Την ανάγκη να εμβολιαστούν γυναίκες και παιδιά κατά του κοκκύτη τόνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, ο κοκκύτης δεν είναι ιός αλλά βακτήριο, κάτι που σημαίνει πως θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ, εδώ και χρόνια, το βασικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, περιοδικά υπάρχουν εξάρσεις κοκκύτη. «Αυτή η φορά είναι μια από αυτές, ωστόσο δεν είναι στα επίπεδα του βλέπαμε προ της πανδημίας, το οποίο και δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ό,τι τα κρούσματα ήταν χιλιάδες», είπε.

Η σημασία του εμβολιασμού

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως  «αυτό που συστήνεται, είναι οι έγκυες γυναίκες στην 25η με 26η εβδομάδα κύησης μέχρι το τέλος, να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό, ώστε να πάρει το μωρό τα αντισώματα που θα παράξει η μητέρα και να προστατευθεί τους πρώτους μήνες μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τα εμβόλια που θα γίνουν στο 2ο 3ο μήνα, αφού θα έχουν γεννηθεί».

Τα συμπτώματα

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία του κοκκύτη, ο επιδημιολόγος τη χαρακτήρισε ήπια στα πρώτα στάδια, ακόμη και αν ο φορέας δεν έχει εμβολιαστεί. « Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις, δηλαδή συνήθως εάν κάποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα συνάχι και ίσως να μην έχει και καν πυρετική κίνηση. Και μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες αρχίζει ένας εντονότατο βήχας, παροξυσμός, δηλαδή βήχει για αρκετά λεπτά μέχρι που μπορεί να κάνει και εμετό. Στα παιδάκια μπορεί να είναι τόσο βαρύς ο βήχας που μπορεί να καταλήξουν και γι’ αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε, τέλος, ότι «συστήνουμε τον εμβολιασμό  των εγκύων και των παιδιών. Όλες οι έγκυες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γυναικολόγους τους για να κάνουνε το εμβόλιο τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να προστατεύσουν τα μωράκια όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ πρέπει να τονιστεί ό,τι η κάλυψη του εμβολίου είναι αρκετά υψηλή».