Στον αστερισμό της μεταπολιτικής ζει η Κύπρος από το απόγευμα της Κυριακής. Η έκπληξη των εκλογών έχει ονοματεπώνυμο. Φειδίας Παναγιώτου. Στην αρχή υποτιμήθηκε και αντιμετωπίστηκε σαν αστείο. Λάθος. Γιατί αυτό που κάποιοι θεωρούσαν αστείο έγινε πραγματικότητα.

Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως λένε χαρακτηριστικά κύπριοι αναλυτές που παρακολουθούν τα αποτελέσματα των ευρωκλογών και τον Φειδία Παναγιώτου να αφήνει πίσω του παραδοσιακά κόμματα όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, η οποία μάλιστα δεν μπαίνει καν στην Ευρωβουλή.

Δεν έχει ιδέα από πολιτική

Τον Φειδία Παναγιώτου ο οποίος έχει ομολογήσει ότι δεν έχει ιδέα από πολιτική. Δεν έχει ιδέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είχε ψηφίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν, κατά δήλωση του. Δηλαδή η πρώτη φορά που πήγε στην κάλπη ήταν η 9η Ιούνη για να σταυρώσει τον εαυτό του.

Αυτοί που φέρονται να τον ψήφισαν είναι οι νέοι. Αυτοί που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά κόμματα. Οι ψηφοφόροι του Φειδία Παναγιώτου για κάποιους επέλεξαν να λοιδορήσουν τα πολιτικά κόμματα και για κάποιους άλλους να στείλουν ένα μήνυμα ότι τα απορρίπτουν.

Κάνοντας μία επιλογή απολιτίκ, lifestyle, social media επιλογή, για να στείλει ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα ενδεχομένως ότι δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Και ένας «πρωτάρης» στον πολιτικό στίβο, κατάφερε να αφήσει πίσω όπως σχολίασαν τα κυπριακά ΜΜΕ αυτούς που είχαν «διδακτορικό» στην πολιτική, όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

«Φαινόμενο» του πολιτικού συστήματος

«Ο κ. Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να εισπράξει την απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, να οδηγήσει νέους στις κάλπες. Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, οι ψήφοι του προέρχονται από ανθρώπους, νέους ηλικιακά, που δεν ψήφισαν στο παρελθόν και ως εκ τούτου προήλθαν από την αποχή» σχολιάζει ο Κώστας Βενιζέλος στο Φιλελεύθερο.

Ο Φειδίας Παναγιώτου δεν έχει πολιτικές θέσεις, δεν έχει πολιτικούς στόχους.

Είναι φαινόμενο και είναι ένα παιδί που γέννησε το πολιτικό σύστημα της Κύπρου. Την ευθύνη έχουν τα κόμματα που δεν έλαβαν το μήνυμα και αγνόησαν τις φωνές.

Επέμειναν σε αυτά που οι ψηφοφόροι τους έδειχναν ότι απορρίπτουν. Ιδιαίτερα όταν επιχειρούσαν να τους κουνήσουν το δάχτυλο.

Με το Φειδία Παναγιώτου, έναν influencer ετών 24, να γίνεται το μέσο να ηττηθεί το πολιτικό σύστημα, αφού η νίκη δεν μπορεί να του πιστωθεί, παρά μόνο ως ήττα των άλλων. Και να φτάνει να καταγράφει ποσοστό 19,4%, κοντράροντας στα ίσια το ΑΚΕΛ που καταγράφει 21,7%.

Ανησυχία προκαλεί και το ποσοστό του ΕΛΑΜ της κυπριακής έκφρασης της Χρυσής Αυγής., που όχι μόνο εκλέγει βουλευτή αλλά καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Και είναι ίσως ακόμα πιο ανησυχητικό φαινόμενο και από το Φειδία Παναγιώτου.

Τα ποσοστά

Με το ποσοστό της ενσωμάτωσης στην Κύπρο να φτάνει το 63,7% η εικόνα είναι η εξής:

ΔΗΣΥ 24,7%

ΑΚΕΛ 21,7%

Φειδίας Παναγιώτου 19,4%

ΕΛΑΜ 11.2%

ΔΗΚΟ 9,6%

ΕΔΕΚ 4,7%