Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο ξανά το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη

Πρώτο ξανά το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη

Τι πρεσβεύει και η σύνδεση με το τουρκικό προξενείο

Πρώτο για μία ακόμα φορά τερματίζει σε Ροδόπη και Ξάνθη το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας αφήνοντας στη δεύτερη θέση και με μεγάλη διαφορά τη ΝΔ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα.

Πιο συγκεκριμένα το ΚΙΕΦ στην Ξάνθη με την ενσωμάτωση στο 46.64% έχει ποσοστό 29,75% με 5.338 ψήφους, ενώ η ΝΔ ακολουθεί δεύτερη με 19,8% και 3.553 ψήφους.

Την ίδια στιγμή στη Ροδόπη, με την ενσωμάτωση στο 33,47%, το μειονοτικό ΚΙΕΦ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά φτάνοντας το 39,56% (4.519 ψήφους) έναντι του 18,04% (2.301 ψήφους) της ΝΔ.

Νικητής η αποχή

Μεγάλος νικητής και στις περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης είναι η αποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ (στα τουρκικά DEB Partisi) συμμετέχει μόνο στις ευρωεκλογές διεκδικώντας την μειονοτική ψήφο και υπερασπιζόμενο την «τουρκική ταυτότητα» όπως υποστηρίζει της μουσουλμανικής μειονότητας και φέρεται να στηρίζεται από το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα.

Το ΚΙΕΦ εντάσσεται στα κόμματα που συμμετέχουν στην Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (European Free Alliance).

Στις προηγούμενες αναμετρήσεις

Η Θράκη λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στις εθνικές αλλά περισσότερο στις ευρωπαϊκές εκλογές, λόγω της συμμετοχής του ΚΙΕΦ. Καταγράφοντας στο παρελθόν δυνάμεις και πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αλλά μόνο εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 στην επικράτεια πήρε ποσοστό 0,71%, συγκεντρώνοντας 40.211 ψήφους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 2014 που είχε λάβει ποσοστό 0,75% και 42.792 ψήφους. Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες ήταν κυρίως μηδενικά έως 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει το ποσοστό του 3% για να κερδίσει κάποια έδρα, το οποίο άλλωστε θεσπίστηκε για να εμποδίσει την εκλογή ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών από το 1993.

«Βαρόμετρο»

Το ΚΙΕΦ χαρακτηρίζεται δε και ως «βαρόμετρο» σε ένα βαθμό της επιρροής του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας στις τάξεις της μουσουλμανικής μειονότητας.

Και σε αυτές τις εκλογές τα τουρκικά ΜΜΕ πραγματοποίησαν σειρά ρεπορτάζ από την Θράκη, δίνοντας έμφαση στους υποψηφίους του ΚΙΕΦ, την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας, αλλά και μία υποψήφια η οποία εντάχθηκε στο εν λόγω ψηφοδέλτιο δηλώνοντας ότι ανήκει στην «μακεδονική μειονότητα», προκαλώντας αντιδράσεις.

Στοίχημα

Ενδιαφέρον θα έχουν πέρα από τα ποσοστά στο τέλος της εκλογικής βραδιάς και οι ψήφοι που θα πάρει τελικά το ΚΙΕΦ σε απόλυτους αριθμούς, αφού όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Θράκη αναμένεται να μετρήσεις επίσης σημαντικές απώλειες, λόγω της αποχής.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκαν ιδιαίτερα για την απόφαση τους να μην έχουν εκπρόσωπο της μειονότητας στο ψηφοδέλτια τους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024