Εισηγμένες: Το Κλαμπ των Τρισεκατομμυρίων – Ζαλίζει η χρηματιστηριακή αξία των Microsoft, Nvidia και Apple
Η κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων εισηγμένων «σπάει» τα κοντέρ
Η Microsoft είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση στον κόσμο αφού η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνά πλέον τα 3 τρις δολάρια, όσο είναι το ΑΕΠ ολόκληρης της Γαλλίας. Το ίδιο συμβαίνει χωριστά και με τις Nvidia και Apple, ενώ στο «Κλάμπ των Τρισεκατομμυρίων» ανήκουν επίσης οι Alphabet (Google), Amazon, Saudi Aramco και Meta Platforms.
Με εξαίρεση την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία κερδίζει μαζικά από τις πωλήσεις μαύρου χρυσού, όλες οι υπόλοιπες έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό. Έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να εκτοξεύονται στα ύψη μετά από τεράσρτιες επενδύσεις στην τεχνολογία και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) που αποτελεί την αποκαλούμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» με υποσχέσεις να αλλάξει τον κόσμο.
Οι πιο μεγάλοι μέχρι τώρα κερδισμένοι από την κούρσα της τεχνολογίας και ειδικά του ΑΙ είναι η Microsoft και η Nvidia, η οποία ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία ακόμη και την κραταιά Apple.
Ηγέτες Microsoft και Nvidia
Η Microsoft που συνίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς και διοικεί ο Σάτια Ναντέλα, είδε τις τιμές των μετοχών της να ξεπερνούν τα 400 δολάρια η μια, ειδικά μετά την απόκτηση ποσοστού ελέγχου στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI.
Δεύτερη στη σχετική λίστα βρίσκεται πλέον η Nvidia. Η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ του Τζένσεν Χουάνγκ, η οποία έχει δει τις τιμές των μετοχών της κυριολεκτικά να εκτοξεύονται στα ύψη λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα προϊόντα της σε εφαρμογές ΑΙ. Με τις τιμές των μετοχών της Nvidia να έχουν ξεπεράσει τα 1.150 δολάρια η μια, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει φτάσει να διαμορφώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ στα 3 τρις δολάρια. Ήταν περίπου πέρσι τέτοια εποχή που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρις δολάρια.
Η Apple, η εταιρεία που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς και διοικεί ο Τιμ Κουκ έχει κεφαλαιοποίηση που φτάνει κι αυτή τα τρία τρισ δολάρια, με μεγάλο της ατού τις πωλήσεις iPhone και άλλων συσκευών για τις οποίες φημίζεται η εταιρεία με σήμα το δαγκωμένο μήλο.
Επαγρυπνεί η Google
Στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, με κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2 τρις δολάρια. Πρόκειται για έναν ακόμη πανίσχυρο παίκτη στην τεχνητή νοημοσύνη και όχι μόνο, αφού η ομώνυμη μηχανή αναζήτησης κατέχει σήμερα μερίδιο άνω του 90% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να εισπράττει τεράστια ποσά από διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζητήσεων.
Δυνατά στο παιχνίδι η Amazon
Η Amazon που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος εξακολουθεί να μεσουρανεί στις διαδικτυακές πωλήσεις λιανικής. Επίσης η εταιρεία έχει κάνει πολύ δυναμική είσοδο στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και –τελευταία- και στην τεχνητή νοημοσύνη για να μην μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό.
Κλασσική αξία η Aramco
Στην έκτη θέση των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, η οποία είναι παραδοσιακά από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Πρόκειται, μαζί με την εταιρεία ημιαγωγών TSMC της Ταιβάν, για τις μόνες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας και δεν είναι αμερικανικές.
Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ακολουθεί η επενδυτική Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ. Η TSMC είναι κι αυτή από τους μεγάλους ωφελημένους της κούρσας για ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης αφού τα μικροτσίπ της είναι πλέον περιζήτητα σε όλον τον κόσμο. Από πέρσι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυτής με έδρα την Ταϊβάν έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου. Την δεκάδα κλείνει η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly η οποία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να επταπλασιάζεται από το 2019 και μετά.
Πώς υπολογίζεται η κεφαλαιοποίηση
Η χρηματιστηριακή αξία, ή κεφαλαιοποίηση, μια εταιρείας προκύπτει από την τιμή των μετοχών της επί το συνολικό αριθμό των μετοχών αυτών. Για το λόγο αυτό αλλάζει καθημερινά, καταγράφοντας μάλιστα συχνά μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τις ορέξεις των αγορών.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις