Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Τουλάχιστον 274 οι νεκροί στη «σφαγή της Νουσεϊράτ» - Παραιτήθηκε ο Γκαντζ από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Live: Τουλάχιστον 274 οι νεκροί στη «σφαγή της Νουσεϊράτ» – Παραιτήθηκε ο Γκαντζ από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στη Νουσεϊράτ πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία - «Φουντώνει» η οργή κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, νέες διαδηλώσεις

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι η «ισραηλινή σφαγή» στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα κόστισε τη ζωή σε 274 Παλαιστίνιους, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 698.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα είναι ένας «εφιάλτης», ενώ το συγκεκριμένο ίδρυμα, όπως και το νοσοκομείο Νάσερ φροντίζουν έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σοβαρά τραυματισμένων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά μετά την επίθεση στη Νουσεϊράτ.

Το Ισραήλ απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Νουσεϊράτ, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι σκότωσε άλλους τρεις, ο ένας εκ των οποίων και με αμερικανική υπηκοότητα.

Τοποποιημένη πρόταση των ΗΠΑ φθάνει αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς ψήφιση. Τα σημεία ασάφειας.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

04:10 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει τη Δευτέρα για το αμερικανικό τροποποιημένο ψήφισμα που υποστηρίζει τη συμφωνία για τη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει και να ψηφίσει τη Δευτέρα επί ενός ψηφίσματος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και εκφράζει την υποστήριξή του στην προτεινόμενη από το Ισραήλ συμφωνία ομηρίας έναντι εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Εν όψει της συνεδρίασης, οι ΗΠΑ κυκλοφορούν μια τροποποιημένη εκδοχή του μέτρου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla.

Φάση 1: Άμεση, πλήρης και ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών, επιστροφή των λειψάνων ορισμένων ομήρων που έχουν σκοτωθεί, ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στα σπίτια τους και στις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και ασφαλής και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σε όλους τους Παλαιστινίους πολίτες που τη χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών που παραδίδονται από τη διεθνή κοινότητα.

Φάση 2: Κατόπιν συμφωνίας των μερών, μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Φάση 3: Η έναρξη ενός μεγάλου πολυετούς σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας και η επιστροφή των λειψάνων όλων των νεκρών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα στις οικογένειές τους.

Στην συμφωνία δεν φάινονται να παρέχονται εγγυήσεις ως προς το τι θα συμβεί αν δεν τηρηθούν οι όροι, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τη Γάζα στη δεύτερη φάση. Απαγορεύει την εγκατάσταση Ισραηλινών εποίκων εντός της Γάζας (OP5) ή την εφαρμογή Νεκρής Ζώνης (OP5), ενώ μιλάει για την ένωση της Γάζας με την Δυτική Όχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής (OP6).  Δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ δεν υπάρχει εγγύηση πως το Ισραήλ συμφώνησε στην ένωση Γάζας-Δυτικής Όχθης υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

03:35 Δύο πλοία χτυπήθηκαν από τους Χούθι

Δύο πλοία ελβετικής και γερμανικής ιδιοκτησίας αντίστοιχα χτυπήθηκαν από τους Χούθι όπως επιβεβαιώνει και η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ

03:10 Βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν πύραυλο αναχαίτισης να εκτοξεύεται πάνω από την πόλη Acre

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά ενώ έσπευδε σε ένα καταφύγιο βομβών, αλλά ότι κατά τα άλλα κανείς δεν τραυματίστηκε στην τελευταία επίθεση στο βορρά.

02:45 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει «ύποπτα» αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

«Πριν από λίγη ώρα, εκτοξεύτηκαν αναχαιτιστικά σε έναν ύποπτο εναέριο στόχο που πέρασε στη χώρα από το Λίβανο, το γεγονός έχει τελειώσει», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί για πυρά ρουκετών και πυραύλων στις περιοχές της Άκρης και του Κιριάτ Μπιαλίκ, υπό το φόβο πτώσης θραυσμάτων αναχαιτιστικού».

Η βία έρχεται καθώς τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ αύξησαν τις διασυνοριακές μάχες που συνεχίζονται από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με την οργάνωση που εδρεύει στο Λίβανο να λέει ότι επιδιώκει να αποσπάσει ισραηλινούς πόρους από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τη ρητορική τους τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας την προοπτική μιας πιο καταστροφικής κλιμάκωσης κατά μήκος των βόρειων συνόρων του.

02:20 Το Χάρβαρντ αρνείται τα πτυχία τους σε φοιτητές που διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από την τελετή αποφοίτησης του 2024 στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αλλά ο Asmer Asrar Safi περιμένει ακόμη να λάβει το πτυχίο για το οποίο σπούδασε τέσσερα χρόνια.

Εκτός από τον Safi, άλλοι 12 φοιτητές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση: Είναι όλοι τους απόφοιτοι ενός από τα πιο διάσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, αλλά δεν θα τους απονεμηθεί το πτυχίο τους για τουλάχιστον ένα χρόνο, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη και την στάση του πανεπιστημίου τους ως προς τις σχέσεις του με τον Ισραηλινό στρατό.

01:55 Για ένα «σύνθετο έγκλημα πολέμου» κάνει λόγο η Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, αναφέρει ότι τρεις αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, στην ισραηλινή επιδρομή κατά την οποία απελευθερώθηκαν τέσσερις αιχμάλωτοι.

Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των σκοτωμένων, αλλά ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειχνε ότι επρόκειτο για τρία πτώματα τους οποίους παρουσίασε με θολά τα πρόσωπά τους. «Οι αιχμάλωτοί σας δεν θα απελευθερωθούν αν δεν απελευθερωθούν οι δικοί μας αιχμάλωτοι», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ομπέιντα, έγραψε στο κανάλι Telegram: «Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει κάποιους από τους αιχμαλώτους του. Αλλά ταυτόχρονα, σκότωσε κάποιους από αυτούς. Η επιχείρηση θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τους αιχμαλώτους του εχθρού και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες κράτησής τους».

Ο Ομπέιντα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή ως «σύνθετο έγκλημα πολέμου». Το Ισραήλ διέσωσε τέσσερις αιχμαλώτους που κρατούσε η Χαμάς στην αιματηρή επιχείρηση στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα το Σάββατο.

01:30 Επίθεση στο Nuseirat: «Σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους μέσα

Λίγο μετά την έναρξη της ισραηλινής επιδρομής περίπου στις 11 π.μ. στην πολυσύχναστη περιοχή της αγοράς του Nuseirat, οι βόμβες έπεσαν βροχή και μετέτρεψαν τη γειτονιά σε «καπνό και φλόγες», δήλωσε ο Muhannad Thabet, 35 ετών, κάτοικος της περιοχής στο Al Jazeera.

«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν – νέοι και ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες. Όλοι ήθελαν να φύγουν από το μέρος, αλλά οι βομβαρδισμοί ήταν έντονοι και όποιος κινούνταν κινδύνευε να σκοτωθεί εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών και των πυροβολισμών. Τα σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους τους μέσα. Υπήρχε επίσης μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων και καταστήματα, πάγκοι και αυτοκίνητα είχαν πάρει φωτιά εξαιτίας των βομβαρδισμών».

Το Ισραήλ έστειλε μια ομάδα ειδικών δυνάμεων αποτελούμενη από στρατιώτες και πράκτορες της Shin Bet που εισέβαλαν ταυτόχρονα σε δύο κτίρια για να απεγκλωβίσουν τους αιχμαλώτους Noa Argamani, 26 ετών, Almog Meir Jan, 22 ετών, Andrey Kozlov, 27 ετών, και Shlomi Ziv, 41 ετών.

01:05 Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέδωσε ανακοίνωση για την Νουσεϊράτ

«Η ρατσιστική σιωνιστική οντότητα και η εγκληματική κυβέρνησή της συνεχίζουν να διαπράττουν τις πιο αποτρόπαιες σφαγές μέσω της τυφλής επίθεσής τους εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 274 μάρτυρες και τραυμάτισε 698 στον καταυλισμό Nuseirat το Σάββατο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο ισραηλινός τρομοκρατικός στρατός διέπραξε άλλη μια φρικτή σφαγή εναντίον αθώων πολιτών και υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνενοχή της Ουάσινγκτον σε αυτή τη σφαγή και σε όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε το υπουργείο.

00:45 Τα τελευταία νέα για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας μια σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι οι διαμεσολαβητές Αίγυπτος και Κατάρ δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από τη Χαμάς σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία.

Στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους. Στην Ιορδανία θα συμμετάσχει σε έκτακτη διεθνή διάσκεψη για τη βοήθεια προς τη Γάζα και στο Κατάρ θα συναντηθεί με αξιωματούχους που προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν ενδέχεται να δυσκολευτεί «να πουλήσει την πρόταση» -ή τουλάχιστον την εφαρμογή της- στον Νετανιάχου, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Αν και η συμφωνία έχει περιγραφεί ως ισραηλινή πρωτοβουλία, ορισμένα μέλη του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου αντιτίθενται σθεναρά σε αυτήν.

Η διεθνής πίεση αυξάνεται στο Ισραήλ να περιορίσει την αιματοχυσία αμάχων στον πόλεμό του στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν επίσης εκτεταμένη πείνα επειδή οι μάχες και οι ισραηλινοί περιορισμοί έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη ροή της βοήθειας.

00:33 Τουλάχιστον 150 οι νεκροί δημοσιογράφοι λέει το Γραφείο Τύπου της Γάζας

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Γάζας για να ανακοινώσει τον θάνατο τριών δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ο αριθμός των μαρτύρων δημοσιογράφων έχει ανέλθει σε 150 άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάληψη των συναδέλφων δημοσιογράφων: Ο μάρτυρας δημοσιογράφος Abdullah Ahmed Al-Jamal, συντάκτης και δημοσιογράφος του Palestine Now Agency. Η μάρτυρας δημοσιογράφος Ahlam Ezzat Al-Ajla, ανταποκρίτρια Τύπου στο περιοδικό Family Happiness. Η μάρτυρας δημοσιογράφος Dina Abdullah Al-Batniji, δημοσιογράφος στο Al-Thuraya Media Foundation.

Ζητάμε από τον Αλλάχ τον Παντοδύναμο έλεος, αποδοχή και παράδεισο για τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους και για τις οικογένειές τους και την παλαιστινιακή δημοσιογραφική οικογένεια υπομονή και παρηγοριά».

