Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ήττα στις εκλογές

Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την ήττα στις εκλογές

Ο πρόεδρος του κόμματος που μετέχει ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, δήλωσε και αυτός ότι θα παραιτηθεί

Με δάκρυα στα μάτια ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ήττα που γνώρισε το κόμμα του στις εθνικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν μαζί στη χώρα.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το Open VLD (Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες) συγκεντρώνει ποσοστό 5,9%, μειωμένο κατά 2,7% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019.

«Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες»

«Αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι ισχυροί, θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε ο Ντε Κρο, ο οποίος θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του κόμματος που μετέχει ο πρωθυπουργός, Τομ Ονγκένα, δήλωσε και αυτός ότι θα παραιτηθεί. «Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε. Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες. Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι σαφές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόωρες εκλογές και στη Γαλλία

Η παραίτηση του Αλεξάντερ Ντε Κρο έρχεται λίγο μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σαρωτική νίκη της παράταξης της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές.

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να προσποιηθώ ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τα Ηλύσια το βράδυ της Κυριακής (9/6).

Και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας».

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», κατέληξε ο Μακρόν.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024