές και μπορεί να εκτοξεύει 1.500 ρουκέτες την ημέρα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

11:52 Παλαιστίνιος κάτοικος αναγκάστηκε να κατεδαφίσει ο ίδιος το σπίτι του στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες από την «αυτοκατεδάφιση» παλαιστινιακής κατοικίας που αποτελείται από πολλούς ορόφους με μπουλντόζα, στην πόλη Τζαμπάλ Μουκαμπέρ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές Αρχές είχαν αναγκάσει τον Παλαιστίνιο κάτοικο να κατεδαφιστεί ο ίδιος το κτίριο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

11:42 Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Σύμφωνα με γιατρούς από τη Λωρίδα της Γάζας έως και 3.000 παιδιά από την έχουν χάσει άκρα στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα. Ο πόλεμος δημιουργεί μια γενιά τραυματισμένων ακρωτηριασμένων. Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη Λωρίδα έχουν χάσει ένα ή περισσότερα άκρα από τότε που άρχισε η επίθεση. Πολλά υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία.

Ακρωτηριασμένος από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η Σαμ είναι ένα από τα χιλιάδες ακρωτηριασμένα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Σαμ στεκόταν κοντά στην πόρτα και ένα κομμάτι θραύσματος χτύπησε το χέρι της. Έτρεξα έξω και βρήκα το χέρι της να κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε η μητέρα της.

Χρειάστηκαν ώρες για να τη δει γιατρός, καθώς ούτε ένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί πλήρως. Παρά τη φρίκη της εμπειρίας της, η Σαμ ήταν από τους πιο τυχερούς. Ο ακρωτηριασμός της έγινε με αναισθησία.

«Η κατάσταση ξεφεύγει κατά πολύ από τον έλεγχο του ιατρικού προσωπικού, δεδομένου του σημαντικού αριθμού τραυματισμών και της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και πόρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων», δήλωσε ο Δρ. Μοχάμεντ Σαχίν, ειδικευόμενος ορθοπεδικός χειρουργός στο νοσοκομείο των Μαρτύρων της Αλ Άκσα.

11:30 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας απαιτεί την παροχή γεννητριών ρεύματος

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις αρωγής να παράσχουν γεννήτριες ρεύματος για τα νοσοκομεία της Γάζας.

«Η διακοπή των γεννητριών σημαίνει θάνατο για τους αρρώστους και τους τραυματίες και το πλήρες τέλος των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε.

11:19 Φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ ισχυρίζονται ότι εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ

Φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Δεν είναι σαφές αν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε νωρίτερα μια ανοιχτή περιοχή στο βόρειο Ισραήλ προήλθε πράγματι από το Ιράκ.

11:07 Η τοποθέτηση του Ισραήλ  στη μαύρη λίστα όσων βλάπτουν παιδιά σε συγκρούσεις από τον ΟΗΕ θα έχει πραγματικές συνέπειες για το Τελ Αβίβ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο Ισραήλ, Ιμράν Καν που κάνει ρεπορτάζ από το Αμμάν της Ιορδανίας επειδή το καταριανό δίκτυο έχει απαγορευτεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Η απόφαση του ΟΗΕ να προσθέσει το Ισραήλ σε έναν παγκόσμιο κατάλογο παραβατών για τη διάπραξη παραβιάσεων κατά των παιδιών έχει πιθανές συνέπειες για το Ισραήλ. Οι χώρες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τον κατάλογο θα πρέπει να εξετάσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Μπορεί επίσης να έχει και επιχειρηματικό αντίκτυπο για τις εταιρείες που δεν θέλουν να συνδέονται με κάτι τέτοιο, ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών σε συγκρούσεις. Αυτή ήταν πάντα η ανησυχία για το Ισραήλ και τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Αυτή η στρατηγική διπλωματικής απομόνωσης που ακολουθούσε το Ισραήλ όσον αφορά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατάφερε να τις απορρίψει, αλλά αυτή είναι μια πολύ πιο σοβαρή κατηγορία και είναι κάτι που θα έχει πραγματικές συνέπειες για τους Ισραηλινούς».

10:56 Οι IDF ενισχύουν τις δυνάμεις τους για να ασφαλίσουν την πλωτή προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι ενισχύουν τις δυνάμεις τους για να ασφαλίσουν την πλωτή προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στην ακτή της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, γνωστή ως JLOTS, η οποία πρόκειται να αρχίσει ξανά τη λειτουργία της τις επόμενες ημέρες.

Η προβλήτα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αν και έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης μέρους της τον περασμένο μήνα.