00:21 Τουλάχιστον 4 νεκροί μετά από επίθεση στα βόρεια της Πόλης της Γάζας

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας αναφέρει ότι ανέσυρε τις σορούς τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και δύο γυναίκες, μετά από ισραηλινή επίθεση σε κτίριο κατοικιών στην πόλη της Γάζας.

Ο πόλεμος του Ισραήλ από αέρος και εδάφους στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες ακόμη νεκροί είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Μια ανθρωπιστική καταστροφή έχει ξεδιπλωθεί καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, με τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γάζας, που ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια, να έχουν εκτοπιστεί, τον υποσιτισμό να είναι ευρέως διαδεδομένος και τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί.

00:09 Οι IDF κλείνουν την πρόσβαση στην περιοχή γύρω από τη Σοκέντα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ο στρατός λέει ότι κηρύσσει μια έκταση έξω από τη Γάζα ως κλειστή στρατιωτική ζώνη από τα μεσάνυχτα, περιορίζοντας την πρόσβαση στην περιοχή.

Η διαταγή καλύπτει περιοχές κοντά στην κοινότητα Shokeda, περίπου 7 χιλιόμετρα (4,3 μίλια) έξω από τη Γάζα. Μεγάλο μέρος της περιοχής μεταξύ της Shokeda και της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμμένων κιμπούτζιμ Beeri και Nahal Oz, έχουν αποκλειστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι κάτοικοι της Σοκέντα πήραν άδεια να επιστρέψουν στις αρχές Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή, ο στρατός λέει ότι αίρει τους περιορισμούς γύρω από την κοινότητα Gvaram, περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας. Η διαταγή θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 27 Ιουνίου, λέει ο στρατός.

23:49 Ο Γκαντζ ζήτησε πρόωρες εκλογές

Ο ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποσύροντας τη μόνη κεντρώα δύναμη στον ακροδεξιό συνασπισμό του, εν μέσω της πολύμηνης επίθεσης στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς την πραγματική νίκη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποχωρούμε σήμερα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, με βαριά καρδιά αλλά με πλήρη αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Γκαντζ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Ζήτησε πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν εκλογές που θα δημιουργήσουν τελικά μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

«Καλώ τον Νετανιάχου: ορίστε μια συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών».

23:35 IDF: Η Χεζμπολάχ προσπάθησε να πλήξει αεροσκάφη με αντιαεροπορικούς πυραύλους

Είπε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν πάνω από το Λίβανο όταν εκτοξεύτηκαν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Είπε επίσης ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη δεν δέχθηκαν ποτέ σοβαρή απειλή από την επίθεση.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι «λίγα λεπτά αργότερα», ένα ισραηλινό αεροσκάφος «χτύπησε και εξουδετέρωσε τον τρομοκρατικό πυρήνα που πραγματοποίησε τις εκτοξεύσεις [κοντά στην παράκτια πόλη] Τύρος».

23:18 Απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές φυλακές ο πατέρας της Ahed Tamimi

Ο Bassem Tamimi, πατέρας της Παλαιστίνιας ακτιβίστριας Ahed Tamimi, απελευθερώθηκε σήμερα μετά από 6 μήνες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Bassem Tamimi είναι επίσης γνωστός Παλαιστίνιος ακτιβιστής.

23:01 Η πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ καλείται να ερευνήσει για απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γάζα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να στείλει παρατηρητές στη Γάζα για να ελέγξει αν ο στρατός του Ισραήλ έχει ρίξει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια του πολέμου του στην περιοχή, λέει ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αυστρία Salah Abdel Shafi.

Ενώ τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν θεωρούνται πυρηνικά όπλα, η εκπομπή χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας που εκπέμπουν έχει οδηγήσει τον ΙΑΕΑ να προειδοποιήσει για πιθανούς κινδύνους από την έκθεση.

22:46 «Θα έπρεπε να είμαι νεκρός» – Μάρτυρες περιγράφουν την ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ

Μάρτυρες λένε ότι οι φονικές ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό Νουσεϊράτ καλύφθηκαν από βαριές αεροπορικές επιδρομές καθώς και από πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τεθωρακισμένων. Μεγάλο μέρος της γειτονιάς παραμένει καλυμμένο με συντρίμμια και σκόνη που κάλυψε τους δρόμους με γκρι χρώμα.

Παρακολουθώντας από την ταράτσα του, ο Mohammed Moussa, 29 ετών, δήλωσε ότι τρομοκρατήθηκε όταν έριξε μια ματιά σε ένα ισραηλινό τανκ στον δρόμο να ανοίγει πυρ. «Θα έπρεπε να είμαι νεκρός», είπε.

Η Alaa al-Khatib, μια εκτοπισμένη γυναίκα που ζει στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, είπε ότι πήγαινε με τα πόδια σε μια αγορά όταν είδε ανθρώπους να βγαίνουν από ένα φορτηγό ψυγείο και να βγαίνουν από ένα μικρό λευκό αυτοκίνητο. Στη συνέχεια έβγαλαν μια σκάλα και άρχισαν να σκαρφαλώνουν στον επάνω όροφο ενός κοντινού κτιρίου.

«Λίγα λεπτά αργότερα, άκουσα πυροβολισμούς και εκρήξεις από τα σπίτια, τις γειτονιές και τους δρόμους του καταυλισμού», είπε.

22:34 Τι σημαίνει η παραίτηση του Γκαντς;

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τον συνασπισμό του Νετανιάχου; Ακολουθούν πρώτες παρατηρήσεις από το Al Jazeera.

  • Η αποχώρηση του κεντρώου κόμματος του Γκαντζ δεν θα αποτελέσει άμεση απειλή για την κυβέρνηση. Θα μπορούσε όμως να έχει σοβαρό αντίκτυπο παρ’ όλα αυτά, αφήνοντας τον Νετανιάχου εξαρτημένο από τους ακροδεξιούς, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και μια πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
  • Με την αποχώρηση του Γκαντζ, ο Νετανιάχου χάνει την υποστήριξη ενός κεντρώου μπλοκ που διεύρυνε την υποστήριξη προς την κυβέρνηση στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, σε μια περίοδο αυξανόμενης διπλωματικής και εσωτερικής πίεσης οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
  • Ενώ ο συνασπισμός του εξακολουθεί να ελέγχει 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, ο Νετανιάχου θα πρέπει τώρα να βασίζεται περισσότερο στην πολιτική υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων, οι ηγέτες των οποίων εξόργισαν την Ουάσιγκτον ακόμη και πριν από τον πόλεμο και οι οποίοι έκτοτε ζητούν την πλήρη ισραηλινή κατοχή της Γάζας.
  • Αυτό πιθανόν να αυξήσει τις πιέσεις που είναι ήδη εμφανείς στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εντείνει την πίεση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της χώρας, με την πολύμηνη στρατιωτική εκστρατεία να μην έχει ακόμη επιτύχει τους δηλωμένους στόχους της – την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των περισσότερων από 100 εναπομεινάντων αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.
  • Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το αν η αποχώρησή του θα επηρεάσει το κύρος του Ισραήλ στο εξωτερικό, ο Γκαντζ είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο Νετανιάχου γνωρίζουν αμφότεροι «τι πρέπει να γίνει». «Ας ελπίσουμε ότι θα επιμείνουν σε αυτό που πρέπει να γίνει και τότε όλα θα είναι εντάξει», είπε.

22:25 Η σφαγή στη Νουσεϊράτ ήταν η πιο αιματηρή μέρα στη Γάζα εδώ και έξι μήνες

Το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα στη Γάζα από τα μέσα Δεκεμβρίου, με 283 νεκρούς, όπως ανέφερε την Κυριακή το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα σε 37.084.

Η ισραηλινή επιδρομή στη Νουσεϊράτ είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 274 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 698, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι άμαχοι περιέγραψαν «κόλαση επί της γης» στην κεντρική Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης και βίντεο του CNN έδειξε ανθρώπους να κουβαλούν αιμόφυρτα παιδιά σε γεμάτες αίθουσες επειγόντων περιστατικών μετά την επίθεση.

Επιπλέον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 116 τραυματίστηκαν σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στη Γάζα από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν σκοτώθηκαν σχεδόν 300 άνθρωποι, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Υγείας.

22:15 Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ για τη σφαγή στη Νουσεϊράτ και τον ρόλο των ΗΠΑ

22:08 Σμότριχ: Η παραίτηση Γκαντζ εξυπηρετεί τους στόχους της Χαμάς, του Νασράλα και του Ιραν

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Μπένι Γκαντζ από την κυβέρνηση, ότι «δεν υπάρχει πράξη λιγότερο ευγενής από το να αποχωρείς από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου» και ότι «αυτό ακριβώς επεδίωκαν ο Sinwar, ο Nasrallah και το Ιράν και δυστυχώς εκπληρώνεις το αίτημά τους».

22:02 Οι υπουργοί Eisenkot, Tropper παραιτούνται επίσης μετά τον Γκαντζ

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Μπένι Γκαντζ από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι υπουργοί Γκαντί Αϊζενκότ και Τσίλι Τρόπερ υπέβαλαν επίσης επιστολές παραίτησης στον πρωθυπουργό.

«Η είσοδός μας στην κυβέρνηση συνέβαλε σε πολλά επιτεύγματα. Δυστυχώς, πρόσφατα γίναμε μάρτυρες αποφάσεων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και από εσάς (σσ Νετανιάχου), οι οποίες δεν υποκινούνται από εθνικές σκοπιμότητες και δεν λαμβάνονται για το καλό της χώρας. Ξένες και πολιτικές σκοπιμότητες έχουν εισβάλει στην αίθουσα συζητήσεων και επηρεάζουν τους ιθύνοντες», αναφέρεται στην επιστολή.

21:54 «Ο Μπάιντεν με την υποστήριξη στο Ισραήλ έχει καταστήσει τις ΗΠΑ μέρος της σύγκρουσης»

Η οργάνωση Democracy for the Arab World Now (Dawn) αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι «για τη σφαγή όχι μόνο 274 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών, αλλά και για τη δολοφονία, σύμφωνα με πληροφορίες, τριών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού πολίτη».

«Με την παροχή πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης για αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πλέον καταστήσει τις ΗΠΑ μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχει θέσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε κίνδυνο επίθεσης ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε η Σάρα Λία Γουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια της Dawn.

«Αν και αποτελεί ανακούφιση το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν μερικοί όμηροι, όλο αυτό το κόλπο ήταν περιττό, δεδομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός που περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των ομήρων. Το Ισραήλ δεν χρειαζόταν να πραγματοποιήσει αυτή την επιχείρηση- μια διπλωματική λύση βρισκόταν ήδη στο τραπέζι, η οποία θα εξασφάλιζε την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία».

