Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία» λέει η Μαρίν Λεπέν

Γαλλία: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία» λέει η Μαρίν Λεπέν

Μετά την επιτυχία της Μαρίν Λεπέν να παρουσιάσει το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) ως «Πατριωτικό κόμμα υπέρ της Ειρήνης» η ίδια δηλώνει πως είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την Κυριακή την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Μπορώ μόνο να χαιρετίσω αυτή την απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με τη λογική των θεσμών της 5ης Δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία, αν ο γαλλικός λαός μας εμπιστευθεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του γαλλικού λαού, Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μαζική μετανάστευση. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε ως προτεραιότητα την αγοραστική δύναμη του γαλλικού λαού, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επανεκβιομηχάνιση της χώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών της.

Η ανακοίνωση του Μακρόν ήρθε λίγο μετά τα γαλλικά exit polls που έδειξαν αύξηση-ρεκόρ για το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, κερδίζοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν με 31,5%. Η Λεπέν χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή ψηφοφορία «ιστορική», ενώ ο Μακρόν είπε ότι «δεν ήταν καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη».

Ο Εθνικός Συναγερμός ανήκει στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, πιθανή εκλογή της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αλλαγές στην θέση της Γαλλία στην Ευρώπη, αλλαγές σε ζητήματα μετανάστευσης και αλλαγή στάσης σε σχέση με την τωρινή στάση στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, ευνοώντας την πλευρά της Ρωσίας.

Αντίθετες πορείες για Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να προσποιηθώ ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τα Ηλύσια σε διάγγελμα μετά την σαρωτική ήττα του σχηματισμού του.

Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας».

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», κατέληξε ο Μακρόν.

Οι συμμαχίες της Μαρίν Λεπέν με ακροδεξιούς από όλη την Ευρώπη είναι πολλές και γνωστές, όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει και την στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μαρίν Λεπέν κράτησε χαμηλό προφίλ και αρνήθηκε κάθε σχέση με την Ρωσία. Είτε έκοψε δεσμούς, είτε συμπεριφέρεται σαν να έκοψε δεσμούς με την Ρωσία.

Ποιος είναι ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού

Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά εξελίσσεται σε Νο.1 «αστέρα» του χώρου της ακροδεξιάς στη χώρα του, τη Γαλλία. Από τα 16 του μέλος του πάλαι ποτέ «Εθνικού Μετώπου» του Ζαν Μαρί Λεπέν -γοητευμένος ων ήδη από τότε, όπως λέει, από τη θυγατέρα Λεπέν, Μαρίν- έγινε κεντρικό πρόσωπο στη μεθοδική κανονικοποίηση της γαλλικής ακροδεξιάς.

Στα 26 του κιόλας έγινε πρόεδρος της λεπενικής «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN). Της μετεξέλιξης δηλαδή του «Εθνικού Μετώπου», σήμερα δεύτερης μεγαλύτερης μεμονωμένης κομματικής παράταξης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Εκλεγμένος ευρωβουλευτής με το RN από το 2019 και μέλος της ακροδεξιάς ευρωομάδας Ταυτότητα και Δικαιοσύνη (ID), είναι επικεφαλής της κομματικής λίστας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Χαιρετίζοντας την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ’ όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές». Όπως και έγινε.

Η Μαρίν Λεπέν πρότεινε το all time classic «η Γαλλία για τους Γάλλους», στήριξε τους Γάλλους αγρότες εναντίον της κοινής αγροτικής πολιτικής βλέποντας τα ποσοστά της να εκτινάσσονται και παρουσιάστηκε ως αντισυστημική, κάνοντας επίκληση στον…σοβινισμό των Γάλλων.

Οι πρώτες αντιδράσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Μακρόν

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους  στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν   στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.  Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δεν έχει σχολιάσει τις πρόωρες εκλογές που προανήγγειλε ο πρόεδρος Μακρόν. «Θα πάμε εκεί για να κερδίσουμε», δήλωσε ένας στενός σύμβουλος του προέδρου.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Στεφάν Σεζουρνέ ανέφερε ότι η προεδρική πλειοψηφία «δεν θα παρουσιάσει υποψήφιο» κατά των απερχόμενων βουλευτών «που ανήκουν στον χώρο των Ρεπουμπλικανών». Επιπλέον, το προεδρικό στρατόπεδο είναι αποφασισμένο να «κερδίσει» τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, δήλωσε το «περιβάλλον του προέδρου» στον Τύπο το βράδυ της Κυριακής.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024