Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν είχαμε ιδέα για το TikTok πριν από την αυτοκτονία του παιδιού μας

Δεν είχαμε ιδέα για το TikTok πριν από την αυτοκτονία του παιδιού μας

Η Charlize Dapui Parkiet ήταν ένα χαρούμενο, αγαπημένο παιδί. Της άρεσε ο Χάρι Πότερ και η συγχρονισμένη κολύμβηση.

Η Charlize Dapui Parkiet ζούσε με μια μεγαλύτερη αδελφή, τους γονείς της και δύο γάτες σε ένα άνετο σπίτι σε έναν λόφο με μια λίμνη με χρυσόψαρα και θέα τη Νίκαια από κάτω, στη γαλλική Ριβιέρα.

Ένα απόγευμα τον περασμένο Νοέμβριο, έβαλε τέλος στη ζωή της στο δωμάτιό της. Ήταν 15 ετών.

«Θα κουβαλάμε τον πόνο για το υπόλοιπο της ζωής μας», δήλωσε η Delphine Dapui, η μητέρα της. Ο Jérémy Parkiet, ο πατέρας της, ο οποίος βρήκε το πτώμα της, δήλωσε: «Έχω ξαναπαίξει τη σκηνή στο μυαλό μου τόσες πολλές φορές, ζώντας την ξανά και ξανά. Θα άλλαζε κάτι αν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά;» Το ερώτημα τους βασανίζει.

«Εμείς απλώς κυκλοφορούμε τα βίντεο»

Οι φίλοι της Charlize είπαν στους γονείς της ότι την παραμονή του θανάτου της είχε αναδημοσιεύσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο μια γυναίκα δίνει οδηγίες για μια μέθοδο αυτοκτονίας.

Οι γονείς ελάχιστα γνώριζαν το TikTok, την εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο, ή το γεγονός ότι η Charlize περνούσε ώρες κάθε εβδομάδα κοιτώντας το. Τώρα έχουν ενωθεί με άλλες έξι οικογένειες σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη κοινή νομική αγωγή στην Ευρώπη κατά της κινεζικής εταιρείας, την οποία κατηγορούν για το θάνατο της Charlize.

«Οι εκπρόσωποι του TikTok λένε ότι “εμείς απλώς κυκλοφορούμε τα βίντεο”, ότι δεν είναι υπεύθυνοι για το τι περιέχουν, αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι- πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», δήλωσε η Laure Boutron-Marmion, δικηγόρος της ομάδας στο Παρίσι. Αναμένει ότι και άλλες οικογένειες θα συμμετάσχουν στην υπόθεση, για την οποία συγκεντρώνει στοιχεία πριν καταθέσει αγωγή το καλοκαίρι.

Τρεις από τους εφήβους, ανάμεσά τους η Charlize και η Marie, η οποία ήταν 15 ετών, από το κοντινό Κασί, αυτοκτόνησαν

Photo: Delphine Dapui / Facebook

Και δεύτερη αυτοκτονία

«Υπάρχουν ιατρικές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ αυτών των βίντεο αυτοτραυματισμού και της κακής κατάστασης της ψυχικής υγείας των εφήβων», είπε η δικηγόρος προσθέτοντας ότι θα απαιτήσει «σημαντική» αποζημίωση για τους ενάγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι γονείς επτά εφήβων.

Τρεις από τους εφήβους, ανάμεσά τους η Charlize και η Marie, η οποία ήταν 15 ετών, από το κοντινό Κασί, αυτοκτόνησαν. Άλλοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες ή έχουν επιβιώσει από απόπειρες αυτοκτονίας. Ένας βρίσκεται στο νοσοκομείο και αρνείται τη φροντίδα.

Το TikTok δεν σχολίασε την επικείμενη γαλλική αγωγή, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία έχει «σαφείς και αυστηρές» κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το περιεχόμενο, ιδίως όταν πρόκειται για αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό. «Δεν επιτρέπουμε τίποτα που απεικονίζει αυτοτραυματισμό ή οτιδήποτε σε αυτό το πεδίο», δήλωσε μια εκπρόσωπος. «Οτιδήποτε ξεφεύγει των ορίων αφαιρείται το συντομότερο δυνατό. Είναι ένας τομέας που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας».