21:47 Παραίτηση Γκαντζ από το Πολεμικό Συμβούλιο – Νέοι μπελάδες μετά την ευφορία της διάσωσης των ομήρων

Το είπε και το έκανε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ καθώς ανακοίνωσε την Κυριακή 9 Ιουνίου την παραίτησή του από την κυβέρνηση, αμβλύνοντας κάπως τα αισθήματα ευφορίας στη χώρα μετά την απελευθέρωση των 4 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκαντζ ήταν ένα από τα τρία μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου, μαζί με τα μέλη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

21:39 Μετά την αποχώρηση Γκαντζ, ο Νετανιάχου σκέφτεται να καταργήσει το πολεμικό συμβούλιο

Μετά την αποχώρηση του υπουργού Μπένι Γκαντζ από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σκέφτεται να καταργήσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει η ισραηλινή Haaretz.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να επιστρέψει στην προηγούμενη μέθοδο δράσης του, όπου συζητά θέματα ασφαλείας σε ένα περιορισμένο φόρουμ πριν από τις τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτό το φόρουμ λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις και στη συνέχεια ο Νετανιάχου προχωρά στην προσπάθεια να τις εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο.

21:30 Η Κούβα καταγγέλλει τη σφαγή στη Νουσεϊράτ

Ο Bruno Rodriguez, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, δηλώνει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σφαγή που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στη Γάζα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για περισσότερες «αποδείξεις της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ ατιμώρητο εναντίον του λαού της Παλαιστίνης».

21:23 Ο υπουργός του Κατάρ καταγγέλλει τον ισραηλινό «εξτρεμισμό»

Μετά τη δολοφονία 274 Παλαιστινίων από το Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ Lolwah Al Khater κατήγγειλε τον ισραηλινό «εξτρεμισμό» τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.

«Ένα βασικό και λογικό ερώτημα: Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ισχύει και για τις δύο πλευρές ή μόνο για το Ισραήλ;», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Χ.

21:16 Γκαντζ: «Θα είμαστε σε θέση να νικήσουμε κάθε εχθρό»

«Μετά την 7η Οκτωβρίου, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας, δείξαμε το σθένος μας, δείξαμε την ανθεκτικότητά μας και την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις. Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην 6η Οκτωβρίου, ούτε ενώπιον των εχθρών μας ούτε στο εσωτερικό και σας το λέω με πλήρη αυτοπεποίθηση, αν παραμείνουμε δυνατοί στο εσωτερικό. Θα είμαστε σε θέση να νικήσουμε οποιονδήποτε εχθρό», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιάχα Σινουάρ «δεν νοιάζεται για τον λαό του και δεν βλέπει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να σκοτώνονται οι άνθρωποί του.

Όσον αφορά εμάς. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φέρουμε τους αιχμαλώτους μας πίσω στην πατρίδα. Είπαμε πίσω από κλειστές πόρτες τι πρέπει να κάνουμε, αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα που δεν μπορώ να συζητήσω δημόσια».

21:13 «Η αποχώρηση Γκαντζ θα οδηγήσει μόνο σε πρόσθετη πίεση από τις ΗΠΑ στον Νετανιάχου»

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν τον υπουργό Μπένι Γκαντζ ως τον προτιμώμενο συνομιλητή τους εντός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου από τότε που εντάχθηκε στον συνασπισμό, αναφέρει η Haaretz.

Ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για τα σχέδιά του πριν από αρκετές ημέρες και ζήτησε τη γνώμη τους, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στον Γκαντζ ότι ενώ δεν είχαν την πρόθεση να παρέμβουν στην ισραηλινή πολιτική, σημείωσαν την εύθραυστη κατάσταση των συνομιλιών για την εκεχειρία.

Η αποχώρησή του θα οδηγήσει μόνο σε πρόσθετη πίεση από τις ΗΠΑ προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

21:07 Γκαντζ: «Περισσότερες από 1.000 οικογένειες πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα

«Καλώ τους πολίτες του Ισραήλ που υπηρετούν στον στρατό και στον μηχανισμό ασφαλείας να παραμείνουν αφοσιωμένοι», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ στα μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

«Σε αυτόν τον πόλεμο, περισσότερες από 1.000 οικογένειες έχουν πληρώσει το υπέρτατο τίμημα και χιλιάδες στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στο πεδίο της μάχης. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες και τους βλέπω μπροστά μου σε κάθε βήμα που κάνω.

«Υπάρχουν οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους παιδιά και τους πιο αγαπημένους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του συνεργάτη μου, Gadi Eisenkot».

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι είναι περήφανος που συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης «μετά την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά μετά από οκτώ μήνες μάχης πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά», δήλωσε ο Γκαντζ στους δημοσιογράφους. «Ο Νετανιάχου ξέρει τι πρέπει να κάνει και πρέπει να το κάνει».

Ο Γκαντζ κάλεσε επίσης τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ «να είναι γενναίος και να κάνει αυτό που είναι σωστό».

21:03 Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά τη θέση του Γκαντζ στο πολεμικό συμβούλιο

20:59 Λαπίντ για παραίτηση Γκαντζ: Ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί αυτή η ακραία κυβέρνηση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Yair Lapid αντέδρασε στην παραίτηση του Benny Gantz από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η απόφαση του Gantz και του Eisenkot να εγκαταλείψουν την αποτυχημένη κυβέρνηση είναι σημαντική και σωστή».

«Ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί αυτή η ακραία και απερίσκεπτη κυβέρνηση με μια λογική κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην επιστροφή της ασφάλειας στους πολίτες του Ισραήλ, στην επιστροφή των απαχθέντων, στην αποκατάσταση της οικονομίας και της διεθνούς θέσης του Ισραήλ», πρόσθεσε.

20:55 Περισσότερα από τις δηλώσεις Γκαντζ

Δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «μας εμποδίζει να φτάσουμε στην πραγματική νίκη», ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ δηλώνει ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση, υλοποιώντας το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει πριν από εβδομάδες.

Το κόμμα του προσχώρησε στον συνασπισμό μετά την 7η Οκτωβρίου «για το καλό της χώρας», παρόλο που «γνωρίζαμε ότι ήταν μια κακή κυβέρνηση» και έκτοτε βλέπει στρατηγικές εκτιμήσεις να παραμερίζονται για πολιτικούς λόγους, είπε.

Ο λαός του Ισραήλ αξίζει περισσότερα από «κενές υποσχέσεις», συνεχίζει, δηλώνοντας ότι «πραγματική νίκη» σημαίνει την επιστροφή των ομήρων, την αντικατάσταση της Χαμάς ως κυβερνητικού οργάνου στη Γάζα και τη δημιουργία μιας περιφερειακής συμμαχίας κατά του Ιράν.

«Δυστυχώς, ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να φτάσουμε στην πραγματική νίκη», λέει.

20:52 «Μπένι δεν είναι ώρα να εγκαταλείψεις», λέει ο Νετανιάχου στον Γκαντζ

Ο Μπένι Γκαντζ παραιτήθηκε από τη θέση του στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου καθώς παρήλθε το τελεσίγραφο που είχε δώσει στον πρωθυπουργό για να παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα.

20:49 Ο Γκαντζ ανακοινώνει την παραίτησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου

«Με βαριά καρδιά, αλλά ολόψυχα» είπε ο Γκαντζ ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου

20:38 IDF: Μέλος της Χαμάς κρατούσε τρεις Ισραηλινούς ομήρους στο σπίτι του μαζί με την οικογένειά του

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Αμπντάλα Ατζάμαλ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης των IDF το Σάββατο, ήταν μέλος της Χαμάς που κρατούσε ομήρους στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, ο Ajamal κρατούσε ομήρους τους Almog Meir Jan, Andrey Kozlov και Shlomi Ziv στο σπίτι του μαζί με την οικογένειά του.

20:26 ΟΗΕ: Τα παιδιά της Γάζας υποφέρουν «αφάνταστα»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες επικαλείται έκθεση της UNICEF σύμφωνα με την οποία εννέα στα δέκα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, με τη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam να αναφέρει ότι πολλά περνούν ολόκληρες ημέρες χωρίς να τρώνε.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοιες φρικτές συνθήκες», δήλωσε η UNRWA, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

20:13 Σκηνές φρίκης στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Γιατροί περιγράφουν σκηνές χάους και σφαγής μετά τη φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού. Τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία πάσχιζαν ήδη να περιθάλψουν τους τραυματίες από τις πολυήμερες σφοδρές ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή.

«Είχαμε μία μεγάλη γκάμα από τραύματα, από ακρωτηριασμούς μέχρι εκχυμώσεις και τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα και, προφανώς, εγκαύματα», δήλωσε η Karin Huster από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που εργάζεται στο νοσοκομείο al-Aqsa στη Deir el-Balah.

«Παιδιά εντελώς γκρίζα ή λευκά από το σοκ, καμένα, που φωνάζουν για τους γονείς τους. Πολλά από αυτά δεν ουρλιάζουν γιατί βρίσκονται σε κατάσταση σοκ».

19:55 Επιστρέφει στη στήριξη Νετανιάχου στην Κνεσέτ ο Μπεν Γκβιρ λόγω της αναμενόμενης παραίτησης του Γκαντς

Το κόμμα Otzma Yehudit του ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει να ψηφίζει με τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κνέσετ, λόγω της διαφαινόμενης απόρριψης της συμφωνίας από τη Χαμάς και της αναμενόμενης παραίτησης του κόμματος Εθνικής Ενότητας από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να ψηφίζει με τον συνασπισμό όσο δεν υπάρχει στο τραπέζι μια απερίσκεπτη συμφωνία» και κάλεσε να «αυξηθεί η στρατιωτική πίεση, η οποία για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι είναι ο αποτελεσματικός τρόπος για την επιστροφή των ομήρων μας».

Την περασμένη Τετάρτη, το κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα δεσμευτεί με τον συνασπισμό στις ψηφοφορίες της Κνέσετ, μέχρι ο Νετανιάχου «να σταματήσει να αποκρύπτει τα σχέδια της συμφωνίας».

19:50 Παραιτήθηκε ταξίαρχος των IDF – Απέτυχα στην αποστολή μου

Ο ταξίαρχος Avi Rosenfeld ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι παραιτείται από διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας και αποχωρεί από τον στρατό. Σε δήλωσή του, ο Ρόζενφελντ δήλωσε ότι «απέτυχε στην αποστολή [του] να προστατεύσει τις ζωές των κατοίκων των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας».

Ο ταξίαρχος Ρόζενφελντ υπηρέτησε στις IDF για σχεδόν 30 χρόνια.

«Για πολλές ώρες αποτύχαμε να προστατεύσουμε τις [συνοριακές] κοινότητες της Γάζας, τους χιλιάδες κατοίκους, τους χιλιάδες επισκέπτες των πάρτι στο μουσικό φεστιβάλ Rei’m και τις δυνάμεις που σταθμεύουν στα φυλάκια, αντιμετωπίζοντας χιλιάδες τρομοκράτες που εισέβαλαν στα εδάφη μας μέσω δεκάδων διαύλων κατά τη διάρκεια της ολομέτωπης επίθεσης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς, δήλωσε ο Ρόζενφελντ.

19:35 Περισσότερα για το βίντεο της Χαμάς με τους σκοτωμένους ομήρους

Λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς σχετικά με τρεις Ισραηλινούς αιχμαλώτους που φέρεται να σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξήχθη χθες για την απελευθέρωση τεσσάρων ισραηλινών αιχμαλώτων, δήλωσε η ένοπλη οργάνωση.

Αυτό που είδαμε στο βίντεο φέρεται ότι είναι τρεις Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που σκοτώθηκαν, αλλά το βίντεο ήταν θολό, οπότε ήταν δύσκολο να αναγνωρίσουμε τους αιχμαλώτους.

Στο βίντεο τονίζεται το γεγονός ότι ένας από τους αιχμαλώτους είναι Αμερικανός πολίτης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AJ φαίνεται ότι πρόκειται για ένα μήνυμα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς προς την ισραηλινή πλευρά, ακόμη και προς τις οικογένειες των αιχμαλώτων, ώστε να πιέσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα φέρει τους αιχμαλώτους πίσω στο Ισραήλ.

Και ταυτόχρονα, είναι επίσης ένα ακόμη μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση ειδικά για να πείσει τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

19:15 Νέες δηλώσεις Σάλιβαν στο ABC

Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δεν ανέφερε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν υποστήριξη πληροφοριών στο Ισραήλ ή δεν σχολίασε πώς η επιχείρηση μπορεί να επηρεάσει τη Χαμάς στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Το γεγονός είναι ότι όλος ο κόσμος περιμένει από τη Χαμάς να πει “ναι”», είπε. «Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, για όλους αυτούς τους μήνες που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, τώρα είναι η στιγμή».

Ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν πόσοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εισβολή. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 274 Παλαιστίνιοι.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε παρόμοιες μελλοντικές ισραηλινές επιδρομές ακόμη και αν πέθαινε τέτοιος αριθμός Παλαιστίνιων αμάχων, ο Σάλιβαν απάντησε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν το Ισραήλ στη λήψη μέτρων για να προσπαθήσει να διασώσει ομήρους».

Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προτρέπει το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

18:53 Νετανιάχου: Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θα ανεχτεί να τελειώσουμε τον πόλεμο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Φόρουμ Gvura (οικογένειες πενθούντων) και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πλειοψηφία του κοινωνίας δεν θα ανεχθεί τον τερματισμό του πολέμου πριν από την εξάρθρωση της Χαμάς.

«Ποια είναι η κύρια διαφωνία σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους; Σχετικά με τις απαιτήσεις της Χαμάς που δυστυχώς απολαμβάνει υποστήριξη από κάποιους από εμάς (σσ κάποιους Ισραηλινούς), ότι θα δεσμευτούμε για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς να πετύχουμε τους στόχους μας – την ήττα της Χαμάς και όλων των άλλων – δεν θα το ανεχθώ. Όχι μόνο εγώ, νομίζω ότι ολόκληρη η κοινή γνώμη δεν θα το ανεχτεί», είπε.

Ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ πολεμά σε πολλά μέτωπα, «πρώτα τη Χαμάς και μετά τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι, τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, το Ιράν, τη Δυτική Όχθη και το ΔΠΔ».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κατάσταση απαιτεί εσωτερική ενότητα, αν όχι από ολόκληρο το έθνος, τουλάχιστον από το μεγαλύτερο μέρος του».

18:42 Αρνείται το Ισραήλ ότι σκότωσε τρεις ομήρους στη σφαγή της Νουσεϊράτ

Ο ισχυρισμός της Χαμάς ότι τρεις όμηροι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επιχείρησης απορρίφθηκε ως «κατάφωρο ψέμα» από τον ισραηλινό στρατό.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram, η Χαμάς παρουσίασε εικόνες από τρία πτώματα αλλά είχε θολώσει τα πρόσωπά τους, αναφέρει το Reuters.

«Οι αιχμάλωτοί σας δεν θα απελευθερωθούν αν δεν απελευθερωθούν οι δικοί μας αιχμάλωτοι», προστίθεται στο βίντεο.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τους τρεις ομήρους που σκοτώθηκαν ο ένας ήταν και αμερικανικής υπηκοότητας.

18:33 Συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ χωρίς τον Γκαντζ

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου αναμένεται να συνέλθει απόψε στις 18:30 και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνέλθει στις 20:30, στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος αναμένεται να δηλώσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, δεν αναμένεται να παραστεί στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

18:20 Τουλάχιστον 6 οι τραυματίες σε χωριό κοντά στη Ναμπλούς

Αναφέραμε νωρίτερα ότι μια επίθεση ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών στο χωριό Ουρίφ, κοντά στη Ναμπλούς, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός Παλαιστίνιου εφήβου.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τώρα ο αριθμός των τραυματιών έχει αυξηθεί σε έξι.

Ο ισραηλινός στρατός σχολίασε ότι οι πυροβολισμοί ήρθαν ως απάντηση καθώς Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνοδεύουν ή υποστηρίζουν τις επιθέσεις των εποίκων σχεδόν στο ήμισυ όλων των περιστατικών βίας κατά των Παλαιστινίων.

18:10 Χαμάς: Τρεις όμηροι σκοτώθηκαν στη σφαγή στη Νουσεϊράτ – Ένας Αμερικανός

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δήλωσε ότι τρεις Ισραηλινοί αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν Ισραηλινοί στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της Γάζας.

Η ομάδα προέβη στον ισχυρισμό αυτό σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο κανάλι της στο Telegram.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν τέσσερις αιχμαλώτους αλλά σκότωσαν περισσότερους από 274 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

18:00 Βίντεο του Guardian για τη σφαγή στη Νουσεϊράτ – Κόσμος τρέχει να σωθεί – Πτώματα στους δρόμους

«Είδαμε τουλάχιστον 20 αεροπλάνα να πετάνε πάνω από το κεφάλι μας. Δεν μας έστειλαν καμιά προειδοποίηση, δεν πέταξαν φυλλάδια, τίποτα. Βλέπαμε μέλη από πτώματα στους δρόμους», λέει Παλαιστίνιος στο βίντεο του Guardian.

17:47 Βομβάρδισαν με δεκάδες drones, αεροσκάφη, τετρακόπτερα και τανκς – Κατέστρεψαν 89 σπίτια

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ακόμα ότι η επίθεση στη Νουσεϊράτ έγινε με πλήρη ισχύ: «Βομβάρδισαν 89 σπίτια και οικιστικά κτίρια, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, με αποτέλεσμα πολλοί να δεχτούν επίθεση στον ύπνο τους. Αυτό επιβεβαιώνει ότι έχουν κρυφές προθέσεις να διαπράξουν αυτή τη σφαγή και να προκαλέσουν αυτόν τον μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τραυματιών στο πλαίσιο της γενοκτονίας που διαπράττουν εναντίον αθώων πολιτών, παιδιών, γυναικών και περαστικών».

Ακόμα προστίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν «δεκάδες drones, τετρακόπτερα,  πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης σε περισσότερους από τέσσερις άξονες και κατευθύνσεις και ότι αυτή η πρωτοφανής στρατιωτική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμάχων πραγματοποίησε ταυτόχρονα περισσότερες από 250 αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και στις περιοχές του κεντρικού κυβερνείου».

17:33 Τουλάχιστον 64 παιδιά, 57 γυναίκες και 37 ηλικιωμένοι ανάμεσα στα 274 θύματα της σφαγής στη Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας πάνω από τα μισά θύματα της σφαγής της Νουσεϊράτ (274) είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

Ειδικότερα το γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανακοίνωσε ότι από τις ισραηλινές επιθέσεις για την απελευθέρωση των 4 ομήρων, σκοτώθηκαν 64 παιδιά, 57 γυναίκες και 37 ηλικιωμένοι.

Από τους 698 τραυματίες, τα 153 είναι παιδιά, οι 161 γυναίκες και οι 54 ηλικιωμένοι.

Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει Παλαιστίνιους που βρισκόταν στην αγορά της Νουσεϊράτ ή στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ισραηλινοί στρατιώτες μεταμφιέστηκαν σε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και χρησιμοποίησαν όχημα παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας για να καμουφλάρουν την επίθεσή τους.

«Βομβάρδισαν 89 σπίτια και οικιστικά κτίρια, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, με αποτέλεσμα πολλοί να δεχτούν επίθεση στον ύπνο τους. Αυτό επιβεβαιώνει ότι έχουν κρυφές προθέσεις να διαπράξουν αυτή τη σφαγή και να προκαλέσουν αυτόν τον μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τραυματιών στο πλαίσιο της γενοκτονίας που διαπράττουν εναντίον αθώων πολιτών, παιδιών, γυναικών και περαστικών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακόμα προστίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν «δεκάδες drones, τετρακόπτερα,  πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης σε περισσότερους από τέσσερις άξονες και κατευθύνσεις και ότι αυτή η πρωτοφανής στρατιωτική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμάχων πραγματοποίησε ταυτόχρονα περισσότερες από 250 αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και στις περιοχές του κεντρικού κυβερνείου».

17:18 Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σε ισραηλινή επίθεση σε χωριό της Δυτικής Όχθης

Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού κατοχής στην πόλη Ουρίφ, νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι τα συνεργεία της απομάκρυναν ένα 15χρονο αγόρι που πυροβολήθηκε στον ώμο από αληθινό βλήμα και ότι η κατάστασή του είναι σταθερή.

Ομάδες εποίκων, που προστατεύονταν από τον ισραηλινό στρατό, εισέβαλαν στα ανατολικά προάστια της πόλης, επιτέθηκαν σε πολίτες, επιτέθηκαν σε σπίτια και έκαψαν ένα παλαιστινιακό όχημα.

17:03 Τζέικ Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση διάσωσης ομήρων

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CNN: «δεν συμμετείχαμε στρατιωτικά σε αυτή την επιχείρηση», σημειώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υποστήριξη στο Ισραήλ εδώ και αρκετούς μήνες στις προσπάθειές του να βοηθήσει στον εντοπισμό των τοποθεσιών των ομήρων στη Γάζα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες να εξασφαλίσει τη διάσωση ή την ανάκτησή τους».

Το CNN μετέδωσε προηγουμένως ότι ένας αμερικανικός πυρήνας στο Ισραήλ υποστήριξε τις προσπάθειες διάσωσης των τεσσάρων ισραηλινών ομήρων, αλλά ο Σάλιβαν δεν θέλησε να διευκρινίσει περαιτέρω, ούτε να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση ή τα ζητήματα πληροφοριών.

Ο ίδιος αρνήθηκε μάλιστα να πει αν οι ΗΠΑ αισθάνονται άνετα με την ισραηλινή αποστολή διάσωσης ομήρων, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας, σκότωσε περισσότερους από 274 ανθρώπους.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει πει τις τελευταίες ημέρες ότι ο παλαιστινιακός λαός περνάει την απόλυτη κόλαση σε αυτή τη σύγκρουση, επειδή η Χαμάς λειτουργεί με τρόπο που τους βάζει σε διασταυρούμενα πυρά, που κρατά ομήρους ακριβώς στην καρδιά πολυσύχναστων αστικών περιοχών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το αν οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες με τον τρόπο εκτέλεσης της αποστολής, ο Σάλιβαν τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης «όπου δεν υπάρχει ανάγκη για στρατιωτικές επιχειρήσεις για να βγει και ο τελευταίος όμηρος».

«Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συνεχείς συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να ανακτήσει τους πολίτες του αλλά και Αμερικανούς πολίτες. Αυτό που θα προτιμούσαμε πολύ να δούμε είναι μια κατάπαυση του πυρός όπου οι όμηροι θα βγουν ειρηνικά», είπε.

16:52 «Εχθροί του Ισραήλ όσοι παραπονούνται», λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για τη σφαγή της Νουσεϊράτ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ καταφέρθηκε εναντίον όσων ασκούν κριτική για τη χθεσινή επιχείρηση στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων και τη δολοφονία τουλάχιστον 274 Παλαιστινίων.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε: «Ο κόσμος θαύμασε το θάρρος, την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες της επιχείρησης του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.

Πολλοί έστειλαν μηνύματα υποστήριξης, αλλά μόνο οι εχθροί του Ισραήλ παραπονέθηκαν για τις απώλειες των τρομοκρατών της Χαμάς και των συνεργατών τους, κατηγορώντας το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Απορρίπτουμε ολόψυχα αυτές τις κατηγορίες. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα και δύναμη, σύμφωνα με το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να ηττηθεί η Χαμάς».

16:37 Διαψεύδει η Βρετανία ότι οι Χούθι χτύπησαν αντιτορπιλικό της

Προηγουμένως αναφέραμε ότι οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ενός βρετανικού αντιτορπιλικού, του HMS Diamond, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι το πλήγμα ήταν «ακριβές», αλλά δεν είπαν αν προκάλεσε ζημιές. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των Χούθι είναι ψευδείς, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Χούθι δήλωσαν επίσης ότι επιτέθηκαν σε δύο εμπορικά πλοία τα οποία προσδιόρισαν ως τα Norderney και Tavvishi. Η δήλωση ανέφερε ότι το Tavvishi – το οποίο βρισκόταν στην Αραβική Θάλασσα – και το Norderney είχαν χτυπηθεί και τα δύο και ότι στο τελευταίο ξέσπασε φωτιά.

16:25 Πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ μετά την πτώση drone από τον Λίβανο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε ανοιχτό χωράφι στο βόρειο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν μετά από πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο.

Πέντε ομάδες πυρόσβεσης επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Πρόσθετες πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή του βορειοϊσραηλινού κιμπούτς Kfar Szold και Nahal Hermon, εξαιτίας πυρών ρουκέτας από τον Λίβανο το μεσημέρι.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι οι πυρκαγιές αυτές βρίσκονται υπό έλεγχο.

16:14 Στόχος των Χούθι το βρετανικό αντιτορπιλικό «Diamond»

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι στόχευσαν με βαλλιστικούς πυραύλους το βρετανικό αντιτορπιλικό «Diamond» στην Ερυθρά Θάλασσα

16:00 Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο CBS: Οι διαπραγματευτές για την κατάπαυση του πυρός εξακολουθούν να περιμένουν επίσημη απάντηση από τη Χαμάς

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο Face the Nation του CBS ότι οι διαπραγματευτές για την κατάπαυση του πυρός περιμένουν ακόμη επίσημη απάντηση από τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι μια συμφωνία θα έχει επιτευχθεί μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στα τέλη Ιουλίου.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι «πολύ συχνά κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, δεν έχουμε δει αυτή τη σαφή σύνδεση» μεταξύ της στρατιωτικής στρατηγικής του Ισραήλ για την ήττα της Χαμάς με μια «πολιτική και ανθρωπιστική στρατηγική και ένα λογικό στρατηγικό σχέδιο για να μπει τέλος».

«Συνεχίσαμε να ενισχύουμε την ανάγκη το Ισραήλ να αντέξει, να διασφαλίσει ότι έχει μια ολιστική στρατηγική για να εξασφαλίσει τη διαρκή ήττα της Χαμάς και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ημέρα ειρήνης και σταθερότητας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε να τους μιλάμε καθημερινά. Είναι κάτι για το οποίο ο πρόεδρος συνομιλεί απευθείας με τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο Σάλιβαν, αν και αρνήθηκε να πει αν ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπως προαναφέραμε.

15:49 Μπεν-Γκβιρ σε συγγενή Ισραηλινού ομήρου: Σταμάτα να είσαι αριστερός

Ο Σνιρ Νταν, ξάδελφος της Ισραηλινής ομήρου Καρμέλ Γκατ, απευθύνθηκε στον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έξω από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στο Τελ Αβίβ και τον ρώτησε: «Πώς βοηθήσατε σήμερα στην απελευθέρωση της Καρμέλ από την αιχμαλωσία της Χαμάς;».

Σε απάντηση, ο Μπεν-Γκβιρ είπε ότι ήταν υπέρ της διακοπής της εισαγωγής καυσίμων στη Γάζα.

Αφού ο Νταν του απάντησε ότι «οι απαχθέντες επέστρεψαν τώρα και είπαν πώς τους βοήθησε η ανθρωπιστική βοήθεια. Πώς θα βοηθήσει αυτό;», ο ακροδεξιός υπουργός στράφηκε προς το μέρος του για άλλη μια φορά και του είπε: «Σταμάτα να είσαι αριστερός».

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:40 Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας κυριακάτικης ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος λέει ότι ελπίζει το Ισραήλ και η Χαμάς να αποδεχθούν αμέσως τις ειρηνευτικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των αιχμαλώτων «για το καλό των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».

Ο Πάπας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει «επειγόντως» για να φέρει περισσότερη βοήθεια στην πληγείσα από τον πόλεμο Γάζα.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να φτάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει», είπε.

15:30 Το infographic του Al Jazeera για την πολύνεκρη επίθεση στη Νουσεϊράτ

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι η «ισραηλινή σφαγή» στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα κόστισε τη ζωή σε 274 Παλαιστίνιους, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 698.

Πηγή: Al Jazeera

15:20 Μετά από οκτώ μήνες ομηρίας, ο Αντρέι Κοζλόφ συναντήθηκε με τους γονείς του

Όπως αναφέρει η Haaretz, ο Αντρέι Κοζλόφ μετά από οκτώ μήνες ομηρίας στη Γάζα, συναντήθηκε ξανά με τους γονείς του.

Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, διακρίνονται ο πατέρας του Ρωσοϊσραηλινού Κοζλόφ, Μάικλ (αριστερά), ο αδερφός του Ντίμα, η μητέρα του, Ευγενία και η σύντροφός του, Τζένιφερ.

Πηγή φωτογραφίας: Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων

15:08 Πατέρας απελευθερωμένης ομήρου: «Η μητέρα της μετά βίας μπορούσε να την κοιτάξει, δεν μπορούσε να πει αυτό που σχεδίαζε»

Ο Γιαακόβ Αργκαμάνι, του οποίου η κόρη Νόα διασώθηκε το Σάββατο μετά που κρατούσαν όμηρος στη Γάζα, μίλησε στο ραδιόφωνο του στρατού για τη συνάντηση μεταξύ της Νόα και της μητέρας της, η οποία πάσχει από καρκίνο.

«Δυστυχώς η μητέρα της βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε. «Με το ζόρι μπορούσε να κοιτάξει τη Νόα, δεν ήταν η αντίδραση που ήλπιζα μετά από οκτώ μήνες».

Όταν ρωτήθηκε αν η μητέρα της δεν κατάλαβε ότι ήταν η κόρη της που στεκόταν δίπλα της, ο Αργκαμάνι είπε: «Πιστεύω ότι το κατάλαβε, υπήρξε ένα είδος μισής αντίδρασης. Απλά δεν μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά της και να πει αυτό που περίμενε να της πει όταν συναντήθηκαν».

Η Νόα Αργκαμάνι μετά την απελευθέρωσή της.

14:59 «Σιγή ιχθύος» από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το αν υπάρξει συνάντηση Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να απαντήσει σήμερα εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, όπου θα εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:44 Ερείπια η Νουσεϊράτ μετά την επίθεση του Ισραήλ

Δείτε βίντεο μετά την ισραηλινή πολύνεκρη επίθεση στη Νουσεϊράτ που σύμφωνα με τις αρχές της Λωρίδας της Γάζας έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 274 ανθρώπους.

14:30 Πρωθυπουργός του Κατάρ: Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί «σημείο καμπής» στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας αποτελεί «σημείο καμπής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής και του κόσμου», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Κατάρ έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνάντησης των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

«Περιμένουμε ακόμη από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το ΣΣΚ πρέπει να πιέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Το κράτος του Κατάρ εργάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο μαζί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους του για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την επίλυση της κρίσης, ώστε να αποτραπεί το άνοιγμα άλλων μετώπων πυρός στην περιοχή», είπε.

14:21 Στοιχεία των IDF: 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη στη Γάζα το Σαββατοκύριακο, ένας σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, τρεις σε μέτρια κατάσταση και εννέα σε ελαφριά κατάσταση.

1.908 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που οι IDF εισήλθαν στη Λωρίδα τον Οκτώβριο, 371 από αυτούς βρέθηκαν ή βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

14:11 Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ στη Νουσεϊράτ ως «βάρβαρη»

Η Τουρκία χαρακτήρισε την επιχείρηση του Ισραήλ για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του ως «βάρβαρη επίθεση».

