Παρηγοριά στον άρρωστο η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ουκρανία – Ποιά είναι η στόχευση της Συμμαχίας
Την αποστολή ειδικού μόνιμου απεσταλμένου στην Ουκρανία εξετάζει η Ατλαντική Συμμαχία, ενόψει της συνόδου κορυφής τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
Στην προσπάθειά της η Συμμαχία να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου και παρά τις νέες προειδοποιήσεις από τη Μόσχα για κλιμάκωση, οι σύμμαχοι ψάχνουν εναλλακτικές της ένταξης.
Την είδηση επιβεβαίωσαν στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy δυτικοί αξιωματούχοι και μέλη του Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Το σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, εάν εγκριθεί, θα προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας θέσης «ανώτερου πολιτικού αντιπροσώπου» του ΝΑΤΟ με έδρα την Ουκρανία, σύμφωνα με μια παρόμοια θέση που δημιούργησε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής.
Ο νέος απεσταλμένος θα συντονίζει την υποστήριξη της συμμαχίας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ροών στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από διάφορες δυτικές χώρες.
Η θέση του υψηλού προφίλ απεσταλμένου θα στείλει επίσης ένα πολιτικό μήνυμα τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία σχετικά με τη δέσμευση της συμμαχίας στον αγώνα του Κιέβου, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει μόνιμη ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την προστασία της από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση.
Η προτεινόμενη κίνηση έρχεται στο πλαίσιο ευρύτερων συζητήσεων μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα αναπτύξουν τα δικά τους στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος—μια απόφαση που θα επισπεύδει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία σε μια ευρύτερη δυτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και μάλιστα πυρηνική.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι χαιρετίζουν τη δημιουργία νέας θέσης απεσταλμένου ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία που θα αναπτυχθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, με στόχο την ενίσχυση του τρόπου με τον οποίο η συμμαχία θα αναλάβει έναν πιο επίσημο ρόλο στον συντονισμό της δυτικής υποστήριξης για Ουκρανία.
«Ψάχνουμε τρόπους για να θεσμοθετήσουμε μέρος της διμερούς υποστήριξης που έχει εισρεύσει στην Ουκρανία και να την βάλουμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, για να επιφέρουμε μεγαλύτερη συνοχή σε αυτή τη βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής κατανομή των βαρών σε όλη τη συμμαχία στη συλλογικότητά μας υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ.
Παρηγοριά στον άρρωστο
Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θεωρούν ιδιωτικά τον ρόλο του απεσταλμένου ως μέρος ενός αποδυναμωμένου πακέτου που υπολείπεται του κύριου στόχου του Κιέβου: να ενταχθεί επίσημα στην ίδια τη συμμαχία.
«Είναι μέρος ενός παρηγορητικού βραβείου που όλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε», είπε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Είναι ένα άλλο παράδειγμα των πραγμάτων που κάνουμε αντί αυτού που πραγματικά θέλει η Ουκρανία να κάνουμε».
«Κάποιοι φοβούνται ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας θα ενθαρρύνει τον Πούτιν.
Σχολιάζοντας ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό ανωνυμία, είπε: «Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια σειρά από παραδοτέα της Ουκρανίας βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά θα να είναι πρόωρο να προβλέψουμε οποιαδήποτε από τις πιθανές επιλογές όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη».
Οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είχαν πιέσει ώστε η χώρα να λάβει επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, αλλά βρήκαν σθεναρά εμπόδια από ΗΠΑ και Γερμανία.
Πάντως, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό, το ερώτημα εάν, και πότε, προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει πραγματικά η διαδικασία ένταξης της παραμένει ζήτημα.
«Κάποιοι φοβούνται ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας θα ανταμείψει και θα ενθαρρύνει τον Πούτιν. Άλλοι λένε ότι η πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ -και ενώ εξακολουθεί να διεξάγει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας ενάντια στη ρωσική εισβολή- θα επιταχύνει μόνο μια αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας που αυξάνει τον κίνδυνο πλήρους κλίμακας πυρηνικής σύγκρουσης» αναφέρει το Foreign Policy.
«Έχετε ακούσει επίσης αξιωματούχους των ΗΠΑ να λένε ότι μια πρόσκληση αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι στο τραπέζι», είπε η Σμιθ. «Αυτό είναι απίθανο, αλλά επικεντρωνόμαστε σε αυτό το πακέτο υποστήριξης που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε τη γέφυρα προς την ένταξη».
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του NATO στο Αφγανιστάν δεν απέτρεψε την ήττα των αμερικανικών δυνάμεων από τους Ταλιμπάν.
- Ταξίδια: Οι δέκα καλύτεροι «διαφορετικοί» προορισμοί για το 2025
- Φουρνιέ: «Εύχομαι το 2025 να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας» (pic)
- Ταϊβάν: Αναδεικνύεται ως η ισχυρότερη ασιατική αγορά το 2024
- Γεραπετρίτης: Συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ελλάδα
- Ιταλία: Τέλος από σήμερα το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους στο Μιλάνο
- «Ο Jay-Z είναι αδίστακτος. Είναι σαν τον Πιγκουίνο στο Μπάτμαν»: Πρώην συνέταιρος του ράπερ απασφαλίζει