Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί δεν χάνω λίπος στην κοιλιά;

Γιατί δεν χάνω λίπος στην κοιλιά;

Κάνετε γυμναστική, ακολουθείτε ένα θρεπτικό πλάνο διατροφής αλλά και πάλι δεν χάνετε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς; Ίσως θα πρέπει να προσέξετε αυτά τα λάθη.

Το λίπος στην κοιλιά περιλαμβάνει το υποδόριο και το σπλαχνικό, το οποίο βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα και περιβάλλει όργανα όπως το πάγκρεας και το ήπαρ. Ενώ ένα υγιές επίπεδο σπλαχνικού λίπους είναι απαραίτητο για την προστασία αυτών των οργάνων, υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Εγκεφαλικό.
  • Λιπώδη ηπατική νόσο.
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αν και η απώλειά του δεν είναι εύκολη υπόθεση, αξίζει προφανώς τον κόπο να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες για να το μειώσετε. Τι γίνεται όμως όταν έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία αλλά δεν πέφτει; Τι μπορεί να κάνετε λάθος;

Δεν εστιάζετε στην κατάλληλη προπόνηση

Πολλοί στρέφονται σε προπονήσεις cardio, όπως το τζόκινγκ, για να χάσουν βάρος. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η πιο αποτελεσματική προπόνηση για την απώλεια λίπους είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT). Συγκεκριμένα, μελέτη από το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι τα άτομα που ασκούνταν σε υψηλή ένταση παρατήρησαν μείωση του κοιλιακού λίπους κατά 20%.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε την προπόνηση cardio. Ιδανικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει HIIT και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης σας αρέσει, συμπεριλαμβανομένων των προπονήσεων cardio και ενδυνάμωσης.

Ίσως δεν κοιμάστε αρκετά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημαντική αύξηση βάρους σε διάστημα 16 ετών από εκείνες που κοιμόντουσαν επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ). Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Ερευνητικό Κέντρο Παχυσαρκίας της Νέας Υόρκης, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες αντί για οκτώ, κατανάλωναν περισσότερες από 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, κυρίως από λιπαρά τρόφιμα. Κι αυτό διότι ο πολύ λίγος ύπνος προκαλεί αύξηση της «ορμόνης της πείνας», γκρελίνης.

Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε καλά και να διατηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Προσέξτε την… κρυμμένη ζάχαρη στα ροφήματα

Προτιμήστε νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη για να ξεδιψάτε μέσα στην ημέρα και για να συνοδεύετε το κάθε σας γεύμα. Αν το νερό σας φαίνεται… βαρετό, κάντε το πιο νόστιμο και πιο γλυκό προσθέτοντας λίγες φέτες φρούτου. Ο σκέτος καφές είναι επίσης ένα ρόφημα που δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε.

Μήπως το παρακάνετε με το αλάτι;

Αν έχετε νιώσει ποτέ πρήξιμο μετά από ένα αλμυρό γεύμα, δεν είναι στη φαντασία σας. Το υπερβολικό αλάτι προκαλεί κατακράτηση και ας μην ξεχνάμε πως κι αυτό… κρύβεται σε πολλά τρόφιμα, από αλλαντικά μέχρι ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μην ξεχνάτε το μαγνήσιο

Εκτός από τα οφέλη του για την υγεία, το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και κοιλιακού λίπους. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης (δείκτες που σχετίζονται με το λίπος και την αύξηση βάρους).

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (αμύγδαλα, κάσιους, σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι), τα δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, κινόα), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο), τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια), τα ψάρια (σολομός, σκουμπρί), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα), η μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο και η μπανάνα.

πηγή: vita.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024