«Με αυτή την τελευταία βάρβαρη επίθεση, το Ισραήλ πρόσθεσε ένα νέο στον κατάλογο των εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει στη Γάζα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού για την απελευθέρωση τεσσάρων αιχμαλώτων, ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ δέχθηκε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μαζικές απώλειες αμάχων και τραυματισμοί. Η κυβέρνηση στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κάνει λόγο για τουλάχιστον 274 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επαληθεύει τις αναφορές και ο εκπρόσωπός του, Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε ότι οι απώλειες ήταν λιγότερες από 100.

14:01 «Οι δημοκρατίες δεν απαγορεύουν την ελευθερία του λόγου»

Ο Ιμράν Χαν μεταδίδει για το Al Jazeera ότι:

«Γνωρίζαμε ότι ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, προσπαθούσε να πείσει το υπουργικό συμβούλιο να παρατείνει την απαγόρευση του Al Jazeera. Αυτή η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου έχει πλέον ληφθεί, οπότε η απαγόρευση είναι και πάλι σε ισχύ.

Το Al Jazeera έστειλε απάντηση στον Κάρχι μέσω δικηγόρων.

Σε διεθνές επίπεδο, η απαγόρευση καταδικάστηκε. Οι Αμερικανοί μίλησαν για την ελευθερία του Τύπου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί και τα περισσότερα δυτικά έθνη που θεωρούν τους εαυτούς τους δημοκρατικούς αμφισβήτησαν τη σοφία της απαγόρευσης και ζήτησαν από το Ισραήλ να την άρει.

Το Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του δημοκρατία. Οι δημοκρατίες δεν απαγορεύουν την ελευθερία του λόγου.

Ας δούμε πού θα φτάσουμε μετά από 45 ημέρες. Αυτό θα μας οδηγήσει γύρω στις 5 Αυγούστου».

13:52 Οι Παλαιστίνιοι παλεύουν με τους συνεχόμενους εκτοπισμούς στη Γάζα

Η Λίνα Τζουντίγια αφηγήθηκε στο Al Jazeera τον αγώνα της να βρει ασφαλές καταφύγιο στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Με καταγωγή από τη βόρεια Γάζα, η Τζουντίγια έχει διαφύγει από τη βία πολλές φορές, μένοντας για περιόδους στη Ράφα και την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, ενώ αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την οικογένειά της.

«Γίναμε μάρτυρες πείνας, κακουχιών και ανθρώπων παγιδευμένων κάτω από ερείπια», δήλωσε η Τζουντίγια στο Al Jazeera.

«Ζούμε σαν νεκροί. Μου λείπει η περιοχή μου, η οικογένειά μου, οι συγγενείς μου», είπε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

13:42 Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών παρέτεινε την εντολή απαγόρευσης του Al Jazeera κατά 45 ημέρες

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι υπέγραψε εντολή για την παράταση της απαγόρευσης της δραστηριότητας του Al Jazeera στο Ισραήλ κατά 45 επιπλέον ημέρες.

Η αρχική εντολή έληξε σήμερα αφού το περιφερειακό δικαστήριο μείωσε την ισχύ της από 45 σε 35 ημέρες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

13:33 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ

Τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 698 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 84.494 από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

13:24 Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα ο Μπένι Γκαντζ – Αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο υπουργός στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του από την κυβέρνηση, σε ένα πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

13:14 Πηγές της Χαμάς διαψεύδουν ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ απείλησαν με σύλληψη ηγετών αν δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους για τη συμφωνία στη Γάζα

Η Αίγυπτος και το Κατάρ δεν απείλησαν να συλλάβουν τους ηγέτες της Χαμάς εάν δεν αποδέχονταν την τελευταία πρόταση για συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, αναφέρουν πηγές της Χαμάς στο κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο Al Arabiya.

Οι πηγές της Χαμάς απορρίπτουν δημοσίευμα της Wall Street Journal της Παρασκευής που υποστήριζε ότι οι δύο διαμεσολαβήτριες χώρες αύξησαν την πίεση στην ηγεσία της Χαμάς στην Ντόχα για να υπογράψει τη συμφωνία που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται εκεί.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, η οποία επικαλείται αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας και με γνώση των διαπραγματεύσεων, οι δύο χώρες απείλησαν τους ηγέτες της ένοπλης οργάνωσης με κυρώσεις, όπως «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, απέλαση από την πρωτεύουσα του Κατάρ και συλλήψεις.

Αυτό φέρεται να έγινε κατόπιν προτροπής της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το δημοσίευμα του Al Arabiya αναφέρει μόνο την απειλή της σύλληψης και δεν ασχολείται με τους ισχυρισμούς περί προειδοποιήσεων για άλλες πιθανές κυρώσεις.

13:00 Οι IDF υπολογίζουν ότι περίπου δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Σύμφωνα με τις IDF, περίπου δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

12:50 «Η δυτική αντίδραση στους ισραηλινούς σκοτωμούς Παλαιστινίων δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ο Σαούλ Ταχακάσι, καθηγητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειρηνευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Οσάκα Τζοκακουίν, δηλώνει στο Al Jazeera ότι η δυτική αντίδραση στις δολοφονίες των Παλαιστινίων δείχνει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Υπάρχουν τεράστια, τεράστια διπλά στάνταρ όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές: ότι οι ισραηλινές ζωές, οι ουκρανικές ζωές, οι ζωές με λευκό δέρμα είναι σημαντικές, αλλά όταν πρόκειται για τους Παλαιστίνιους, τους ανθρώπους με καφέ δέρμα, τους Άραβες γενικά, δεν είναι εξίσου σημαντικές, δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά», δήλωσε ο Ταχακάσι από το Τογιοχάσι της Ιαπωνίας.

«Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής σας, αυτό δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου, η απώλεια ζωών Παλαιστινίων στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Είναι λίγο πολύ το ίδιο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και σε πολλά άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης», τόνισε.

12:35 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 22 ανθρώπους στις τελευταίες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Σε νέες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη προχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Οι συλλήψεις επικεντρώθηκαν στην επαρχία Τζενίν, με πολλές στην πόλη Αράμπε, όπου, όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος.

Άλλες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Τουλκαρέμ, της Ραμάλας, της Καλκίλια και της Ιεριχούς.

Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 9.125 άτομα σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

12:26 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ – Υποψίες για διείσδυση drone

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ, ενώ υπάρχουν υποψίες για διείσδυση drone.

12:17 Η πολύνεκρη επίθεση στη Νουσεϊράτ ρίχνει τη σκιά της στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Ιμράν Χαν του Al Jazeera μεταδίδει ότι:

«Αυτή τη στιγμή, κανείς στο Ισραήλ δεν μιλάει για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Όλοι μιλούν για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση στη Νουσεϊράτ, την οποία θεωρούν τεράστια επιτυχία.

Αλλά το κόστος της – 226 Παλαιστίνιοι νεκροί και αμέτρητοι άλλοι τραυματίες – δεν συζητείται καθόλου στο Ισραήλ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, φτάνει αύριο στο Ισραήλ. Θα συναντηθεί με τον στρατό, το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θα προωθήσει αυτή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι τώρα η αμερικανική στρατηγική. Το πόσο μακριά θα φτάσει, μένει να το δούμε.

Παρόλο που οι Ισραηλινοί ανησυχούν πολύ για τις λεπτομέρειες της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, δημοσίως τα πάντα είναι πάνω στη Χαμάς. Οι Αμερικανοί ήταν πολύ σαφείς – λένε ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, η Χαμάς πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της. Δεν υπήρξε καθόλου κριτική στους Ισραηλινούς».

12:08 Ισραηλινή επίθεση στη Ράφα προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της Ράφα σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Σαμπούρα της Ράφα.

Από τις 7 Μαΐου, όταν το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, οι δυνάμεις του εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στην πόλη της νότιας Γάζας, αναγκάζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη.

11:58 Πανό για την Παλαιστίνη έξω από εκλογικό τμήμα στην Αμφιλοχία

Όπως γράφει το in στο liveblog του για την εξέλιξη των Ευρωεκλογών, ομαλά κυλά η εκλογική διαδικασία στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, σε μια συμβολική κίνηση, νέοι ανάρτησαν πανό και τη σημαία τη Παλαιστίνης έξω από εκλογικό τμήμα στον Ορεινό Βάλτο του δήμου Αμφιλοχίας.

Πηγή φωτογραφίας: agrinionews.gr

11:49 Οι γονείς του ομήρου Αντρέι Κοζλόφ φτάνουν από τη Ρωσία για να τον δουν μετά τη διάσωσή του από τη Γάζα

Οι γονείς του Αντρέι Κοζλόφ φτάνουν στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα στη Ραμάτ Γκαν για να δουν το γιο τους για πρώτη φορά μετά τη διάσωσή του από τη Γάζα σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση χθες.

Οι γονείς του Κοζλόφ ζουν στη Ρωσία και έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν πριν από λίγη ώρα πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο για να δουν τον γιο τους, ο οποίος λέγεται ότι είναι σε καλή κατάσταση.

11:39 Πώς διεξήγαγε την στρατιωτική επιχείρηση στη Νουσεϊράτ ο ισραηλινός στρατός

Ο Ομάρ Ασούρ, καθηγητής ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, μίλησε στο Al Jazeera για την ισραηλινή στρατιωτική τακτική που ακολουθήθηκε στην επιχείρηση απελευθέρωσης τεσσάρων αιχμαλώτων στη Νουσεϊράτ χθες Σάββατο.

Ο Ασούρ σημείωσε ότι μία ημέρα πριν από την επιχείρηση, το Ισραήλ έστειλε εκ νέου στη Γάζα αρκετές ταξιαρχίες, μεταξύ των οποίων και μία που ειδικεύεται στον αστικό πόλεμο. Οι ταξιαρχίες αυτές άρχισαν «βαριές επιχειρήσεις» ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και της Μπουρέιτζ για να παρασύρουν τους μαχητές της Χαμάς και να «συσκοτίσουν» την επερχόμενη επιδρομή τους στη Νουσεϊράτ, είπε.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νουσεϊράτ, η οποία είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, είπε, καθώς μπήκαν μέσα για να πάρουν τους αιχμαλώτους. Ήταν μακριά από μια χειρουργική επιχείρηση και πιο κοντά σε μια επιχείρηση διάρρηξης, τόνισε ο Ασούρ.

«Το κομμάτι της επιτυχίας ήταν η διάσωση των τεσσάρων ομήρων. Το καταστροφικό μέρος ήταν η δολοφονία πάνω από 200 ανθρώπων», δήλωσε ο Ομάρ Ασούρ.

