Η Ελλάδα έχει 6.000 νησιά και βραχονησίδες, αλλά μόνο 227 κατοικούνται – και μερικά από αυτά έχουν τέτοια τουριστική «ζήτηση» που η εμπειρία των διακοπών χαλάει, τελικά. «Αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη των τουριστών, υπάρχουν ακόμα δεκάδες νησιά για να ανακαλύψετε που, σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο είναι απίστευτα χαλαρά» γράφει το σχετικό άρθρο στους Times και συνεχίζει.

«Είτε θέλετε να περάσετε ήσυχα στην παραλία είτε να κάνετε πεζοπορία σε γραφική εξοχή, θα βρείτε πολλά μαγευτικά μέρη, αν μείνετε μακριά από προορισμούς κρουαζιέρας, μεγάλα θέρετρα και influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από τα κοιμισμένα κυκλαδίτικα διαμάντια μέχρι τα σχεδόν παρθένα νησιά του Ιονίου, αυτά είναι τα καλύτερα ήσυχα ελληνικά νησιά».

Δείτε ένα σχετικό βίντεο με συμβουλές προς τους τουρίστες της Ελλάδας 

Τα 6 πρώτα ελληνικά νησιά στη λίστα των 16 πιο ήσυχων σύμφωνα με τους Times

1. Αίγινα

To καλύτερο νησί για την εγγύτητα με την Αθήνα

Photo: Black Iris Visuals / Unsplash

Με το δελφίνι από την Αθήνα να διαρκεί μόλις μισή ώρα, η Αίγινα είναι από τα πιο εύκολα ελληνικά νησιά για να μεταβείτε. Παραδόξως, αυτή η εγγύτητα στην μεγάλη πόλη είναι περισσότερο αποτρεπτική παρά ελκυστική: Η Αίγινα είναι σχεδόν άγνωστη στους μη Έλληνες παραθεριστές. Κάτι που είναι κρίμα, γιατί οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν ένα νησί γεμάτο ταβέρνες που προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Είναι αλήθεια ότι οι παραλίες μπορεί να μην είναι τόσο καλές όσο αλλού στην Ελλάδα, αλλά η Αίγινα έχει και κάτι άλλο: χάρη στην παραγωγή της, δεν θα βρείτε καλύτερο παγωτό φιστίκι.

2. Αστυπάλαια

Το καλύτερο νησί για απροσδόκητες ανακαλύψεις

Photo: Johnny Africa / Unsplash

Η Αστυπάλαια σε σχήμα πεταλούδας δεν είναι ένα νησί πρώτης επιλογής. Περίπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα στην Σαντορίνη και τη Κω, είναι ένα από εκείνα τα μέρη που περνούν κάπως απαρατήρητα – γεγονός που κάνει την αποβίβαση από το πλοίο εδώ ακόμα πιο ικανοποιητική. Οι λάτρεις της ιστορίας θα βρουν ρωμαϊκά λουτρά, ένα βενετσιάνικο κάστρο και ένα μουσείο γεμάτο αρχαιότητες, οι περιηγητές θα απολαύσουν τους ανεμόμυλους της πόλης της Αστυπάλαιας και οι παραθεριστές θα ανακαλύψουν μερικά από τα πιο διάφανα νερά της Ελλάδας. Οι σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν γεμιστό αρνί και ξυροτήγανα (γλυκά πασπαλισμένα με μέλι).

3. Λειψοί

Το καλύτερο νησί για μύθους και θρύλους

Photo: Wikimedia Commons

Αν, επισκεπτόμενοι τους Λειψούς, πέσετε στα μάγια τους, δεν θα είστε οι πρώτοι που μαγεύονται σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων. Ο μύθος λέει ότι εδώ είναι το μέρος όπου ο Οδυσσέας μαγεύτηκε από τη θεά Καλυψώ – αν και οι σημερινοί επισκέπτες είναι πιο πιθανό να γοητευτούν από τις υπέροχες παραλίες των Λειψών. Από τις αμμουδιές του Πλατύ Γιαλού και του Κάμπου μέχρι το βοτσαλωτό Μονοδένδρι, δεν λείπουν τα σημεία για να βουτήξετε σε δελεαστικά, γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσετε εδώ απαιτείται ένα απλό ταξίδι με πλοίο από την Κω (διαρκεί περίπου δύο ώρες).

4. Άνδρος

Το καλύτερο νησί για αυθεντικό χαρακτήρα

Photo: Christina Terzidou / Unsplash

Σε ένα αρχιπέλαγος που μοιράζεται με τη Σαντορίνη και τη Μύκονο είναι εύκολο να το παραβλέψει κανείς. Αλλά η Άνδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο κυκλαδίτικο νησί, έχει μια διαφορετική γοητεία από τους πιο λαμπερούς γείτονές της. Για αρχή, είναι πιο πράσινο και διαθέτει πολλά γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας, αλλά μια ζεστή μέρα είναι οι παραλίες που πρωταγωνιστούν. Η άγρια και υπέροχη Άχλα – με έναν φάρο και μια ορθόδοξη εκκλησία στον προστατευμένο όρμο της – ξεχωρίζει, αλλά το αμμώδες Μπατσί είναι πιο προσιτό, με άφθονες εγκαταστάσεις.

5. Φολέγανδρος

Το καλύτερο νησί για ηλιοβασιλέματα

Photo: Despina Galani / Unsplash

Ένα άλλο νησί που βρίσκεται στη σκιά των κυκλαδίτικων αδελφών του είναι η Φολέγανδρος, η οποία βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της Σαντορίνης και της Μήλου. Πολλές από τις καλύτερες παραλίες του είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος ή με τα πόδια, γεγονός που το κάνει να αισθάνεται χαλαρό και μποέμικο. Κάντε μια αξέχαστη βόλτα από τα ζιγκ-ζαγκ σκαλιά στην ασβεστωμένη εκκλησία της Παναγίας και, στη συνέχεια, απολαύστε τη θέα του ηλιοβασιλέματος από τη Χώρα (την κύρια πόλη του νησιού), χωρίς κίνηση, στην κορυφή του βράχου, ή πλησιάστε ακόμα πιο κοντά με μια κρουαζιέρα στο ηλιοβασίλεμα.

6. Νίσυρος

Το καλύτερο νησί για ηφαιστειακή θέα

Photo: Wikimedia Commons

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το πλοίο από την Κω, οπότε η Νίσυρος δέχεται πλήθος ημερήσιων εκδρομών από τον Δωδεκανήσιο γείτονά της. Ευτυχώς, όταν αυτοί φεύγουν, γίνεται ένα ήσυχο καταφύγιο για τους λίγους έξυπνους που μένουν εδώ. Οι ηφαιστειακές ρίζες του του έχουν χαρίσει  σκούρα άμμο, θερμές πηγές και βράχους από ελαφρόπετρα, καθώς και έναν κρατήρα γύρω από τον οποίο μπορείτε να περπατήσετε. Εδώ και εκεί υπάρχουν διάσπαρτα χωριά: Το Μανδράκι είναι το πιο ζωντανό, η Νίκαια έχει ηφαιστειακή θέα και ο Εμπορειός βρίσκεται δίπλα στο ίδιο το ηφαίστειο.

Ακολουθούν τα επόμενα 10 ελληνικά, ήσυχα νησιά σύμφωνα με τους Times

7. Σύρος

8. Μεγανήσι

9. Αλόννησος

10. Αγκίστρι

11. Μήλος

12. Πάτμος

13. Κύθηρα

14. Καστελόριζο

15. Σέριφος

16. Σίφνος

*Με στοιχεία από thetimes.com