10:44 Οι ΗΠΑ απαίτησαν από Αίγυπτο και Κατάρ να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία, απειλώντας με συλλήψεις και κυρώσεις

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός, το Κατάρ και η Αίγυπτος ενημέρωσαν τους ηγέτες της Χαμάς ότι αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη σύλληψη, πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, κυρώσεις και απέλαση από τη Ντόχα εάν δεν συμφωνήσουν με τους όρους της συμφωνίας.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι προειδοποιήσεις έγιναν μετά από απαίτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν και ότι δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε επίσης ότι η τρέχουσα ισραηλινή πρόταση είναι απαράδεκτη επειδή δεν εγγυάται μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

10:32 «Ύποπτος εναέριος στόχος» έπληξε ανοικτή περιοχή στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), οι συναγερμοί για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που ήχησαν το πρωί του Σαββάτου στα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν ενεργοποιήθηκαν από έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που έπληξε μια ανοιχτή περιοχή.

Οι IDF λένε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και το περιστατικό βρίσκεται υπό περαιτέρω διερεύνηση.

Οι IDF προσθέτουν ότι οι συναγερμοί που ήχησαν στο Σαφέντ ήταν λανθασμένοι.

10:21 Οι άνθρωποι στη Γάζα πίνουν «βρώμικο θαλασσινό νερό» λόγω της έλλειψης καθαρού νερού στη Γάζα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι εκτοπισμένες οικογένειες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν «βρώμικο θαλασσινό νερό» για τις καθημερινές τους ανάγκες λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν βασικές υποδομές και κρατούν τα σύνορα της Γάζας κλειστά για την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η υπηρεσία UNRWA για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανέφερε ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι κρίσιμη για την υγεία και την «επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

«Η αυξανόμενη ζέστη και η έλλειψη υγιεινής χειροτερεύουν κατά πολύ μια ήδη άσχημη κατάσταση», ανέφερε η UNRWA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με βίντεο παιδιών που συλλέγουν νερό από τη θάλασσα στις ακτές της Γάζας.

10:09 Σπαρακτικές σκηνές στο νοσοκομείο Αλ Άκσα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στο Ντέιρ Ελ Μπάλα, Χιντ Χουνάρι καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου (8/6).

«Στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, «παραλάβαμε τις σορούς έξι Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στα ανατολικά τμήματα του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρέιτζ. Περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε περιοχές όπου τα ιατρικά συνεργεία δεν μπορούν να φτάσουν»

Υπήρξαν επιδρομές στη Ράφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν δυτικά του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας κοντά στην παραλία, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν. Υπάρχουν επίσης βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα.

Υπήρξαν επιθέσεις σε μερικά σπίτια στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας. Τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο παιδιά που έπαιζαν στην περιοχή αυτή.

Το βράδυ της Παρασκευής, τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, διότι υπήρξαν πολλές επιθέσεις σε σημεία όπου δεν μπορούσαν να φτάσουν τα ιατρικά συνεργεία.

Εδώ στο νοσοκομείο Αλ Άκσα υπάρχουν συγκλονιστικές σκηνές όπου οι Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους και τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί».

09:58 Η έλλειψη λογοδοσίας επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί «υπερβολική βία» στη Δυτική Όχθη

Η αποτυχία να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη χρήση «υπερβολικής βίας» εναντίον παλαιστινιακών κοινοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις του να παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, λέει ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Γιαν Έγκελαντ.

Ο Έγκελαντ δήλωσε ότι ενώ όλα τα βλέμματα είναι επί του παρόντος στραμμένα στη Ράφα, δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί η προσοχή από τα όσα κάνει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, όπου την Πέμπτη, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα χρησιμοποίησαν βαριά πολυβόλα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανέφερε ο Έγκελαντ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ Ιουνίου 2023, και 15 Μαΐου 2024, το Ισραήλ πραγματοποίησε 64 αεροπορικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από τις οποίες σκοτώθηκαν 123 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 203.

«Η αποτυχία να λογοδοτήσει το Ισραήλ επέτρεψε στις δυνάμεις του να παραβιάζουν το ΔΑΔ [διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο] χωρίς συνέπειες», ανέφερε.

09:47 Ισραηλινός βομβαρδισμός στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ – Τουλάχιστον έξι νεκροί

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας.