«Αυτοί (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) είναι πολύ ανεκτικοί με τον αριθμό των νεκρών αμάχων, επειδή είναι τεράστιος», σημείωσε.

Κηδεία στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

11:30 Οι κάτοικοι της κεντρικής Γάζας αισθάνονται «παγιδευμένοι» και «τρομοκρατημένοι» μετά την επίθεση στη Νουσεϊράτ

Η Χιντ Χουντάρι μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Η ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για όλους στην κεντρική περιοχή, ιδίως δεδομένου ότι πολλοί μεταφέρθηκαν εκεί από τη Ράφα επειδή πίστευαν ότι ήταν ασφαλής περιοχή. Μιλάμε για οικογένειες που αφανίστηκαν εντελώς. Η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια.

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα εξακολουθεί να είναι υπερπλήρες. Τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες και μεταφέρθηκαν εκεί και οι εγκαταστάσεις είχαν ήδη γεμίσει με τραυματίες. Οι τραυματισμοί είναι πολύ σοβαροί. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται άμεσο ακρωτηριασμό.

Γυναίκες και παιδιά που αναζητούν καταφύγιο στο νοσοκομείο μου είπαν ότι θα μείνουν εκεί γιατί δεν είχαν άλλο μέρος να πάνε.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι παγιδευμένοι. Δεν μπορούν πλέον να πάνε βορειότερα ή νοτιότερα.

Είναι τρομοκρατημένοι ότι η χθεσινή επίθεση θα επαναληφθεί».

11:20 «Αποτρόπαιο έγκλημα»: Το Κουβέιτ καταδικάζει την εγκληματική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ

Το Κουβέιτ προστέθηκε στις χώρες που καταγγέλλουν την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, από την οποία το Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 210 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 400.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαιο έγκλημα» που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν αυτή τη βάρβαρη επίθεση» κατά των Παλαιστινίων.

11:11 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διατάσσει το κράτος να δώσει εξηγήσεις γιατί το νομοσχέδιο που οδήγησε στο κλείσιμο του Al Jazeera δεν θα ακυρωθεί

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε διαταγή με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν θα ακυρωθεί το νομοσχέδιο που ευθύνεται για το κλείσιμο του Al Jazeera.

Το νομοσχέδιο πέρασε σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση στην Κνεσέτ τον περασμένο μήνα. Η προσφυγή, που κατατέθηκε από την Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο βλάπτει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου και εμποδίζει το δικαίωμα των Ισραηλινών πολιτών να λαμβάνουν ποικίλες πληροφορίες που δεν υποστηρίζουν την ισραηλινή αφήγηση ή που μεταδίδονται στα τοπικά κανάλια ειδήσεων.

11:01 Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι οι στόχοι που χτυπήθηκαν χθες το βράδυ περιλάμβαναν υποδομές στην Αϊταρούν και κτίρια που χρησιμοποιούνται από την ένοπλη οργάνωση στη Ραμπ αλ-Ταλαθίν.

Σήμερα το πρωί, χτυπήθηκε ένας εκτοξευτής ρουκετών στη Χούλα, προσθέτουν οι IDF.

Επίσης, σήμερα το πρωί, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή Μισγκάβ Αμ. Σύμφωνα με τις IDF, οι ρουκέτες έπληξαν μη κατοικημένες περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:51 Οι IDF αρνούνται τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις τους χρησιμοποίησαν φορτηγό για ανθρωπιστική βοήθεια ως κάλυψη στην επιχείρηση στη Νουσεϊράτ

Οι IDF διαψεύδουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν τη χθεσινή διάσωση ομήρων μπήκαν κρυφά στη Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας, χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ότι «οι ειδικές δυνάμεις μας δεν εισήλθαν στην περιοχή Νουσεϊράτ μέσω οποιουδήποτε αυτοκινήτου ή φορτηγού με βοήθεια».

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν για την αποστολή την αμερικανικής κατασκευής πλωτή προβλήτα για βοήθεια στις ακτές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, γνωστή ως JLOTS.

Ο Αντράεε αποκαλεί και τους δύο ισχυρισμούς «ψέματα που διαδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:42 Πατέρας διασωθέντα ομήρου πέθανε ώρες πριν διασωθεί ο γιος του

Ο πατέρας του Άλμογκ Μέιρ Γιαν, Γιόσι Γιαν, απεβίωσε την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν ο γιος του διασωθεί από τη Γάζα όπου κρατούνταν όμηρος.

Η θεία του Άλμογκ δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan Bet: «Ο αδελφός μου πέθανε από θλίψη και δεν πρόλαβε να δει τον Άλμογκ να επιστρέφει. Δεν μπορούσε να το αντέξει, κάθε συμφωνία που έπεφτε στο κενό ράγιζε την καρδιά του».

Νωρίτερα είχαμε αναφερθεί στη συνέντευξη που έδωσε η μητέρα του Άλμογκ (βλέπε ανάρτηση στις 09:14).

10:32 Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στο Λονδίνο για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Ρόρι Τσάλαντς του Al Jazeera σχολίασε από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο, την τελευταία φιλοπαλαιστινιακή πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη το Σάββατο.

«Αυτή είναι πλέον η φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση νούμερο 15 στο Λονδίνο και οι αγωνιστές, οι διαδηλωτές προσπαθούν να διατηρήσουν τη δυναμική, προσπαθώντας να διατηρήσουν την πίεση στους πολιτικούς», δήλωσε ο Τσάλαντς.

«Θέλουν κατάπαυση του πυρός τώρα. Θέλουν να σταματήσουν τα όπλα που στέλνονται στο Ισραήλ», είπε.

10:22 Τραυματισμένα παιδιά χωρίς οικογένεια περιθάλπονται στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα μετά την επίθεση στη Νουσεϊράτ

Ο Τζαμάλ Σάλια, γιατρός στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, είπε ότι η ιατρική εγκατάσταση είναι γεμάτη με τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που τραυματίστηκαν σοβαρά από την αδιάκριτη επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ το Σάββατο.

«Στο νευροχειρουργικό μας τμήμα, δεχθήκαμε περισσότερους από 20 ασθενείς με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις», δήλωσε ο Σάλια στο Al Jazeera. «Ένας από αυτούς ήταν ένα παιδί με τραύμα στο κεφάλι που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση. Ένας άλλος ήταν ένα παιδί με τραύμα στο κεφάλι λόγω θραύσματος.

«Ήταν (σ.σ. το παιδί) χωρίς την οικογένειά του, πιθανότατα η οικογένειά του σκοτώθηκε», δήλωσε ο Σάλια.

10:12 Απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός: «Μόνο μια συμφωνία» μπορεί να φέρει πίσω τους υπόλοιπους αιχμαλώτους

Ο Γισραέλ Ζιβ, πρώην επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, σχολίασε τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών αιχμαλώτων σε επιδρομή που σκότωσε περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ το Σάββατο.

Ο Ζιβ δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «συνολική συμφωνία» για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Μόνο μια συμφωνία μπορεί να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους… Μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με την ισραηλινή Maariv.

«Αυτή τη φορά», πρόσθεσε, «είναι περισσότερο προς το συμφέρον του Ισραήλ παρά της Χαμάς, επειδή υπάρχει μια υπαρξιακή απειλή που ελλοχεύει στον βορρά».

Ο Ζιβ πρόσθεσε ότι η επιχείρηση, μια από τις πιο «πολύπλοκες και επικίνδυνες» που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το Ισραήλ, ήταν μια «πολύ μεγάλη επιτυχία».

Παρ’ όλα αυτά, η Χαμάς σίγουρα θα αντλήσει διδάγματα από αυτήν και θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση διάσωσης αιχμαλώτων, είπε, πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν όλοι οι αιχμάλωτοι στο Ισραήλ είναι μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

10:03 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη «σφαγή» στη Νουσεϊράτ

Το γραφείο του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουσταφά επιβεβαίωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, από την οποία σκοτώθηκαν 210 άνθρωποι.

Η διεθνής παρέμβαση είναι απαραίτητη για να «αντιμετωπιστεί η ισραηλινή επιθετικότητα» εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:53 Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη

Χιλιάδες συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.

Οι διαδηλωτές μετέφεραν ένα τεράστιο κόκκινο πανό το οποίο τέντωσαν γύρω από τον Λευκό Οίκο και το οποίο, όπως είπαν, συμβόλιζε την «κόκκινη γραμμή» που οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο Ισραήλ να περάσει.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:43 Η Καμάλα Χάρις χαιρέτισε την επιστροφή των ομήρων, αναγνώρισε ότι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, μιλώντας στο δείπνο του Δημοκρατικού Κόμματος του Μίσιγκαν για την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων στη Νουσεϊράτ, είπε στο κοινό ότι «ευτυχώς τέσσερις από αυτούς τους ομήρους επανενώθηκαν απόψε με τις οικογένειές τους. Και θρηνούμε όλες τις αθώες ζωές που χάθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν τραγικά σήμερα».

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αναγνώριση από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης.

Διαδηλωτής προσπάθησε να διακόψει τη Χάρις, η οποία απάντησε ότι: «Εκτιμώ και σέβομαι τη γνώμη σας, αλλά μιλάω αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ, να φέρνει πίσω όλους τους ομήρους, να τερματίζει τα συνεχιζόμενα δεινά για τον παλαιστινιακό λαό και να διασφαλίζει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

09:33 Φωτιά σε δύο πλοία στον Κόλπο του Άντεν μετά από επίθεση

Φωτιά ξέσπασε σε δύο πλοία αφού χτυπήθηκαν από βλήματα στα ανοικτά του Άντεν της Υεμένης, όπως ανέφεραν σήμερα η βρετανική εταιρία ναυτασφαλειών Ambrey και ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (United Kingdom Maritime Trade Operations / UKMTO).

Η Ambrey ανακοίνωσε σήμερα ότι φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα επλήγη από πύραυλο 83 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, η UKMTO ανέφερε ότι έλαβε αναφορά από καπετάνιο πλοίου για περιστατικό σε απόσταση 80 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Άντεν.

«Το πλοίο κατευθυνόταν νοτιοδυτικά κατά μήκος του Κόλπου του Άντεν με ταχύτητα 8,2 κόμβων όταν το μπροστινό τμήμα του επλήγη από πύραυλο. Ξέσπασε πυρκαγιά αλλά κατασβήστηκε», ανέφερε η Ambrey.

«Εθεάθη και δεύτερος πύραυλος αλλά δεν έπληξε το πλοίο. Άτομα που επέβαιναν σε μικρά σκάφη σε μικρή απόσταση άνοιξαν πυρ κατά του πλοίου κατά τη διάρκεια του περιστατικού».