Ένας βομβαρδιστικός, ισχυρός αλγόριθμος

Οι ιστορίες αυτών των Γάλλων εφήβων είναι παρόμοιες με αυτές της Molly Russell, μιας 14χρονης από το Harrow στο βορειοδυτικό Λονδίνο, η οποία αυτοκτόνησε το 2017 αφού είδε επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιατροδικαστής σε μια έρευνα-ορόσημο του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοκτόνησε ενώ έπασχε από κατάθλιψη και ότι το υλικό που είχε δει στο διαδίκτυο «επηρέασε αρνητικά την ψυχική της υγεία και συνέβαλε στο θάνατό της με τρόπο περισσότερο από ελάχιστο».

Οι γονείς της Charlize πιστεύουν ότι είχε την ίδια μοίρα, καθώς ήταν τόσο θύμα ενός ισχυρού αλγορίθμου που τη βομβάρδιζε με βίντεο για την αυτοκτονία όσο και θύμα της κατάθλιψής της.

Η Charlize πήρε το όνομά της από τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Σαρλίζ Θερόν, «αλλά το κορίτσι μας ήταν ακόμη πιο όμορφο», δήλωσε η μητέρα της, η οποία επέστρεψε στη δουλειά της την περασμένη εβδομάδα ως τεχνικός εργαστηρίου του νοσοκομείου της Νίκαιας στο τμήμα ιολογίας μετά από έξι μήνες άδειας πένθους.

Το smart phone που πήρε ως δώρο η Charlize όταν ήταν 12 ετών κατέληξε να διεκδικεί την προσοχή της περισσότερο από τα βιβλία

Photo: Delphine Dapui / Facebook

«Σχεδιάζαμε να επισκεφτούμε τα στούντιο του Χάρι Πότερ στο Λονδίνο»

«Ήμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια», δήλωσε ο Parkiet, 44 ετών, ο πατέρας της, ο οποίος διευθύνει μια επιχείρηση με κοσμήματα σώματος και piercing στη Νίκαια, προσθέτοντας ότι η κόρη τους ήταν ένα «χαμογελαστό και χαρούμενο» παιδί καθώς και «υπερευαίσθητο» σε βαθμό που «αγωνιούσε για το αν θα πατούσε μυρμήγκια».

Στην πόρτα του υπνοδωματίου της υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε «Hufflepuff», ένας από τους οίκους της σχολής μαγείας στην οδύσσεια του Χάρι Πότερ. «Σχεδιάζαμε να επισκεφτούμε τα στούντιο του Χάρι Πότερ στο Λονδίνο κάποια στιγμή σύντομα, ήταν ένα από τα όνειρά της», είπε η 47χρονη Dapui, καθώς καθόταν στο κρεβάτι της κόρης της δίπλα σε μια γιγαντιαία φωτογραφία της στις διακοπές τους στη Φλόριντα πριν από μερικά χρόνια.

Σε ένα ράφι υπήρχαν αρκετοί τόμοι του Heartstopper, της ρομαντικής σειράς ενηλικίωσης της Βρετανίδας συγγραφέως Alice Oseman, αλλά το smart phone που πήρε ως δώρο η Charlize όταν ήταν 12 ετών κατέληξε να διεκδικεί την προσοχή της περισσότερο από τα βιβλία. «Πραγματικά δεν είχαμε ιδέα τι κοιτούσε στο τηλέφωνο», είπε η μητέρα της καθώς ο Scar, η γκρίζα γάτα της Charlize, περιπλανιόταν στο δωμάτιο. «Όταν το ανακαλύψαμε, ήταν πολύ αργά».

Η Molly Russell, από το Λονδίνο, ήταν 14 ετών όταν αυτοκτόνησε το 2017 μετά την προβολή επιβλαβούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Photo: YouTube

Η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας

Στην αρχή η Charlize φαινόταν αρκετά ευτυχισμένη στο ιδιωτικό σχολείο της στο τέλος του δρόμου. «Ξεκίνησε τη συγχρονισμένη κολύμβηση, η οποία της άρεσε πολύ- έκανε και τζούντο», είπε η Dapui. «Οι βαθμοί της ήταν καλοί», πρόσθεσε ο Parkiet.

Κάποια στιγμή η Charlize άρχισε να παραπονιέται για παρενόχληση από έναν συμμαθητή της. Τότε ήρθε η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας. «Μπήκε στο δωμάτιό μας στη μέση της νύχτας», θυμάται ο Parkiet. «Την πήγαμε εσπευσμένα στα επείγοντα. Πέρασε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο».

