Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Καταδίκη της Χαμάς και όχι του Ισραήλ για τη σφαγή στη Νουσεϊράτ - Τι είπε ο Σάλιβαν

ΗΠΑ: Καταδίκη της Χαμάς και όχι του Ισραήλ για τη σφαγή στη Νουσεϊράτ – Τι είπε ο Σάλιβαν

Η ισραηλινή επιχείρηση απελευθέρωσης τεσσάρων αιχμαλώτων προκάλεσε τη μεγαλύτερη αιματοχυσία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα με τουλάχιστον 274 νεκρούς - Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν αρνήθηκε την Κυριακή να πει αν οι ΗΠΑ αισθάνονται άνετα με την ισραηλινή επιχείρηση διάσωσης ομήρων, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε σχεδόν 700.

«Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν με τραγικό τρόπο σε αυτή την επιχείρηση. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε, αλλά αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και αυτό είναι σπαρακτικό. Αυτό είναι τραγικό», δήλωσε ο Σάλιβαν στην εκπομπή “State of the Union” της Ντέινα Μας στο CNN.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έσωσε 4 ομήρους αλλά σκότωσε άλλους 3, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός

«Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει πει τις τελευταίες ημέρες ότι ο παλαιστινιακός λαός περνάει την απόλυτη κόλαση σε αυτή τη σύγκρουση, επειδή η Χαμάς λειτουργεί με τρόπο που τους βάζει σε διασταυρούμενα πυρά, που κρατά ομήρους ακριβώς στην καρδιά πολυσύχναστων αστικών περιοχών», πρόσθεσε.

Πάνω από τα μισά θύματα είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι

Μετά τη συνέντευξη του Σάλιβαν η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έσωσε 4 ομήρους αλλά σκότωσε άλλους 3, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός, ενώ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη σφαγή του Ισραήλ που επιτέθηκε με πλήρη ισχύ (δεκάδες αεροσκάφη, drones, τανκς, τετρακόπτερα) σε σπίτια και κοντά στην αγορά χωρίς προειδοποίηση και ενώ ο κόσμος κοιμόταν.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας ανάμεσα στους 274 νεκρούς είναι 65 παιδιά, 57 γυναίκες και 37 ηλικιωμένοι.

Παλαιστίνιοι ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια της Νουσεϊράτ

Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε τους αριθμούς κάνοντας λόγο για περίπου 100 νεκρούς ενώ αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι σκότωσε και τρεις ομήρους.

Ωστόσο η εικόνα που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι αποκαρδιωτική με τον προσφυγικό καταυλισμό ολοκληρωτικά κατεστραμμένο, με διαμελισμένα πτώματα στους δρόμους και με Παλαιστίνιους να μιλούν για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν ζήσει ποτέ.

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις

«Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συνεχείς συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να πάρει πίσω τους πολίτες του, και Αμερικανούς πολίτες. Αυτό που θα προτιμούσαμε πολύ να δούμε είναι μια κατάπαυση του πυρός όπου οι όμηροι θα βγουν ειρηνικά», είπε.

Τι ρόλο είχαν οι ΗΠΑ στην επιχείρηση

Το CNN είχε μεταδώσει προηγουμένως ότι ένας αμερικανικός πυρήνας στο Ισραήλ υποστήριξε τις προσπάθειες διάσωσης των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στρατιωτικά στην επιχείρηση, αλλά αρνήθηκε να δώσει περεταίρω λεπτομέρειες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υποστήριξη στο Ισραήλ εδώ και αρκετούς μήνες στις προσπάθειές του να εντοπίσουν τις τοποθεσίες των ομήρων στη Γάζα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη διάσωση ή την ανάκτησή τους», δήλωσε επίσης, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για θέματα που σχετίζονται με την επιχείρηση ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ακόμα μία αιματοχυσία πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν

Η σφαγή στη Νουσεϊράτ έρχεται λίγο πριν την όγδοη επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή, που διακηρυγμένο στόχο έχει να πείσει Ισραήλ και Χαμάς να συμφωνήσουν με την πρόταση Μπάιντεν, που περιγράφηκε αρχικά από τον ίδιο ως ισραηλινή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επιδοθεί σε πανηγυρισμούς μετά την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων και αρκετές δημόσιες εμφανίσεις ενώ δήλωσε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την καταστροφή της Χαμάς, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός.

Εάν ωστόσο ο ισχυρισμός της Χαμάς για τη δολοφονία από το Ισραήλ τριών ομήρων επιβεβαιωθεί, το εσωτερικό κλίμα για τον Νετανιάχου θα συνεχίσει να είναι πιεστικό ενώ η νέα αιματοχυσία στη Νουσεϊράτ εντείνει τη διεθνή απομόνωση της χώρας.

Όσο για την κυβέρνηση Μπάιντεν χρεώνεται τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα καθώς παρά τις πιέσεις που έχει ασκήσει στον Νετανιάχου συνεχίζει να ορκίζεται πίστη στο Ισραήλ που έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που στριμώχνεται απαντά με μία ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Sports in

«Πολύ κοντά στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ»

Δημοσίευμα από την Ιταλία αναφέρει ότι ο Σάσα Βεζένκοφ είναι πολύ κοντά στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό και αναλύει τα δεδομένα της υπόθεσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024