Στις κάλπες εν μέσω πολέμου – Τα δυο πολιτικά στρατόπεδα και ο ρόλος του Ουκρανικού
Τι ρόλο έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις κάλπες που έχουν ήδη στηθεί για τις Ευρωπαϊκές εκλογές;
Η διαδρομή των κομμάτων προς τις κάλπες, πανευρωπαϊκά, αποδείχθηκε ευκολότερη υπόθεση για τις λαϊκίστικες δυνάμεις, παρά για αυτούς που ασκούν κεντρώα πολιτική.
Άλλωστε το εκλογικό σώμα στη γηραιά Ήπειρο έχει πολλούς λόγους για να εκφράζει δυσφορία: «Πράσινη συμφωνία», μεταναστευτικό, πολιτισμικές διαφορές, η αχαλίνωτη αγορά ακόμη και η ίδια η πολιτική. Γι’ αυτό και οι μετριοπαθείς πολιτικοί δυσκολεύονται να βρουν ένα «πάτημα» για να στηρίξουν το προεκλογικό αφήγημά τους.
Αυτό το κενό φαίνεται να καλύπτει, σύμφωνα με τον Guardian, η Ουκρανία και κυρίως η Ρωσική απειλή, με τους κεντρώους να ελπίζουν πως κάπως έτσι θα κοντράρουν σε εκλογικά ποσοστά τα δύο άκρα που τους ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ψηφίστηκε το τελευταίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία στο Ευρωκοινοβούλιο (με την προηγούμενή του σύνθεση), 512 μέλη ψήφισαν υπέρ, 45 κατά, ενώ σημειώθηκαν και 63 απουσίες. Και οι ακροδεξιές δυνάμεις του ΕΚ φάνηκε πως διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα.
Διαξιφισμοί στη Γερμανία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Γερμανικό AfD που υποστηρίζει πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μόνο κακό κάνουν στη Γερμανία. Ζητούν, παράλληλα, το άνοιγμα του αγωγού nord stream 2. Την ίδια ώρα, η Αριστερά, πάλι στη Γερμανία, υποστηρίζει πως η παροχή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, φέρνει μόνο περισσότερο θάνατο.
Αντίθετα, ο Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, προσπαθεί να αναδείξει περισσότερο το θέμα, ειδικά τη διάσταση που θέλει τη Ρωσία να αποτελεί απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Τα άκρα στη Γερμανία ζητούν παύση της βοήθειας στην Ουκρανία – Ο Σολτς απαντά με την «ύπαρξη της Ρωσικής απειλής»
Το κέντρο δύσκολα μπορεί να αποκρούσει αυτά τα επιχειρήματα. Όμως, έχει ως δεδομένη την αλληλεγγύη προς τον Ουκρανικό λαό και φαίνεται να ελπίζει πως αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει ρήγματα στις ακροδεξιές δυνάμεις.
Η περίπτωση Μακρόν
Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Μακρόν έθεσε ως κορυφαίο ζήτημα της προεκλογικής ατζέντας το Ουκρανικό εξ αρχής.
Μιλώντας προ ημερών στο Βερολίνο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και έχοντας στο μυαλό του την αντίπαλή του Μαρίν Λεπέν, είπε μεταξύ άλλων για τον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Πηγαίνει στο εξωτερικό και ισχυρίζεται πως θέλει την ειρήνη, αρκεί βέβαια να πάρει τα εδάφη που παρανόμως έχει αποσπάσει. Αυτή δεν είναι η δική μας οπτική απέναντι στην ειρήνη. Το λέω και θα το ξαναπώ: Η ειρήνη διαρκεί μόνο μέσα από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».
Δέχθηκε πυρά και πέρασε στην αντεπίθεση
Σε αυτά του τα λόγια, αντιτάχθηκαν αρκετοί. Ένας βουλευτής αντίπαλης πολιτικής ομάδας τον κατηγόρησε για υποκρισία, αφού ο Μακρόν υποδέχθηκε στις Βερσαλλίες τον Πούτιν όταν εκείνος εισέβαλε στην Κριμαία.
Μετωπική Μακρον – Αντιπολίτευσης. «Σηκώνει» συνεχώς το Ουκρανικό ο Γάλλος Πρόεδρος
Όμως ο Γάλλος Πρόεδρος σήκωσε επί της ουσίας το γάντι, μόλις εχθές (6/6) στην 80η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, συζητώντας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για ενδεχόμενη παρουσία Γάλλων εκπαιδευτών στο Κίεβο που θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να απελευθερώσουν τη χώρα τους.
Στην Ισπανία
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Μακρόν ο μόνος που «σηκώνει» το Ουκρανικό. Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, αυτό γίνεται και στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Το Ουκρανικό είναι η διαχωριστική γραμμή για τα δύο στρατόπεδα.
Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που δέχεται «φίλια» πυρά από την αριστερή πτέρυγα της συγκυβέρνησης, με αφορμή το νέο πακέτο στήριξης προς της Ουκρανία.
Φίλια πυρά για το Ουκρανικό στην Ισπανία – Βολές εκατέρωθεν στην Πολωνία
Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλτ Τουσκ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει χώρος για αντι-ουκρανικά αισθήματα, εξαπολύοντας πυρά κατά της αντιπολίτευσης και κατηγορώντας τη πως στο παρελθόν επιχείρησε να δελεάσει το συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων, που είχαν δυσαρεστηθεί με τη μείωση της ροής ουκρανικών σιτηρών προς τη χώρα.
Κρίσεις στην ακροδεξιά πολυκατοικία
Ως θετική εξέλιξη για τους κεντρώους μπορεί να θεωρηθεί η κρίση που ξέσπασε πρόσφατα στην ευρωομάδα «ταυτότητας και δημοκρατίας», με την αποχώρηση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του γερμανικού AfD, Μαξιμίλιαν Κρα, και του Πετρ Μπίστρον, από την εκλογική κούρσα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Θα καταφέρει το κέντρο να αξιοποιήσει την τρικυμία στα νερά της ακροδεξιάς;
Την ίδια ώρα, η Μαριν Λεπέν στη Γαλλία, εν μέρει λόγω προαναφερθείσας κρίσης στην ευρωομάδα της, φαίνεται να πιέζεται όταν δέχεται σκληρές ερωτήσεις και να σκαρφίζεται διάφορα επιχειρήματα, αναφορικά με το σχέδιό της για ειρηνευτικές διαδικασίες στην Ουκρανία ή όταν αναγκάζεται να δώσει απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στη Μόσχα.
Η κάλπη της Κυριακής θα δείξει
Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί αυτή η στρατηγική «αξιοποίησης» της Ουκρανίας. Πάντως, δημοσκοπικά, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
- Στουρνάρας στο Bloomberg: Έρχεται νέα μείωση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Δεκέμβριο
- Κατεχόμενα: Παραιτήθηκε ο «πρόεδρος της Βουλής» του ψευδοκράτους
- Είδαμε την παράσταση Κυανιούχο Κάλιο – «Η γυναίκα δεν είναι μια μηχανή τεκνοποίησης»
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Αρνούνται τις κατηγορίες οι δύο άνδρες – Οι καταθέσεις που «καίνε» τον 39χρονο
- Η Μαλάλα δίνει τη φωνή της στις γυναίκες του Αφγανιστάν
- Τιμωρία επτά αγωνιστικών στον Μπεντανκούρ για την ρατσιστική επίθεση στον Σον