Ζορντάν Μπαρντελά: Από «αγόρι της αφίσας» της γαλλικής ακροδεξιάς, «εφιάλτης» για τον Εμανουέλ Μακρόν
Είναι μόλις 28 ετών, «εκλεκτός» της Μαρίν Λεπέν, ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στη Γαλλία και έχει βλέψεις μέχρι και το Ελιζέ
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Έχει χαμόγελο και απήχηση ποπ σταρ. Ποζάρει διαρκώς μαζί με ψηφοφόρους του για selfies. Έχει 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης των νέων.
Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά εξελίσσεται σε Νο.1 «αστέρα» του χώρου της ακροδεξιάς στη χώρα του, τη Γαλλία.
Από τα 16 του μέλος του πάλαι ποτέ «Εθνικού Μετώπου» του Ζαν Μαρί Λεπέν -γοητευμένος ων ήδη από τότε, όπως λέει, από τη θυγατέρα Λεπέν, Μαρίν- έγινε κεντρικό πρόσωπο στη μεθοδική κανονικοποίηση της γαλλικής ακροδεξιάς.
Στα 26 του κιόλας έγινε πρόεδρος της λεπενικής «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN). Της μετεξέλιξης δηλαδή του «Εθνικού Μετώπου», σήμερα δεύτερης μεγαλύτερης μεμονωμένης κομματικής παράταξης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Εκλεγμένος ευρωβουλευτής με το RN από το 2019 και μέλος της ακροδεξιάς ευρωομάδας Ταυτότητα και Δικαιοσύνη (ID), τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της παράταξής του στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
«Στέφθηκε» από τους ψηφοφόρους ο μεγάλος νικητής.
Υπό την ηγεσία του -ως «εκλεκτός» της Μαρίν Λεπέν- η «Εθνική Συσπείρωση» σάρωσε, συγκεντρώνοντας περίπου το 32% των ψήφων.
Άφησε το κυβερνών κόμμα δεύτερο, με διαφορά 17 ποσοστιαίων μονάδων, και εξώθησε τον Γάλλο πρόεδρο στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, με καταρρακωμένο το πολιτικό προφίλ του.
Επί της ουσίας, ο Ζορντάν Μπαντελά οδεύει τώρα προς την πρωθυπουργία και ήδη θεωρείται ο παντός… «καιρού» διάδοχος της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική ακροδεξιά.
Ακόμη και το πρόσφατο στραπάτσο του στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον -επίσης νεαρό- Γάλλο νυν πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ δεν έπληξε τη δημοφιλία του, παρότι επιβεβαίωσε τη «γύμνια» του Μπαρντελά σε αρκετά, και δη ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα.
Ο μισαλλόδοξος, λαϊκιστικός λόγος του έχει κερδίσει άλλωστε πολλούς απελπισμένους νέους της Γαλλίας, που μέχρι πρότινος αδιαφορούσαν για την πολιτική εν γένει.
Όμως ο επικοινωνιακός Ζορντάν απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, «κεφαλαιοποιώντας» τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και τον φόβο από την οικονομική ανασφάλεια στην Ευρώπη της κρίσης.
Κατασκευάζοντας έναν δημοφιλή πολιτικό
Μέλος της νέας γενιάς πολιτικών, ο Ζορντάν Μπαρντελά κερδίζει πόντους σε δημοτικότητα μέσω και του αφηγήματός του για την ταπεινή καταγωγή του.
Δεν γεννήθηκε ως τέκνο της ελίτ, αλλά ως μοναχοπαίδι μιας διαλυμένης οικογένειας με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο Ντρανσί, από τις φτωχότερες συνοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού και της Γαλλίας.
Η μητέρα του ήταν από το Τορίνο, ο πατέρας του τρίτης γενιάς μετανάστης με αλγερινές «ρίζες». Χώρισαν όταν ο Ζορντάν ήταν ακόμη μικρός.
Ο ίδιος υπερηφανεύεται ότι έρχεται από τα «κάτω», από μια οικογένεια μεταναστών που αγάπησαν τη Γαλλία και σεβάστηκαν τους νόμους, τον πολιτισμό και τα έθιμά της.
Μια βολική αντίστιξη για τη μισαλλόδοξη ρητορική του, αλλά και για την επικοινωνιακά μεθοδική προσπάθεια κανονικοποίησης της ρατσιστικής λεπενικής ακροδεξιάς.
Όμως «ο θρύλος του φτωχού αγοριού από τα εξαθλιωμένα προάστια δεν στέκει απόλυτα», γράφει σε ένα μίνι αφιέρωμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ο Μπαρντελά, για παράδειγμα, δεν λέει ότι ο πατέρας του ήταν διευθυντής μεσαίας επιχείρησης, με οικονομική άνεση, που λίγο μετά την ενηλικίωση του γιού του τού έκανε δώρο ένα μικρό αυτοκίνητο, ένα διαμέρισμα και ένα ταξίδι στις ΗΠΑ.
Στο μεσοδιάστημα, ο Ζορντάν είχε εγκαταλείψει τις σύντομες σπουδές στη γεωγραφία, στη Σορβόνη «γιατί δεν του άρεσε να σπουδάζει» και είχε ήδη ρίξει «άγκυρα» στο Εθνικό Μέτωπο.
Από τα 19 του βιοποριζόταν πια από την πολιτική και από το κόμμα, με ώθηση και μια παλαιότερη σχέση του με την κόρη του Φρεντερίκ Σατιγιόν: ενός «σκοτεινού» επιχειρηματία, δεξιού εξτρεμιστή, και στενού συνεργάτη της Μαρίν Λεπέν.
Γρήγορα ο Μπαρντελά έγινε ο ευνοούμενός της και ο καλύτερος «μαθητής».
Επιβραβεύτηκε στα 23 του με μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς ενίσχυση του πολιτικού προφίλ του και της τσέπης του.
Όμως προφανώς η ΕΕ έχει δευτερεύουσα σημασία και για την ευρωσκεπτικιστική Εθνική Συσπείρωση, και για τον Μπαρντελά.
«Έρχομαι»
«Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης», είπε στο France 2 ο δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος και πρώην σύμβουλος του Μπαρντελά, Πασκάλ Ιμό.
«Ο ελάχιστος στόχος», ανέφερε, «ήταν να πει ο κόσμος: Για φασίστας, δείχνει πολύ συμπαθητικός».
Στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, ο Μπαρντέλα κατηγόρησε τον Μακρόν και το υπουργικό συμβούλιο του ως μέλη της ελίτ της παγκοσμιοποίησης και όργανα των Βρυξελλών, σε βάρος των Γάλλων.
Με την Εθνική Συσπείρωση να έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για Frexit, είχε ως κεντρικό σύνθημα: «Η Γαλλία επέστρεψε, η Ευρώπη ξαναγεννιέται».
Ανάγοντας τους μετανάστες σε «αποδιοπομπαίους τράγους» για όλα τα δεινά, ζήτησε «ψήφο υπέρ της γαλλικής ταυτότητας και κατά της πλημμύρας μεταναστών», «για να υπάρχουμε και να μην εξαφανιστούμε».
«Έρχομαι» αναφώνησε από βήματος της τελευταίας προεκλογικής συγκέντρωσης της Εθνικής Συσπείρωσης στο Παρίσι, στις 2 Ιουνίου, όπου δεν υπήρχε ούτε μια σημαία της ΕΕ.
Τώρα, η ευρεία νίκη της λεπενικής ακροδεξιάς στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου σηματοδοτεί ένα τεράστιο πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το δε εκλογικό αποτέλεσμα γίνεται εφαλτήριο του Ζορντάν Μπαρντελά για την πρωθυπουργία και της Μαρίν Λεπέν για τη γαλλική προεδρία το 2027.
Και επειδή «μπορεί αύριο να με χτυπήσει φορτηγό», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή της, ο Μπαρντελά «έχει το πολιτικό κύρος και την εμπιστοσύνη» για την αντικατάστασή της.
Ίσως να μην είναι καν φορτηγό…
To Σεπτέμβριο του 2024 η Μαρίν Λεπέν θα δικαστεί για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ από το 2004 έως το 2016, αντιμέτωπη με υψηλά πρόστιμα, αλλά και ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις