Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Στην ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς επικεντρώνεται ο παγκόσμιος τύπος

Ευρωεκλογές: Στην ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς επικεντρώνεται ο παγκόσμιος τύπος

Τα περισσότερα ΜΜΕ χωρών της Ευρώπης και του κόσμου στέκονται στον φόβο που προκαλούν τα αποτελέσματα σε Γερμανία και Αυστρία, ενώ η πρωτιά της ακροδεξιάς στη Γαλλία θέτει πολλά ερωτήματα.

Στον ευρωπαϊκό τύπο τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έχουν ως κεντρικό θέμα τις ευρωεκλογές στέκονται στη δεύτερη θέση του AfD στη Γερμανία την πρωτιά στην Αυστρία και τις γενικότερες επιδόσεις των ακροδεξιών μορφωμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Γαλλία ο Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν βρίσκεται σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από την πρόεδρος του κόμματος Μακρόν, Βαλερί Αγιέρ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν τον Εθνικό Συνεγερμό στο 32,4% έναντι 15,2% και 14,3 των Πρασίων του Ραφαέλ Γκλυκσμάν. Εντύπωση προκαλεί πως οι ευρωπαϊκές εφημερίδες δεν στέκονται στην ακροδεξιά στροφή στην Γαλλία, πιθανώς επειδή την θεωρούν αναμενόμενη.

Στην Ισπανία το επίσης ακροδεξιό Vox διπλασιάζει τις δυνάμεις του εκλέγοντας από 6 έως 7 βουλευτές. Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Εντυπωσιακό το γεγονός πως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης (κρατικά και «ανεξάρτητα») δεν έχουν ασχοληθεί με τις ευρωεκλογές, πιθανώς σε μια κεντρική πολιτική γραμμή.

Τι αναφέρουν στις κεντρικές τους σελίδες, μέσα από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Ευρωεκλογές, οι προβλέψεις: To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μεγαλώνει. Φον ντερ Λάιεν: «Τιμωρήθηκαν οι εξτρεμιστές». Στη Γερμανία δεύτερο το ξενοφοβικό AfD. Συμμετοχή στις 7 το απόγευμα πάνω από 40%. λέει η Ιταλική Corriere della Sera.

Γα Ακροδεξιά κόμματα σε πορεία σημαντικών κερδών στις Ευρωεκλογές στην Αυστρία και τη Γερμανία – δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το οικονομικό δίκτυο Bloomberg στέκεται στην καταβαράθρωση των ποσοστών του Σόλτς την ώρα που βλέπει κέρδη στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Τα ποσοστά στην Γαλλία ήταν πιθανώς αναμενόμενα, όμως αυτά σε Γερμανία και Αυστρία φάνηκαν αυξημένα

Η Deutsche Welle στην διεθνή αγγλόφωνη έκδοση στάθηκε στο «Άλμα στην δεύτερη θέση για την ακροδεξιά στην Γερμανία», στην ελληνική έκδοση ασχολείται όπως είναι φυσικό με τα γερμανικά αποτελέσματα, αναφέροντας «Νίκη CDU, δεύτερη η AfD, απογοήτευση στο SPD».

Με την σειρά της η El Pais αναφέρεται και αυτή στην ακροδεξιά στροφή αναγράφοντας πως «Οι ultras (με την έννοια των εξτρεμιστών), δεύτερη δύναμη στη Γερμανία και πρώτη στην Αυστρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις». Στα δευτερεύοντα θέματα στέκεται στα ποσοστά τους.

Ευρωεκλογές: η κεντροδεξιά έτοιμη να κερδίασει στην Γερμανία, η ακροδεξιά (πρώτη) στην Αυστρία λέει το Euronews, ενώ αναφέρει και πως ομάδα υπέρ της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα των ευροεκλογών.

Οι Financial Times αναγράφουν πως το AfD της Γερμανίας ηγείται της δεξιάς στροφής στις ευρωεκλογές όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου.

Ακροδεξιά στροφή διαφαίνεται στις Ευρωεκλογές στην Γερμανία, η Γαλλία βλέπει αυξημένη παρουσία (στις κάλπες).

H Le Monde στέκεται στην Γαλλία όπως είναι φυσικό αναφέροντας στο πρωτοσέλιδο της: Αποτελέσματα ευρωεκλογών: Η ακροδεξιά διεκδικεί μεγάλο προβάδισμα στη Γαλλία.

Τέλος ο Guardian αναφέρει πως «Τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζουν κέρδη σε Γερμανία και Αυστρία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024