Η Ambrey ανακοίνωσε ότι το πλοίο άλλαξε ρότα, πλέοντας προς λιμάνι, και αύξησε την ταχύτητά του, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, η Ambrey και η UKMTO ανέφεραν ότι έλαβαν αναφορά για άλλο περιστατικό 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν.

«Ο πλοίαρχος αναφέρει ότι το πλοίο επλήγη από άγνωστο βλήμα στο πρυμναίο τμήμα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για τον έλεγχο της ζημιάς» ανέφερε η UKMTO. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και ότι το σκάφος πλέει προς το επόμενο λιμάνι εφοδιασμού του.

09:24 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν γυναίκα στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν μια γυναίκα το σημερινό πρωινό μετά από επιδρομή στην Αράμπα, βόρεια της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:14 Μητέρα διασωθέντα ομήρου λέει ότι ήξερε για τις διαδηλώσεις που ζητούν απελευθέρωση των αιχμαλώτων

Η Όριτ, η μητέρα του Άλμογκ Μέιρ Γιαν που ήταν όμηρος και διασώθηκε στη Γάζα το Σάββατο, μίλησε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού για την κατάσταση του γιου της μετά την επιστροφή του.

«Ο Άλμογκ είναι εντάξει, είναι νευρικός, είναι πολύ διαυγής αν λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα, πολύ συγκεντρωμένος», είπε. «Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, αλλά ως αρχή είναι εντάξει… Είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν με τον καιρό, αλλά τώρα θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία αποκατάστασης», περιέγραψε.

Η Ορίτ δήλωσε ότι ο γιος της ήταν κάπως ενήμερος για τον αγώνα της ισραηλινής κοινής γνώμης για την επιστροφή των ομήρων. «Είπε ότι του έκαναν κάποιες ενημερώσεις… Γνώριζε για τις δηλώσεις μας, τις διαδηλώσεις και γνώριζε για τον νόμο περί στρατολόγησης των υπερορθόδοξων (σ.σ. Εβραίων, των Χαρεντί).

Σχετικά με το όταν έμαθε ότι ο γιος της επιστρέφει στο σπίτι, η Όριτ είπε: «Στην αρχή δεν το πίστεψα, όταν αξιωματικός τηλεφώνησε και είπε: ‘Όριτ, ο Άλμογκ διασώθηκε’, απλά δεν κατάλαβα για τι πράγμα μιλούσε. Είναι μια στιγμή που δεν μπορείς να την περιγράψεις με λόγια. Ένα δράμα που γίνεται πραγματικότητα, και ελπίζω να γίνει πραγματικότητα για όλες τις οικογένειες».

09:05 Μαρτυρίες για την επίθεση στη Νουσεϊράτ: Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν μεταμφιεστεί για να φαίνονται σαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Δύο μάρτυρες δήλωσαν στο Al Jazeera πώς μια μονάδα Iσραηλινών στρατιωτών έφτασε μέσα σε ένα φορτηγό που μετέφερε έπιπλα για να φαίνεται ότι ήταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που μετακόμιζαν σε ένα κτίριο κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

«Έφτασαν με ένα φορτηγό για κάλυψη, προσποιούμενοι ότι μεταφέρουν έπιπλα σαν να ήταν εκτοπισμένοι», δήλωσε ο ένας μάρτυρας. «Βομβάρδισαν το σπίτι μου, καθώς και το σπίτι του αδελφού μου και των γειτόνων».

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να ανέβουν στο σπίτι του καθώς ετοίμαζε πρωινό για τη γυναίκα και το μωρό του.

«Είδα μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων. Είχε έπιπλα στο όχημα για να φαίνεται ότι ανήκε σε εκτοπισμένους. Ξαφνικά ο στρατιώτης έβγαλε δύο σκάλες και μπήκε στο σπίτι μας πλήρως οπλισμένος. Υπήρχε χάος με πυροβολισμούς και εκρήξεις», είπε.

«Το 18 μηνών αγοράκι μου φώναζε από φόβο», περιέγραψε. «Η γυναίκα μου ούρλιαζε», είπε.

Δείτε βίντεο μετά την επιχείρηση των IDF στη Νουσεϊράτ:

08:55 Χήρα του Ισραηλινού αξιωματικού που σκοτώθηκε στην επίθεση για τη διάσωση των ομήρων: «Ένας καταπληκτικός σύντροφος, ένας τέλειος πατέρας»

Η χήρα του αξιωματικού που σκοτώθηκε στη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης ομήρων στη Νουσεϊράτ ζητά από τον κόσμο να τον θυμάται ως «έναν καταπληκτικό σύντροφο, έναν τέλειο πατέρα» εκτός από «ήρωα».

Ο αρχιεπιθεωρητής Άρνον Ζαμόρα, 36 ετών, από το Σντε Νταβίντ, αξιωματικός της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Γιαμάμ, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και πέθανε λίγες ώρες αργότερα.

«Τα πάντα είναι τώρα γεμάτα με την εικόνα του ήρωα αρχιεπιθεωρητή Άρνον Ζαμόρα», γράφει η Μίτσαλ Ζαμόρα στο Facebook. «Αλλά πολύ πριν γίνει πολεμιστής και ήρωας ήταν ένας γλυκός και γοητευτικός άνθρωπος.

Ένας καταπληκτικός σύντροφος, ένας τέλειος πατέρας. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε και αγαπιόταν. Έτσι θα τον θυμόμαστε και θα ήθελα να τον θυμάστε κι εσείς», προσθέτει η ίδια.

Ο Ζαμόρα, που αφήνει πίσω του τη Μίτσαλ και τα δύο τους παιδιά, θα ταφεί στις 16:00 το απόγευμα στο στρατιωτικό νεκροταφείο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Ισραηλινή Αστυνομία

08:44 Επτά Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, ένας έφηβος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στη Δυτική Όχθη

Τρία αδέλφια συνελήφθησαν σε επιδρομή που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στην κατεχόμενη πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, αναφέρει το Wafa, προσθέτοντας ότι οι τρεις ήταν γιοι ενός άνδρα που ήδη κρατείται σε ισραηλινή φυλακή.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν επίσης στην πόλη Αράμπε, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης Τζενίν, κατά τη διάρκεια επιδρομής όπου ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε εναντίον ενός οχήματος, αν και δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς, σημειώνει το Wafa.

Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Στα χωριά Ρουμάνα, Ζουμπάμπα, Ταανάκ και στις πόλεις Μπαρτά’α και Γιαμπάντ στην επαρχία της Τζενίν
  • Ένας Παλαιστίνιος δέχθηκε επίθεση πριν συλληφθεί σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην πόλη Ιεριχώ
  • Ένας 16χρονος υπέστη τραύματα από σφαίρες στο χωριό Σάλεμ, ανατολικά της Ναμπλούς, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στην περιοχή το βράδυ του Σαββάτου
  • Χειροβομβίδες αναισθητοποίησης και με επιβλαβή αέρια χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ
  • Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στα περίχωρα της παλαιστινιακής πόλης Ντέιρ Ντιμπουάν, ανατολικά της Ραμάλας. Οι έποικοι ξερίζωσαν επίσης 40 ελαιόδεντρα και κατέστρεψαν ένα γεωργικό κτίριο που ανήκε σε Παλαιστίνιο στην περιοχή Μασαφέρ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας
  • Πόλεις και χωριά ανατολικά και δυτικά της Ραμάλας δέχθηκαν επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και με επιβλαβή αέρια εναντίον ντόπιων Παλαιστίνιων νέων που αντιμετώπισαν την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή

08:34 Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε και πάλι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προσωρινής προβλήτας που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ

Ο αμερικάνικος στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ξεκίνησε εκ νέου η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τους κατοίκους της Γάζας μέσω της προσωρινής πλωτής προβλήτας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ ανοικτά των ακτών του παλαιστινιακού θύλακα και που υπέστη ζημιές λόγω καταιγίδας στα τέλη Μαΐου.

Χθες, γύρω στις 10.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (Centcom) «ξεκίνησε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη στεριά στη Γάζα. Σήμερα (Σάββατο), παραδόθηκαν συνολικά 492 τόνοι απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

Προχθές, Παρασκευή, η Centcom είχε ανακοινώσει την επανατοποθέτηση της προσωρινής προβλήτας που υπέστη ζημιές στα τέλη Μαΐου και την επανάληψη των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας «τις επόμενες ημέρες».

Η Centcom διευκρίνισε ότι η προβλήτα δεν χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η προβλήτα «συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού της, του προσωπικού και των εγκαταστάσεών της» δεν χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων. «Μια ζώνη νότια της εγκατάστασης αυτής χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλινούς για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι ψευδής».

08:25 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μικρό παιδί, σκοτώθηκαν σε νυχτερινή ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Τα νοσοκομεία στο κέντρο της Γάζας έχουν κατακλυστεί από τα «θύματα καθώς βομβαρδίζονται πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο Σάμιουελ Γιόχαν, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα
  • Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ότι 210 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 400 τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ το Σάββατο
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση στη Νουσεϊράτ, κατά την οποία απελευθερώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνταν από τη Χαμάς, «θα γραφτεί στην ιστορία»
  • Ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι απαιτείται έρευνα μετά από αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν οχήματα ανθρωπιστικής βοήθειας ως κάλυψη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Νουσεϊράτ
  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αρνήθηκε ως «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι η προβλήτα του αμερικανικού στρατού στη Γάζα, που έχει φτιαχτεί για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, χρησιμοποιήθηκε στην ισραηλινή επιχείρηση στη Νουσεϊράτ
  • Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου και να ζητήσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων, ενώ η αστυνομία συνέλαβε 33 άτομα

Παλαιστίνιοι θρηνούν σε κηδεία στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

08:16 Τουλάχιστον τρεις σκοτώθηκαν, αρκετοί τραυματίστηκαν σε νυχτερινές επιθέσεις στη Γάζα

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού, και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα κατοικίας στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι IDF επιτέθηκαν με πυρά πυροβολικού επίσης στις συνοικίες Ζαϊτούν και Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας στα βόρεια της περιοχής, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Σαμπούρα βόρεια της πόλης Ράφα, ενώ ένα άτομο τραυματίστηκε σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Ένα σπίτι χτυπήθηκε επίσης στην περιοχή αλ-Ντάουα στα βόρεια του καταυλισμού της Νουσεϊράτ, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν έγινε άμεσα γνωστός.

08:10 «Είναι ένας εφιάλτης» – Νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στη Νουσεϊράτ πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 247η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024