Η ψυχική υγεία της Charlize επιδεινώθηκε. Τώρα πια επισκεπτόταν παιδοψυχίατρο, ο οποίος είπε στους γονείς της ότι αυτοτραυματιζόταν και έπασχε από διατροφική διαταραχή. Ακολούθησε μια δεύτερη και τρίτη απόπειρα δολοφονίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα

Της έκοψαν τα αντικαταθλιπτικά και της έδωσαν μια μορφή ψυχοθεραπείας γνωστή ως EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing), που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τραυμάτων όπως η απώλεια του παππού της, με τον οποίο είχε στενή σχέση.

Η νέα θεραπεία φάνηκε να λειτουργεί. «Αισθανθήκαμε μια διαφορά», δήλωσε ο Parkiet. «Άρχισε πάλι να κολυμπάει», είπε η Dapui. Πέρυσι η οικογένεια πήγε διακοπές στη Φλωρεντία τον Φεβρουάριο και στη Νέα Υόρκη για τις διακοπές του Πάσχα τον Απρίλιο. «Η Charlize ήταν ευτυχισμένη- περάσαμε υπέροχα», θυμήθηκε.

Η Charlize και η Ylana, η μεγαλύτερη αδελφή της, πέρασαν δύο εβδομάδες σε καλοκαιρινή κατασκήνωση στην Ισπανία τον Ιούλιο και τον επόμενο μήνα η οικογένεια επανενώθηκε για παραθαλάσσιες διακοπές στη νοτιοδυτική Γαλλία. «Η Charlize σταμάτησε να κόβεται», είπε η μητέρα της. «Αλλά περνούσε πάρα πολλή ώρα στο τηλέφωνό της, παρόλο που το σήμα δεν ήταν και τόσο καλό εκεί που μέναμε».

Την τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή

Ο Parkiet, από την πλευρά του, είχε αρχίσει να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι για να προσέχει την κόρη του. Το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου, πήγε την Ylana σε ένα ραντεβού, λέγοντας στη Charlize ότι δεν θα έλειπαν για πολύ. Την τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή, ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και έκανε scrolling στο τηλέφωνό της.

Επιστρέφοντας λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ο Parkiet την φώναξε, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση. Πήγε στην κρεβατοκάμαρά της και τη βρήκε νεκρή. «Την βλέπω ακόμα μερικές φορές τώρα», δήλωσε ο πατέρας της.

H Dapui αγωνιά ακόμα για το γεγονός ότι εκείνο το πρωί έφυγε βιαστικά για τη δουλειά. «Της είπα “αντίο αγάπη μου, φιλιά” και εκείνη είπε “τα λέμε”, αλλά δεν βρήκα καν τον χρόνο να την πάρω στην αγκαλιά μου για να την αποχαιρετήσω».

Το δράμα συνέβη στην κρεβατοκάμαρά της

Αυτή και ο σύζυγός της βασανίζονται επίσης με σκέψεις για το τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει ή να είχαν πει για να τη σώσουν. «Μιλούσαμε πολύ στην οικογένειά μας, όποιο κι αν ήταν το θέμα, αλλά κάθε φορά που προσπαθούσα να αναφέρω το θέμα του τι της συνέβαινε, εκείνη δεν ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό», είπε η Parkiet.

Πάνω απ’ όλα, όμως, μετανιώνουν που δεν γνώριζαν, μέχρι να είναι πολύ αργά, για τα βίντεο αυτοτραυματισμού που παρακολουθούσε η κόρη τους στο διαδίκτυο. «Είναι το ίδιο με το να ψάχνεις συνταγές και τέτοια πράγματα- αν δεις ένα βίντεο για κάτι σύντομα βομβαρδίζεσαι με αυτά τα πράγματα», δήλωσε η Dapui. «Αυτό συνέβαινε στην κόρη μας».

Το ζευγάρι σκέφτηκε να πουλήσει το καλά εξοπλισμένο διαμέρισμα στο οποίο ζει επί 13 χρόνια για να κάνει μια νέα αρχή, αλλά δεν μπορεί να φύγει.

«Το δράμα συνέβη στην κρεβατοκάμαρά της, αλλά εξακολουθεί να είναι η κρεβατοκάμαρά της», δήλωσε η μητέρα της. «Ολόκληρη η ζωή και η ιστορία της βρίσκονται εκεί μέσα. Αν μετακομίζαμε θα ήταν σαν να την εγκαταλείπαμε».

*Με στοιχεία από thetimes.com

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024