09:37 Τι συμβαίνει στη Γάζα

  • Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας και την πόλη Ράφα αργά το βράδυ της Παρασκευής.
  • Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε ένα σπίτι στη συνοικία Ζεϊτούν, σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 10.
  • Ένας πολίτης σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο σπίτια βόρεια της Ράφα.
  • Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν επίσης στο στόχαστρο μια ομάδα παιδιών που έπαιζαν στη γειτονιά Ζεϊτούν.
  • Τα ιατρικά συνεργεία ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πολλούς τραυματίες λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.
  • Το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα έπιασε επίσης φωτιά μετά από βομβαρδισμό.
  • Οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν επίσης να ανασύρουν τα πτώματα δύο ανθρώπων στη γειτονιά της Βραζιλίας στη Ράφα.

09:25 Το τελεσίγραφο Γκαντς στον Νετανιάχου – Πιθανή η παραίτηση του από την κυβέρνηση

Το Ισραήλ σφυροκοπά σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υψηλόβαθμο μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:14 Γερμανοί και Ισραηλινοί διαδηλωτές διαδήλωσαν στη γερμανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Μια ομάδα Γερμανών και Ισραηλινών αντιπολεμικών ακτιβιστών έδεσαν ο ένας τον άλλον το πρωί της Παρασκευής στην είσοδο της γερμανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ και να πιέσει για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ακτιβιστές για διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας και διατάραξη της τάξης και έναν διαδηλωτή για επίθεση εναντίον αστυνομικού. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανακρίνονταν επί πολλές ώρες, ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή.

Ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών, ο δικηγόρος Αφνάν Χαλίφα, άσκησε έφεση στο Ειρηνοδικείο του Τελ Αβίβ. Ο δικαστής Ντόρον Τζακόμπι έκρινε ότι οι συλλήψεις ήταν παράνομες και διέταξε την απελευθέρωση των διαδηλωτών.

09:03 ΟΗΕ: Περισσότεροι από 250 νεκροί σε πέντε ημέρες – Ισραηλινός πύραυλος στοχεύει αλευρόμυλο ενώ τα παιδιά λιμοκτονούν

Από τη Δευτέρα έως το απόγευμα της Παρασκευής, 252 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και 753 τραυματίστηκαν, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο τους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ, Μπουρέιτζ και Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το OCHA.

Μια αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Ντέιρ ελ Μπάλα υπέστη ζημιές την Πέμπτη, όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε παρακείμενο αλευρόμυλο, αναγκάζοντας την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες της στην περιοχή.

Την ίδια ημέρα, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) ανέφερε ότι εννέα στα δέκα παιδιά στη Γάζα βιώνουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια και επιβιώνουν με δύο ή λιγότερες ομάδες τροφίμων κάθε μέρα.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα «έχουν αποσταθεροποιήσει σημαντικά τις ροές ανθρωπιστικής βοήθειας, αναγκάζοντας τον ΟΗΕ και τους εταίρους να αναδιοργανώσουν ολόκληρη την επιχείρηση», αναφέρει το OCHA.

08:52 Μία σύνοψη όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας

  • Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας.
  • Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα και συνέλαβε άλλους δύο κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Ανάμπτα, ανατολικά της πόλης Τουλακαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Ένα από τα ονόματα που αναφέρονται από το Ισραήλ ως φερόμενος Παλαιστίνιος μαχητής που σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ την Πέμπτη ήταν ένα οκτάχρονο αγόρι, σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου.
  • Ένα βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει την αποκατάσταση της αποβάθρας βοήθειας στη Γάζα, η οποία κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων και λειτούργησε για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα προτού τμήματα της αποκολληθούν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.

08:43 Σφοδρές μάχες στον διάδρομο Νετζαρίμ

Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποίησαν βλήματα όλμων την Παρασκευή για να στοχεύσουν Ισραηλινούς αλεξιπτωτιστές που επιχειρούσαν κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ – ενός ισραηλινής κατασκευής δρόμου που κόβει τη Γάζα βόρεια και νότια και επιτρέπει στα ισραηλινά στρατεύματα να αναπτύσσονται γρήγορα και να ελέγχουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων στην περιοχή.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Πρότζεκτ Κρίσιμων Απειλών(CTP), δύο think tank με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφεραν επίσης ότι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν μια «θερμοβαρική ρουκέτα» που είχε στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε ένα σπίτι ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαx την Παρασκευή, ενώ όλμοι εκτοξεύτηκαν εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούσαν ανατολικά των προσφυγικών καταυλισμών Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν επίσης δύο «επιθέσεις έμμεσων πυρών» κατά του Ισραήλ από τη Γάζα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία κοινή έκθεση ISW/CTP.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024