Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η περίοδος των κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα από τις προηγούμενες γενιές - Πού οφείλεται;

Η περίοδος των κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα από τις προηγούμενες γενιές – Πού οφείλεται;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος και οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών παίζουν πιθανότατα ρόλο.

Μια νέα μελέτη σε 71.341 γυναίκες ενισχύει την αυξανόμενη ανησυχία ότι η ηλικία στην οποία τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση γίνεται όλο και μικρότερη, και οι τάσεις είναι ακόμη πιο έντονες για ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα είναι σημαντικά επειδή οι ισπανόφωνες και ασιατικές ομάδες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς σε προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν την ηλικία της πρώτης περιόδου

Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι πολλά κορίτσια και νεαρές γυναίκες βιώνουν επί χρόνια ακανόνιστους κύκλους, έναν παράγοντα κινδύνου για ποικίλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης Apple Women’s Health Study, η οποία αναπτύχθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) και την Apple.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα παρακολούθησης του κύκλου από iPhones και Apple Watches, καθώς και έρευνες για να μάθει περισσότερα για τον κύκλο της περιόδου, τους κινδύνους για την υγεία και τις γυναικολογικές παθήσεις.

Tα δεδομένα

Ωστόσο, τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, καθρεφτίζουν άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας 50ετούς εξέτασης της ηλικίας εμμήνου ρύσεως μεταξύ λευκών και μαύρων γυναικών με βάση στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής, μια κυβερνητική έκθεση για τις τάσεις της υγείας.

Η νέα μελέτη JAMA έδειξε ότι η μέση ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως στην κοόρτη Apple μειώθηκε στα 11,9 έτη μεταξύ όσων γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2005, έναντι 12,5 ετών για όσες γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1969.

Αυτές οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και τα βαρέα μέταλλα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρώιμη εφηβεία

Οι συμμετέχουσες που προσδιορίζονταν ως Ασιάτισσες, μη ισπανόφωνες μαύρες ή πολυφυλετικές ανέφεραν σταθερά μικρότερη μέση ηλικία πρώτης περιόδου σε σχέση με τις συμμετέχουσες που ήταν λευκές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα είναι σημαντικά επειδή οι ισπανόφωνες και ασιατικές ομάδες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς σε προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν την ηλικία της πρώτης περιόδου. Η μελέτη επικεντρώθηκε επίσης σε αυτό που αποκάλεσε ένα νέο «ζωτικό σημείο» – τον χρόνο μεταξύ της πρώτης περιόδου και των τακτικών εμμηνορροϊκών κύκλων.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά διανύουν περισσότερο χρόνο μέχρι την κανονικότητα», δήλωσε η Zifan Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. «Αυτό είναι επίσης πολύ ανησυχητικό, διότι οι ακανόνιστοι κύκλοι αποτελούν σημαντικό δείκτη για δυσμενή ιατρικά περιστατικά αργότερα στη ζωή. Μας ανησυχεί. Πρέπει να παρέχουμε περισσότερες έγκαιρες συμβουλές και παρεμβάσεις για τους ακανόνιστους κύκλους σε παιδιά και έφηβες».

Eυαισθητοποίηση και εκπαίδευση

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό των κοριτσιών της κοόρτης που άρχισαν να έχουν περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών ή πολύ πρώιμη περίοδο, πριν από την ηλικία των 9 ετών, ήταν υψηλότερο στην ομάδα του τελευταίου έτους γέννησης σε σύγκριση με την πρωιμότερη ομάδα.

Τα κορίτσια που αρχίζουν περίοδο σε πολύ μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, δήλωσε η Shruthi Mahalingaiah, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής, αναπαραγωγικής και γυναικείας υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η Mahalingaiah δήλωσε ότι η πρώιμη περίοδος μπορεί να αποτελέσει δείκτη για μελλοντικές συνθήκες υγείας και να βοηθήσει τους γιατρούς να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα. Σημείωσε ότι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για τα κορίτσια όλων των ηλικιών.

«Θα επισημάνω ξανά την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, ώστε οι γονείς και οι φορείς παροχής υπηρεσιών να γνωρίζουν αυτές τις τάσεις», δήλωσε.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρώιμη εφηβεία και φαίνεται να συμβάλλει στην τάση αυτή. Ωστόσο, η μείωση της ηλικίας της πρώτης περιόδου άρχισε πριν από την επιδημία της παχυσαρκίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο.

Μια σημαντική ανησυχία είναι οι «χημικές ουσίες», μια κατηγορία σχεδόν 15.000 τεχνητών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και βρίσκονται σε πολλές πηγές τροφίμων και νερού. Αυτές οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και τα βαρέα μέταλλα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρώιμη εφηβεία.

Και είναι σημαντικό ότι η κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πρόσληψης ζαχαρούχων τροφίμων, το άγχος και οι δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την έναρξη της εφηβείας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η πολύ πρώιμη εφηβεία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδεχομένως λόγω του στρες και της αναστάτωσης που προκάλεσε στη ζωή των μικρών παιδιών.

*Με πληροφορίες από: Washington Post | Tara Parker Pope | Κεντρική φωτογραφία θέματος: My Time | Short Film

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024