Χρηματικά έπαθλα που φθάνουν και τα 2 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν οι πιο καινοτόμες πόλεις από τα βραβεία «European Capital of Innovation Awards», που απονέμονται για 10η φορά.

Έχοντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, τα βραβεία ξεχωρίζουν εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις που πειραματίζονται και αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να βελτιώσουν τον τρόπο διακυβέρνησής τους προς όφελος των πολιτών.

«Οι διακρίσεις απονέμονται σε πόλεις, που χρησιμοποιούν την καινοτομία για να αναμορφώσουν το αστικό τοπίο, να αντιμετωπίσουν δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις και να θέσουν τους πολίτες στο επίκεντρο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας Iliana Ivanova.

Ο διαγωνισμός θα απονείμει συνολικά έξι βραβεία για δύο κατηγορίες: την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας και την Αναδυόμενη Καινοτόμο Πόλη. Η πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2024 θα λάβει 1 εκατομμύριο ευρώ και οι δύο πρώτες επιλαχούσες πόλεις θα ανταμειφθούν με 100.000 ευρώ εκάστη.

Στην κατηγορία Rising Innovative City, ο νικητής θα ανταμειφθεί με 500.000 € και οι δύο επιλαχούσες από 50.000 € εκάστη.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε πόλεις της ΕΕ και σε πόλεις από χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα «Horizon Europe», με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.

Ποια είναι τα κριτήρια

Δύο επιτροπές ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες. Τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Πειραματισμός της πόλης σε καινοτόμες πρακτικές.
  • Κλιμάκωση και επιτάχυνση της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και ΜμΕ.
  • Δημιουργία οικοσυστήματος και προώθηση συνεργειών μεταξύ του δημοσίου τομέα, της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτών.
  • Διεύρυνση της ικανότητας καινοτομίας της πόλης ώστε να γίνει πρότυπο για άλλες πόλεις.
  • Καινοτόμο όραμα πόλης, που μεταμορφώνει θετικά την πόλη και αναπτύσσει βιώσιμο οικοσύστημα καινοτομίας.
  • Δικαιώματα των πολιτών – Χρήση της καινοτομίας για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και για τη διασφάλιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μειονότητες, το φύλο, την αναπηρία ή τη φυλή.

Βραβείο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας έχουν λάβει παλαιότερα οι: Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Παρίσι, Αθήνα, Νάντη, Λουβέν, Ντόρτμουντ, Aix-Marseille Provence Metropole και η Λισαβόνα.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων : 18 Ιουνίου 2024

Πηγή: Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και αναπτυξιακού σχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης