Ευρωεκλογές: Οι ευρωπαίοι Πράσινοι φοβούνται για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης
Μετά την σαφή μετακίνηση της ατζέντας, με δύο πολέμους, το μεταναστευτικό, την πανευρωπαϊκή ακρίβεια και τον πληθωρισμό να μαστίζει τα νοικοκυριά, το περιβάλλον πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Τα κόμματα των Πρασίνων περιμένουν με αγωνία τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρώπης. Αφορμή, τα exit polls δείχνουν πτώση στο προπύργιό τους, τη Γερμανία, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.
Το κόμμα έχει υποχωρήσει κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες εκλογές, από 20,5% το 2019 σε 12% σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Οι απώλειές τους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονες στους νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί προς το ακροδεξιό AfD και τα νεότερα κόμματα, μετέδωσε ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
Δεδομένου ότι οι πόλεμοι και ο πληθωρισμός έχουν σπρώξει την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον πολύ κάτω στην σπουδαιότητα της πολιτικής ατζέντας, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πολιτικοί έχουν θέσει τη δημοκρατία στο επίκεντρο της προεκλογικής τους στρατηγικής. Έχουν τοποθετηθεί ως δύναμη αντιπολίτευσης στα ακροδεξιά κόμματα που επιδιώκουν να ξηλώσουν τους κανόνες που μειώνουν τη ρύπανση και προστατεύουν την άγρια φύση. Κάτι που πολύ πιθανό να το δούμε στην προσεχή περίοδο.
Αυτό το μήνυμα, το οποίο κυριάρχησε στην πράσινη προεκλογική εκστρατεία και επαναλήφθηκε από νέους ακτιβιστές για το κλίμα που δεν υποστηρίζουν επίσημα κανένα κόμμα, είναι απίθανο να πείσει τους ψηφοφόρους που ήδη υποστηρίζουν τη ριζοσπαστική δεξιά. Μπορεί όμως να έχει προσελκύσει κεντρώους που έχουν θορυβηθεί από τα κέρδη που αναμένεται να σημειώσουν απόψε τα κόμματα αυτά.
Μεγάλες απώλειες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία
Στη Γερμανία, όπου οι Πράσινοι συμμετέχουν στην εθνική κυβέρνηση, είχαν ήδη προβλεφθεί μεγάλες απώλειες. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν νωρίτερα φέτος δείχνουν ότι θα χάσουν έδρες και στη Γαλλία και την Ιταλία. Οι πολιτικοί των Πρασίνων λένε ότι νίκησαν τις δημοσκοπήσεις το 2019 και σκοπεύουν να το κάνουν και απόψε.
Όμως το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τις τελευταίες εκλογές, όταν απεργοί μαθητές όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ βγήκαν στους δρόμους και έσπρωξαν την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο του μυαλού των ανθρώπων.
Οι διαμαρτυρίες που βοήθησαν να εξασφαλιστεί η διακομματική υποστήριξη για την Πράσινη Συμφωνία πριν από πέντε χρόνια έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος και αριθμό, ενώ έχουν εμφανιστεί οι οργισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών που καταφέρονται εναντίον των πολιτικών για την προστασία της φύσης. Τους μήνες πριν από τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν αρκετά μέτρα για το κλίμα ως απάντηση.
Οι πολιτικοί επιστήμονες βλέπουν ελάχιστες ενδείξεις για κοινωνική αντίδραση στην Πράσινη Συμφωνία, αν και έχουν δει τοπικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένες πολιτικές για το κλίμα να απομακρύνουν τους ψηφοφόρους από τους Πράσινους. Μια πιο πιθανή εξήγηση για τις προβλεπόμενες απώλειες, λένε, είναι ότι άλλα θέματα έχουν γίνει πιο σημαντικά.
Οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να καταστήσουν λιγότερο πιθανό οι ψηφοφόροι να λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον την ώρα της κάλπης, ειδικά εφόσον γνωρίζουν πως το κόστος των «πράσινων μέτρων» το επωμίζονται οι πολίτες.
- ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik
- Αυτό θα είναι το νέο φορμάτ στο All Star Game του ΝΒΑ (pic)
- Συγκλονιστική παρέμβαση από εποχικούς πυροσβέστες – Από «ήρωες», «επαναστάτες χωρίς αιτία» και στο τέλος «προβοκάτορες»
- ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 1.000 μέλη αποχώρησαν στην Πέλλα
- LIVE: Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα
- Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Μπομπ Ντίλαν: Όσα έγραψαν οι κριτικοί για την ερμηνεία του ηθοποιού