Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόμπερτ Φίτσο: Με πατερίτσες και μέσα από το νοσοκομείο ψήφισε ο σλοβάκος πρωθυπουργός για τις ευρωεκλογές

Ρόμπερτ Φίτσο: Με πατερίτσες και μέσα από το νοσοκομείο ψήφισε ο σλοβάκος πρωθυπουργός για τις ευρωεκλογές

Στο μήνυμά του κάνει λόγο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αφήνει αιχμές για τη στάση της Δύσης

Οι πολίτες της Σλοβακίας, Ιταλίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέρχονται σήμερα, Σάββατο (8/6) στις κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Στη Σλοβακία, οι εκλογές επισκιάστηκαν από την απόπειρα δολοφονίας του λαϊκιστή πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο στις 15 Μαΐου, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων και αντήχησε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο αναρρώνει από πολλαπλά τραύματα μετά τον πυροβολισμό του στην κοιλιακή χώρα. Σήμερα έχοντας αναρρώσει αρκετά από τα τραύματά του, ψήφισε μέσα από το νοσοκομείο της Μπρατισλάβα στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται.

«Ψήφισα στο νοσοκομείο γιατί και αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές»

Ο ίδιος ανήρτησε μια φωτογραφία του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, κρατώντας πατερίτσες μπροστά σε μια πρόχειρη κάλπη.

«Θα κάνω τα πάντα ώστε η ειρήνη να έχει προτεραιότητα έναντι του πολέμου»

«Ψήφισα στο νοσοκομείο γιατί και αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές. Είναι απαραίτητο να ψηφίσουμε ευρωβουλευτές που θα υποστηρίξουν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και όχι τη συνέχιση του πολέμου. Η συγκατάθεση των δυτικών χωρών να δώσουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος είναι απλώς μια απόδειξη ότι οι μεγάλες δυτικές δημοκρατίες δεν θέλουν ειρήνη, αλλά κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σίγουρα θα συμβεί. Ως Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, δεν θα παρασύρω τη Σλοβακία σε παρόμοιες στρατιωτικές περιπέτειες και στο πλαίσιο των μικρών μας σλοβακικών δυνατοτήτων, θα κάνω τα πάντα ώστε η ειρήνη να έχει προτεραιότητα έναντι του πολέμου», έγραψε στη λεζάντα της δημοσίευσης ο σλοβάκος πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση:

Το μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δημοσίευσε ένα βίντεο με τον ίδιο να απευθύνει ένα μήνυμα προς τον λαό του. Παρόλο που δεν μίλησε άμεσα για την ψηφοφορία, επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπονοώντας ότι ήταν θύμα λόγω των απόψεών του που διαφέρουν έντονα από την ευρωπαϊκή επικρατούσα τάση.

Σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο, για την απόπειρα δολοφονίας του ευθύνονται επίσης τα μέσα ενημέρωσης, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και η φιλελεύθερη αντιπολίτευση.

Η Soňa Szomolányi, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβα, δήλωσε ότι η χρονική στιγμή του μηνύματος του Fico «δεν ήταν τυχαία».

«Επιβεβαιώνει μόνο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χρησιμοποιήσει την (απόπειρα) δολοφονίας σκόπιμα και προφανώς αποτελεσματικά», δήλωσε η Szomolányi. Ως αποτέλεσμα, «μπορεί να αναμένεται μια κινητοποίηση των υποστηρικτών του κόμματος του Φίτσο (στις εκλογές)», εξήγησε.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024