Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ηλιακή ακτινοβολία: Προστασία των ματιών με αυτά τα αντιοξειδωτικά

Ηλιακή ακτινοβολία: Προστασία των ματιών με αυτά τα αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτική η δράση της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης - Συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας των ματιών

Οι καυτές, ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού είναι και πάλι εδώ! Στις προκλήσεις που μας βάζει το εκτυφλωτικό -πολλές φορές, αμείλικτο αυτή την εποχή- φως του ήλιου δεν είναι μόνο η προστασία της επιδερμίδας μας και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας αλλά, επίσης, η προστασία των ματιών μας. Ιδιαίτερα αν έχεις ευαίσθητα μάτια που δακρύζουν στο σκληρό καλοκαιρινό φως καταλαβαίνεις ακριβώς τί εννοούμε.

Πώς όμως μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία, προλαμβάνοντας οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να προέλθουν από αυτή; Σίγουρα, η επένδυση σε ένα στυλάτο ζευγάρι γυαλιών ηλίου με φακούς που απορροφούν την UV-A και UV-B υπεριώδη ακτινοβολία είναι καθοριστικής σημασίας. Υπάρχει όμως κάτι ακόμη που μπορούμε να κάνουμε: να φροντίσουμε να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από δύο συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για υγιή μάτια

Η λουτεϊνη και η ζεαθανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά -καροτενοειδή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι- τα οποία συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονα, ζωηρά χρώματα, όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδα, σπανάκι), οι (κόκκινες, κίτρινες και πράσινες) πιπεριές και το καλαμπόκι.

Γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικά για τη συνολική μας υγεία, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ευεργετικές για τα μάτια μας, προστατεύοντας τους ιστούς τους από τις ελεύθερες ρίζες και τις οξειδωτικές βλάβες που αυτές προκαλούν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα καροτενοειδή περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην ωχρά κηλίδα των ματιών, στο κέντρο του αμφιβληστροειδους χιτώνα.

Πώς η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια μας από το ηλιακό φως

Η ωχρά κηλίδα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Η συνεχής έκθεση στο φως (τόσο από τον ήλιο όσο και από τις ηλεκτρονικές οθόνες) που εισχωρεί στους ιστούς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα αυξάνει την παρουσία των ελευθέρων ριζών.

Κι’ ενώ συχνά συνδέουμε μόνο την UV ακτινοβολία με τον ήλιο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτός εκπέμπει όλες τις μορφές ορατού φωτός συμπεριλαμβανομένου και του μπλε φωτός -στο οποίο συνήθως αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τη χρήση ηλεκτρονικών οθονών.

Λαμβάνοντας έξτρα λουτεϊνη και ζεαθανθίνη (τελευταία, συναντάμε μια ποικιλία ειδικών συμπληρωμάτων στο εμπόριο) ενισχύουμε τη συγκέντρωση αυτών των αντιοξειδωτικών που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στα μάτια μας καθώς και την ικανότητα τους ν’ αντιμετωπίζουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Η λουτεϊνη βοηθά να προστατευτεί η ωχρά κηλίδα καθώς απορροφά την μπλε ακτινοβολία και την εμποδίζει να φτάσει σε συγκεκριμένα σημεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα του φωτο-οξειδωτικού στρες. Αυτό το αντιοξειδωτικό αποτελεί εξάλλου -όπως και η ζεαθανθίνη- ένα εσωτερικό προστατευτικό “στρώμα” για τα μάτια.

Θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών

Το να καταναλώνει κανείς τροφές πλούσιες σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (ή να ενισχύσει τη διατροφή του με ένα ειδικό συμπλήρωμα που στοχεύει συγκεκριμένα στην υποστήριξη της υγείας των ματιών) είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προάγει τη συνολική υγεία των ματιών του. Αναζητώντας το ιδανικό για σας συμπλήρωμα ή φροντίζοντας για ανάλογες ευεργετικές αλλαγές στη διατροφή, μπορείτε να επιδιώξετε να λαμβάνετε επίσης τρία ακόμη ισχυρά αντιοξειδωτικά:

• Ασταξανθίνη: αυτό το αντιοξειδωτικό προέρχεται από θαλασσινά και κόκκινα φύκια. Μειώνει την κούραση των ματιών και τα βοηθά να ανακάμψουν έπειτα από τη χρήση ηλεκτρονικής οθόνης.

• Maqui berry: τα θρεπτικά στοιχεία του μούρου maqui (που συγγενεύει με το μύρτιλλο) ανακουφίζουν την ξηρότητα των ματιών καθώς προάγουν την παραγωγή δακρύων.

• Σαφράν: Το εκχύλισμα από αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό υποστηρίζει την οξύτητα της όρασής μας και ανακουφίζει την πίεση στα μάτια.

Τα περισσότερα συμπληρώματα που βοηθούν τα μάτια, μπορεί να περιέχουν επίσης έναν συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων όπως οι βιταμίνες A, C, D, Ε, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την υγιή όραση και τώρα είναι ακριβώς η σωστή εποχή για ν’ αναβαθμίσουμε την προστασία των ματιών μας!

Πηγή: Grace

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024